אימא שלי, רות ראונר, אהבה להכין עוגות - ובמיוחד עוגות עם פירות העונה ועוגות גבינה.
במטבח הקטן שבבית שלנו ברחוב אפרים בנתניה היתה אימא טורחת ומכינה עוגות לכל אירוע: למשחק הקלפים עם החברים, לאירוח המשפחה וגם סתם כך לקראת שבת.
בין הכרטיסיות והפתקים בקופסת המתכונים הקטנה של אימא לא היו הרבה מתכוני תבשילים, אבל מתכוני עוגות - ובעיקר עוגות קלות להכנה – לא חסרו.
לקראת שבועות, הנה כמה מהעוגות האלה - כל כך קלות וכל כך טעימות.
עוגת גבינה ב-5 דקות (מתכון של מירה)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
תבנית בקוטר 26 ס"מ
- 300-200 גרם ביסקוויטים
- 1/2 כוס סירופ סוכר (ממיסים 1/4 כוס סוכר ב-1/4 כוס מים) או יין אדום מתוק
- 1 שקית (14 גרם) ג'לטין
- 1 כוס (240 מ"ל) מים חמים
- 500 גרם גבינה לבנה 9% שומן
- 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
- 1 כוס (200 גרם) סוכר
- 1 שקית סוכר וניל
- 1 קופסה שימורי פירות – למשל, אפרסקים, משמשים או אננס
- מפוררים את הביסקוויטים (אפשר במעבד מזון) ומרפדים בהם את תחתית התבנית. יוצקים עליהם את הסירופ או היין ומהדקים.
- מערבבים היטב את הג'לטין והמים החמים, עד שהג'לטין נמס לחלוטין. מקררים קצת.
- מערבבים היטב את תערובת הג'לטין עם הגבינה.
- מקציפים יחד את השמנת המתוקה, הסוכר וסוכר הווניל עד לקבלת קצפת יציבה.
- מקפלים את הקצפת לתוך הגבינה, ויוצקים את התערובת לתבנית.
- מכניסים למקרר לשעתיים לפחות, עד שהעוגה קרה ויציבה.
- לפני ההגשה מסננים את הפירות המשומרים מהנוזלים ומסדרים אותם על גבי העוגה.
עוגת ביסקוויטים עם קרם שמנת (מתכון של מרגלית)
עוגת ביסקוויטים עם קרם שמנת (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
- 100 גרם חמאה או מרגרינה, רכה
- 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
- 1 שקית סוכר וניל
- 1 ביצה
- 2 מכלים (400 גרם) שמנת חמוצה
- קליפה מגוררת מלימון אחד
- 1 חבילה (200 גרם) פתי בר
אופן ההכנה
- מקציפים במשך 5 דקות את החמאה (או המרגרינה) עם הסוכר, סוכר הווניל והביצה.
- מוסיפים את השמנת החמוצה ואת קליפת הלימון וממשיכים לערבל עד שהן נטמעות בתערובת.
- מסדרים בכלי הגשה שכבות של ביסקוויטים וקרם שמנת.
- עוטפים בנייר אלומיניום ומקפיאים למשלוש שעות לפחות.
- מפשירים כ-1/2 שעה לפני ההגשה.
- לפני ההגשה אפשר למרוח על פני העוגה שוקולד מומס, ממרח שוקולד או ריבה.
עוגת גבינה ואוכמניות (מתכון של יהודית)
עוגת גבינה ואוכמניות (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
תבנית בקוטר 26 ס"מ
לתחתית- 1 חבילה (200 גרם) פתי בר
- 100 גרם חמאה או מרגרינה
- 50 גרם חמאה או מרגרינה
- 1 כוס (200 גרם) סוכר
- 2 שקיות סוכר וניל
- 2 מכלים (500 גרם) גבינה לבנה 5% שומן
- 3 ביצים
- 2 מכלים (400 גרם) שמנת חמוצה
- 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
- 1 שקית סוכר וניל
- 3/4 מכל (300 גרם) מלית אוכמניות
- טוחנים או מפוררים את הביסקוויטים.
- ממיסים את החמאה ולשים אותה עם הביסקוויטים המפוררים. מהדקים את הביסקוויטים לתחתית התבנית ומכניסים למקרר ל30 דקות, להתייצבות.
- מחממים את התנור ל-190 מעלות.
- מכינים את מלית הגבינה: מחממים יחד על אש נמוכה את החמאה, הסוכר וסוכר הווניל, עד שהסוכר נמס. מורידים מהאש, מוסיפים את הגבינה ומערבבים היטב. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו תוך ערבוב – חשוב להוסיף כל ביצה רק לאחר שקודמתה נטמעה בתערובת.
- יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 40-35 דקות, עד שהעוגה מתייצבת קצת.
- מערבבים יחד את מרכיבי שכבת השמנת. מוציאים את העוגה מהתנור ויוצקים עליה את התערובת (לפעמים השמנת נבלעת בתוך העוגה ולא נשארת כשכבה מעליה – זה לא נורא).
- מחזירים את העוגה לתנור ואופים 20 דקות נוספות, עד שהעוגה מתייצבת ומזהיבה קלות.
- מכבים את התנור ומשאירים בתוכו את העוגה עוד 30-20 דקות, בלי לפתוח את הדלת, עד שהעוגה מתקררת.
- מורחים את מלית האוכמניות על העוגה.
עוגת גבינה עם ציפוי מרנג (מתכון של בתיה לפידות)
עוגת גבינה עם ציפוי מרנג (צילום: אסנת לסטר)
המתכון בכתב ידה של רות (צילום: אסנת לסטר)
תבנית בגודל 20X30 ס"מ
- 1 כוס (200 גרם) סוכר
- 1 שקית סוכר וניל
- קליפה מגוררת מלימון אחד
- 100 גרם חמאה או מרגרינה, רכה
- 1 ביצה
- 3 ביצים נוספות, מופרדות לחלמונים וחלבונים
- 2 כפות (20 גרם) קמח
- 500 גרם גבינה לבנה 9% שומן
- 1 כוס (240 מ"ל) חלב
- מחממים את התנור ל-190 מעלות.
- מקציפים 1/2 כוס מהסוכר עם סוכר הווניל, קליפת הלימון והחמאה.
- טורפים יחד את הביצה השלמה עם 3 חלמונים ומוסיפים לקציפת הסוכר והחמאה. מוסיפים גם את הקמח, הגבינה הלבנה והחלב, ומקציפים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
- יוצקים את התערובת לתבנית ואופים כ-50 דקות, עד שהעוגה מתייצבת ומזהיבה מעט.
- מקציפים יחד לקצף יציב את מחצית כוס הסוכר הנותרת עם 3 החלבונים. מורחים את הקצף על העוגה ואופים כ-12 דקות נוספות.
- אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע