בכל יום אחר הצהריים שמעו כל תושבי רחוב אפרים בנתניה את נגינת הפסנתר של סיוונה ואת השירה שלה. סיוונה הייתה זמרת אופרה יפה ומלאה (כמו שכל זמרת אופרה נראתה באותם ימים) והשירה היתה חלק מעבודתה.

ההורים שלי היו חברים קרובים של סיוונה ובעלה איתן, ומדי פעם לקחה אותי אמא לשחק עם בתם מימי. כבר בחדר המדרגות אפשר היה להריח את הבישולים של סיוונה. ותמיד כשרק נכנסנו היא היתה מרימה את המכסים מעל הסירים ומתפארת במעשה ידיה.

סיוונה סיפרה לנו שאת הממולאים היא למדה להכין מאמה, אבל בגיל שבע הממולאים לא עניינו אותי וגם לא כל אוכל אחר. ובכלל, מה זה ממולאים? לא היה לי מושג.

מה שכן עניין אותי היה סוס העץ הגדול והצבעוני שקיבלה מימי מסבתא וסבא שלה, שניהלו את הלונה פרק ביפו. אביה של מימי עזר לה לעלות על הסוס, שהיה גבוה כמעט כמוני. היא הניחה את רגליה על שתי דוושות, נעמדה קלות - והסוס התקדם צעד גדול קדימה. שוב נעמדה מימי קלות על הדוושות, והסוס התקדם צעד נוסף. בפעם הראשונה בחיי הרגשתי קנאה. כל מה שרציתי באותו רגע זה שגם לי יהיה סוס כמעט אמיתי שכזה, שאפשר באמת לרכוב עליו והוא הרבה יותר שווה מהסוסים הפשוטים שרק מתנדנדים.

מהשולחן שליד סירי הממולאים ראתה אמא את מבטי הקנאה שלי והבטיחה לקחת אותי ללונה פארק של סבא וסבתא של מימי. באחד הימים באמת נסענו לשם: שטתי בסירות במים, הרקעתי במטוסים שטסו על מוט שהונף לאוויר, אבל למרות שחיפשתי והסתכלתי היטב מסביב לא ראיתי בכל הלונה פארק סוס כמו שקיבלה מימי.

עוד מתכוני ממולאים ב-Xnet:

הסוס מהלונה פארק נשאר רק בחלומות. אסנת לסטר על סוס נדנדה
הסוס מהלונה פארק נשאר רק בחלומות. אסנת לסטר על סוס נדנדה

כרוב ממולא בורגול וחומוס

מתכון של חאמד עזרזאלדין.

במקור נעשה במתכון שימוש בחומוס גרוס. מאחר שהוא אינו נמכר בכל החנויות השתמשתי בגרגירי חומוס רגילים, וטחנתי אותם גס לאחר ההשריה.

מרכיבים

8-6 מנות

  • 150 גרם (3/4 כוס) חומוס
  • 150 גרם (1 כוס) בורגול
  • 1 כרוב גדול
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן זית
  • 2 בצלים מגוררים בפומפייה
  • 5-4 שיני שום קצוצות
  • עלים קצוצים מ-4 גבעולי נענע קצוצים
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור

לבישול
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה
  1. משרים את החומוס במים במשך 24 שעות. מסננים, מעבירים למעבד מזון וטוחנים עד שמתקבלים גרגירים גסים.
  2. משרים את הבורגול במים במשך 5 שעות.
  3. מבשלים את הכרוב כ-5 דקות במים רותחים, כדי לרכך את עליו ולהקל על הפרדתם זה מזה. לחלופין, אפשר להקפיא אותו לשעתיים.
  4. מסננים את הבורגול ומעבירים לסיר. מוסיפים את החומוס הגרוס, השמן, הבצל, השום והנענע. מביאים לרתיחה ומבשלים 10-8 דקות על אש בינונית, תוך ערבוב מתמיד.
  5. מוסיפים את המלח והפלפל, מערבבים ומכבים את האש
  6. מפרידים את עלי הכרוב ופורשים אותם כשצדם המחוספס פונה כלפי מעלה. מניחים במרכז כל עלה מהמלית. מקפלים על המלית את העלה מימין ומשמאל ומגלגלים.
  7. מסדרים את הממולאים בסיר גדול (אם נשארים עלים או חלקי עלים אפשר לקצוץ אותם ולהניח בתחתית הסיר, מתחת לממולאים).
  8. יוצקים על הממולאים את השמן ומתבלים במלח ובפלפל. מוסיפים מים חמים עד שהם כמעט מגיעים לגובה הממולאים.
  9. מניחים צלחת על הממולאים, כדי שלא יזוזו ויתפרקו בזמן הבישול.
  10. מביאים לרתיחה, מכסים באופן חלקי ומבשלים שעה-שעתיים על אש קטנה מאוד.

