נניח שבוקר שבת אחד, בניגוד להיגיון בריא, החלטתם לנסוע לטיול קצרצר בכרמל. סתם כדי להתאוורר ולצאת מהשגרה של ביקורי הורים, ביקורי סבים והשלמת שעות שינה. התארגנתם, ארזתם מצלמה ועוד חצי בית עבור הפיצקית ויצאתם מלאי התרגשות לכביש 4.

ונניח שהטיול עצמו היה סתם מתיש ואף אחד לא יידע את מזג האוויר שעליו להיות נוח ונטול רוח מקפיאה. אתם נוסעים רעבים וחרדים מקולות עצבניים מהמושב האחורי ואז מחליטים לעצור בשוק בעוספייה. ונניח שבשוק, בנוסף לקולפן ירקות מיוחד, 4 סוגי שעועית וקילו צנוברים אתם רוכשים מין מאפה ישר מהתנור. אתם עוצרים בצד, חוצים אותו בידיים, נוגסים בו ומגלים כי על אף הכוויות בפה ובידיים זה היה כנראה הביס הכי טעים שאכלתם כבר הרבה זמן... מה, לא הייתם מנסים לשחזר אותו בבית?

לפני שתגידו שזה בכלל לא נראה כמו פטאייר אמיתי, אני חייבת להגיד שזה נכון, וגם בטעם הוא שונה מאותו כיסון שנאפה בתנאי שטח בטאבון ומולא בעלים ותבלינים שפשוט לא מוכרים כאן ליד הבית. אבל מה שיצא הוא כיסון עם מעטה פריך ומילוי ריחני וחמצמץ שמזכיר כי ביסים בלתי נשכחים לרוב לא מתרחשים במסעדות גורמה.

מרכיבים

כ-20 מאפים

לבצק
  • כ-3-2 כוסות קמח לבן רגיל, מנופה
  • 1 כפית סוכר
  • 1 כפית שמרים יבשים
  • 1 כוס מים
  • 1/4 כוס חלב
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כוס שמן

למלית
  • צרור עלי מנגולד
  • צרור בצל ירוק
  • 3-2 כפות שמן זית או שמן אחר שטעים לכם
  • 1 שן שום
  • מיץ סחוט מלימון אחד
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 כף סומאק

אופן ההכנה

  1. מערבבים 2 כוסות קמח, את הסוכר ואת השמרים בקערת המיקסר. מוסיפים את המים והחלב ומערבלים כמה שניות. מוסיפים את המלח והשמן וממשיכים ללוש, תוך הוספה הדרגתית של עוד קמח (עד כוס), עד שמתקבל בצק אחיד ומעט רטוב - רצוי לא להוסיף יותר מדי קמח, כי ככל שהבצק רטוב יותר, המאפה יהיה יותר טעים.
  2. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים לשעה, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  3. בינתיים מכינים את המלית: שוטפים היטב את המנגולד, מייבשים ומפרידים בין החלק הירוק לבין הגבעול (את הגבעולים זורקים - אפשר להשאיר 3-2 גבעולים צעירים לתוספת קראנצ'). קוצצים דק את העלים יחד עם הבצל הירוק. מחממים שמן במחבת יחד עם שן שום מעוכה או קצוצה, תלוי כמה אוהבים טעם של שום. מוסיפים את הבצל והמנגולד ומקפיצים כ-2 דקות, עד לריכוך. תוך כדי הקפצה מתבלים במיץ לימון, מלח, פלפל שחור וסומאק. מניחים בצד להתקרר.
  4. מחממים את התנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
  5. כשהבצק מוכן, מקמחים מעט משטח עבודה ומעבדים אותו בידיים עד שהאוויר יוצא. משתדלים להוסיף כמה שפחות קמח תוך כדי עבודה. מחלקים את הבצק לכדורים בקוטר של כ- 5 ס"מ.
  6. משטחים את הכדורים בעזרת הידיים או מרדדים אותם במערוך. מניחים בכל עיגול כף מהמלית וסוגרים היטב. מניחים בתבנית, כשהצד של הסגירה פונה כלפי מטה (משאירים רווחים בין הכדורים). אפשר למשוח את הבצק בביצה טרופה או בשמן זית לפני האפייה.
  7. אופים כרבע שעה, עד שהמאפים מזהיבים היטב. מוציאים ואוכלים מיד!