עוגת גבינה עם תותים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת גבינה עם תותים (צילום: אסנת לסטר)

אימי, שהיתה גננת, הפכה את הגינה הקטנה והארוכה שמאחורי ביתנו שבשכונת אפרים בנתניה לגן שעשועים לילדים, עם נדנדה, ארגז חול, סולמות וגלגלים.

בקצה הגינה, ממש ליד הגדר האחורית, גידלה אימא תותי שדה. הערוגה סיפקה בעיקר פעילות חינוכית לילדים, אבל גם אפשרה לנו ליהנות מתותי שדה טריים היישר מהגינה. במרכז גינת התותים הקטנה הציבה אימא דחליל שבנתה עם הילדים: הגוף היה עשוי ממקלות שחוברו יחדיו, הבגדים היו של בובות והראש - עציץ קטן שפרצוף מחייך צויר עליו.

אני זוכרת את התותים: קטנים מאוד, אדומים מאוד ומתוקים כמו שרק תות שדה שמגדלים לבד יכול להיות. כשהתותים הבשילו אספה אותם אימא עם ילדי הגן, ונתנה להם לקחת אותם הביתה בסלסילות נייר קטנות שהכינה.

הייתי בת שש כשיום אחד אחר הצהריים הגיע אבא עם טוריה גדולה ופנה ישר אל חלקת התותים שבקצה החצר הקטנה. הוא הוציא את הדחליל המיותם, הניח אותו בצד והתחיל לחפור בור שגדל והלך כל יום - עד שהפך לשוחה באורך מטר וחצי ובעומק מטר.

ואז נסע אבא בלי שהבנתי לאן. אימא כיסתה את כל החלונות בשמיכות כבדות והסבירה שאסור שאור ייצא החוצה ושככה זה כשיש מלחמה. "מה זה מלחמה?" שאלתי, אבל לא קיבלתי תשובה.

בלילה נשמעו צופרים. אימא עטפה את אחי בן השנה במגבת ענקית,לי היא נתנה ללבוש חלוק מעל הפיג'מה - וכך הלכנו במהירות לכיוון החצר החשוכה. הגענו עד לשפת השוחה שאבא חפר כשאימא החליטה שלא נרד לתוך הבור החשוך, ובמקום זאת נשב מתחת לעץ הגויאבות הקטן. אני זוכרת היטב שלא היה לי קר ובכל זאת רעדתי כולי ושיני נקשו. קשה לי להעריך כמה זמן ישבנו שם שלושתנו, שותקים. כשחזרנו הביתה פגשנו את השכנים האחרים נכנסים בשקט כל אחד לדירתו.

מאז, תותי שדה קטנים ואדומים תמיד מזכירים לי את מלחמת סיני (שנקראה גם מבצע קדש). אבא חזר הביתה וכיסה את השוחה באדמה, אימא העמידה שוב את הדחליל וקצה הגינה שוב הפך לגינת תותים שילדי "גן רות" היו לוקחים הביתה בסלסילות קטנות מנייר.

עוד מתכונים בערוץ האוכל של Xnet:

עוגיות ג'ינג'ר מתובלות שקשה להפסיק לנשנש

עוגת שוקולד פשוטה שנמסה בפה

עוגת תפוזים: מתכונים בדוקים של אסנת לסטר

אפשר גם לגדל בבית. תותים (צילום: אסנת לסטר)
אפשר גם לגדל בבית. תותים (צילום: אסנת לסטר)

עוגת גבינה עם תות שדה וג'לי

מתכון של אורנה אלה מטבריה.

מרכיבים (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

500 גרם גבינה לבנה 9% שומן

100 גרם (חצי מכל) שמנת חמוצה

1 כוס סוכר

5 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

3 כפות גדושות (40 גרם)קורנפלור

3 שקיות (30 גרם) סוכר וניל

חמאה לשימון התבנית

לציפוי השמנת

400 גרם (2 מכלים) שמנת חמוצה

6 כפות סוכר

לציפוי הג'לי והתותים

כ-10 תותים (אם הם קטנים משאירים אותם שלמים, ואם הם גדולים אפשר לחצות אותם)

1 שקית ג'לי תות שדה

3/4 1 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה

העוגה

1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. משמנים היטב את התבנית.

2. מערבבים את החלמונים, סוכר הווניל והשמנת החמוצה. מוסיפים את הגבינה ומערבבים.

3. מוסיפים לתערובת הגבינה את הקורנפלור: בכל פעם מוסיפים רק חלק ממנו, מערבבים עד שהוא נטמע לחלוטין בתערובת – ורק אז מוסיפים עוד. חשוב שלבסוף תתקבל תערובת חלקה וללא גושים.

4. מקציפים יחד את החלבונים עם הסוכר עד לקבלת קצף מבריק ויציב.

5. מקפלים כשליש מקצף החלבונים לתוך תערובת הגבינה. חוזרים על הפעולה עוד פעמיים, עם שני השלישים הנותרים.

6. יוצקים את התערובת לתבנית.

7. מניחים בתחתית התנור כלי עם מים חמים (אדי המים ימנעו עלייה מהירה מדי של העוגה, שעלולה לסדוק אותה).

8. אופים כ-10 דקות. מנמיכים את חום התנור ל-180 מעלות וממשיכים לאפות עוד 25 דקות.

9. מערבבים את מרכיבי ציפוי השמנת. יוצקים על העוגה מיד לאחר שיצאה מהתנור, ואופים 10 דקות נוספות.

10. מצננים את העוגה לטמפרטורת החדר.

קישוט העוגה

1. מסדרים את התותים על העוגה.

2. שמים בקערה את אבקת הג'לי ויוצקים עליה את המים הרותחים.

3. מערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה ללא גושים. ממשיכים לערבב כ-5-4 דקות, עד שהתערובת מסמיכה ומתקררת מעט (אפשר להיעזר במיקסר במהירות נמוכה). חשוב לתת לג'לי להסמיך, כדי שייצמד לתותים ולא יישפך מהעוגה.

4. יוצקים את הג'לי על התותים שעל העוגה. מכסים ומניחים במקרר לשעתיים לפחות לפני ההגשה.

גיוון

אפשר להכין את העוגה עם בסיס של בצק פריך. כדאי לאפות את הבצק אפייה עיוורת חלקית לפני שיוצקים עליו את מלית הגבינה (איך מכינים בצק פריך ומהי אפייה עיוורת? לחצו כאן כדי לקרוא).

קינוח תותים וקצפת

קינוח תותים וקצפת (צילום: אסנת לסטר)
קינוח תותים וקצפת (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר. כדאי להכין את המתכון בגביעי זכוכית.

מרכיבים (4-6 גביעים)

3 כוסות תותים חתוכים

1 כפית תמצית וניל

1 כפית תמצית רום

2 שקיות ג'לי תות שדה

4 כוסות מים רותחים

1 מכל שמנת מתוקה לקצפת

2 כפות סוכר

כמה תותים שלמים לקישוט המנה

לשכבות הטורט

1 כוס סוכר

2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל

5 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

3 כפות שמן

150 גרם (1 כוס ועוד 1 כף) קמח

1 שקית אבקת אפייה

חמאה או שמן לשימון התבניות

אופן ההכנה

הטורט

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפייה, ומשמנים את נייר האפייה.

2. מערבבים את הסוכר עם סוכר הווניל.

3. מקציפים את החלבונים עם תערובת הסוכר עד לקבלת קצף יציב.

4. מערבבים את החלמונים עם השמן, ומקפלים לתוך קצף החלבונים.

5. מנפים יחד את הקמח ואבקת האפייה. מקפלים לתוך קצף הביצים – מוסיפים בכל פעם רק חלק מהקמח, מקפלים, ומוסיפים קמח נוסף רק לאחר שהוא נטמע לחלוטין בקצף.

6. יוצקים את הבצק לתבניות, ומשטחים אותו באופן אחיד – עובי הבצק בכל תבנית צריך להיות כ-2 ס"מ.

7. אופים 25-20 דקות, עד שהטורטים מזהיבים מעט.

8. מוציאים מהתנור ומקררים היטב.

9. קורצים מהטורטים עיגולים בעזרת גביעי ההגשה ושומרים בצד. מספר העיגולים יכול להיות כמספר הגביעים או פי 2 – הבחירה היא שלכם.

הרכבת הקינוחים

1. מערבבים את התותים עם תמצית הווניל ותמצית הרום. מחלקים אותם בין גביעי ההגשה – הם אמורים למלא כ-1/3 מכל גביע. מסדרים אותם כך שהשכבה תהיה ישרה פחות או יותר.

2. שמים את תוכן אחת משקיות אבקת הג'לי בקערה. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים ומערבבים היטב, עד שאין גושים. ממשיכים לערבב כ-4-3 דקות נוספות, עד שהג'לי מעט מתקרר ומסמיך.

3. יוצקים את הג'לי לתוך הגביעים, כך שהוא רק יכסה את התותים

4. מכניסים למקרר לשעה, עד שהג'לי נקרש.

5. מניחים על הג'לי עיגול או שניים של טורט. מהדקים ומיישרים.

6. מכינים שוב ג'לי: שמים את תוכן אחת משקיות אבקת הג'לי בקערה. מוסיפים 2 כוסות מים רותחים ומערבבים היטב, עד שאין גושים. ממשיכים לערבב כ-4-3 דקות נוספות, עד שהג'לי מעט מתקרר ומסמיך.

7. יוצקים את הג'לי לגביעים עד לגובה הרצוי. מכניסים למקרר לשעה, עד שהג'לי נקרש.

8. מקציפים את השמנת המתוקה עם 2 כפות הסוכר. מעבירים את הקצפת לשקית זילוף ומזלפים בגביעים.

9. מקשטים בתותי שדה שלמים.

גלידת תות שדה

גלידת תות שדה ביתית (צילום: אסנת לסטר)
גלידת תות שדה ביתית (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של יהודית גורנשטיין מפוריה עילית. שימו לב: המנה מכילה חלבון ביצה לא מבושל.

מרכיבים (3 תבניות אינגליש קייק)

2 ספלים גדולים דחוסים בתותים חתוכים

1 כוס סוכר

1 חלבון ביצה

2 שקיות (20 גרם) סוכר וניל

1 כפית מיץ לימון

1 מכל שמנת מתוקה

2 כפות סוכר

אופן ההכנה

1. שמים בקערת המיקסר את התותים, כוס הסוכר, חלבון הביצה, סוכר הווניל ומיץ הלימון. מקציפים במשך 25 דקות (לא פחות), עד שמתקבלת קציפה תפוחה מאוד (אמנם משתמשים בחלבון אחד בלבד, אך זמן ההקצפה הארוך גורם לו לתפוח באופן מרשים).

2. מקציפים לחוד את השמנת המתוקה ו-2 כפות הסוכר. מקפלים את הקצפת לתוך קציפת התותים.

3. יוצקים את התערובת לתבניות. עוטפים בפלסטיק נצמד ומקפיאים.

ריבת תות שדה

ריבת תות שדה (צילום: אסנת לסטר)
ריבת תות שדה (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר. לטיפים להכנת ריבה בבית – לחצו כאן.

מרכיבים

1 ק"ג סוכר

1/2 כוס מיץ תפוזים

1 ק"ג תות שדה

אופן ההכנה

1. שמים בסיר את הסוכר ומיץ התפוזים ומערבבים היטב.

2. מחממים על אש בינונית, תוך ערבוב, עד שהסוכר נמס לחלוטין.

3. מוסיפים את התותים ומנערים את הסיר, לערבוב עדין.

4. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה וחצי על אש קטנה מאוד, עד שהסירופ מסמיך והופך לריבה.

5. יוצקים לצנצנות מעוקרות, סוגרים היטב ומדביקים תוויות עם שם המרקחת.

תותים בשוקולד

תותים בשוקולד (צילום: אסנת לסטר)
תותים בשוקולד (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

תותים

שוקולד מריר

שוקולד לבן

פומלה, אשכולית או תפוז

כלים מיוחדים

קיסמים

אופן ההכנה

1. ממיסים את שני סוגי השוקולד בנפרד. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד נמס לגמרי. בסיר: שמים את השוקולד בסיר קטן, ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן).

2. נועצים בתות קיסם בסמוך לפטוטרת. אוחזים בקיסם וטובלים את התות בשוקולד המריר, כך שהשוקולד יכסה כשני שלישים ממנו. נועצים את הקיסם, כשהתות עדיין עליו, בפומלה – כך התות יישאר באוויר והשוקולד יוכל להתקשות בלי שהוא נוגע בדבר. חוזרים על הפעולה עם שאר התותים.

3. לאחר שהשוקולד המריר התקשה טובלים את התותים בשוקולד הלבן, כך שהוא יכסה רק כשליש מהם ועדיין יראו את השוקולד המריר. נועצים אותם שוב בפומלה, עד שגם השוקולד הלבן מתקשה.

גיוונים

אפשר להפוך את הסדר, ולהתחיל בטבילת התותים בשוקולד הלבן. כמובן שאפשר גם להסתפק בטבילה בסוג אחד של שוקולד.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע