אמא לא אהבה לבשל. האוכל תמיד היה בסיסי, כזה שפשוט מספיק כדי לחיות. אבל יום אחד היא הכריזה שאכלה פלפל ממולא טעים טעים אצל החברה אסתר האופשטיין, והיא הולכת להכין בדיוק כזה.

ראיתי אותה חותכת, קוצצת, ממלאה, מניחה בסיר ומדליקה את האש. אחר כך הביאה את ארגז התפירה וכמה זוגות גרביים מחוררים של אבא ושלי שזקוקים לתיקון.

"עכשיו הפלפלים צריכים הרבה זמן בישול", אמרה אמא ודחפה את פטריית העץ לתוך גרב אפור ארוך של אבא.

אני לא זוכרת את טעם הפלפלים ואם בכלל אכלתי מהם. מה שאני כן זוכרת זה את השפשוף שקיבלתי ברגל במקום שבו היה פעם חור ועכשיו היתה בו רשת שתי וערב של חוטים שאמא טרחה ותפרה.

אם תקראו, תבינו את הקשר. מתכון הפלפלים של אמא של אסנת ופטרייה לתיקון גרביים (צילום: אסנת לסטר)
אם תקראו, תבינו את הקשר. מתכון הפלפלים של אמא של אסנת ופטרייה לתיקון גרביים (צילום: אסנת לסטר)

פלפלים ממולאים אורז ברוטב עגבניות

מתכון של שרה יהודאי מאשדות יעקב מאוחד.

מרכיבים
  • 8 פלפלים לא גדולים בצבעים שונים
  • שמן לטיגון
  • 3 בצלים קצוצים
  • 4 גזרים מגוררים
  • 1 כוס (240 מ"ל) אורז שטוף
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית בהרט

לרוטב
  • 3 כפות שמן
  • 1 בצל קצוץ
  • 1 כוס (240 מ"ל) רסק עגבניות
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית שטוחה סוכר
  • 2 כוסות מים

אופן ההכנה
  1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל במשך דקה-שתיים. מוסיפים את הגזר וממשיכים לטגן תוך ערבוב עוד כמה דקות, עד שהגזר והבצל מתרככים.
  2. מעבירים את תכולת הסיר לקערה, מוסיפים את האורז והתבלינים ומערבבים.
  3. חותכים מהפלפלים את ה"כיפה", מנקים אותם מגרעינים וממלאים בתערובת עד לגובה של 1/2 ס"מ מתחת לפתח. חשוב לא לדחוס את התערובת.
  4. מעמידים את הפלפלים הממולאים זה לצד זה בסיר רחב ושטוח.
  5. מכינים את הרוטב: מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב ומבשלים כ-2 דקות, תוך ערבוב.
  6. יוצקים את הרוטב בין הפלפלים שבסיר. הרוטב צריך להגיע עד לגובה הפלפלים – אם יש צורך, מוסיפים עוד מים.
  7. מניחים על הפלפלים 2 צלחות, כדי שלא יזוזו בסיר. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש למינימום ומכסים חלקית. מבשלים שעה עד שעה וחצי, עד שהרוטב סמיך והאורז רך מאוד. בזמן הבישול כדאי לבדוק מדי פעם שיש בסיר מספיק נוזלים וכן לטעום את הרוטב ולתקן תיבול. לקראת סוף הבישול אפשר להוסיף לסיר מיץ מחצי לימון.

פלפלים, עגבניות ובצלים ממולאים

פלפלים, עגבניות ובצלים ממולאים (צילום: אסנת לסטר)
פלפלים, עגבניות ובצלים ממולאים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אביבה ועקנין מטבריה.

מרכיבים

  • 3-2 פלפלים צהובים
  • 2-1 בצלים גדולים
  • 2 עגבניות
  • 1/2 1 עד 2 כוסות (480-360 מ"ל) אורז
  • שמן לטיגון
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • 3 כפות רסק עגבניות
  • 250 גרם בשר בקר טחון
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית פפריקה אדומה

לרוטב

  • 5 כפות גדושות רסק עגבניות
  • 1 כפית פפריקה אדומה מתוקה
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית סוכר
  • 3-2 כוסות מים חמים

אופן ההכנה

  1. מבשלים את הפלפלים במים רותחים 4-3 דקות, עד שהם מתרככים מעט. מסננים, מסירים מהם את ה"כיפה" ומנקים את הגרעינים.
  2. מקלפים את הבצלים ויוצרים לאורכם חתך עד למרכז (כאילו מתחילים לחצות את הבצל, אך נעצרים באמצע). מחממים אותם דקה-שתיים במיקרוגל, כדי שיתרככו מעט. מפרידים בזהירות את גלדי הבצלים, כך שמתקבלות כמה מעטפות, ובוחרים בגלדים הגדולים והיפים למילוי.
  3. מסירים מהעגבניות את הכיפה ומרוקנים אותן מתוכנן באמצעות כפית פריזיאן.
  4. מרתיחים בסיר הרבה מים עם כפית מלח. מבשלים את האורז 7 דקות (כמו שמבשלים פסטה) ומסננים. מעבירים את האורז לקערה.
  5. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא הופך לזהוב בהיר.
  6. מוסיפים מחצית מכמות הבצל המטוגן לקערת האורז, ואת המחצית השנייה שומרים לרוטב.
  7. מוסיפים לקערת האורז גם את רסק העגבניות, הבשר הטחון והתבלינים, ומערבבים היטב.
  8. שמים בסיר את המחצית השנייה של הבצל המטוגן ואת כל מרכיבי הרוטב. מערבבים ומחממים מעט (אין צורך להביא לרתיחה).
  9. ממלאים בתערובת האורז את הפלפלים, גלדי הבצל והעגבניות – חשוב לא לדחוס את התערובת.
  10. מסדרים את הממולאים זה לצד זה בצפיפות בסיר עם הרוטב. הרוטב צריך לכסות ב-1/2 ס"מ את הממולאים – אם אין בסיר מספיק נוזלים, מוסיפים עוד מים חמים.
  11. מניחים על הממולאים צלחת. מכסים באופן חלקי, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה וחצי על אש קטנה מאוד.

פלפלים ממולאים אורז ובשר

פלפלים ממולאים אורז ובשר (צילום: אסנת לסטר)
פלפלים ממולאים אורז ובשר (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יפה אליהו ממושב אביטל.

מרכיבים
  • כ-6 פלפלים בכל הצבעים
  • שמן לטיגון
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 250 גרם בשר בקר טחון
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) אורז שטוף
  • 1 עגבנייה גדולה, קצוצה (רצוי לקלף אותה תחילה)
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כף שמן
  • 1 כפית פפריקה מתוקה
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית מלח

לרוטב
  • 2 כפות גדושות רסק עגבניות
  • 1/3 כוס שמן
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית פלפל שחור
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית סוכר

אופן ההכנה
  1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים את הבשר הטחון ומטגנים כחצי דקה, תוך ערבוב.
  2. מעבירים את תערובת הבצל והבשר לקערה. מוסיפים את האורז, העגבנייה, הפטרוזיליה, השמן והתבלינים, ומערבבים.
  3. חותכים מהפלפלים את ה"כיפה", מנקים אותם מגרעינים וממלאים בתערובת עד לגובה של 1/2 ס"מ מתחת לפתח. חשוב לא לדחוס את התערובת.
  4. שמים בסיר שטוח את כל מרכיבי הרוטב ומביאים לסף רתיחה. מכבים את האש.
  5. מעמידים את הפלפלים הממולאים בסיר. חשוב שהם יהיו צמודים זה לצד זה - אם נשאר ביניהם רווח דוחקים אותם לדפנות הסיר ושמים ברווח שנוצר במרכז בצל קלוף.
  6. יוצקים לסיר עוד מים, עד שהנוזלים מגיעים למחצית גובה הפלפלים או קצת יותר.
  7. מניחים על הפלפלים צלחת, כדי שלא יזוזו בזמן הבישול.
  8. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית ומנמיכים את האש למינימום. מבשלים כשעה, כשמדי פעם מרימים את הצלחת ויוצקים על הפלפלים מהרוטב בעזרת כף.

פלפלים ממולאים גבינה בסגנון בולגרי

פלפלים ממולאים גבינה בסגנון בולגרי (צילום: אסנת לסטר)
פלפלים ממולאים גבינה בסגנון בולגרי (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים
  • 8 פלפלים בצבעים שונים
  • 250 גרם גבינת שמנת טבעית
  • 400 גרם גבינה בולגרית או צפתית, מגוררת
  • 1 כוס זיתים ירוקים מגולענים ופרוסים
  • 1 ביצה
  • 50 גרם (1/3 כוס) קמח

לציפוי
  • 3 ביצים טרופות
  • שמן לטיגון

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מסדרים את הפלפלים בתבנית וקולים אותם כ-45 דקות, עד שהם משחימים. מדי כמה דקות הופכים אותם, כדי שייקלו באופן אחיד מכל הצדדים.
  2. מניחים את הפלפלים הקלויים בסיר ומכסים היטב (השהייה בסיר האטום תקל על קילוף הפלפלים בהמשך).
  3. כשהפלפלים התקררו מקלפים אותם. יוצרים לאורכו של כל פלפל חתך ופורשים אותו ליריעה. מרחיקים את הגרעינים.
  4. מערבבים יחד את הגבינות, הזיתים, הביצה והקמח.
  5. מניחים במרכז כל יריעת פלפל כף גדושה מהמילוי. מקפלים את יריעת הפלפל מעל המילוי מצד אחד, ולאחר מכן מהצד השני.
  6. מחממים במחבת שמן בעומק של כ-1.5 ס"מ, וכשהשמן חם מנמיכים את האש (היא צריכה להיות נמוכה, אך מספיק חמה לטיגון)
  7. מצפים את הפלפלים הממולאים בבלילת הביצים ומניחים במחבת במרווחים של כ-1 ס"מ זה מזה. מטגנים 6-5 דקות, עד שצדם התחתון משחים.
  8. הופכים את הפלפלים ומטגנים 4-3 דקות נוספות, עד שגם צדם השני משחים.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע