קראו להן אבני פלא. הן נראו כמו קוביות הלגו של היום, רק גדולות בהרבה ובלי גלגלים וחלקים מסובכים. רק קוביות רבועות ומלבניות מבקליט.

בגן הילדים של אמא היתה קופסה גדולה מלאה באבני פלא. אני זוכרת את חג החנוכה שבו הייתי בת 4 וכמה חודשים. גרנו בדירה שהיו בה רק חדר, מטבח קטנטן ומסדרון. בשעות היום שימש החדר כגן ילדים, ובכל לילה פתחו לי בו מיטה מתקפלת. ההורים ישנו במסדרון במיטת יחיד, מתקפלת אף היא.

אני זוכרת את עצמי בוכה ללא הפסקה באותו חנוכה (איני יודעת מה היתה הסיבה) ואת אבא מנסה להרגיע אותי, אך לשווא. ראיתי את אמא מתיישבת על אחד מכיסאות גן הילדים ומדליקה נרות בחנוכייה שעל אחד מהשולחנות הקטנים. אני זוכרת שהסתכלתי, אבל לא הפסקתי לבכות.

הבחנתי באבא מוציא קובייה כחולה וגדולה מארגז אבני הפלא. הוא ניגש אלי, קרב את חלקה החלול לעיני ואמר: "עכשיו אני אוסף את הדמעות שלך עד שיהיה מספיק כדי לכבות את הנר בחנוכייה". הסתובבתי בחדר תוך כדי בכי, כשאבא פוסע בעקבותיי ובכל פעם מקרב את אבן הפלא אל לחיי ו"אוסף" עוד דמעה.

כשראיתי את אבא מתקרב אל החנוכייה הסתקרנתי, הפסקתי לבכות ועקבתי אחר מעשיו. הוא קרב את אבן הפלא הכחולה אל אחד הנרות, עשה תנועה שנראתה כמו יציקת הדמעות - ולתדהמתי הנר כבה. אבא חייך אלי חיוך גדול ואמא הדליקה את הנר שוב.

גן ילדים ביום, חדר שינה בלילה. אסנת לסטר בגיל ארבע
גן ילדים ביום, חדר שינה בלילה. אסנת לסטר בגיל ארבע

ספינג' מרוקאי

סופגניות מבצק רך המזכירות בצורתן דונאט. המתכון הוא של בתיה כהן מחיפה.

מרכיבים

20-15 סופגניות

  • 1 ק"ג קמח, מנופה
  • 1 כף סוכר
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 1 ביצה
  • 1 כף מלח
  • 1/2 3 כוסות (840 מ"ל) מים
  • שמן לטיגון עמוק
  • להגשה: אבקת סוכר או סוכר

אופן ההכנה
  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את הקמח, הסוכר והשמרים ומערבבים.
  2. מוסיפים את שאר מרכיבי הבצק ולשים יחד את המצרכים עד לקבלת בצק עיסתי רך מאוד ודביק. אם הבצק יבש מדי, מוסיפים עוד מעט מים.
  3. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים שעה. לשים את הבצק קצרות כדי להוציא ממנו את האוויר ומתפיחים שעה נוספת. מוציאים שוב את האוויר מהבצק ומתפיחים עוד שעה.
  4. מחממים בסיר שמן לטיגון עמוק (טמפרטורת השמן צריכה להיות 180-170 מעלות. אם אין לכם מדחום לבישול, טבלו בסיר כף עץ – השמן בטמפרטורה נכונה כשמופיעות סביב הכף הרבה בועות קטנות).
  5. מרטיבים את הידיים, נוטלים חופן מהבצק ויוצרים במרכזו חור. מטגנים את הספינג' עד שחלקו התחתון מזהיב. הופכים ומטגנים עד שגם הצד השני מזהיב.
  6. מעבירים את הספינג' לצלחת מרופדת במגבות נייר. בוזקים מעל אבקת סוכר או טובלים בסוכר רגיל.

זלביה מצרית

זלביה מצרית (צילום: אסנת לסטר )
זלביה מצרית (צילום: אסנת לסטר )

זלביה היא בצק מטוגן מתוק שנהוג להכינו במדינות רבות במזרח התיכון ובצפון אפריקה. המתכון הוא של של אנה תם מקצרין.

מרכיבים

כ-15 לביבות

  • 25 גרם (1/2 קובייה) שמרים טריים או 1 כף שמרים יבשים
  • 1 כפית סוכר
  • 4/5 כוס (כ-190 מ"ל) מים + 4 כפות מים
  • 2 כוסות (280 גרם) קמח
  • שמן לטיגון

לסירופ הסוכר
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים
  • 1 כפית קינמון

אופן ההכנה
  1. שמים את השמרים והסוכר בכוס וממיסים אותם ב-4 כפות מים פושרים. משהים כ-10 דקות, עד שהתמיסה תוססת מעט.
  2. מוסיפים את תמיסת השמרים לקמח, ותוך ערבוב בכף עץ מוסיפים גם 4/5 כוס מים. מערבבים עד שמתקבל בצק אחיד ורך.
  3. מכסים את הבצק בניילון ומכניסים למקרר ללילה (כ-8 שעות).
  4. מבשלים יחד את כל מרכיבי הסירופ, עד שהסוכר נמס לגמרי.
  5. מחממים שמן במחבת. מרטיבים את הידיים, נוטלים בכל פעם חופן מהבצק ומשטחים אותו מעט. מטגנים משני הצדדים עד להזהבה.
  6. מחלקים את הסירופ לצלוחיות כמספר הסועדים, ומניחים בכל צלוחית זלביה.

לביבות תפוחי אדמה אפויות

לביבות תפוחי אדמה אפויות (צילום: אסנת לסטר )
לביבות תפוחי אדמה אפויות (צילום: אסנת לסטר )

כדי לאזן את המתיקות של הסופגניות, הנה גם משהו מלוח. המתכון הוא של מרגלית נדן מציפורי.

מרכיבים

12-10 לביבות

  • 1 ק"ג תפוחי אדמה (כ-5 תפוחי אדמה. המשקל הוא לאחר הקילוף)
  • 2 בצלים (כ-400 גרם)
  • 1 ביצה גדולה או 2 ביצים קטנות
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 50 גרם (1/3 כוס) קמח
  • 1/2 כפית אבקת אפייה
  • 1 כפית שמן לתערובת
  • 3-2 כפות שמן לטיגון

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-210 מעלות.
  2. מגררים דק את תפוחי האדמה הקלופים (הכי קל לעשות זאת במעבד מזון עם הדיסקית בעלת החורים הכי קטנים). מניחים במסננת לכמה דקות, ואחר כך סוחטים היטב, כדי להיפטר מכמה שיותר נוזלים.
  3. קולפים ומגררים דק גם את הבצלים. סוחטים היטב מנוזלים.
  4. מערבבים יחד את כל המרכיבים. יוצרים לביבות ומניחים אותן בתבנית מצופה בנייר אפייה משומן היטב.
  5. אופים 15 דקות. הופכים את הלביבות ואופים 10 דקות נוספות.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע