לרשת הפלסטיק יש שימוש מפתיע (צילום: shutterstock)
לרשת הפלסטיק יש שימוש מפתיע (צילום: shutterstock)

טיפים למטבח הם פטנטים שעושים את החיים שלנו בבישול ובניקיון יותר קלים.

לאימא שלי היו המון פטנטים שהיום אולי נראים ברורים מאליהם, אבל אז הם היו בגדר חידוש. כמובן שאחרי שהפכתי לעצמאית במטבח שלי אימצתי את כל הטיפים של אימא. הנה רק שלושה מאלה שלמדתי ממנה:

לפני בישול ביצים קשות יש לחורר אותן (במחורר שמיועד לכך), ותמיד לאחר הורדת הביצים מהאש יש לקרר אותן מיד במי קרח ("לתת לביצים שוק", כמו שאימא היתה אומרת).

לפני הכנסת שקית ניילון חדשה לפח האשפה תמיד כדאי לפזר קצת סודה לשתייה בתחתית, מה שמונע ריחות בלתי נעימים.

לא זורקים עטיפות של מרגרינה וחמאה. רוחצים אותן, מדביקים לחרסינה וכשהן נופלות הן יבשות. מקפלים, שומרים ומשתמשים לכל מטרה שבה היינו משתמשים בנייר אפייה.

הבעיה עם הטיפים היא שלא תמיד זוכרים אותם ברגע האמת. לכן ערכתי רשימה לפי נושאים עם כל הטיפים שלמדתי במשך הזמן, תליתי אותה על לוח המודעות במטבח - ומדי פעם כשאני עוסקת במשהו שנדמה לי שכתוב לי עליו משהו חכם ברשימה אני מעיינת בדף. במשך הזמן יש כאלה שהפכו לחלק ממני וכבר לא זקוקים לאזכור.

הנה טיפים נוספים לבישול וניקיון שקיבלתי ממאזיני "סיר לשבת":

אפשר לטגן בצל עם הרבה פחות שמן (צילום: shutterstock)
אפשר לטגן בצל עם הרבה פחות שמן (צילום: shutterstock)

טיפים לבישול

  • חיסכון בשמן בטיגון בצל – טיפ של יהודית שחרי ממעיין ברוך: קוצצים הרבה בצל, מרססים שמן בסיר עם מכסה וכשהשמן חם מוסיפים את הבצל לסיר ומתחילים לטגן. כשהבצל טיפה משחים מוסיפים כמה טיפות מים וממשיכים לטגן. בכל פעם שהתחתית מתייבשת מוסיפים עוד קצת מים, וכך מטגנים עד להזהבה מלאה.
  • טיגון בצל מראש: כשיש זמן כדאי לטגן הרבה בצל, לחלק לשקיות או לקופסאות פלסטיק ולהקפיא. כך, בכל פעם שצריך בצל מטוגן פשוט מוציאים מהמקפיא ולא צריך לקצוץ ולטגן.

הוסיפו נוזלים - וטיגון הבשר יהיה קל יותר (צילום: shutterstock)
הוסיפו נוזלים - וטיגון הבשר יהיה קל יותר (צילום: shutterstock)

  • במקום לגרר שוקולד – טיפ של חגית עזר מטבריה: במתכונים שיש בהם שוקולד מגורר משתמשים בשוקולד "מקופלת". מכניסים את החטיף לזמן קצר למקפיא, ואז אפשר פשוט לשבור אותו.
  • לדפוק שניצלים בלי בלגן - טיפ של חגית עזר מטבריה: כשצריך לדפוק שניצלים מכניסים את קרש החיתוך לתוך שקית ניילון. דופקים את השניצלים, מוציאים את הקרש מהניילון ומכניסים למגירה - אין צורך לנקות אותו. גם על השניצל כדאי לשים יריעת ניילון, כדי שלא יעופו חתיכות לכל עבר כשדופקים אותו.
  • הקפאת פירות – טיפ של רחל בן שיטרית מבית שאן: במקום לזרוק פרי שקצת התיישן אפשר לפזר עליו סוכר ולהקפיא בקופסה אטומה. הפירות שמצטברים במקפיא מתאימים להכנת מילקשייק, גלידה או עוגות.
  • פיתות משופרות – טיפ של נורית אוחיון מחיפה: כדאי להכין את בצק הפיתות עם מי סודה במקום עם מים. נורית גם לא אופה את הפיתות בתנור, אלא מטגנת אותן במחבת ישנה.

רוצים פיתות רכות יותר? יש שיטה פשוטה (צילום: shutterstock)
רוצים פיתות רכות יותר? יש שיטה פשוטה (צילום: shutterstock)

  • שמירה על ניקיון התבנית – טיפ של יעל רהט מטבעון: כשצריך לטגן פשטידה בסיר או במחבת גוזרים עיגול נייר אפייה בקוטר תחתית הסיר, מניחים בתחתית ויוצקים עליו את תערובת הפשטידה. כך הפשטידה אינה נדבקת לתחתית הסיר או המחבת בזמן הטיגון והפיכתה פשוטה.
  • טיגון בשר טחון - טיפ של רונן תשרי מחרשים: אם רוצים לטגן בקלות בשר טחון, כך שפירוריו ייפרדו בקלות ולא יידבקו זה לזה, מוסיפים לו קצת נוזלים לפני שמכניסים אותו למחבת. הנוזלים יכולים להיות מים, יין או מים עם קצת רוטב סויה. הנוזלים מפרידים את פירורי הבשר עוד לפני שנכנסו לטיגון, וכך גם אחרי ההתאדות שלהם במחבת הפירורים נשארים מופרדים. יחד עם הנוזלים כדאי להוסיף לבשר גם את התבלינים.

העניקו חיים חדשים לפירות ישנים (צילום: shutterstock)
העניקו חיים חדשים לפירות ישנים (צילום: shutterstock)

טיפים לניקיון במטבח

  • ניקוי אבנית מכוסות – טיפ של שוש עתר מנצרת עילית: במשך הזמן הכוסות הופכות עכורות מהאבנית שמצפה אותן. כדי לנקות אותן יוצקים לתוכן חומץ בגובה 2-1 ס"מ ובעזרת ספוג או סקוטש ברייט מורחים את החומץ גם על הדפנות הפנימיות של הכוסות. נותנים לכוסות לעמוד כ-1/2 שעה ואז מדיחים אותן כרגיל.
  • ניקוי לכלוך שנדבק לתבנית – טיפ של תרצה שמואל מיקנעם: כשהתבניות מלוכלכות מבצק או כל מזון אחר שנדבק אליהן וזקוקות לקרצוף יסודי, משתמשים ברשת שבהם מגיעים תפוחי האדמה. זו רשת שכך או כך זורקים, אז לפני שנפטרים ממנה יש אפשרות שהיא גם תנקה. היא מקרצפת ומורידה את המזון הדבוק אפילו יותר טוב מסקוטש, ומה שיפה זה שאין צורך לרחוץ ולנקות אותה כי אין לה שימוש חוזר - אז פשוט זורקים אותה. אפשר להשתמש ברשת בכל פעם שיש הרבה לכלוך ולא מתחשק ללכלך את הסקוטש.

אפשר לעשות את זה עם הרבה פחות בלגן (צילום: shutterstock)
אפשר לעשות את זה עם הרבה פחות בלגן (צילום: shutterstock)

  • ניקוי המקרר – טיפ של ציפי בר ששת מצפת: כדאי לנקות את המקרר עם סודה לשתייה וקצת מים. אין צורך בשום חומר ניקוי אחר - הסודה לשתייה מורידה כתמי עובש, מנקה ומעלימה ריחות לא נעימים.
  • ניקוי המקפיא: כשמנקים את המקרר כדאי למרוח על דפנות המקפיא את התרסיס ששמים על חלקי הפלסטיק של המכונית – זה יקל על הניקוי בפעם הבאה.
  • איטום המקרר: כדאי למרוח וזלין על חלקי הגומי שסביב דלת המקרר – זה ישמור על הגמישות של הפלסטיק וכך יעזור לאטימות הדלת. כדי לבדוק אם הדלת אטומה מניחים דף נייר בכמה מקומות – אם הוא יוצא במשיכה האטימה אינה טובה. אם הוא תקוע היטב בדלת, היא אטומה כמו שצריך.

האבקה שתבריק לכם את המקרר (צילום: shutterstock)
האבקה שתבריק לכם את המקרר (צילום: shutterstock)

  • ניקוי כלי נחושת וכסף: יפה אליהו ממושב אביטל מנקה כלי נחושת וכלי כסף עם חול לניקוי (רם) וקצת מים. היא משפשפת בעזרת ספוגית הפלא והכלים הופכים לחדשים. רחל בן שיטרית מבית שאן מנקה את כלי הנחושת עם קליפות של עגבניות.
  • מניעת ריחות רעים מהפח: כדאי לאבק את תחתית פח האשפה בסודה לשתייה ורק אז לשים את הניילון. כך הפח לא ידיף ריחות לא נעימים.
  • זריקת שיפודים – טיפ של רחל בן שיטרית מבית שאן: כשזורקים לפח שיפודים שסיימו את תפקידם כדאי להכניס אותם לבקבוק שתייה מפלסטיק – כך הם לא יקרעו את הניילון.

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית "סיר לשבת", המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע