סבתא פרידל שטראוס - אימא של אימא שלי – הגיע לישראל פעם-פעמיים בשנה מבזל שבשווייץ כדי לבקר את שלושת ילדיה וארבעת נכדיה. בכל ביקור שכזה היתה סבתא מבלה כמה ימים אצל כל אחד מילדיה: דודי שגר בירושלים, דודתי שגרה בתל אביב ואימא שלי – שגרה בנתניה.

מיד כשהגיעה היתה סבתא פותחת את מזוודתה ומחלקת לכל אחד מאתנו מתנות, שנראה היה שהיא השקיעה הרבה זמן ואנרגיה בבחירתן. כשהייתי בת 5 או 6 הביאה לי סבתא מערכת של כלי פורצלן פרחוניים וקטנטנים להגשת קפה ועוגה: שתי צלחות, שתי כוסות לקפה, כלי לסוכר וכד לחלב. סבתא נתנה לי את המתנה בתוספת הדרכה בגרמנית: "עכשיו את יכולה להכין לאבא ואימא קפה ועוגה בשבת בבוקר", אמרה - ועד היום לא ברור לי למה בדיוק התכוונה.

אימא הניחה את המערכת על המדף ב"ארון הזכוכית" שבחדר ההורים. מדי פעם הייתי מושיבה את הבובות על המיטה שלי, מורידה בזהירות את הסט מהמדף, ממלאת את הכלים במים ועורכת מסיבת תה כשאני משתדלת - לא תמיד בהצלחה - שלא להרטיב את המיטה.

בוקר שבת אחד החלטתי להשתמש בכלים למטרה שעבורה באמת נועדו: להגיש קפה ועוגה לאבא ואימא. התעוררתי מוקדם והתחלתי במשימה. הורדתי את הכלים מהמדף, ובזהירות העברתי אותם לשולחן הקטן שבמטבח. עליתי על כיסא, הבטתי בכל הצנצנות והחלטתי שאחת מהן היא הקפה. שפכתי כף או שתיים מהאבקה לכל כוס (וגם קצת על השיש) והוספתי מים. כעת שפכתי קצת סוכר לקנקן הסוכר (והרבה על השיש) ואת כד החלב מילאתי במים. היתה חסרה לי רק העוגה. עוגות לא מצאתי, אבל בארגז הלחם היו כמה פרוסות, שאריות מהארוחה של אתמול. "זה כמו עוגה", חשבתי לעצמי והנחתי שתי פרוסות בצלחות הקטנות. כשהכל היה מסודר על השולחן במטבח התיישבתי על הכיסא וחיכיתי שההורים יקומו.

אבא התעורר ראשון ומיד כשנכנס למטבח הודעתי לו בשמחה שהכנתי לו ולאימא ארוחת בוקר של שבת. הוא הציץ בכלים שעל השולחן וחייך. אחרי זמן מה נכנסה למטבח גם אימא, וגם לה הסברתי שהכנתי להם קפה ועוגה בדיוק כמו שסבתא אמרה. אימא הסתכלה בכוסות ובצלחת עם פרוסות הלחם ואחר כך על הסוכר, הקפה והמים שעל השיש, הרימה כוס אחת, העמידה פנים כאילו היא שותה לגימה והתחילה לנקות את השיש...

עברו מאז כל כך הרבה שנים ומכל המערכת שרד רק כלי הסוכר. עכשיו הוא עומד במרכז "ארון הזכוכית" שלנו, וכל פעם שאני מנגבת ממנו את האבק אני תוהה אם המתנה הזאת שקיבלתי מסבתא לא הייתה הזרע הראשון לאהבה שלי לאוכל ולעיסוק שלי בו כיום.

הנה כמה מתכוני לעוגות בחושות נהדרות שהייתי שמחה להגיש במערכת, אם היא עדיין היתה קיימת.

הפתעה בשבת בבוקר. כלי הסוכר ששרד ממערכת הפורצלן שקיבלה אסנת מסבתה (צילום: אסנת לסטר)
הפתעה בשבת בבוקר. כלי הסוכר ששרד ממערכת הפורצלן שקיבלה אסנת מסבתה (צילום: אסנת לסטר)

עוגת שוקולד בחושה עם רוטב שוקולד

מתכון של אראלה ויטנברג ממנחמיה.

שימו לב: זו אינה טעות – בעוגה אין סוכר. המתיקות מגיעה מאבקת השוקו, מהפודינג ומהרוטב.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

  • 1 כוס (140 גרם) קמח
  • 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
  • 2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל
  • 4 כפות אבקה להכנת שוקו
  • 1 כפית אבקת קפה נמס
  • 1 שקית אבקת אינסטנט פודינג שוקולד
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) שמן
  • 1 כוס (240 מ"ל) חלב
  • 4 ביצים

לציפוי

  • 2 מכלים קטנים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 100 גרם שוקולד מריר
  • 4 כפות ממרח "נוטלה"

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים את כל המרכיבים היבשים: הקמח, אבקת האפייה, סוכר הווניל, אבקת השוקו, הקפה הנמס ואבקת הפודינג.
  3. מוסיפים את המרכיבים הרטובים - השמן, החלב והביצים - ומערבבים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (ערבוב יתר יפגע באווריריות של העוגה).
  4. יוצקים את התערובת לתבנית (אין צורך לשמן את התבנית).
  5. אופים 50-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
  6. בזמן שהעוגה בתנור מכינים את הציפוי: שוברים את השוקולד לקוביות ושמים אותו בסיר קטן יחד עם השמנת. מחממים תוך ערבוב על אש בינונית-נמוכה, עד שהשוקולד נמס. מוסיפים לסיר את הנוטלה, מערבבים היטב ומורידים מהאש.
  7. מיד לאחר שמוציאים את העוגה מהתנור מחוררים אותה פעמים רבות עם קיסם ויוצקים עליה את הרוטב.
  8. מצננים לטמפרטורת החדר לפני ההגשה.

עוגת תפוזים בחושה

עוגת תפוזים בחושה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תפוזים בחושה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של מימי שאול מקרית ביאליק.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ עם חור במרכזה או סיר פלא

  • 3 ביצים
  • 1/2 1 כוסות (300 גרם) סוכר
  • 1 שקית (10 גרם) סוכר וניל
  • 1 כוס (240 מ"ל) שמן
  • 1 כוס (240 מ"ל) מיץ תפוזים, רצוי טרי
  • קליפה מגוררת מתפוז שלם
  • 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
  • 3 כוסות (420 גרם) קמח
  • קורט מלח

לציפוי

  • 2 כוסות (480 מ"ל) מים
  • 2 כוסות (400 גרם) סוכר
  • 2 תפוזים חצויים ופרוסים דק עם הקליפה (חשוב שהפרוסות יהיו דקות - אם הן יהיו עבות מדי הקליפות יישארו קשות)

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. משמנים את התבנית, מקמחים אותה ומנערים את עודפי הקמח.
  2. מקציפים יחד את הביצים, הסוכר וסוכר הווניל עד שמתקבלת קציפה תפוחה ובהירה.
  3. מורידים את מהירות המיקסר ומוסיפים את מיץ התפוזים, השמן וקליפת התפוז המגוררת. מפסיקים את פעולת המיקסר
  4. מערבבים יחד את הקמח, אבקת האפייה והמלח ומוסיפים אותם לקערה בהדרגה, כף אחרי כף, תוך ערבוב בכף.
  5. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
  6. בינתיים מכינים את הציפוי: מבשלים את המים עם הסוכר עד שהסוכר נמס. מוסיפים את פרוסות התפוזים ומבשלים כ-30 דקות ברתיחה עדינה, עד שהפרוסות רכות. לא מערבבים, כדי לא לפרק את הפרוסות.
  7. יוצקים את הסירופ על העוגה. אפשר גם לפרוס את העוגה לרוחבה ולצקת מחצית מהסירופ על השכבה התחתונה ומחצית על העליונה.
  8. מסדרים את פרוסות התפוזים על גבי העוגה.

עוגת מייפל בחושה עם אגוזים

עוגת מייפל בחושה עם אגוזים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת מייפל בחושה עם אגוזים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אורלי צפרין מאחוזת ברק.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

  • 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח
  • 1/2 כפית קינמון
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 3 ביצים
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 1 כוס (240 מ"ל) מיץ תפוחים
  • 3/4 כוס שמן

למילוי

  • 2 כפות סוכר
  • 1 כפית קינמון

לציפוי

  • 1 כוס גדושה אגוזים
  • 1 כפית קינמון
  • 3/4 עד 1 כוס סירופ מייפל

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות ומשמנים את התבנית.
  2. מנפים יחד את הקמח, הקינמון ואבקת האפייה.
  3. מתקינים במיקסר את וו ההקצפה. מערבלים את הביצים עם הסוכר במשך 3-2 דקות, מוסיפים את מיץ התפוחים ומערבלים עד שהוא נטמע בקצף.
  4. מוסיפים בהדרגה את תערובת הקמח, כף אחרי כף, ולבסוף מוסיפים גם את השמן.
  5. יוצקים לתבנית מחצית מהבלילה ומפזרים עליה 2 כפות סוכר מעורבות בכפית קינמון. יוצקים מעל את יתרת הבלילה.
  6. מערבבים את האגוזים עם כפית קינמון ומפזרים על פני העוגה. האגוזים ישקעו מעט, וזה בסדר.
  7. אופים כ-35 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.
  8. מיד לאחר שהעוגה יוצאת מהתנור מחוררים אותה באמצעות קיסם ויוצקים עליה את סירופ המייפל.

גיוון

  • מירי גנני מחיפה מוסיפה לשכבה שבמרכז העוגה גם חלק מהאגוזים ורבע מכמות סירופ המייפל.

עוגת פירות יבשים בחושה

עוגת פירות יבשים בחושה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת פירות יבשים בחושה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יוליה פיביק מנצרת עילית. יוליה קיבלה את המתכון מסבתא שלה, פאני גרינברג, שנולדה ברומניה.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

  • 3 ביצים
  • 100 גרם (1/2 כוס) סוכר
  • 75 גרם (1/2 כוס) קמח תופח
  • 180 גרם (קצת פחות מ-2 כוסות) אגוזים קצוצים
  • 350 גרם (1/3 2 כוסות) פירות יבשים קצוצים, לפי הטעם: צימוקים, תמרים, שזיפים, משמשים וכדומה
  • 1 כף יין מתוק

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות. משמנים תבנית או מרפדים אותה בנייר אפייה.
  2. מערבבים את הביצים עם הסוכר והקמח עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  3. מוסיפים את האגוזים, הפירות היבשים והיין ומערבבים.
  4. יוצקים את התערובת לתבנית.
  5. אופים 50-45 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא עם פירורים לחים.

עוגת שוקולד בחושה ליום הולדת

עוגת שוקולד בחושה ליום הולדת (צילום: אסנת לסטר)
עוגת שוקולד בחושה ליום הולדת (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של חני אנקרי מעפולה.

מרכיבים

תבנית בקוטר 24 ס"מ

  • 200 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
  • 200 גרם חמאה או מרגרינה, חתוכה לקוביות
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 4 ביצים
  • קורט מלח
  • 1 כוס (140 גרם) קמח תופח
  • חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

לציפוי

  • 100 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמנת מתוקה

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.
  2. ממיסים את השוקולד והחמאה במיקרוגל או על הכיריים. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד והחמאה נמסים לגמרי. על הכיריים: שמים את השוקולד והחמאה בסיר קטן, ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן). מחממים תוך בחישה, עד שהשוקולד והחמאה נמסים לחלוטין.
  3. מוסיפים לתערובת השוקולד את הסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים גם את הביצים והמלח ומערבבים.
  4. מוסיפים את הקמח לתערובת בהדרגה, כף אחרי כף, תוך ערבוב אטי.
  5. יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 35-30 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
  6. מכינים את הציפוי: שמים את השוקולד והשמנת בסיר קטן ומחממים על אש בינונית-נמוכה תוך ערבוב, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
  7. יוצקים את הציפוי על העוגה ומורחים אותו עליה באופן שווה בעזרת לקקן.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע