יפה שיר רז
כשהיינו ילדים, האמהות שלנו נהגו להשרות את הפירות והירקות הטריים בקערה מלאה במים ובסבון כלים. אמא שלי אפילו הגדילה לעשות, ונהגה להבריש כל פרי וירק ממש כאילו היו צלחת או כוס בסבון הכלים. בעצם, היא עושה את זה עד היום. ולא משנה כמה אנחנו מתבדחים על חשבונה, היא בשלה. מתעקשת ש"ככה הסביר לה רופא המשפחה פעם". כל זה היה לפני שהתוודענו להיסטריית המלפפונים. או אולי בעצם, היסטריית הנבטים. עכשיו ממליץ משרד הבריאות על "שטיפת התוצרת הטרייה במים חמים ובסבון". אז – צוחק מי שצוחק אחרון? אמא תמיד צודקת? לא בטוח, כי מומחים אחרים ממליצים על גישות שונות מזו של משרד הבריאות.
עם או בלי סבון?
בעוד שאין ויכוח על כך שצריך לנקות את הפירות והירקות, מתברר שקיימות בקרב המומחים גישות שונות בכל הנוגע לשימוש בסבון. בעוד שחלקם, כמו משרד הבריאות הישראלי ממליצים להשתמש בסבון, אחרים טוענים שהסבון אינו יעיל בסילוק חומרי ההדברה (חלק מהם סיסטמיים -- חודרים דרך נימי הפרי או הירק לתוכם ונשארים לאחר השטיפה), וגם לא לסילוק החיידקים המזהמים והמסוכנים. יתר על כן, הם טוענים ששאריות הסבון עלולות להזיק לא פחות מחומרי ההדברה.
להמלצה הזו מצטרף גם ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקני), שמציע להשתמש במים פושרים בלבד, ללא תוספת סבון. לעומתו, מומחים אחרים מציעים להשתמש בתכשירי חיטוי ייעודיים לניקוי פירות וירקות (ישנו מגוון רחב של תכשירים כאלה בשוק, המבוססים על אוזון מומס או חומרי חיטוי אחרים). להמלצה הזו שותף גם ד"ר גידי ציפורי, יו"ר האיגוד הישראלי לבריאות הציבור וחבר באיגוד הווטרינרים הרשותיים, שמסביר במגזין החודש של "מנטה", שיעילותם של חומרים אלה בחיטוי החיידקים גבוהה משמעותית לעומת הסבון, שנועד בעיקר לסלק את הלכלוך מהכלים.
מה לעשות? תצטרכו להחליט בעצמכם איזו גירסה אתם מאמצים. מה שאיננו במחלוקת, הם שישה הטיפים הנוספים הבאים לשטיפת פירות וירקות, שמציג ה-FDA:
1. שטפו ידיים במשך 20 שניות במים חמים ובסבון לפני ואחרי שאתם נוגעים בפירות ובירקות טריים.
2. חתכו והסירו חלקים פגומים בפרי או בירק. האזורים הפגומים הללו "מזמינים" חיידקים להתיישב בהם.
3. במהלך השטיפה, שפשפו בעדינות את הפרי או הירק ביד.
4. השתמשו במברשת כדי לקרצף ירקות ופירות קשים, כמו מלונים או מלפפונים.
2. חתכו והסירו חלקים פגומים בפרי או בירק. האזורים הפגומים הללו "מזמינים" חיידקים להתיישב בהם.
3. במהלך השטיפה, שפשפו בעדינות את הפרי או הירק ביד.
4. השתמשו במברשת כדי לקרצף ירקות ופירות קשים, כמו מלונים או מלפפונים.
5. שטפו פירות וירקות גם אם אתם מתכוונים לקלף אותם לאחר מכן. השטיפה צריכה להיעשות לפני הקילוף, כדי למנוע העברת חיידקים ולכלוך אל הסכין וממנו לפרי או לירק שאתם חותכים.
5. לאחר השטיפה, יבשו היטב במגבת בד נקייה או במגבת נייר כדי להסיר שאריות נוספות שאולי נותרו.
5. לאחר השטיפה, יבשו היטב במגבת בד נקייה או במגבת נייר כדי להסיר שאריות נוספות שאולי נותרו.
6. השליכו את העלים החיצוניים של חסה או כרוב.