תפוחי אדמה ממולאים גבינות

תפוחי אדמה ממולאים גבינות (צילום: אסנת לסטר )
תפוחי אדמה ממולאים גבינות (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

6 מנות

  • 6 תפוחי אדמה בקליפתם (חשוב שיהיו בגודל דומה)
  • 20 שיני שום לא קלופות
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כוס גבינה צהובה מגוררת
  • 150 גרם חמאה
  • 2 כפות קמח
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 1 כוס (240 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 1/2 1 כפיות מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. דוקרים את תפוחי האדמה במזלג סביב-סביב ואופים אותם כשעה ורבע, עד שהם רכים (אם משתמשים בטוסטר אובן כדאי לעטוף את תפוחי האדמה בנייר אלומיניום, כדי שלא יישרפו).
  3. מוציאים את תפוחי האדמה מהתנור ומקררים אותם היטב.
  4. חוצים כל תפוח אדמה לאורכו ומרוקנים את תכולתו בזהירות, תוך שמשאירים דפנות בעובי של כ-2 מ"מ. שומרים בצד את תוכן תפוחי האדמה.
  5. שמים את שיני השום בסיר עם מים. מביאים לרתיחה, מבשלים 2 דקות נוספות ומורידים מהאש. מסננים את שיני השום ומקלפים אותן.
  6. טוחנים את תוכן תפוחי האדמה עם שיני השום (כדאי לעשות זאת באמצעות מטחנת בשר עם חורים קטנים).
  7. מוסיפים לרסק תפוחי האדמה את הפטרוזיליה הקצוצה ו-2/3 מהגבינה הצהובה, ומערבבים.
  8. ממיסים את החמאה בסיר קטן. מוסיפים את הקמח וממשיכים לבשל, תוך ערבוב מתמיד, עד שהקמח מראה סימנים של הזהבה.
  9. מוסיפים לסיר את החלב ואת השמנת בהדרגה ותוך ערבוב מתמיד. ממשיכים לבשל עד שמתקבלת רביכה סמיכה מאוד. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ומורידים מהאש.
  10. מוסיפים את הרביכה לתערובת תפוחי האדמה ומערבבים היטב.
  11. ממלאים את חצאי תפוחי האדמה המרוקנים במלית תפוחי האדמה והשמנת, ומפזרים עליהם את יתרת הגבינה הצהובה.
  12. אופים 30-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות.

קולרבי ממולא אורז, שקדים ועשבי תיבול

קולרבי ממולא אורז, שקדים ועשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר )
קולרבי ממולא אורז, שקדים ועשבי תיבול (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של יוליה פיזיק מנצרת עילית.

מרכיבים

8 מנות

  • 8 שורשי קולרבי קלופים

למילוי
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן זית
  • 2 בצלים קצוצים דק
  • 2 גזרים קלופים ומגוררים
  • 1 כוס (240 מ"ל) אורז שטוף
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמיר קצוץ
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) כוסברה קצוצה
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) פטרוזיליה קצוצה
  • 100 גרם (1 כוס) שקדים טחונים גס
  • 100 גרם (1 כוס) אגוזים (רצוי קשיו) טחונים גס
  • 2 פרוסות לחם ללא הקשה, מושרות במים וסחוטות היטב
  • 1 ביצה
  • 1 כפית מלאה מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון

לבישול
  • 1 כפית מלאה פפריקה מתוקה
  • 1 כפית מלאה כמון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 פלפל אדום קלוי וקלוף
  • 4 שזיפים מיובשים מגולענים
  • 2 כפות אבקת מרק עוף
  • 1 קוביית תיבול בטעם צלי בקר
  • 2 כפות מלאות סילאן

אופן ההכנה

הממולאים
  1. קוטמים את ה"כיפה" של שורשי הקולרבי ומרוקנים אותם מתוכנם באמצעות כף פריזיאן (מקפידים להשאיר דופן מספיק עבה, כדי שלא תיקרע).
  2. קוצצים את תוכן הקולרבי ושומרים בצד.
  3. מבשלים את שורשי הקולרבי המרוקנים 10 דקות במים רותחים. מסננים, אבל שומרים את נוזלי הבישול.
  4. מחממים את השמן במחבת גדולה או בסיר שטוח ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף.
  5. מוסיפים את תוכן הקולרבי ואת הגזר ומטגנים 3 דקות, תוך ערבוב.
  6. מוסיפים למחבת כשתי מצקות מנוזלי בישול הקולרבי – הנוזלים צריכים כמעט לכסות את המרכיבים שבמחבת. מבשלים 8-5 דקות, תוך ערבוב מתמיד, עד שהנוזלים מתאדים.
  7. מעבירים את תכולת המחבת לקערה ומוסיפים לקערה את שאר מרכיבי המילוי. מערבבים.
  8. ממלאים את שורשי הקולרבי ומכסים אותם בחזרה ב"כיפות".

הבישול
  1. מפזרים בתחתית סיר את הפפריקה, הכמון, המלח והפלפל. קורעים את הפלפל הקלוי לחתיכות ומפזרים גם אותן בסיר. מפזרים גם את השזיפים המיובשים.
  2. מעמידים את הקולרבי הממולאים בצפיפות בסיר.
  3. מערבבים בכוס גדולה מים רותחים עם אבקת מרק העוף, קוביית התיבול והסילאן. יוצקים את הנוזל על הקולרבי ומוסיפים מים חמים עד לכיסוי הקולרבי.
  4. מביאים לרתיחה ומנמיכים לאש קטנה מאוד. מניחים צלחת על הקולרבי, מכסים חלקית את הסיר ומבשלים שעה וחצי עד שעתיים, עד שהנוזלים מסמיכים וכמעט נעלמים.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע