אז מה אוכלים לארוחת הערב? מה דעתכם על לַבַנה חמצמצה רכה ומענגת חיך, תערובת זעתר טרי מרירה במידה עשירה בטעמים אך דלה במלח, ומשולשי פיתה פריכים שעושים קראאאנץ' בפה, עם פלחי עגבניית קיץ אחרונה.
רבים מאיתנו התרגלו לקנות מוצרי חלב שונים, אבל למה לא להכין בבית? לבנה עשויה מיוגורט, ליוגורט טבעי יש יכולת שימור מכובדת (חיי מדף של חודש!) וגם הגבינה אותה מכינים שורדת לא רע במקרר גם שבוע ואף יותר. ישנו גם עניין המלח שנמצא בכמויות גבוהות במוצרים הקנויים, וכן עניין המחיר- מיכל גבינה במשקל 250 גרם עולה בין 13 ל-15 שקלים. השיטה הביתית יוצרת בהשקעה זהה תוצר כפול במשקלו, ובמלים אחרות: חצי מחיר!
עוד בהבראת מתכונים
עוברים לעשייה ביתית
לבנה היא יוגורט מרוכז, ועל כן נושאת את רוב התכונות החיוביות של היוגורט. לצורך הכנת הלבנה יש להצטייד במסננת ומגבת בד דקה וחלקה (לא שעירה), חיתול בד או פיסה של חולצת טי שירט ישנה ומכובסת. את המסננת מרפדים בבד, מציבים בתוך קערה לצבירת הנוזלים רצוי על גבי הגבהה מסוימת, וקערית הפוכה שתמנע מהמסננת להתבוסס בנוזלים.
אני ממליצה להשתמש ביוגורט טבעי, % 4.5 שומן הנמכר במיכלים גדולים. הוא טבעי, חמצמץ, זול יחסית וקל להשיגו. לתוך היוגורט אני מערבבת בניעור זרועות נמרץ מיץ לימון להגברת החמיצות, ושני שליש כפית מלח (נתון לפרשנויות, אפשר יותר ואפשר פחות). שופכים את היוגורט למסננת, ואת כל הקונסטרוקציה שמים במקרר לשלוש עד 12 שעות. בזמן הזה הנוזלים יוגרו, הגבינה תתמצק, ואז נגרוף אותה מן המסננת לתוך מיכל אחסון.
הזעתר מוכן אף יותר מהר, אלא שיש להשתמש במטחנת תבלינים.כבר הזכרתי את חשיבותו של המכשיר הקטן הזה ואני חוזרת על כך: מדובר במעט המחזיק את המרובה, זול, לא תופס הרבה מקום ובעל שימושים רבים.
לתוך מטחנת התבלינים אני מערימה: עלי זעתר (בן דוד של אורגנו, הנקרא גם אזוב מצוי הנחשב היום לצמח מוגן) הנמכרים בחנויות תבלינים כעלים מיובשים; סומק (הנקרא בעברית תקנית אוג הבורסקאים, תבלין חמוץ בצבע ארגמני מדהים); מלח גס, המסייע בשחיקת התבלינים ושחרור הארומה שלהם בזמן שהמטחנה טוחנת אותו. למי שנמנע ממלח במזונו אפשר לוותר על נוכחותו או להפחית מכמותו.
אחרי טחינת שלושת המרכיבים הללו, אני מערבבת בתוך צנצנת זכוכית מעט זרעי שומשום קלויים קלות, את הזעתר הטחון ושמן זית - וזאת בכמות שתשנה את צבע התערובת לירוק עמוק, תחדור לאבקת התבלינים ותפתח את הטעמים שבה. סוגרים את הצנצנת רק לאחר שהתערובת התקררה לגמרי (הרי השומשום עובר קלייה) כדי למנוע אדים ועיפוש. הכינו כמות קטנה והשתמשו בה בחודשיים הקרובים, משום שהארומה והטעמים הולכים ומתפוגגים עם הזמן.
למשולשי הפיתה אין צורך במתכון: לוקחים פיתות מקמח מלא, חותכים עם מספריים למשולשים ומפרידים את הדפנות הכפולים של הפיתה כך שיווצרו 16 משולשים מכל פיתה. על גבי תבנית אפייה גדולה מרופדת בנייר אפייה מזליפים עליהם מעט שמן זית ומלח, מערבבים עם הידיים וקולים בתנור חם עם טורבו (180 מעלות) עד פריכות, 15 דקות בערך.
מרכיבים ללבנה
- 1 מיכל יוגורט טבעי 4.5%
- מיץ מחצי לימון
- 2/3 כפית מלח דק
הוראות הכנה
1. מערבבים את היוגורט עם המלח והלימון.
2. מרפדים מסננת במגבת בד חלקה, שופכים את היוגורט המתובל למסננת, מציבים את המסננת בקערה על גבי קערית הפוכה.
3. מכניסים למקרר לשלוש עד 12 שעות.
4. גורפים את הגבינה המוכנה למיכל אחסון, אפשר להגיש עם זעתר ושמן זית.
מרכיבים לזעתר
- 5 כפות עלי זעתר יבשים
- ½ כפית סומק
- ½ כפית מלח גס
- 1 כף זרעי שומשום
- 1 כף שמן זית
הוראות הכנה
1. טוחנים במטחנת תבלינים את עלי הזעתר, הסומק והמלח.
2. קולים את זרעי השומשום במחבת נקייה עד שיזהיבו ויפצפצו, נזהרים שלא יישרפו!
3. מערבבים את התערובת הטחונה עם זרעי השומשום הקלויים וכף שמן זית וממוללים באצבעות את השמן לתוך התבלינים. אם צריך מוסיפים עוד כמה טיפות שמן זית עד שהתערובת מעמיקה את צבעה וריחה משתחרר.
גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות בישול בריא