בעבר, מי שרצה להיחשף לאוכל ביתי משובח, היה צריך להצטייד במידע מודיעיני לגבי מסעדות משפחתיות סודיות ברחובות צדדיים, או פשוט להיות בר-מזל ולהכיר הרבה חברים שיודעים לבשל (והכי טוב – כאלה שמצוידים בסבתא בשלנית).

אבל העניין הגובר בקולינריה שמפגינים בשנים האחרונות הישראלים הפך את המשימה הזאת להרבה יותר פשוטה: בשלנים ביתיים רבים הבחינו בצורך של הקהל להכיר סוגי מטבח חדשים, והבינו שהם יכולים לספק לאנשים את החוויה בלי שיצטרכו לצאת מהבית. הם פתחו את המטבחים שלהם ללקוחות, והתחילו להציע להם משלוחים של אוכל ביתי משובח.

בהתחלה עברו שמות הבשלנים מפה לאוזן, בהמשך התחילו חלק מהם להפעיל אתרים, ועכשיו האבולוציה של הענף ממשיכה בדמות האתר יאמי שנחנך באחרונה. יאמי הוא מעין "שוק בשלנים": הוא מרכז תפריטים ומנות של עשרות בשלנים ביתיים, הפרושׂים בכל הארץ ומציעים מגוון של סגנונות בישול – ומאפשר להזמין מהם מנות או ארוחות שלמות ישירות דרך המחשב.

ביקשנו מהבשלנים של "יאמי" את המתכונים לכמה מהמנות המיוחדות שהם מציעים לקראת פסח – אבל בתנאי שמדובר במתכונים מרשימים אבל פשוטים במיוחד להכנה. התוצאה: שבע מנות חגיגיות, שמורכבות מחמישה מרכיבים לכל היותר (ועוד כמה תבלינים שכמעט בטוח שיש לכם במטבח).

ביף בורגיניון / המטבח של גל

גל פיינגולד מתמחה בהכנת מנות ביתיות-כפריות. המתכון שעליו היא ממליצה לליל הסדר הוא ביף בורגיניון – תבשיל בשר קלאסי עם יין אדום וירקות.

לחצו כאן כדי לראות עוד מנות של גל

מרכיבים

6 מנות

  • 1/2 1 ק"ג בשר לבישול ארוך – צוואר, כתף, שריר או פילה מדומה
  • 4 תפוחי אדמה בינוניים
  • 3 בצלים
  • 3 בטטות
  • 1 בקבוק (750 מ"ל) יין אדום
  • תבלינים: קורט מלח גס, קורט פלפל אנגלי, 7-6 עלי דפנה,קורט גרגרי כוסברה

אופן ההכנה
  1. מקלפים את כל הירקות וחותכים אותם לקוביות בגודל של 2-1 ס"מ. שמים בסיר ומוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה.
  2. בינתיים חותכים את הבשר לקוביות בגודל 3-2 ס"מ (אפשר לבקש לבקש זאת מהקצב).
  3. מנמיכים את האש ומוציאים מהסיר כמחצית מכמות המים באמצעות מצקת.
  4. מוסיפים לסיר את הבשר, היין וכל התבלינים. מערבבים, מגבירים את האש ומביאים לרתיחה.
  5. ברגע שהנוזלים רותחים מנמיכים את האש לקטנה ומכסים את הסיר. מבשלים כ-5 שעות, עד שהבשר רך מאוד. מדי חצי שעה מערבבים ובודקים שנותרו בסיר נוזלים – אם יש צורך, מוסיפים עוד מעט מים או יין.
  6. מניחים למנה להתקרר כמה דקות לפני ההגשה.

גיוון
  • אפשר להכין את המנה עם ירקות שורש שונים (לדוגמה, גזר, לפת או קולרבי) וכן עם פטריות או כרובית.

איך מכינים מראש?

  • שומרים את המנה המוכנה עד יומיים במקרר. לפני ההגשה מוסיפים כוס עד כוס וחצי מים ומחממים על אש בינונית-נמוכה, ללא מכסה.

בלוטין עוף - פרגיות במילוי בשר בקר ופטריות / תבשילי שומיל

דודי שומיל מתמחה בהכנת מנות מזרחיות עם טאץ' מודרני. המתכון שעליו הוא ממליץ לליל הסדר הוא בלוטין עוף – פרגיות עם מילוי של אורז, בשר בקר ופטריות.

לחצו כאן כדי לראות עוד מנות של דודי

מרכיבים

4 מנות

  • 4 נתחי פרגית, רצוי עם העור (בקשו מהקצב לשטח אותם)
  • 1/2 בצל לבן
  • כ-8 פטריות שמפיניון או פורטובלו
  • אפשרות: חופן פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כוס אורז
  • 200 גרם בשר בקר טחון
  • תבלינים: שמן זית, מלח, פלפל, קורט כמון, קורט פפריקה חריפה או מתוקה, קורט אגוז מוסקט, 2-1 ענפי טימין טריים

אופן ההכנה
  1. קוצצים דק את הבצל והפטריות. מחממים במחבת שמן זית על אש גבוהה. מוסיפים את הבצל והפטריות ומטגנים, תוך ערבוב, עד שהם משחימים. מורידים מהאש, ואם רוצים מוסיפים פטרוזיליה קצוצה.
  2. מרתיחים בסיר הרבה מים עם כפית מלח (כמו בהכנת פסטה). מוסיפים את האורז, מבשלים 15 דקות ומסננים.
  3. מערבבים יחד את הבצל והפטריות המטוגנים, האורז, הבשר והתבלינים.
  4. משטחים את נתחי הפרגית ושמים במרכז כל נתח 1/4 מכמות המילוי. אוספים את שולי הנתח מעל המילוי, כמו שצוררים צרור. מניחים בתבנית חד-פעמית קטנה (קוקוט), כך שהקצוות האסופים פונים כלפי מטה.
  5. מערבבים עם מעט שמן זית מלח, פלפל, פפריקה, כמון ועלי טימין. מברישים בתערובת את הפרגיות הממולאות.
  6. אופים כ-40 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  7. מוציאים את הפרגיות מהקוקוטים (בזהירות – הם חמים מאוד) ומגישים אותם עם הרוטב שנשאר בתחתית הכלים. אם רוצים, מסמיכים את הרוטב: מעבירים אותו לסיר, מוסיפים 1/2 כוס מים שעורבבה עם כפית גדושה של קורנפלור ומביאים לרתיחה על אש בינונית, תוך בחישה.

איך מכינים מראש?

  • שומרים את המנה המוכנה עד שלושה ימים במקרר (או חודשיים במקפיא). לפני ההגשה מחממים כ-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

צלעות טלה על מצע טנזיה / המטבח של שולי shulicook

רחל אפרת עמיר מתמחה בבישול מרוקאי. לליל הסדר היא ממליצה על גרסה מהירה של מתכון מרוקאי קלאסי: צלעות טלה עם פירות מיובשים.

לחצו כאן כדי לראות עוד מנות של רחל

מרכיבים

4 מנות

  • 4 צלעות טלה עם עצם
  • 4 בצלים חתוכים לרצועות
  • 1/2 1 כוסות שזיפים שחורים מיובשים מגולענים
  • 1/2 1 כוסות משמשים מיובשים
  • 1 כוס יין מתוק
  • תבלינים: שמן זית, 1/2 כפית קינמון

אופן ההכנה

  1. מחממים במחבת גריל 4 כפות שמן זית על להבה גבוהה. מטגנים את הצלעות 3-2 דקות מכל צד ומניחים בצד.
  2. מחממים בסיר רחב וכבד מעט שמן זית ומטגנים בו את הבצל עד להשחמה.
  3. מוסיפים לסיר את הפירות היבשים ו-1/2 1 עד 2 כוסות מים חמים (עד לכיסוי), ומבשלים על להבה בינונית כ-20 דקות.
  4. מוסיפים את היין והקינמון ומבשלים כ-10 דקות נוספות.
  5. מעבירים את תכולת לקערה (כולל הנוזלים).
  6. מחזירים לסיר כשליש מכמות הפירות היבשים ומפזרים אותם באופן שווה. מניחים מעל 2 צלעות ומכסים בשליש נוסף מהפירות היבשים. מניחים מעל את הצלעות הנותרות ומכסים ביתרת הפירות. יוצקים מעל את הנוזלים שנותרו בקערה.
  7. מבשלים שעה וחצי עד שעתיים על להבה נמוכה, עד שהצלעות רכות והנוזלים הצטמצמו.
  8. לפני ההגשה מומלץ לעטר את המנה בשומשום קלוי ובפטרוזיליה.

גיוון
  • במקום בשזיפים ובמשמשים אפשר להשתמש בפירות יבשים אחרים שאוהבים, למשל צימוקים או דבלים.

איך מכינים מראש?

  • שומרים את המנה המוכנה עד יומיים במקרר. לפני ההגשה מוסיפים כחצי כוס עד כוס מים ומחמים על אש בינונית. לחלופין, אפשר לחמם את המנה 20-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-160 מעלות.

פילה אמנון עם גרגירי חומוס / המטבח של ריקי

ריקי יצחק מתמחה בבישול טוניסאי ובאפיית עוגות. לליל הסדר היא ממליצה על פילה דג ברוטב פשוט וטעים של גרגירי חומוס, כוסברה ושום.

לחצו כאן כדי לראות עוד מנות של ריקי

מרכיבים

6 מנות

  • 6 נתחי פילה של אמנון (מושט)
  • 1 צרור כוסברה
  • 300 גרם גרגירי חומוס מבושלים ורכים
  • 1 פלפל אדום גדול
  • 10 שיני שום
  • לתיבול: 3/4 כוס שמן קנולה, 1/2 כפית כורכום, 1 כפית כמון , 1 כפית מלח, 1/4 כפית פלפל שחור, 1/2 כפית כוסברה טחונה, 2 כפות פפריקה מתוקה

אופן ההכנה
  1. קוצצים את הכוסברה גס ומניחים בתחתית הסיר, מפזרים מעל את גרגירי החומוס.
  2. פורסים את הפלפל ושיני השום לרצועות דקות ומפזרים מעל הכוסברה והחומוס. מניחים מעל את נתחי הדג.
  3. בקערה נפרדת מערבבים היטב את כל מרכיבי התיבול ויוצקים על הדגים. מוסיפים לסיר 1/2 1 כוסות מים.
  4. מביאים לרתיחה על אש גבוהה ומבשלים 10 דקות. מנמיכים את האש לבינונית ומבשלים כ-40 דקות נוספות.

איך מכינים מראש?

  • שומרים את המנה המוכנה עד יומיים במקרר. לפני ההגשה מוסיפים כחצי כוס עד כוס מים ומחמים על אש בינונית.

עוף בריבת בצל / המטבח של שולי ורינת

שולי פליטמן ורינת מרגלית מכינות מאכלים מכל העדות. לליל הסדר הן ממליצות על עוף עסיסי עם תפוחי אדמה, בטטות וריבת בצל.

לחצו כאן כדי לראות עוד מנות של שולי ורינת

מרכיבים

4-3 מנות

  • 2 כרעי עוף
  • 1/2 צנצנת (כ-150 גרם) ריבת בצל (להשיג ברוב רשתות השיווק)
  • 3 תפוחי אדמה בינוניים
  • 1 בטטה בינונית
  • 1 פלפל אדום

אופן ההכנה
  1. חותכים את תפוחי האדמה לשמיניות, פורסים את הבטטה וחותכים את הפלפל לרצועות דקות.
  2. מעבירים את הירקות לתבנית, מוסיפים את העוף וריבת הבצל ומערבבים. מכסים בנייר אלומיניום.
  3. אופים 20 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות.
  4. מנמיכים את חום התנור ל-150 מעלות, מורידים את הכיסוי ואופים עוד שעה וחצי.

איך מכינים מראש?

  • לאחר הנמכת טמפרטורת התנור אופים את העוף שעה בלבד, ושומרים עד יומיים במקרר. לפני ההגשה מחממים 30 דקות ללא כיסוי בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

תבשיל בשר ובצל / רות מבשלת איכות

רות פוזדריקה מתמחה בבישול מרוקאי. לליל הסדר היא ממליצה על מנה מרוקאית של בשר בקר בבישול ארוך.

לחצו כאן כדי לראות עוד מנות של רות

מרכיבים

7-6 מנות

  • 1 ק"ג נתח שפונדרה עם עצם (אפשר להשתמש גם בצלעות – נתח מס' 2)
  • 7 בצלים בינוניים
  • מלח לפי הטעם
  • 1/2 כפית כורכום

אופן ההכנה
  1. חותכים את הבשר לפרוסות בעובי של 2 ס"מ ומניחים בסיר גדול. מוסיפים מים עד כיסוי ומביאים לרתיחה. מבשלים כשעה וחצי, כשהסיר חצי מכוסה, עד שהבשר מתרכך.
  2. בינתיים חותכים את הבצל לרצועות ומניחים בסיר נפרד. מכסים ומאדים על להבה נמוכה מאוד, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהבצל מתרכך (אין צורך להוסיף שמן). מוסיפים מלח ומעט כורכום, מערבבים ומורידים מהאש.
  3. עם תום בישול הבשר מוסיפים לו את הבצל ועוד מעט מלח וכורכום (משאירים בסיר את נוזלי הבישול). מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה למינימום ומכסים. מבשלים עוד כשעתיים, עד שהרוטב מסמיך והבשר רך מאוד.

איך מכינים מראש?

  • שומרים את המנה המוכנה עד יומיים במקרר. לפני ההגשה מחממים על אש בינונית-נמוכה

.

עוף בתפוזים / המטבח של כרמית

כרמית הררי מתמחה בבישול ביתי ובקונדיטוריה. לליל הסדר היא ממליצה על מנה על נגיעה אסייתית: עוף בתפוזים וג'ינג'ר.

לחצו כאן כדי לראות עוד מנות של כרמית

מרכיבים

כ-4 מנות

  • 4 כרעי עוף
  • 1/2 1 כוסות מיץ תפוזים סחוט
  • 1/2 תפוז פרוס (יחד עם הקליפה)
  • 3 כפות סוכר חום
  • 3 כפות חומץ בלסמי
  • 1 כף ג'ינג'ר קצוץ
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, טימין (שלא בפסח אפשר להוסיף 3 כפות סויה)

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה את כל המרכיבים ומשרים לשעה.
  2. מעבירים את המרכיבים לשקית צלייה ומניחים בתבנית.
  3. אופים שעה בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות.
  4. קורעים את השקית, מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות, ואופים חצי שעה נוספת.

איך מכינים מראש?

  • אפשר להשרות את העוף במשך 24 שעות במקרר, אך את המנה המוכנה רצוי להגיש באותו יום. אם לא מכינים אותה בסמיכות להגשה, מכסים בנייר אלומיניום ומחממים 20-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.