לפני שנים רבות:

"הלו, אפרת? ערב טוב, רצינו לכבד את בעלך ולהציע לו להיות ‘חתן בראשית’ השנה".

- אהה, תודה רבה, ומה המשמעות של זה?

"שהאישה צריכה לארגן קידוש".

- טוב, אז לא תודה.

אני אוהבת את שמחת תורה, ובעיקר אני אוהבת את הקוגל שמוגש אחרי הקידוש: פרוסות עבות ושחומות סדורות בערימות על מגשים. יש לזה ריח של חג ושל ציפייה, אבל את הטעם אני לא כל כך מכירה כי אני מתביישת.

מתביישת להידחק בין הידיים המושטות והכוסות שעוד מעט כמעט נשפכות וכל הבמבה-ביסלי-צ’יפס שנפלו לבין התביא-לי-כוס-מים-או-קולה-דיאט, אויש דרכת-עלי-עם-העקבים אמא-נשפך-לי.

אולי מישהו נחמד שלא מתבייש מאף אחד יביא לי חתיכת קוגל חומה עם קצת שרוף למעלה ואיזה מלפפונצ’יק חמוץ ליד? ומפית, כי זה קצת שומני? ומזלג?

נראה שאני אשב לי פה בחושך ואחכה. אז מה עושים? אם אין קוגל אין שמחת תורה.

הקוגל של ילדותי בבית הכנסת "יבנה" שכב ליד הדג המלוח ושרון חבשוש חשבה שזה ממש טעים. אני רציתי למהר ולעבור בפרצה שבגדר לבית הכנסת שלה, של התימנים. אין כמו התגנבות כדי להעלות את ההתרגשות והיה נדמה לי, ובצדק, שכולם רואים שאני לא שייכת לשם.

זה לא היה דומה בכלל למה שהכרתי. מבית הכנסת נשמעו יללות תפילה בתימנית, נשים הביאו מהבית סירים מכוסים במגבות ובתוכם קובנה וג'חנון. היה שם צפוף והיה שם קצת קודר, ובעיקר הייתי זרה ולא היו בכלל ממתקים. לא העזתי לטעום, וקולות השירה של האשכנזים באים להזמין את התימנים עם ספרי התורה העגולים לעשות הקפות ביחד סימנו שהקידוש נגמר.

שמחת תורה בשנה שעברה:

"ערב טוב, אשתך בבית? רצינו לדבר עם שניכם. נשמח אם תהיה ‘חתן בראשית’ השנה והכבוד הוא זוגי".

- אהה, תודה רבה!

מי סופר שעברו 15 שנה עד שההצעה הגיעה מנוסחת לטעמי והפעילה לי את בלוטות הטעם? אבל איך אוכל להיות אשת חתן בראשית בלי לטעום מהקוגל? החלטתי להכין קוגל ירושלמי אמיתי של קידוש בבית. נוכל לאכול ממנו כמה שנרצה ובלי להידחף.

רציתי שזה ייצא ממש כמו קוגל של קידוש ולא כמו עוד פשטידת אטריות. הוא צריך להיות מתוק וחריף, שחום וגבוה. בדיוק כמו החתן שאני מאחלת לבת שלי.

עשיתי מחקר, בדקתי מתכונים ולא חיפפתי בזמנים. בסוף גיליתי שהסוד הוא פשוט: צריך להשתמש בנודלס ביצים, לאפות בסיר קובנה (ד”ש לחבשוש ויחד שבטי ישראל) ולאפות שבע שעות ולא פחות.

הנה המתכון המנצח ואת סוד הקובנה נפתור בפעם אחרת.

  • עוד מתכונים מצוינים של אפרת מוסקוביץ - בבלוג שלה, "איך להרשים את חמותך". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג

מרכיבים

כ-12 מנות (יש להשתמש בסיר קובנה בקוטר 18 ס"מ ובגובה 10 ס"מ)

  • 800 גרם אטריות ביצים לנודלס
  • 3/4 2 כוסות (550 גרם) סוכר
  • 1 כוס (240 מ"ל) שמן קנולה
  • 5 כפיות פלפל שחור
  • 6 ביצים

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות במצב טורבו.
  2. מבשלים את האטריות לפי ההוראות שעל האריזה. מסננים, מעבירים לקערה גדולה וחותכים אותן מעט, כדי שיתקצרו. מוסיפים 1/4 1 כוסות מהסוכר ומערבבים.
  3. שמים את השמן ואת יתרת הסוכר במחבת עם ציפוי למניעת הידבקות. מחממים כ-20 דקות על אש בינונית, תוך בחישה מדי פעם, עד שהסוכר נמס ומתקבל קרמל בגוון של תמר.
  4. יוצקים את הקרמל על האטריות ומערבבים במהירות, כדי שהקרמל לא ייקרש. מוסיפים את הפלפל השחור והביצים ומערבבים.
  5. גוזרים נייר אפייה בקוטר גדול במקצת מזה של הסיר ומרפדים את התחתית שלו. ממלאים את הסיר באטריות.
  6. מכסים את הסיר, עוטפים בנייר אלומיניום ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה (כדאי להקפיד על זה, כי הסיר הגדוש מטפטף שמן). אופים שעה, מנמיכים את הטמפרטורה ל-100 מעלות ללא טורבו אופים 7 שעות נוספות לפחות (לחלופין, לאחר האפייה ב-180 מעלות מעבירים את הסיר לפלטת שבת).

  • בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק