המאכל שהיה הכי אהוב על אמא שלי, רות ראונר, היה מרק שעועית. לא משהו מיוחד, סתם שעועית מבושלת עם תבלינים. ומהיום שבו היה בבית סיר לחץ, מרק שעועית הפך למאכל כמעט יום-יומי אצלנו. אמא קיבלה את הסיר במתנה מסבתא, שהגיעה משוויץ עם ההמצאה האחרונה בתחום הבישול המהיר – והתחילה לחגוג. מעכשיו הכל נהיה מהיר ופשוט יותר, והסיר כמעט שלא ירד מהכיריים.

יום אחד שכחה אמא את הסיר עם השעועית על הגז, והוא התפוצץ ברעש גדול שנשמע כמעט בכל נתניה. כל שסתומי הביטחון ניתקו מהסיר ועפו אל על, ואתם גם כל השעועית ישר אל התקרה. אבא טיפס על סולם וניגב את שאריות השעועית מהתקרה, אבל הכתם החום נשאר שם עוד זמן רב. המקרה הזה לא הרתיע את אמא להמשיך להלל את הסיר ולבשל בו, רק בזהירות רבה יותר. היא לא נפרדה מהסיר שלה גם כשהופיעו בחנויות סירים עם כל החידושים האחרונים. ניסיתי לשכנע אותה שכדאי להחליף את הסיר, אבל היא תמיד אמרה: "אני מכירה אותו והוא מכיר אותי ואנחנו מסתדרים מצוין".

השעועית עפה לתקרה. סיר הלחץ של אמא של אסנת (צילום: אסנת לסטר)
השעועית עפה לתקרה. סיר הלחץ של אמא של אסנת (צילום: אסנת לסטר)

בגלל סיפורים דומים לזה ישנם רבים שעדיין מפחדים להשתמש בסיר לחץ, וחבל. סיר לחץ באמת הופך בישולים ארוכים לקצרים ואינו פוגע בטעם. אפילו חמין אפשר להכין בסיר לחץ, והוא יהיה מוכן אחרי 4-3 שעות – עם טעם של חמין שבושל 24 שעות על הפלטה.

יש רק שלושה כללים פשוטים שהופכים סיר לחץ לחבר:

חשוב לסגור את הסיר היטב לפי כל ההוראות ולפתוח אותו רק אחרי שהוא מתקרר.

ברגע שנשמע הצפצוף צריך להוריד את גובה האש ללהבה הקטנה ביותר, כך שהצפצוף לא יתגבר ויישאר חרישי כל הזמן.

רצוי להכניס לסיר מצרכים שיגיעו רק עד ל-1/3 מגובהו, ובכל מקרה לא יותר מ-2/3 מהגובה (או עד הפס המסומן).

מרק שעועית עם צלעות בקר

מתכון של לאה אלזם מקרית אתא.

מרכיבים

כ-8 מנות

2 כוסות שעועית לבנה יבשה

1/2 1 עד 2 ק"ג בשר צלעות בקר חתוך לנתחים

1/2 כוס שמן

1 בצל גדול קצוץ או פרוס

1 תפוח אדמה קלוף וחתוך ל-4 חלקים (תפוח האדמה מוסיף סמיכות למרק)

1 כף מלח

1 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

1. משרים את השעועית במים במשך 12-10 שעות.

2. מסננים את השעועית ממי ההשריה. שמים אותה בסיר ומכסים במים. מביאים לרתיחה ומסננים.

3. מטגנים את נתחי הבקר ב-1/2 כוס השמן עד שהם מזהיבים מכל הצדדים. מוציאים מהמחבת לצלחת.

4. מוסיפים למחבת את הבצל ומטגנים עד שהוא מזהיב היטב.

5. ממלאים סיר בכ-2 ליטר מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הבשר ומבשלים כמה דקות, תוך קיפוי הקצף שנוצר על פני המים.

6. כשהקצף מפסיק להופיע מוסיפים לסיר את השעועית, הבצל המטוגן, תפוח האדמה, המלח והפלפל. אם יש צורך מוסיפים גם מים - הם צריכים להגיע עד לגובה של 4-3 ס"מ מעל המצרכים שבסיר.

7. מבשלים כ-30 דקות על אש גבוהה. מנמיכים את האש לנמוכה מאוד, מכסים את הסיר ומבשלים עוד 1/2 1 עד 2 שעות (אם משתמשים בסיר לחץ, משך הבישול יהיה 40 דקות בלבד).

מרק שעועית עם גרונות עוף

מרק שעועית עם גרונות עוף (צילום: אסנת לסטר)
מרק שעועית עם גרונות עוף (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל דגן מברק.

מרכיבים

כ-5 מנות

1/2 ק"ג שעועית לבנה יבשה

1/4 כוס שמן

1 בצל גדול קצוץ

1 כפית גדושה שום כתוש

1 כף פפריקה אדומה מתוקה

1 כף מלח

1 כפית כמון

1 כפית כורכום

5 כפות רסק עגבניות

1/2 כוס מים

5 גרונות עוף (או כמספר הסועדים)

1 כפית גדושה אריסה חריפה (לא חובה)

עלים קצוצים מ-1/2 צרור כוסברה

אופן ההכנה

1. משרים את השעועית במים במשך 12-10 שעות.

2. מסננים את השעועית ממי ההשריה ושמים אותה בסיר רגיל או בסיר לחץ. מוסיפים מים עד לכיסוי, מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהשעועית מתרככת מעט (כשעה בסיר רגיל, כ-30 דקות בסיר לחץ). מסננים את השעועית מהנוזלים שבהם בושלה ומחזירים אותה לסיר.

3. מחממים את השמן במחבת ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך.

4. מרתיחים מים בסיר קטן. מוסיפים את הגרונות ומבשלים כ-8 דקות. מסננים מהנוזלים.

5. מוסיפים לסיר השעועית את תכולת המחבת וכן את השום הכתוש, התבלינים, רסק העגבניות והמים. מערבבים.

6. מוסיפים לסיר גם את הגרונות ו-6-5 כוסות מים רותחים (הנוזלים צריכים להגיע לגובה של כ-5 ס"מ מעל המצרכים שבסיר). מביאים לרתיחה.

7. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהשעועית רכה מאוד – בסיר רגיל כשעה וחצי ובסיר לחץ כ-30 דקות מרגע השריקה.

8. מוסיפים את האריסה והכוסברה הקצוצה ומערבבים.

ממרח שעועית רומני

ממרח שעועית רומני (צילום: אסנת לסטר)
ממרח שעועית רומני (צילום: אסנת לסטר)

הגרסה הרומנית לחומוס. מתכון של רבקה זונטג מחדרה.

מרכיבים

כ-4 מנות

1/2 ק"ג שעועית לבנה יבשה

2 בצלים גדולים, קלופים וקצוצים

1/2 כוס שמן

2 שיני שום קצוצות דק

1 כפית מלח

1 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

1. משרים את השעועית במים במשך 12-10 שעות.

2. מסננים את השעועית ממי ההשריה ושמים אותה בסיר רגיל או בסיר לחץ. מוסיפים מים עד לכיסוי, מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהשעועית רכה מאוד - בסיר רגיל שעתיים-שלוש ובסיר לחץ כ-45 דקות מרגע השריקה.

3. בזמן שהשעועית מתבשלת מטגנים את הבצלים הקצוצים בשמן עד שהם מזהיבים היטב.

4. מסננים את השעועית מהנוזלים שבהם בושלה. שמים במעבד מזון וטוחנים בפולסים למחית חלקה.

5. מערבבים את השעועית הטחונה עם הבצל המטוגן, השום הקצוץ והתבלינים.

6. מגישים חם או פושר.

סלט שעועית אדומה ברוטב עגבניות וכוסברה

סלט שעועית אדומה ברוטב עגבניות וכוסברה (צילום: אסנת לסטר)
סלט שעועית אדומה ברוטב עגבניות וכוסברה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל אליאס מרמת ישי.

מרכיבים

2 כוסות שעועית אדומה יבשה

10 עגבניות קלופות וחתוכות לקוביות

1/2 כוס שמן

1/2 כפית פלפל שחור טחון

1 כפית מלח

1 כפית פפריקה אדומה חריפה

1 כף כמון

1 כוס עלי כוסברה קצוצים דק

אופן ההכנה

1. משרים את השעועית במים במשך 8 שעות.

2. מסננים את השעועית ממי ההשריה ושמים אותה בסיר רגיל או בסיר לחץ. מוסיפים מים עד לכיסוי, מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהשעועית מתרככת - בסיר רגיל שעתיים-שלוש ובסיר לחץ כשעה מרגע השריקה. מסננים את השעועית מהנוזלים שבהם בושלה ומעבירים לקערה.

3. מחממים את השמן בסיר שטוח. מוסיפים את העגבניות ומבשלים, תוך ערבוב מדי פעם, עד שמתקבל רסק סמיך.

4. מוסיפים לשעועית את רסק העגבניות, התבלינים והכוסברה הקצוצה. מערבבים.

5. מגישים קר.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית "סיר לשבת", המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע