לפני כחודש ימים החיישן שלי החל לזמזם קלות, ובהדרגה החל לצפור. מיד חייגתי לאמא שלי וביקשתי ממנה שתעשה עבורי את מה שסירבתי לעשות במשך שנים. כעבור יומיים זכיתי להרחיב את רכושי הדל במשקל חדש, וזה מפאר את רצפת חדרי ושובה את ליבי בכל בוקר מחדש. כך הסתיימה תקופה רבת שנים שבה סירבתי לעשות שימוש במשקל. במשך שנים אחזתי בעקשנות בדעה שעליי להיות מחוברת לגופי באמצעות החיישן הפנימי, ולא באמצעות מחוג המשקל. היום, ממרומי גילי, הבנתי שלהיות מחוברת זה לא מספיק, ועליי להצטייד בחיישן נוסף.

thinkstock

למה אנחנו כבדים יותר בחורף ?

לפי הרפואה הסינית, עונות השנה הן תהליך טבעי שמתרחש לא רק במרחב, אלא גם בתוך גופנו. בדיוק כמו בטבע, כך גם באדם - התנועה משתנה מעונה לעונה, ועמה העוצמה. עונת החורף היא העונה שבה עוצמת התנועה פחותה ונוכחות המסה גדלה. את התהליך הזה אנו רואים כבר עם בוא הסתיו, וככל שהחורף מתקרב מתעצמת הכבדות. תהליכים פיזיולוגיים מאטים, ובעיקר תהליך הפירוק של המזון במערכת העיכול.

למה אנחנו אוכלים יותר בחורף ?

בדיוק מאותה סיבה שאנחנו לובשים יותר בגדים. הגוף צורך הרבה אנרגיה לשם הגנה, שהרי מערכת החיסון בעונת הסתיו והחורף "עובדת קשה יותר". כמו כן, האוכל דרוש לנו לחימום, שכן הקור במרחב משפיע על הגוף שחייב לשמור על טמפרטורה סבירה. על מנת לייצר את אותה האנרגיה הגוף זקוק לחומרי גלם שמקורם במזון שלנו. הבעיה מתעוררת עם השילוב של יתר כבדות ועוד אוכל: אנחנו אוכלים יותר, וזזים פחות.

האם מבוגרים יותר נוטים להשמין יותר?

לפי הרפואה הסינית, ככל שאנחנו מתבגרים פוחתת נוכחות ועוצמת האנרגיה בגופינו. אנחנו הופכים לאיטיים יותר בתנועה החיצונית והפנימית. התהליכים הפיזיולוגיים מתארכים, כך שתהליך הפירוק וההתמרה של המזון פחות מהיר. התנהלות ומקצבים אלו מביאים לכך שהפסולת נשארת במערכת העיכול ובגוף, וכך נוצרת מסה עודפת. בנוסף, כל אחד מאתנו כבוגר חש היטב את קצב ואורח החיים ששוחק בנו כל פיסה של אנרגיה פנויה, ומותיר אותנו מרוקנים. וכאשר המכונה עייפה, התוצאה בהתאם: השמנה.
אז איך עוברים את החורף בשלום, מבלי לעלות במשקל?

1. קר בחוץ? אז תאכלו חם

החורף מספק הזדמנות לפתח התמכרות למרקים. עם שפע הירקות שיש לנו אפשר בהחלט לפתוח מרקייה ביתית. המרק המומלץ ביותר הוא מרק כתום, העשוי מירקות כתומים כגון דלעת, בטטה, גזר ודלורית. הירקות הכתומים מחזקים את מערכת העיכול ומונעים נוכחות של ליחה במערכת העיכול ובגוף כולו. בכלל, ירקות שורש מומלצים לחיזוק הגוף ומערכת העיכול. מומלץ אף לתבל את המרקים עם ירק (שמיר, כוסברה, פטרוזיליה) הידועים ביכולתם לנקות את הדם והכבד ולסלק פסולת מיותרת מהגוף.

2. כבד בחוץ? תהיו קלילים

החורף מביא למרחב שלנו עננים, שלוליות, מעילים, צעיפים וכך יוצר אצלנו כבדות אנרגטית. השפה במרחב היא ללא ספק כבדה. החורף זה הזמן לגרור את עצמכם מהשמיכה או מהכורסה ולעשות פעילות ספורטיבית. לצאת להליכה, להירשם לחדר כושר, או לרכוב על אופניים. השתדלו להימנע מתנועה בשבילים מוכרים וידועים, תתאמצו לשבור את השגרה ולתבל את האפרוריות בגוון וצבע של חוויות ופעילויות. פעילות גופנית תחזק את גופכם, ותסייע לגוף לא להיכנס לתרדמת אלא להמשיך ולפעול.

thinkstock

3. העולם נעצר? תניעו אותו

תמיד בחורף נראה כי העולם עומד מלכת. החושך והכבדות סוגרים עלינו מכל כיוון. זה הזמן להתחיל ולעסות את עצמכם: אחרי מקלחת או אמבטיה חמה, בעוד נקבוביות העור פעורות, החדירו לגוף לחות ותנועה. לושו את שרירי הגוף ככל שניתן, והתנועה תחלחל פנימה לתוך הגוף ותסייע לאברים הפנימיים לא להיכנס לעצלות. שמן רוז יעזור לכם במצב רוח ירוד, ושמן אקליפטוס יסייע לחיזוק מערכת החיסון.

4. העולם אפור? תלבשו אדום

הצבע השולט בחורף הוא אפור, ובעיקר שחור. החורף לרוב נראה כאילו מכחול הצבעים נח, ועלינו לקחת אותו לידינו ולהתחיל לתת צבע וגוון לעולם. הימנעו מלבוש שחור או אפור, כי זה בעיקר יעצים את תחושת האפרוריות. שלבו בלבוש שלכם בגד או חפץ צבעוני, זה ישפיע באופן חיובי על מזג הרוח והחלקים המנטאליים.

5. שפע של חומר? היו דלים

החורף מביא עמו כבדות ומסה, ולכן עלינו להימנע מאוכל כבד מדי, ובוודאי מכמויות גדולות של אוכל. זכרו כי הכל פועל באיטיות בעונת החורף לכן כל העמסה מיותרת עלולה ליצור "תקיעות" של מערכת העיכול. הימנעו גם מאכילה בשעות הערב והלילה, והשתדלו לאכול מספר ארוחות קטנות מאשר גדולות. השתדלו לאכול מזון שקל לעכל, ולמרות הפיתוי הגדול, השתדלו לסרב להזמנות של חמין.