עד היום הכנתי תמיד בפסח לחמניות שמזכירות פחזניות. הן טעימות מאוד, אבל לא כל כך מתאימות להכנת סנדוויצ'ים מאחר שהן חלולות. השנה המצב עומד להשתנות בעקבות שיחה שקיבלתי ב"סיר לשבת" מהמאזינה לינה גולדנשטיין מנצרת עילית.

לינה נתנה לי מתכון של קייזלה – לחם כשר לפסח שמכינים יהודים יוצאי רומניה. המתכון, שאותו היא קיבלה מסבתא שלה, מניב כיכר יפה ורכה, שאפשר לחתוך לפרוסות.

סבתא של לינה הכינה את הלחם על האש בסיר קטן ממתכת יצוקה. הכנתי אותו בדיוק כך, בשיטה המסורתית (ראו הוראות בסוף המתכון), אבל כדי להתאים את המתכון למטבח המודרני אפיתי אותו גם בתנור – ואף הכנתי ממנו לחמניות. התוצאה היתה מצוינת.

עוד לחמניות לפסח בערוץ האוכל של Xnet:

לחם לפסח

מרכיבים

כיכר לחם בתבנית אינגליש קייק בגודל של כ-10X30 ס"מ

  • 6 ביצים
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) מים
  • קורט מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 100 גרם (3/4 כוס) קמח מצה
  • 3 כפות שמן לשימון התבנית

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.
  2. טורפים את הביצים. מוסיפים את המים, המלח והפלפל ומערבבים.
  3. מוסיפים גם את קמח המצה ומערבבים לבלילה אחידה במרקם של דייסה סמיכה.
  4. מכסים את הבלילה ונותנים לה לנוח כ-10 דקות, כדי לתת לנוזלים להיספג מעט בקמח המצה.
  5. משמנים את התבנית ומכניסים אותה ל-5 דקות לתנור החם.
  6. מוציאים את התבנית מהתנור ויוצקים לתוכה את הבלילה. מחזירים לתנור ואופים כשעה, עד שהלחם מזהיב היטב.
  7. מניחים ללחם להתקרר לפני שפורסים אותו. הוא יתכווץ ויאבד גובה – אין מה לדאוג, זה נורמלי.

איך מכינים את הלחם על האש?
  • מכינים את בלילת הבצק באותו אופן. משמנים סיר ברזל כבד (פויקה) ומחממים אותו היטב על האש. יוצקים לסיר את הבלילה, מכסים ומבשלים על אש בינונית כ-5 דקות. מעבירים ללהבה נמוכה מאוד ומבשלים עוד 55 דקות. כדי שהלחם ייאפה באופן אחיד כדאי להניח את הסיר על דסקית מתכת מחוררת, שתפזר את חום הלהבה.

לחמניות לפסח

אפשר לגוון עם זיתים או תירס. לחמניות לפסח (צילום: אסנת לסטר)
אפשר לגוון עם זיתים או תירס. לחמניות לפסח (צילום: אסנת לסטר)

כאמור, היתרון של הלחמניות האלה הוא שהן אינן חלולות כמו הלחמניות הרגילות לפסח, אלא בעלות מרקם של לחם. יתרון נוסף שלהן הוא שהן אינן מאבדות מנפחן לאחר הקירור.

כדי לגוון אפשר להוסיף לבלילת הבצק 4-3 כפות של תוספות שונות, כמו זיתים או תירס. אם אתם מכינים לחמניות עם תוספות שונות וברשותכם תבניות שקעים בצורות או גדלים שונים, אפו כל סוג של לחמנייה בתבנית אחרת. כך תוכלו להבחין בקלות בין הטעמים השונים.

מרכיבים

8-6 לחמניות בתבנית שקעים

  • 6 ביצים
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) מים
  • קורט מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 100 גרם (3/4 כוס) קמח מצה
  • 3 כפות שמן לשימון התבנית

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות.
  2. טורפים את הביצים. מוסיפים את המים, המלח והפלפל ומערבבים.
  3. מוסיפים גם את קמח המצה ומערבבים לבלילה אחידה במרקם של דייסה סמיכה.
  4. מכסים את הבלילה ונותנים לה לנוח כ-10 דקות, כדי לתת לנוזלים להיספג מעט בקמח המצה.
  5. משמנים את שקעי התבנית ומכניסים אותה ל-5 דקות לתנור החם.
  6. מוציאים את התבנית מהתנור ויוצקים את הבלילה לשקעים עד ל-3/4 מגובהם (הבלילה תתפח באפייה).
  7. מחזירים את התבנית לתנור ואופים 60-55 דקות, עד שהלחמניות מזהיבות היטב.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע