יפה שיר־רז

"למה את חושבת שהילדה צריכה לבדוק רמות ברזל, היא מתלוננת על משהו?", תהתה רופאת המשפחה שלנו כשביקשתי ממנה לרשום לבתי בדיקת דם שגרתית. "אין לה שום תלונות, אבל היא צמחונית", תירצתי.

בינינו, היא לא באמת צמחונית (למען האמת היא גם כבר גם לא ממש ילדה, הסטודנטית שלי), אבל מצד שני היא ממעטת מאוד לאכול בשר, כך שהיה לי יותר מחשד סביר שרמות הברזל שלה לא במיטבן. ובכלל, כבר שנה וחצי שהיא לא נבדקה, וחסר בברזל, כידוע, משפיע בין היתר על התפקודים הקוגנטיביים, מה שבהחלט לא חסר לה בתקופת הלימודים האינטנסיבית שלה. טוב, התירוץ עבד. הרופאה רשמה לה בדיקת דם, וכמובן שצדקתי. מאגרי הברזל של בתי היו מדולדלים כמעט כמו הכנרת אחרי שלושה חורפים שחונים. תוך יום חזרה אלינו מזכירתה של הרופאה והודיעה שכדאי שנגיע בהקדם כדי לקבל מרשם לברזל.

האם גם לילדים שלכם חסר ברזל? (צילום: שאטרסטוק)

ברזל הוא מינרל הקוֹרֶט החיוני ביותר לתפקודו התקין של גופנו. אנו זקוקים ל־10 מיליגרם בלבד של ברזל ליום, אך לעתים איננו צורכים אף כמות מזערית זו. הברזל חיוני להעברת החמצן ברחבי הגוף. מרבית הברזל בגופנו מצוי בכדוריות הדם האדומות, בנָשָׂא־החמצן המוגלובין. במצב של חסר בברזל ממקור תזונתי, אין די ברזל כדי לייצר כדוריות דם בכמות המספקת את כל צורכי הגוף בחמצן. יתר הברזל נמצא במיוגלובין (חלבון הדומה להמוגלובין המצוי בתאי השריר, ומאפשר גם לתאי השרירים לאחסן חמצן); בציטוכרומים (אברוני הנשימה של התאים) וכמאגרי ברזל בצורת פֶריטִין והֶמוֹסִידֶרין. בנוסף, הברזל נחוץ לייצורם של אנזימים רבים ולפעילותה של המערכת החיסונית, והוא ממלא תפקיד חשוב בתהליכי הגדילה של תינוקות וילדים.

מחקרים רבים עסקו בחשיבות הברזל להתפתחות השכלית בגיל הצעיר; נמצא שחסר בו עלול לגרום להפרעות התפתחות אצל תינוקות וילדים, שהיו בחלקן אף בלתי הפיכות! ילדים אנמיים סבלו מאיחור התפתחותי ומיכולת למידה והקשבה ירודים. כמו כן נמצאו הבדלים בהישגים בבית הספר בין ילדים אנמיים לילדים עם רמת ברזל תקינה, והתברר שלעתים, חסר ממושך בברזל עלול אפילו לפגוע ברמת המשכל של הילד באופן בלתי הפיך! מחקרים נוספים הראו שילדים שסבלו מחסר ברזל נוטים גם לסבול יותר מהפרעות קשב וריכוז. במקביל, נמצא שתוספת ברזל לילדים הזקוקים לכך הביאה לשיפור מובהק במבדקים פסיכומטריים, לעלייה יחסית ברמת המשכל שלהם ולשיפור ההישגים בלימודים ובמבחני קשב וריכוז.

צילום: שאטרסטוק

מי נמצא בסיכון לחֶסֶר?

בעולם המערבי, חסר תזונתי בברזל הוא החֶסֶר השכיח ביותר. הוא נפוץ במיוחד בקרב תינוקות, ילדים ומתבגרים; בקרב נשים בגיל הפריון וכן בקרב קשישים. בישראל, מעריכים המומחים ש־40־60 אחוזים מן הילדים סובלים מחוסר ברזל במידה זו או אחרת. גם צמחונים מועדים יותר ללקות באנמיה מחוסר ברזל. כמו כן, כ־20 אחוזים מהנשים בגיל הפריון לוקות בחֶסֶר גבולי בברזל. אחת הסיבות השכיחות לכך היא דימום וסתי מוגבר, שכן עם הדימום מאבדים הרבה כדוריות הדם אדומות ובהן גם ברזל.

איך יודעים אם יש חֶסֶר?

באמצעות בדיקות דם פשוטות המבוצעות בכל קופות החולים. כדי לוודא מהי הכמות האמיתית של הברזל בגוף יש לבדוק לא רק את רמות הברזל החופשי בדם (שמופיעות בבדיקות כ־IRON), אלא גם את רמות הפֶריטין, המייצגות את מאגרי הברזל. בנוסף, באמצעות ספירת דם ניתן למדוד את רמת ההמוגלובין בדם ואת מספרן של כדוריות הדם ונפחן.
חסר בברזל מתבטא במולקולת ההמוגלובין המצויה בכל כדורית דם אדומה, כאשר בבדיקות הדם רואים שכדוריות הדם נוטות להיות היפוכרומיות (מעוטות צבע) ומיקרוציטיות (זעירות). מצב זה מכונה אנמיה מיקרוציטית הִיפּוֹכְרומית. סימנים נוספים לאנמיה, שאמנם מעורפלים יותר אך חשובים לאבחנה בעיקר אצל ילדים ובני נוער, הם: עייפות, חוסר תפקוד, עצבנות, כאבי ראש, איבוד תיאבון, ירידה בהישגים בלימודים, הפרעות בקשב ובריכוז, ליקויי למידה והיפראקטיביות.

אם חסר לכם ברזל, אפשר ליטול תוסף בהתאם להמלצת הרופא (צילום: שאטרסטוק)

כמה ברזל צריך ביום?

המינון היומי המומלץ של ברזל בתזונה על פי ה־NIH (המוסד הלאומי לבריאות בארצות הברית)

המינון היומי המומלץ של ברזל בתזונה על פי ה־NIH (המוסד הלאומי לבריאות בארצות הברית)
גיל גברים

(מיליגרם/ליום)

נשים

(מיליגרם/ ליום)

היריון

(מ"ג ליום)

הנקה

(מ"ג/ליום)

7-12 חודשים 11 11
1-3 שנים 7 7
4-8 שנים 10 10
9-13 שנים 8 8
14-18 שנים 15 15 27 10
19-50 שנים 18 18 27 9
51+ 8 8

* במצב של חסר בברזל, יש ליטול תוסף ברזל בהתאם להנחיות הרופא, לדרגת החֶסֶר ולסיבות שגורמות לה. עם זאת, חשוב להדגיש שאין להתחיל בשום אופן לצרוך תוספת ברזל ללא בדיקת רמות הברזל והפֶרִיטִין, שכן עודף ברזל בדם פועל כמחמצן ועלול להזיק.
* להגדלת ספיגתו בגוף, מומלץ ליטול את תוסף ברזל יחד עם ויטמין C או עם כוס מיץ תפוזים.


איך משיגים ברזל מהמזון?

מינון יומי של 18 מיליגרם ברזל אפשר למצוא ב:

* 130 גרם כבד עוף
* 400 גרם בשר רזה צלוי
* 250 גרם חומוס יבש קלוי
* 240 גרם פיסטוקים קלויים
* 3 כוסות עדשים מבושלים
* 3.5 כוסות שעועית מבושלת

עשירות בברזל. קטניות (צילום: שאטרסטוק)