בבית יתפשט ריח נפלא. לביבות בטטה ותירס אפויות (צילום: רחלי קרוט)
בבית יתפשט ריח נפלא. לביבות בטטה ותירס אפויות (צילום: רחלי קרוט)

לביבות תמיד מזכירות לי את סבא, שאהב אוכל לפחות כמו שהוא אהב את החיים. והוא אהב.

כשסבא רצה לפנק אותנו, הנכדים, הוא היה מתיישב בסלון עם קערה גדולה, פומפייה והמון תפוחי אדמה וגזר ומכין לנו לביבות במחבת שחורה שידעה ימים טובים יותר.

אז נכון, הלביבות שלפניכם לא מזכירות את אלה שאכלתי בילדותי, אבל יש בהן את אותה נחמה. והריח שמתפשט בבית כשמכינים אותן מחזיר אותי לרגעים קסומים לצד המחבת העקומה של סבא.

בלביבות האלה יש שילוב של שלושת המצרכים האהובים עלי (אחרי שוקולד ודובדבנים, כמובן): צ'ילי, שמוסיף חריפות עדינה; בטטה מתקתקה, שמותירה את הלביבות רכות מבפנים; ותירס, שמוסיף מרקם נהדר בכל ביס. וכן, ניסיתי כמובן גם לטגן. הן יוצאות נהדר, אבל תאמינו לי - הגרסה האפויה לא נופלת מאחותה המטוגנת.

רק זהירות: הלביבות האלה טעימות גם כשהן קרות, מה שמעלה את הסיכוי לחיסול ממוקד מתוך המקרר. מניסיון.

עוד בבלוג משהו טעים של רחלי קרוט:

עוגת נוטלה מדהימה מ-3 מרכיבים בלבד

לביבות קישואים ונענע עם מטבל מרענן

סופגניות אשל מושלמות ב-5 דקות

הערות, הארות ושאר חיות בית

אם אין לכם תרסיס שמן, שמנו את נייר האפייה במעט שמן זית וזלפו על כל לביבה ממש מעט שמן. כף אחת או מקסימום שתיים יספיקו לכל התבנית.

אם הלביבות מיועדות גם לילדים, אפשר להשמיט את הצ'ילי. רק הקפידו להמליח ולפלפל קצת יותר את התערובת, אחרת היא תצא טיפה מתוקה.

במקום בצל ירוק אפשר להשתמש בכוסברה (מעולה) או בפטרוזיליה. גם עירית תעבוד כאן, כמובן.

לא בטוחים כמה מלח או פלפל לשים? חושבים שהצ'ילי לא מספיק? מכיוון שכל בטטה מתוקה ברמה אחרת ולכל צ'ילי חריפות קצת שונה, מומלץ לטגן במחבת לביבה אחת כדי לבדוק שהטעמים מאוזנים. אם לא, זה הזמן להוסיף לתערובת עוד קצת מלח או סילאן.

הלביבות נשמרות מעולה גם במקרר, אם תצליחו להחזיק מעמד ולא לחסל אותן. כדי להפיח בהן רוח חיים בשנית, חממו כמה דקות בתנור או בטוסטר אובן.

שלבי ההכנה (צילום: רחלי קרוט)
שלבי ההכנה (צילום: רחלי קרוט)

מרכיבים

40-30 לביבות

1 בטטה גדולה מאוד או 2 קטנות

3 ענפי בצל ירוק (רק החלק הירוק)

1 פלפל צ'ילי חריף, טרי

1/2 כפית צ'ילי גרוס

1 ביצה

1/2 כוס קמח תופח

3 כפות גדושות פירורי לחם (או פנקו)

2 קלחי תירס או 3/4 כוס תירס משימורים/קפוא

1 כפית סילאן או דבש

מלח בנדיבות

תרסיס שמן (או 2-1 כפות שמן זית)

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. מקלפים את הבטטה וחותכים לקוביות גדולות. מבשלים במיקרוגל כ-8-7 דקות, בכלי מכוסה, עד לריכוך. מעבירים לקערה רחבה ומועכים לפירה.
  3. אם משתמשים בתירס טרי, חותכים מהקלחים את הגרגירים.
  4. קוצצים את הצ'ילי דק-דק ופורסים את הבצל הירוק לטבעות דקות.
  5. שמים את כל המרכיבים בקערה ומערבבים היטב. מרקם התערובת צריך לנוע בין פירה סמיך לתערובת של קציצות.
  6. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומרססים במעט שמן (לחלופין, מברישים אותה במעט שמן זית).
  7. יוצרים מהתערובת כדורים בגודל כדור פינג פונג ומשטחים מעט עם הידיים. מניחים בתבנית.
  8. מרססים את הלביבות בתרסיס שמן (או מזלפים עליהן מעט שמן זית) ואופים במשך 15 דקות. הופכים (כן, זה באג'רס, אבל זה חשוב) ואופים עוד 8-7 דקות.
  9. מגישים עם מטבל יוגורט (מתכון מיד) או עם שמנת.

מטבל יוגורט משגע

מערבבים בקערה 1/2 מכל (100 מ"ל) יוגורט עם 1/2 מכל (100 מ"ל) שמנת חמוצה. מוסיפים שן שום כתושה, 5-4 כפות עירית קצוצה ומלח ופלפל לבן בנדיבות.

רחלי קרוט עורכת את האתר FOODPAGE, שאוסף את המתכונים הישראליים הכי טובים ברשת