האם מוצרי חלב בריאים עבור בני האדם? כמו כל סוגיה בתחום התזונה, תלוי את מי שואלים. הגישה הרשמית של הדיאטנים הקלינים היא שמוצרי חלב בריאים וחיוניים. הנטורופתים לעומת זאת אינם חסידים גדולים של מוצרי חלב מכיוון שהם עלולים לעודד יצירת ליחה, נזלת כרונית, דלקות אוזניים, בעיות בסינוסים, פצעי בגרות מוגלתיים, אסטמה, ועוד סוגיות בריאותית. הדיאטנים הקלינים שוללים כל קשר בין צריכת מוצרי חלב לסוגיות הבריאותיות הנ"ל.

צילום: Thinkstock

אז למי מקשיבים? רגע, עוד לא סיימתי לבלבל אתכם. דיאטניות קליניות טוענות שחלב הוא מקור טוב לסידן ולכן חשוב לבריאות העצמות. מנגד, אוסטאופורוזיס (דלדול עצם) נפוץ יותר דווקא במדינות בהן צריכת החלב גבוהה יותר. ואם לא די בכך, הרפואה ההודית העתיקה איורוודה רואה בחלב חם מזון חשוב עבור אנשים מסוימים ואילו הרפואה הסינית, על אף שאינה שוללת מוצרי חלב לחלוטין, רואה בהם מקררים ומגבירי ליחה המכבידים על מערכת העיכול. טבעונים (Vegans) וטבעונאים (Raw Food) נמנעים אף הם ממוצרי חלב מסיבות מוסריות, בריאותיות ואקולוגיות.

בתרבות הישראלית המושתתת על רעיון "ארץ זבת חלב ודבש," יש למוצרי החלב נוכחות בולטת. ארוחת הבוקר הישראלית המפורסמת מורכבת ברובה מגבינות, יוגורט, חמאה, וחלב. מעדני חלב, שהם בעצם פודינג תעשייתי מומתק בסוכר או בממתיק מלאכותי, משווקים בעיקר לילדים וזכו למרבה הפליאה להמלצת משרד הבריאות כאחת החלופות לארוחת בוקר מזינה לילדים.

סיבות שונות קושרות את חג השבועות לצריכת מוצרי חלב. ישנה גרסה שעם קבלת התורה בהר סיני אושרה לבני ישראל אכילת מוצרי חלב שעד אז לא הותרה עקב איסור "אכילת איבר מן החי" שפירושו שאין לאכול חלק מחיה כשהיא עדיין בחיים, דבר שלכאורה כולל גם חלב.

חלב בגימטריה שווה 40 – מספר הימים בהם שהה משה על הר סיני. ואם כבר בגימטריה עסקינן, אז גבינה שווה 70, כמספר הפנים של התורה. אפשר להוסיף לכך שהר סיני נקרא גם "הר גבנונים," כשהכוונה היא לפסגות, אך גם זו יכולה לשמש סיבה טובה לצריכת גבינה – כדי להיזכר בהר סיני.

ישנן סיבות נוספות, איזוטריות לא פחות, הקושרות את מוצרי החלב לשבועות, גם הן עלולות להישמע כמו לסמן את המטרה סביב החץ. אין זה מונע מהמחלבות הגדולות לצאת לקראת כל חג שבועות עם מוצרים חדשים וקמפיינים שיווקיים גדולים הרוכבים על הגל הזה.

לקח לי שנים של עבודה כיועץ בריאות כדי להבין שהדברים אינם שחור ולבן ושהתחום האפור הוא המקום בו מסתתרים כל הצבעים על כל גווניהם. יש אנשים ומצבים בריאותיים שמוצרי חלב יכולים לסייע ויש כאלה שדווקא הימנעות ממוצרי חלב היא הפתרון. לדוגמא, לאנשים עם עודף משקל ועור פנים עם כתמים לבנים, יהיה עדיף להימנע ממוצרי חלב בקר. זוהי התבוננות של מעבר לספירת קלוריות או אחוזי שומן: די להביט בפרה עצמה ולראות שהיא חיה כבדה ואיטית. זוהי בדיוק האנרגיה ההפוכה מזו שבה חפץ אדם הרוצה להפחית ממשקלו.

נתון חשוב ממנו הוא איכות החלב: בעוד שבעבר פרות אכלו עשב, מוצרי החלב התעשייתיים של ימינו מבוססים על חלב של פרות שאינן ניזונות מעשב אלא מוזנות מתערובות דגנים שערכן התזונתי נחות מזה של העשב העשיר.

ניתן להבין לחלוטין את מבוכתו של הצרכן הישראלי החפץ במזון בריא וטעים. כדאי לאותו צרכן לעצור לרגע ולהתבונן על עצמו, גם בראי וגם התבוננות פנימה. האם ישנן סוגיות בריאותיות שהימנעות מחלב יכולה לסייע? איזה מוצרי חלב הוא רוכש – תעשייתיים או אורגניים, בקר או צאן, ובאלו מינונים? כי את הבריאות שלנו לא נשיג מתוך עלוני המתכונים לחג של יצרני החלב, אלא מתוך התיידדות עם גופנו וההכרה בצרכיו הייחודיים.

חג ביכורים שמח.

לאתר התזונה של זהר