מסביבכם חברים ועמיתים "נופלים" כמו זבובים, האוויר מלא בצלילי התעטשויות, וכל מה שאתם מבקשים הוא מקלט רחוק לברוח אליו מפני כל הווירוסים הנישאים באוויר הסתוי. אל דאגה: יש כמה דרכים להתגונן מפני מחלות הסתיו-חורף הנפוצות כעת, בעיקר באמצעות התזונה. לפניכם עשרה מזונות או רכיבים שעליכם להקפיד עליהם בתפריט כדי לחזק את מערכת החיסון וכך להימנע מחולי מיותר. כמו כן, אם כבר חליתם, מומלץ מאוד לצרוך אותם וכך לקצר את זמן המחלה ולהפחית את עוצמת תסמיניה.

1. שום

השום מכיל את מרכיב האיליצין, המסייע למערכת החיסון לפעול במצבי דלקת ואף מחזק אותה. נמצא כי צריכה מרובה של שום מעודדת חלוקת תאי דם לבנים (ששייכים למערכת החיסון) ומגבירה את פעילות תאי ההרג הטבעי של מערכת החיסון. בנוסף, אכילת שום מגבירה את יכולת הגוף לייצר נוגדנים טבעיים המסייעים בתורם להילחם בווירוסים וחיידקים.

2. מזונות המכילים סלניום

הגבירו את צריכת המזונות שמכילים את המינרל סלניום, נוגד חמצון המסייע בייעול פעילות תאי ההרג הטבעיים של מערכת החיסון. תאים אלו מזהים גורמים זרים ומסוכנים בגופנו ומשמידים אותם.

מה מכיל סלניום?טונה, הודו, עוף, דגנים מלאים, קוטג', אגוזי ברזיל, זרעי חמניות וחלמון ביצה.

3. אומגה 3

חומצת השומן שכבר רבות דובר בשבחה נמצאת בדגי ים צפוניים (כמו סלמון, מקרל וטונה) ובזרעי פשתן טחונים. אומגה 3 מגבירה את פעילות הפגוציטים - תאים בלעניים במערכת החיסון שתפקידם להילחם בחיידקים ווירוסים. בנוסף, אומגה 3 עוזרת למתן את הנזק שנגרם לגוף במצבי דלקת, ואף עוזרת בטיפול והפחתת דלקות.

מה מכיל אומגה 3?ניתן לקחת אומגה 3 בצורת תוספים, ולקבל אותה דרך התזונה בדגים סלמון, מקרל, טונה וסרדינים, וגרעינים ואגוזים כגדון פשתן ואגוזי מלך.

4. פלפלים אדומים

פלפלים אדומים (או גמבות, כפי שרובנו נוהגים לקרוא להן), מכילים את הכמות הגבוהה ביותר של ויטמין C לגרם ירק. פלפלים אדומים מנצחים

בקטגוריה זו את פירות ההדר, שזוכים לא פעם ליחסי ציבור טובים מהם. הדיון המדעי על יעילותו של ויטמין C במניעת שפעת עדיין נמשך, אולם ידוע כיצריכתו מקצרת את זמן הופעת הסימפטומים של המחלה ואת עוצמתם. הדרך הטובה ביותר לקבל ויטמין C היא דרך האוכל. אכילה של פלפל אדום אחד ביום נותנת פי שניים יותר ויטמין C ממה שדרוש לנו ביום.

5. תה ירוק

תה ירוק עשיר בפוליפנולים (נוגדי חמצון) ותרכובות רבות נוספות שעוזרות להגן על גופנו מפני הצטננויות ושפעות. בנוסף, התא הירוק מכיל EGCG, רכיב שמחקרים מצאו כי הוא בעל פעילות אנטי-סרטנית מוכחת. כמו כן EGCG מונע התרבות של וירוסים בגופנו. עוד נמצא כי שתיית תה ירוקמרגיעה ומפחיתה לחצים נפשיים. כשאנחנו לחוצים מאוד יעילות מערכת החיסון שלנו פוחתת, ולכן אפקט ההרגעה של התה הירוק מסייע לחיזוקה וייצובה.

6. זנגביל (ג'ינג'ר)

תבלין הג'ינג'ר הוא בעל פעילות מחממת בגופנו. הוא מכיל את הרכיב ג'ינג'רול, שפעילותו דומה מאוד לפעילות המחממת של החומר הטבעי קפסאיצין, שנמצא בפלפלים חריפים. שתיית חליטות מג'ינג'ר מומלצת בזמן הצטנניות ושפעות, מכיוון שהחומר מגביר את ייצור הזיעה בגופנו, ומסייע להיפטר מרעלנים שנוצרים בגופנו בזמן המחלה.

לפי האיורוודה, הג'ינג'ר עוזר גם בכל הקשור לבעיות קיבה מכאבי בטן, דרך בחילות והקאות ועד גזים והתכווציות.

7. ברוקולי

הברוקולי שייך למשפחת המצליבים, ומכילים כמויות גבוהות של נוגדי חימצון שעוזרים להילחם במצבי חולי. הברוקולי הוא מקור מצוין לוויטמינים A, E, ו-C, ומכיל את הרכיב גלוקוזינולט המעודד את פעילות מערכת החיסון בגופנו. הוספת ברוקולי למרקים, פשטידות או סתם כך לסלטים תעזור להגביר את פעילות מערכת החיסון, ותשמור על גופנו במהלך חודשי החורף.

8. מזונות המכילים ויטמין D

ישנם מחקרים המראים כי צריכה נאותה של ויטמין D מסייעת במאבק בהצטננויות ושפעות. מחקר קנדי, למשל, הראה כי לאנשים עם רמות נמוכות של ויטמין D סיכוי גדול יותר "לחטוף" הצטננות מחבריהם עם רמה ראויה של הוויטמין בגוף. ישנם מחקרים המוכיחים גם כי ויטמין D מסייע להפחית את הסיכון למחלות נשימה, אם כי החוקרים מודים כי נדרשות עוד הוכחות קליניות בנושא.

מה מכיל ויטמין D? סלמון, מקרל, טונה, סרדינים, חלב, ביצים, כבד עוף וגבינות שונות.

9. תפוחי עץ

תפוחים מכילים את הרכיב קוורציטין, המסייע להילחם בתהליכים דלקתיים בגוף. בנוסף, הוא מפחית תסמיני דלקת בגוף. קל מאוד לשלב תפוחים בתוכנית התזונה, והם בהחלט מהווים ארוחת ביניים מספקת שלא הורסת את הדיאטה.

10. מזונות המכילים ביופלבנואידים

הביופלבנואידים שייכים למשפחת החומרים הטבעיים והם מגנים על תאי הגוף מפני זיהומים סביבתיים. לביופלבנואידים השפעה נוגדת חימצון עוצמתית, והם מסייעים לקליטתו של כל הוויטמין C שאתם מנסים לספוג דרך פירות הדר וגמבות.

מה מכיל ביופלבנואידים?אוכמניות, שעועית ירוקה, תפוחים, פול ירוק, תה ירוק, ברוקולי, פלפל אדום, דובדבנים וענבים.