קיש בטטה ופטריות / אפרת סיאצ'י

מרכיבים

תבנית בקוטר 20 ס"מ (אפשר חד-פעמית). אפשר להכפיל את הכמויות ולהכין את הקיש בתבנית בקוטר 26 ס"מ

לבצק
  • 1/3 1 כוסות (185 גרם) קמח לבן רגיל
  • 1/3 כפית מלח
  • 1/4 כוס (60 מ"ל) שמן
  • 1 חלמון ביצה
  • 6-3 כפות מים קרים

למלית
  • 1 כף שמן זית
  • 1/2 בצל בינוני קצוץ
  • 1/2 בטטה בינונית מגורדת
  • 1/2 סלסילת פטריות טריות, קצוצות
  • 1/2 כף קמח לבן
  • 1 כף גדושה שמנת חמוצה (אפשר להמיר בגבינה לבנה או בקוטג')
  • 1 ביצה
  • 2 כפות גבינה בולגרית מגורדת
  • 2 כפות גבינה צהובה או מוצרלה, מגורדת

לפיזור
  • 1 כוס (כ-100 גרם) גבינה צהובה או מוצרלה, מגורדת

אופן ההכנה

הבצק
  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. מערבבים בקערה את הקמח, המלח, השמן והחלמון. מוסיפים מים בהדרגה ותוך ערבוב, רק עד שמתקבל בצק אחיד. משתדלים לערבב כמה שפחות, כדי לא לפגוע בפריכות הבצק.
  3. מניחים את הבצק על נייר אפייה ומכסים אותו בנייר אפייה נוסף. מרדדים אותו בין ניירות האפייה לעיגול בקוטר גדול במקצת מזה של התבנית.
  4. מפרידים את הבצק מניירות האפייה ומעבירים לתבנית. מהדקים היטב לתחתית ולדפנות, וחותכים בעזרת סכין את עודפי הבצק מהשוליים.
  5. דוקרים את הבצק במזלג בכמה מקומות ואופים 12 דקות, עד שהוא מזהיב מעט. מוצאים ומצננים (משאירים את התנור דולק ומנמיכים את הטמפרטורה ל-180 מעלות).

המלית
  1. מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה. מוסיפים את הבטטה והפטריות, ממליחים מעט ומטגנים 4-3 דקות, תוך ערבוב. מסירים מהאש ומצננים מעט.
  2. מעבירים את תכולת המחבת לקערה. מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ומערבבים היטב.
  3. מפזרים כ-1/2 כוס גבינה צהובה בתחתית התבנית (לטעם וגם לשמירה על הבצק, כדי שלא יירטב מהתערובת). יוצקים מעל את המלית ומפזרים עליה את יתרת הגבינה הצהובה.
  4. אופים 35-30 דקות, עד שהמלית מתייצבת ומזהיבה.

פשטידת קישואים ויוגורט / מיכל שמיר

המתכון הוא אמנם עם קישואים, אבל גם כל ירק אחר באותה כמות (פחות או יותר) יוכל להשתלב בפשטידה: ברוקולי, כרובית, תרד, תירס, פטריות וכדומה.

ברוקולי וכרובית יזדקקו לבישול של כ-5 דקות במים רותחים לפני הכנסתם לתערובת, ופטריות יצטרכו הקפצה קלה במעט שמן זית או קנולה.

אם בא לכם, אפשר להחליף את היוגורט בקוטג' או בגבינה לבנה? רוצים שהפשטידה תהיה פרווה? אין בעיה, שימו מים במקום.

מרכיבים

תבנית בקוטר 22 ס"מ או בגודל 20X30 ס"מ

  • 6-5 קישואים בינוניים (800-700 גרם)
  • 2 בצלים בינוניים
  • 1/2 כפית מלח + 1 כפית שטוחה נוספת
  • 1 גביע קטן (150 גרם) יוגורט ביו (1.5% או 3%)
  • 2 ביצים
  • 3 כפות שמן זית
  • 1/2 כוס (70 גרם) קמח לבן או קמח כוסמין
  • 1/4 כוס פירורי לחם
  • פלפל שחור גרוס
  • 3-2 כפות גבינה צהובה או גבינת פרמזן, מגוררת

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מגררים את הקישואים (אין צורך לקלף אותם) והבצלים בפומפייה גסה. מוסיפים 1/2 כפית מלח ומערבבים. מניחים במסננת למשך חצי שעה לפחות, עד שהם מגירים הרבה נוזלים.
  3. סוחטים את הקישואים והבצל המגורדים מעודפי נוזלים ומעבירים לקערה גדולה. מוסיפים את היוגורט, הביצים, שמן הזית, כפית נוספת של מלח ופלפל שחור גרוס. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. מוסיפים את הקמח ופירורי הלחם ומערבבים שוב עד לאיחוד.
  5. משמנים קלות את התבנית ומעבירים אליה את התערובת. מפזרים מעל את הגבינה הצהובה. אופים כ-35 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה.
  6. מצננים מעט לפני ההגשה.

מאפה פילו במילוי תרד וגבינה / דורית מנו-טל אור

מרכיבים

4-3 מאפים

  • 1 חבילה עלי פילו
  • 1 חבילה (800 גרם) מדליוני תרד קפואים
  • 250 גרם גבינה מלוחה 5%, מגוררת
  • 1 ביצה
  • לציפוי: 1 ביצה טרופה, שומשום

אופן ההכנה
  1. לילה לפני ההכנה מעבירים את חבילת עלי הפילו למקרר, להפשרה. מפשירים במקרר גם את מדליוני התרד: מעבירים אותם למסננת ושמים אותה בקערה, לקליטת המים שהם יגירו.
  2. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  3. סוחטים היטב את עלי התרד המופשרים ומעבירים לקערה. מוסיפים את הגבינה המלוחה והביצה ומערבבים.
  4. פורשים את עלי הפילו ומניחים עליהם מגבת, שלא יתייבשו.
  5. לוקחים עלה פילו אחד, פורשים אותו על משטח העבודה ומרססים בשמן (אפשר גם להבריש). מניחים עליו עלה נוסף ומרססים בשמן גם אותו. מכסים בעלה שלישי ומורחים עליו מהתערובת.
  6. מגלגלים לרולדה, ומקפלים את הרולדה לצורת שבלול. מניחים בתבנית, כשה"תפר" פונה כלפי מטה. מברישים בביצה טרופה ומפזרים מעל שומשום.
  7. יוצרים באותו אופן שבלולים נוספים עם יתרת עלי הפילו והמילוי.
  8. אופים 10 דקות. מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות ואופים כ-30 דקות נוספות, עד שהמאפים מזהיבים.

איך מכינים מראש?
  • אם מכינים כמה ימים מראש: מכינים את המאפים עד לפני שלב האפייה, עוטפים היטב בניילון נצמד ומקפיאים. לפני ההגשה מפשירים כשעה ואופים כרגיל.
  • אם מכינים ביום ההגשה: אופים 10 דקות ב-200 מעלות ו-15 דקות בלבד ב-180. שומרים בטמפרטורת החדר. לפני ההגשה אופים 15 דקות נוספות ב-180 מעלות.

פשטידת תירס / חיה אילונה דר

פשטידה קלה להכנה שכל המשפחה תאהב. אם בא לכם להשקיע טיפה יותר, אפשר להקציף את הביצים ולקבל פשטידה אוורירית יותר (ראו הסברים בסוף המתכון).

מרכיבים

תבנית בקוטר 24 ס"מ או 2 תבניות אינגליש קייק

  • 1 קופסה (כ-340 גרם לאחר סינון) גרעיני תירס
  • 3 ביצים
  • 3 כפות קמח מלא
  • 3 כפות שיבולת שועל
  • 1 גבעול בצל ירוק קצוץ
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית קימל (לא חובה, אבל טעים)
  • 1 גביע (250 גרם) גבינה לבנה 3% או 5%
  • 1 גביע (200 גרם) יוגורט 0% או 3%
  • 50 גרם גבינה בולגרית מפוררת
  • 1/2 כפית אבקת אפייה
  • 1 כף שומשום (רצוי מלא)

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. מערבבים את כל המרכיבים, למעט השומשום, ויוצקים לתבנית. מפזרים מעל את השומשום.
  3. אופים כ-30 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה וקיסם עץ שננעץ בה יוצא יבש.

רוצים פשטידה אוורירית יותר?
  • הפרידו את הביצים וצרפו לתערובת הפשטידה רק את החלמונים. הקציפו את החלבונים וקפלו אותם לתוך התערובת.