אני מאוד אוהבת בצקים. הם טעימים, מנחמים, והעבודה איתם מעניקה לי תרפיה שקשה להסביר במילים. רבים המאפים המתוקים והמלוחים שאני נוהגת להכין מסוגי בצק שונים ומגוונים. עם זאת, לא תמיד יש לי זמן או כוח להתחיל להכין בצק בעצמי, ולעתים אני מתבקשת להכין מאפה כלשהו עם דגש דיאטטי, כזה שישאיר טעם נהדר בפה אך לא יכביד על המשקל בסוף היום. כאן נכנס לתמונה בצק פילו – פתרון נהדר לאוהבי הבצקים ששומרים על משקלם. בצק פילו אינו מכיל אפילו טיפת שומן אחת, ולכן ניתן לשלוט בסוג השומן ובכמות שאנו מוסיפים למתכון.
עוד מתכונים עם בצק פילו בערוץ דיאטה
>> מאפה פילו במלית גבינה ודובדבנים
>> מאפה פילו דיאטטי במילוי גבינות
כמו בצק עלים, גם פילו נקנה בצורת גליל סגור בטמפרטורה השומרת על קפיאתו. בניגוד לבצק עלים, בצק פילו הוא עדין, שברירי ודק ועל כן דורש מאיתנו מעט יותר תשומת לב. אם שומרים על כללי עבודה נכונים ומקפידים על עבודה סבלנית ועדינה, ניתן לקבל ממנו מאפים עשירים ונהדרים.
על מה חשוב להקפיד?
1. הפשרה נכונה
על מנת שדפי הפילו ייפרדו בקלות אחד מהשני, יש לעבוד איתו כשהוא מופשר לחלוטין. כלומר, יש להמתין את מלוא הזמן הדרוש עד להפשרת כל גושי הקרח המיקרוסקופיים שנוצרים בתהליך ההקפאה התעשייתית. הניחו את הבצק במקפיא הביתי שלכם והעבירו אותו למקרר למשך לילה שלם לפני השימוש. אם התכנון הוא להשתמש בו מייד בתום הקניה, כשלוש-ארבע שעות במקרר הביתי אמורות להספיק.
2. פרישה וגלגולדפי הפילו מגולגלים בגליל אחד ארוך ועל מנת לשמור על שלמותם בתהליך העבודה, יש להוציא את הגליל בזהירות מהעטיפה ולהניחו בעדינות על גבי משטח העבודה. במידה והבצק הפשיר לחלוטין, לא תהיה בעיה לפתוח את הגליל ולפרוש אותו, אך יש לעבוד באטיות על מנת למנוע קרעים בבצק.
3. שימון הבצקבצק הפילו אינו מכיל שומן, מה שמקנה לכם את האפשרות לשלוט על כמות השומן במתכון. גם אם ברצונכם להכין מתכון שאינו מכיל שומן כלל, הכינו מבעוד מועד אמצעי מתאים לשימון מינימלי של הבצק, אחרת קשה עד בלתי אפשרי לעבוד איתו. תוכלו להשתמש בקערה עם מעט שמן צמחי, תרסיס שמן או בחמאה מומסת - לבחירתכם. לפני הנחת המילוי על בצק הקפידו להבריש כהלכה את הבצק. גם כשהבצק מוכן להיכנס לתנור, יש להבריש את חלקו העליון בשומן לפני האפייה.
4. שמירה על לחותהיעדר השומן מעמיד את הבצק בסכנת התייבשות מרגע חשיפתו לאוויר. לכן, בכל רגע נתון בו אינכם מתעסקים בו (למשל, אם שכחתם להכין את המלית או שאינכם מתכוונים להשתמש בכל חלקי הבצק ויעבור זמן מה עד שתחזירו אותו לקירור) הניחו מגבת לחה על חלקי הבצק שעוד לא שימנתם. הלחות תסייע לשמירת שלמות דפי הפילו בהמשך.
5. הרכב וכמות המליתבצק הפילו הוא נפלא ואפשר למלאו במליות מלוחות או מתוקות. יחד עם זאת, עדינות העלים מחייבת הקפדה על מרקם נכון של המלית על מנת למנוע את נזילתה מן הבצק. איזון נכון בין כמות הנוזלים והמוצקים הוא הכרחי, ועל כן מומלץ לשמור על היחסים הרשומים במתכון. כמו כן, בעת הנחת המלית על גבי הבצק יש להיזהר מלהעמיס כמות גדולה מדי העלולה לקרוע את הבצק.
שמירה על חמשת הכללים הללו תתרום לחוויית אפייה כיפית, שתוצאותיה הנהדרות מובטחות.מאפה פילו במילוי פטריות וגבינת פטה עזים
המרכיבים (ל-28 יחידות/ 115 קלוריות למנה)- חבילה אחת של בצק פילו מופשר
- 3 סלסילות פטריות שמפיניון
- 125 גרם ( חצי קופסא) גבינת פטה עיזים 5%
- עלים מ-1 צרור טרי של בזיליקום (ללא הגבעולים).
- קערית עם שמן קנולה לשימון הבצק
- ביצה להברשה לפני הכניסה לתנור- לא חובה
ההכנה
1. מחממים את התנור לחום בינוני (170 מעלות), ומרפדים בנייר אפייה את התבנית.
2. מנקים את הפטריות, מפרידים את הרגליים מהכיפות, וקוצצים גס את כיפות הפטריות.
3. מקפיצים את הפטריות עם הבזיליקום במחבת עם מעט שמן קנולה או שמן זית במשך כ-5 דקות.
4. פורשים את בצק הפילו כאשר כל העלים עדיין צמודים אחד לשני, ומשמנים את העלה העליון.
5. מניחים לאורך רצועת הפילו שקרובה אליכם 4-3 כפות מהמלית, ומפזרים מעל גבינת עיזים.
5. תופסים 5-4 עלים מהצד הקרוב אליכם, ומגלגלים אותם בזהירות לכדי גליל. מהדקים את הקצוות, מברישים בשמן, ומניחים בתבנית. ממשיכים להכין את שאר גלילי הפילו.
6. אופים כ-20 דקות עד שהמאפה שחום. פורסים ומגישים חם.
- סיון ורקר היא דיאטנית B.Sc ומדריכת כושר