תבשיל עוף מהיר עם עגבניות ושעועית

שעועית מבושלת קפואה ועגבניות משומרות הם שני מוצרי נוחות, שהשימוש בהם אינו פוגם באיכותו של התבשיל, אלא רק מקל ומקצר את משך ההכנה. אפשר להחליף את השעועית הלבנה בשעועית אדומה מבושלת קפואה.

מרכיבים (6-4 מנות)
  • 1/2 1 כוסות (200 גרם) שעועית לבנה מבושלת קפואה (משקית)
  • 1/2 1 כוסות מים
  • 4 כפות שמן זית
  • 2 שיני שום גדולות קלופות ופרוסות
  • 1 חזה עוף (500 גרם), מנוקה וחתוך לקוביות של 2 ס"מ
  • 1 קופסה (400 גרם) עגבניות מקולפות משומרות במיץ טבעי
  • 1 בצל גדול, קצוץ גס
  • 1 שן שום קצוצה דק
  • 1 כפית קמח
  • 1/4 כוס יין לבן יבש
  • 2 כפיות חומץ בלסמי
  • 1 כפית סוכר
  • מלח

לתערובת התבלינים
  • 1 כפית קורנית (טימין) מיובשת
  • 1/2 כפית כורכום
  • 1/2 כפית פלפל אנגלי טחון
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1/4 כפית כמון טחון
  • קורט נדיב של פתיתי צ'ילי
  • קורט נדיב של ציפורן טחונה
  • קורט נדיב של קינמון טחון

אופן ההכנה
  1. שמים את השעועית בסיר קטן. מוסיפים את המים, 1 כף שמן ואת שיני השום הפרוסות ומביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה במשך 10 דקות. מכבים את האש. מוציאים את שיני השום וזורקים אותן. מסננים את השעועית ושומרים בצד.
  2. מערבבים יחד את כל מרכיבי תערובת התבלינים וזורים על קוביות העוף. מערבבים כדי שכל קוביות העוף יצופו בתערובת.
  3. מוציאים את העגבניות המשומרות מהקופסה (שומרים את המיץ) וקוצצים אותן לקוביות גדולות. מחזירים את המיץ שנזל מהן אל הקופסה ושומרים.
  4. מחממים את שארית השמן במחבת גדולה ועמוקה ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב.
  5. מוסיפים למחבת את קוביות העוף ואת השום הקצוץ ומערבבים על להבה בינונית־גבוהה במשך 3 דקות - מפרידים בין קוביות העוף בזמן הטיגון. בוזקים את הקמח על תכולת המחבת ומטגנים תוך ערבוב במשך דקה.
  6. מוסיפים למחבת את היין, 1/2 כוס ממיץ העגבניות השמור (בשאריות אפשר להשביח תבשילים אחרים), את החומץ הבלסמי והשעועית המסוננת ומביאים לרתיחה תוך ערבוב. מתבלים בסוכר ובמלח לפי הטעם. מכסים ומבשלים במשך 10 דקות על להבה נמוכה. מגישים על אורז מבושל.

שניצל עוף בציפוי שומשום בשני צבעים

שומשום שחור אפשר לרכוש בחנויות תבלינים, בחנויות טבע ובמחלקת התבלינים במרכולים גדולים. אם אין, משתמשים בחצי כוס שומשום לבן - זה לא פוגע בטעם אלא רק במראה. לגיוון נוסף אפשר להוסיף לתערובת השומשום כף פפריקה גרוסה.

מרכיבים (5-4 מנות)
  • 1 חזה עוף (600-500 גרם)
  • 1/3 כוס קמח
  • 1/4 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל
  • 1 ביצה גדולה טרופה
  • 1/4 כוס שומשום שחור
  • 1/4 כוס שומשום לבן
  • 1/4 כוס פירורי לחם פריכים
  • שמן לטיגון

למרינדה
  • 1 כף שמן (תירס, חמניות)
  • 1 כף רוטב סויה
  • 1 כף חומץ יין לבן
  • 1/2 כפית שמן שומשום
  • 1 שן שום כתושה

אופן ההכנה
  1. חוצים את חזה העוף ומנקים את החצאים מעצמות ומסחוסים. בסכין חדה מפרידים את נתח ה"פילה" מכל חצי חזה. חוצים כל חצי חזה לאורכו. בסכין חדה חותכים כל חלק לשתי שכבות בלי להפריד עד הסוף ופותחים את הנתח החתוך לפרוסה גדולה. בסופו של התהליך מקבלים 4 פרוסות ו־2 נתחי פילה (אפשר לבקש מהקצב לבצע את החיתוך, וכך לחסוך לעצמכם עבודה).
  2. טורפים יחד את כל מרכיבי המרינדה בקערה שטוחה. מוסיפים את נתחי העוף ומערבבים כדי שיצופו במרינדה מכל עבריהם. מכסים ומניחים במקרר לחצי שעה לפחות, כדי לתת לטעמים להיספג.
  3. מערבבים את הקמח עם המלח והפלפל בצלחת שטוחה. טורפים את הביצה בצלחת עמוקה. מערבבים את שני סוגי השומשום עם פירורי הלחם בצלחת שטוחה.
  4. מוציאים את נתחי העוף מהמקרר. טובלים כל פרוסת עוף בקמח עד שהיא מצופה מכל עבריה ומנערים את העודפים. טובלים את הפרוסה בביצה הטרופה ואחר כך בתערובת השומשום ופירורי הלחם.
  5. יוצקים שמן בעומק 1 ס"מ למחבת גדולה בעלת ציפוי מונע הידבקות. מחממים על להבה בינונית. מטגנים את השניצלים בשמן החם במשך כ-4 דקות מכל צד, עד שהם מזהיבים. מספיגים על מגבות נייר. מגישים חם, עם סלט וירקות קלויים.

מרק עוף, עדשים ועגבניות

ארוחה מלאה בקערה אחת: רצועות של חזה עוף במרק סמיך של עדשים, עגבניות וירקות. מחמם, משביע וטעים מאוד.

מרכיבים (6 מנות)
  • 1 כוס עדשים ירוקות
  • 1 בצל גדול
  • 1 חזה עוף (600-500 גרם)
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 שיני שום כתושות
  • 1 גזר גדול מגורר גס
  • 1 קופסה (400 גרם) עגבניות מקולפות קצוצות ("קוביות") משומרות במיץ טבעי
  • 5 כוסות (1/4 1 ליטר) מרק עוף צח
  • 1/2 1 כפיות פפריקה מעושנת
  • 1 כפית כמון טחון
  • 1/2 כפית פלפל טחון
  • קורט נדיב של צ'ילי גרוס
  • מלח
  • פטרוזיליה קצוצה לעיטור

אופן ההכנה
  1. בוררים את העדשים, שוטפים היטב ושורים בהרבה מים למשך שעה עד שעתיים. מסננים.
  2. קולפים את הבצל, חוצים אותו לאורכו, חותכים כל חצי ל-3 חלקים לאורכו ופורסים לפרוסות דקות.
  3. מנקים את חזה העוף, חוצים וחותכים כל חצי ל-3 רצועות לאורכו. חותכים את הרצועות לרוחבן לפיסות ברוחב 1/2 1 ס"מ.
  4. מחממים את השמן בסיר גדול על להבה גבוהה. מוסיפים את הבצל ואת פיסות העוף ומטגנים תוך ערבוב במשך 3 דקות, עד שהבצל מתרכך ופיסות העוף מלבינות. מוסיפים שום וגזר, וממשיכים לטגן ולערבב 2 דקות נוספות.
  5. מוסיפים לסיר את העדשים המסוננות, את העגבניות המשומרות ואת המרק הצח ומערבבים היטב.
  6. מתבלים בפפריקה מעושנת, בכמון, בפלפל, בצ'ילי ובמלח לפי הטעם.
  7. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים במשך 40-30 דקות נוספות, עד שהעדשים מתרככות.
  8. מחלקים את המרק לכלי הגשה ומעטרים בפטרוזיליה.

  • המתכונים מתוך הספר "דנית סלומון מבשלת עוף" (הוצאת "קוראים")