האורז טומן ערכים תזונתיים חשובים ואף נחשב למזון המאוזן ביותר לפי הרפואה הסינית. לפי הסינים, האורז נחשב מזון נייטרלי מבחינת אנרגיה – לא מחמם ולא מקרר – ולכן מתאים לכל תפריט ולכל ארוחה. לפי הגישה הסינית האורז גם מחזק את מערכת העיכול, מספק תחושת שובע ומקטין את הצורך במתוקים. אבל לא רק אצלם: האורז הוא דגן בסיסי בתפריט של עמים רבים. לאורך ההיסטוריה שולב בתבשילים רבים ומגוונים. הוא יכול להחליף גם דגנים אחרים כמו חיטה, שמהווה דגן עיקרי בתפריט המערבי. כל סוגי האורז אינם מכילים גלוטן ולכן מתאימים גם לחולי צליאק (שאינם יכולים לעכל גלוטן).

לבן או מלא? פראי או מבוית?

לפי הרפואה הסינית, אם משתמשים באורז לבן עדיף להשתמש באורז מזן בסמטי. מבחינתם, האורז הלבן מתאים לאכילה אבל ברור שהוא אינו מכיל את הסיבים התזונתיים המצויים בקליפה, ולכן כדאי להכניס למטבח גם סוגי אורז אחרים.

אורז מלא

אורז שאינו עובר כל תהליך של עיבוד או ליטוש. הוא שונה מהאורז הלבן בכך שהוא עטוף בקליפה ועשיר בסיבים ולכן משביע הרבה יותר. הוא מכיל את כל מרכיבי הדגן כולל סיבים תזונתיים, מגנזיום, זרחן, ויטמינים מקבוצת B ויטמין E ופוליסכרידים (סוכרים מורכבים‭.(‬ תכולת הסיבים הגבוהה שבו מחייבת לעיסה מוגברת, התורמת לאכילה איטית ולתחושת שובע, ולכן, בסופו של דבר, להקטנה בכמות הנאכלת. הסיבים תורמים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ובזכותם אין לאורז זה את ההשפעה הגורמת לעצירות שיש לאורז הלבן. האורז המלא גם מכיל פחמימות שתרומתן להעלאת רמות הסוכר בדם נמוכה יחסית ולכן מתאים גם לשימושם של חולי סוכרת.

אורז בר

אינו אורז מבחינה בוטנית, אלא סוג של דגן הגדל במים, בעיקר בביצות, ומקורו בצפון אמריקה. כמו אורז מלא נמכר על קליפותיו, העשירות בסיבים תזונתיים, נוגדי חימצון וויטמינים מקבוצה ‭,B‬ אשלגן וחומצה פולית. ייחודו בתכולת חומצה אמינית חיונית בשם ליזין שבדרך כל עשירות בה דווקא קטניות ולא דגנים. בזמן הבישול הוא מתפצל ונשארות עליו קליפות פריכות, שכיף לאכול.

אורז "מתוק"

מבחינת ההרכב ניתן לאמר עליו שהוא נמצא בין אורז מלא לבין אורז לבן, וחשוב לציין שהוא אינו מתוק באמת אלא רק מכונה כך על ידי הסינים. זאת מפני שהוא עגול בצורתו ועשיר בסיבים אבל עדין יותר מהאורז המלא, מה שמחבב אותו ביתר קלות על ילדים וסרבני אורז מלא אחרים. על פי הסינים הוא מחזק מאוד את הטחול ולכן מתאים לטיפול בסוכרת, בהשמנה ובצורך במתוק.

אורז אדום

סוג של אורז מלא בעל צבע אדמדם. כמו האורז המלא הוא עשיר בסיבים, בוויטמינים ובמינרלים ובנוסף בפיגמנטים אדומים שמוסיפים לו צבע ובריאות. בזמן הבישול הוא נוטה להתפצל (בדומה לאורז בר‭.(‬ גם הוא, כמו כל אורז מלא אחר דורש בישול ארוך של ‭40-30‬ דקות. מומלץ לבשלו בכמות מים הגדולה פי 3 מכמותו, וכשהוא רך דיו, לסנן מהמים המיותרים. לאחר מכן יש לתת לאורז "לנוח" בסיר בו בושל (ולא על הכיריים‭,(‬ עוד כרבע שעה ולהפריד את הגרגרים במזלג כמו שמפרידים קוסקוס. בשוק תוכלו למצוא אורז אדום מאיכויות שונות, ובעיניי האמריקאי הוא המוצלח ביותר.

מוצרי אורז

יש המון כאלה, והם טעימים ומהווים לעיתים הצלה של ממש לחולי צליאק שאינם יכולים לאכול חיטה. כאלה הם למשל דפי אורז עגולים (שיש להרטיבם במים ואז למלא במלית על בסיס בשר או ירקות ולבשל ברוטב‭,(‬ או פיסות של דפי אורז, הנהדרות כתוספת למרקים או לתבשילים שונים המכילים נוזלים, ויש להוסיפן לקראת סוף הבישול. הן סופגות את הנוזלים המיותרים וגם את טעמי התבשיל.

אפשר גם למצוא היום בקלות אטריות אורז דקיקות, שיתרונן בזמן בישול קצרצר וטעם נייטרלי המאפשר שילוב במאכלים שונים. על המדפים תמצאו גם קמח אורז ודייסת אורז, המיועדת לתינוקות וגם לגדולים, בעיקר בעונת החורף. ולא נשכח את פריכיות האורז (רצוי לבחור כאלה שעשויות מאורז מלא) ואת פצפוצי האורז, שכאשר קונים אותם בגרסה ללא הסוכר, הם מכיל פחות קלוריות מדגני הבוקר הרגילים, העשויים תירס.

פשטידת אורז פרא, בצל ופטריות

6 מנות גדולות בתבנית בנפח ליטר/ 170 קלוריות למנה

במתכון זה האורז מתבשל בתנור, ולכן אפשר להגיש את המנה כפשטידה. את אורז הפרא רוכשים בחנויות טבע, אך אפשר גם להכין את המתכון גם עם אורז רגיל ואז להפחית חצי כוס מים.

המרכיבים

  • 1 כף שמן שמן לשימון התבנית
  • 2 כוסות אורז פרא או אורז בסמטי לבן
  • 1 סלסילה ‭250)‬ מ"ל) פטריות שמפיניון טריות, שטופות ופרוסות לאורך
  • 2 כפות אבקת מרק בצל
  • 2 בצלים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 2 כפות אבקת מרק פטריות
  • פלפל שחור גרוס טרי
  • פפריקה מתוקה
  • ‭4 1/2‬ כוסות מים

ההכנה

‭.1‬ מחממים את התנור לחום בינוני ‭180)‬ מעלות‭.(‬ משמנים את התבנית.

‭.2‬ בוררים את האורז, שוטפים אותו ומסננים מהמים.

‭.3‬ מחממים את השמן במחבת רחבה בעלת דפנות גבוהות ומטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את הפטריות ומטגנים עוד כמה דקות, עד שהן זהובות אך עדיין מוצקות, מוסיפים את האורז ומטגנים ‭5-4‬ דקות. מעבירים לתבנית ומשטחים. בקערה נפרדת, מערבבים כוס מים חמים (או חצי כוס, אם משתמשים באורז הרגיל) עם אבקות המרק והתבלינים עד שהם נמסים ויוצקים על האורז שבתבנית. אופים כחצי שעה, עד שכל המים נספגים באורז ונוצרת "פשטידה" יציבה.

‭.4‬ להגשה, אפשר לחתוך את הפשטידה לקוביות, ולהגיש חם או קר.

אורז ירוק

8 מנות/ 150 קלוריות למנה

אורז מבושל עם הרבה ירוקים תורם המון בריאות וכלורופיל לצלחת.

המרכיבים

  • 2 כוסות אורז בסמטי
  • 2 כפות שמן 2 בצלים, קלופים וקצוצים דק
  • 2 כרשות, החלק הירוק בהיר והלבן בלבד, פרוסות דק
  • 2 קישואים, חתוכים לקוביות קטנות
  • ‭1/2‬ כוס אפונה טרייה או מוקפאת, מופשרת
  • ‭1/2‬ כוס שעועית ירוקה, רצוי מהסוג הדק, טרייה או מופשרת
  • ‭1/2‬ כוס עלי תרד
  • 2 כפות פטרוזיליה קצוצה
  • אפשרות: 2 כפות כוסברה קצוצה
  • מלח, פלפל שחור לפי הטעם
  • 4 כוסות מים או מרק עוף צלול, רותחים

ההכנה

‭.1‬ שוטפים את האורז היטב, כמה פעמים, עד שהמים המתקבלים צלולים. מסננים היטב.

‭.2‬ מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל כמה דקות, עד שהוא שקוף. מוסיפים את הכרשה והקישואים ומטגנים מעל להבה בינונית כמה דקות. מוסיפים את האורז ומטגנים תוך ערבוב דקה-שתיים. מוסיפים את שאר הירקות ועשבי התיבול ומאדים תוך ערבוב עוד כמה דקות.

3. מוסיפים מלח, פלפל, המים או המרק, מערבבים, מרתיחים, מערבבים, מנמיכים את הלהבה למינימלית, מכסים ומבשלים עד שכל הנוזלים נספגים באורז.

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית ומטפלת ברפואה סינית.

>> עוד מתכונים דיאטטיים