כל שנה חיכיתי לחופש הגדול, כי במחצית הראשונה שלו אחי ואני התארחנו תמיד אצל המשפחה בכפר אונו (שנקרא כיום קרית אונו). היינו מבלים שם בין שבועיים לחודש, ובזמן הזה ההורים שלנו היו יוצאים לחופשה שנתית. במחצית השנייה של החופש הגדול היו בני הדודים מכפר אונו מתארחים אצלנו, כדי שההורים שלהם ייצאו לחופשה השנתית שלהם.

אצל הדודים שלי, פאול ואריקה ארנסט, היו כלבים שמאוד אהבתי, וגם היתה להם חצר שבה עשרות עצי פרי - רובם המכריע היו עצי תפוחים מכל הסוגים. אחי תמיר, בני דודי דורית ורוני ואני היינו מסתובבים כל היום יחפים בחצר הענקית, קוטפים תפוחים אדומים ומתחרים בהברקתם. היינו משפשפים אותם בבגדינו עד שהצבע שלהם היה בוהק.

תפוחים ועקיצות דבורים. אסנת (שנייה משמאל) עם אחיה ובני דודיה בחצר בכפר אונו (מתוך אלבום המשפחה)
תפוחים ועקיצות דבורים. אסנת (שנייה משמאל) עם אחיה ובני דודיה בחצר בכפר אונו (מתוך אלבום המשפחה)

להסתובבות היחפה בחצר הענקית בין עצי הפרי היו שתי תוצאות: קוצים שנתקעו לנו בכפות הרגליים ועקיצות דבורים. ערב ערב ישבנו על הכיסא עם הרגליים עמוק בתוך גיגית עם מי סבון, וחיכינו שדוד פאול יוציא לנו בעזרת מחט דקה ומחוטאת את הקוצים הקטנים מכפות הרגלים. כשהיה מסיים את ניקוי רגלינו מקוצים היה פאול בוחן את עקיצות הדבורים, מורח משחה שאין לי מושג מה היתה ומסביר שעקיצות דבורים הן בעצם ברכה רפואית ושכל מי שנעקץ הוא יותר בריא ולא יהיה לו ראומטיזם.

הרבה שנים חלפו מאז, אבל בכל ראש השנה, כשבשולחן החג אנחנו טועמים מהתפוחים עם הדבש, אני עדיין נזכרת בתפוחים האדומים בחצר של דוד פאול ודודה אריקה מכפר אונו ובעקיצות הדבורים שעשו אותנו בריאים יותר.

עוד מתכוני עוגות בדוקים של אסנת לסטר:

עוגת שוקולד: 4 מתכונים שילדים יאהבו במיוחד

עוגת תפוזים: 3 מתכונים פשוטים ומנצחים

עוגות בחושות: מתכונים קלאסיים שעוברים מדור לדור

עוגת תפוחים עשירה

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

תבנית בגודל 20X30 ס"מ או בקוטר 28 ס"מ, או שתי תבניות אינגליש קייק בגודל 10X30 ס"מ

3 תפוחים קלופים ופרוסים

1/2 כוס מיץ לימון

100 גרם חמאה

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

3 ביצים

2 כוסות (כ-250 גרם) קמח תופח

100 גרם (2/3 כוס) צימוקים

100 גרם (1 כוס) אגוזי מלך קצוצים גס

100 גרם (2/3 כוס) תפוחים מיובשים מצופים בקינמון, חתוכים גס

1/2 כוס דבש

1 כפית קינמון

1/2 כפית אגוז מוסקט טחון

2 כפות חמאה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את תבנית האפייה.

2. משרים את פרוסות התפוחים במיץ הלימון.

3. מתקינים במיקסר את וו ההקצפה, ומקציפים יחד את הסוכר והחמאה עד שהסוכר נמס.

4. ממשיכים להקציף ומוסיפים הביצים בזו אחר זו.

5. מורידים את מהירות ההקצפה ומוסיפים בהדרגה את הקמח. ממשיכים להקציף רק עד שהוא נטמע בתערובת

6. מוציאים את הקערה מהמיקסר ומוסיפים את הצימוקים, האגוזים, התפוחים בקינמון, הדבש, הקינמון ואגוז המוסקט. מערבבים ידנית.

7. מסננים את התפוחים ממיץ הלימון ומוסיפים גם אותם לתערובת שבקערה.

8. יוצקים את תערובת העוגה לתבנית ומיישרים את פניה.

9. אופים כשעה, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

עוגת תפוחים הפוכה

עוגת תפוחים הפוכה (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תפוחים הפוכה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של סימונה שושן מטבריה.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

למילוי

5 תפוחי עץ גדולים

2 כפות סוכר חום

1 כפית קינמון

לבצק

3 ביצים

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

1 כוס (140 גרם) קמח

1 כפית אבקת אפייה

אופן ההכנה

המילוי

1. קולפים את תפוחי העץ. חותכים אותם לרבעים ולאחר מכן חותכים כל רבע לפרוסות דקות.

2. שמים את התפוחים בקערה. מפזרים עליהם 2 כפות סוכר חום וכפית קינמון ומערבבים. משהים כ-10 דקות, כדי שהנוזלים שמופרשים מהתפוחים יתערבבו עם הסוכר והקינמון.

הבצק

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות. משמנים את התבנית היטב.

2. מערבבים את הביצים, הסוכר, הקמח ואבקת האפייה לתערובת אחידה.

3. מפזרים בתבנית את פרוסות התפוחים, יחד עם הנוזלים שהופרשו מהם.

4. יוצקים את הבצק על התפוחים ומטלטלים מעט את התבנית, כדי שהבצק יתפזר בה באופן אחיד ויכסה היטב את כל התפוחים.

5. אופים כ-45 דקות, עד שהבצק משחים.

6. לאחר שהעוגה התקררה הופכים אותה בזהירות על צלחת הגשה, כך שהתפוחים למעלה והבצק בתחתית. מסירים את התבנית ומגישים.

פאי תפוחים עם ג'ינג'ר וקינמון

פאי תפוחים עם ג'ינג'ר וקינמון (צילום: אסנת לסטר)
פאי תפוחים עם ג'ינג'ר וקינמון (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של נירה דובינסקי מחוקוק.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 או 28 ס"מ

לבצק

2 כוסות (280 גרם) קמח

200 גרם חמאה (או מרגרינה) קרה, חתוכה לקוביות

קורט מלח

6 כפות מי קרח

למילוי

750 גרם תפוחי עץ (רצוי מזן אלכסנדר), חתוכים לפלחים דקים

קליפה מגוררת מלימון אחד

מיץ מלימון אחד

2 כפות גדושות סוכר

1 שקית סוכר וניל

1/2 כפית קינמון

1/4 כפית ג'ינג'ר טחון

1/2 כוס (כ-75 גרם) צימוקים

2 כפיות גדושות (20 גרם) קורנפלור

לציפוי

4 כפות גדושות ריבה (רצוי ריבת משמשים, אבל אפשר גם כל ריבה אחרת שיש בבית)

אפשרות: 2 כפות אבקת סוכר

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-190 מעלות. משמנים את התבנית.

2. שמים במעבד המזון את הקמח, המלח והחמאה. מעבדים בכמה פולסים, רק עד שנוצרים פירורים.

3. מעבירים את פירורי הבצק לקערה. מוסיפים את מי הקרח ולשים קצרות, רק עד שנוצר בצק אחיד (חשוב ללוש כמה שפחות, כי לישת יתר תפגע בפריכות הבצק).

4. מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את שני חלקי הבצק לשני עיגולים בקוטר הגדול בכ-5 ס"מ מזה של התבנית.

5. מרפדים עם אחד מעיגולי הבצק את תחתית התבנית ואת הדפנות שלה.

6. מערבבים את כל מרכיבי המילוי ומשטחים על הבצק.

7. מניחים על המילוי את עיגול הבצק השני ומהדקים אותו מסביב לבצק שמרפד את הדפנות. יוצרים בבצק שני חתכים, שיאפשרו לאדים לצאת החוצה ( לחלופין, אפשר לחתוך את הבצק לפסים ולהניח מעל המילוי בדוגמת שתי וערב, כמו בתמונה).

8. אופים כ-40 דקות, עד שהבצק מזהיב.

9. מוציאים את העוגה ומברישים אותה בריבה כשהיא עדיין חמה (כדאי לחמם מעט את הריבה במיקרוגל – כך היא תהיה דלילה יותר ויהיה יותר נוח לעבוד אתה). אם רוצים, מקשטים באבקת סוכר.

10. מגישים חם עם גלידה.

עוגת תפוחים עם מרנג

עוגת תפוחים עם מרנג (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תפוחים עם מרנג (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של דגנית דגן מגן נר.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 או 28 ס"מ

לבצק

100 גרם חמאה

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

1 ביצה

1 חלמון

1 כוס (140 גרם) קמח תופח

קליפה מגוררת מלימון אחד

למילוי

1 ק"ג תפוחי עץ ירוקים מזן גרני סמית, קלופים וחצויים

3 כפות מים

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

לציפוי המרנג

2 חלבונים

4 כפות גדושות (כ-80 גרם) סוכר

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. משמנים היטב את התבנית.

2. בזמן שהתנור מתחמם שמים בסיר את כל מרכיבי המילוי ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על אש בינונית-נמוכה 10 דקות.

3. מסירים את המכסה ומבשלים כ-10 דקות נוספות, עד שהתפוחים מתרככים (כדאי לנער את הסיר מדי פעם).

4. שמים את כל מרכיבי הבצק בקערה ולשים עד שמתקבל בצק אחיד ורך מאוד.

5. מרפדים תחתית התבנית בבצק. מחוררים את הבצק בעזרת מזלג.

6. אופים כ-8 דקות, עד שהבצק מזהיב קצת. מוציאים מהתנור ומנמיכים את הטמפרטורה שלו ל-180 מעלות.

7. מועכים מעט במזלג את מילוי התפוחים ומפזרים אותו על הבצק האפוי.

8. שמים את החלבונים בקערת המיקסר ומתחילים להקציף. כשמתחיל להיווצר קצף מוסיפים את הסוכר בהדרגה וממשיכים להקציף עוד כמה דקות, עד שמתקבל קצף יציב וגמיש.

9. מורחים את הקצף על פני מילוי התפוחים.

10. מחזירים את העוגה לתנור ואופים כמה דקות, עד שהקצף מזהיב.

עוגת תפוחים ביין ומייפל

עוגת תפוחים ביין ומייפל (צילום: אסנת לסטר)
עוגת תפוחים ביין ומייפל (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של רחל רוטמן מכרמיאל.

מרכיבים

תבנית בקוטר 24 או 26 ס"מ

7 תפוחים קלופים ופרוסים

100 גרם חמאה חתוכה לקוביות קטנות

לתערובת המרכיבים היבשים

1 כוס (100 גרם) סוכר

1 כוס (140 גרם) קמח

1/2 1 כוסות סולת

לתערובת המרכיבים הרטובים

2 כוסות יין אדום יבש

1/2 כוס (100 גרם) סוכר חום – בהיר או כהה

1 כפית קינמון

1/4 כוס סירופ מייפל

1/2 כוס צימוקים (אפשר להוסיף גם אגוזים)

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית.

2. מערבבים בקערה את תערובת המרכיבים היבשים.

3. מערבבים בקערה שנייה את תערובת המרכיבים הרטובים. מוסיפים לקערה את התפוחים ומשרים אותם כ-10 דקות.

4. מפזרים בתבנית 1/3 מתערובת המרכיבים היבשים. מניחים מעליה מחצית מהתפוחים ויוצקים מעל כ-1/3 מתערובת הנוזלים.

5. מפזרים על התפוחים 1/3 נוסף מתערובת המרכיבים היבשים. מסדרים מעל את יתרת התפוחים ויוצקים עליהם את יתרת הנוזלים.

6. מפזרים מעל את יתרת תערובת המרכיבים היבשים, ומפזרים עליה את קוביות החמאה.

7. אופים שעה. מכבים את התנור, אך משאירים בתוכו את העוגה במשך 10 דקות נוספות.

8. פותחים את דלת התנור, ומשאירים בתוכו את העוגה עד שהיא מתקררת לחלוטין.

אסנת לסטר מגישה את התוכניתסיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע