מרק עדשים עם דלעת וכוסברה (צילום: אסנת לסטר)
מרק עדשים עם דלעת וכוסברה (צילום: אסנת לסטר)

כשאמא שלי, רות שטראוס, התחתנה בשנת 1945, היא קיבלה כנדוניה את סט כלי הכסף שהיה גם הנדוניה של אמא שלה בשנת 1910. על רוב הסכו"ם היו חרוטות האותיות E (עמנואל - סבא שלי), F (פרידל - סבתא שלי) ו-S (שטראוס).

סבתא לא השמשה בכלים מעולם – וכך, שמורים בקופסה על גבי מצע קטיפה כחולה, הגיעו המזלגות, הסכינים, הכפות והכפיות אל לול התרנגולות המשופץ שהיה ביתו של הזוג ראונר הצעיר - הורי.

ההורים שלי התייחסו לכלי הכסף באופן יותר מעשי: צריך לאכול, אז פותחים את הקופסה, מוציאים אחר כבוד את הסכו"ם ומתחילים להשתמש בו יום-יום. לא חשוב אם הוא מכסף או מאלומיניום - העיקר שלא צריך לקנות סט חדש בכסף שאין. הכי שימושיות היו הכפות. אבא שלי, הוגו, לא התחיל ארוחה ללא מרק - ומרק עדשים עלה הרבה על השולחן בבית הורי פשוט כי היה זול, משביע ואפילו טעים.

במשך השנים קיבלו הכפות מכות ו"קימוטים", אבל את תפקידן המשיכו ומילאו ללא לאות. כשרוקנו את בית הורי לאחר שנפטרו, התחלקנו אחי ואני בכלי הכסף. הנדוניה שעברה מדור לדור נכנסה שוב לקופסה המצופה בקטיפה, אבל מדי פעם אני מוציאה את הכלים לארוחה בשניים עם בעלי, צביקה - ואז אני חושבת על הדרך שעשו מגרמניה לישראל, מנתניה לפוריה עילית ועוד המון מקומות ביניהם.

עוד מתכוני מרקים בערוץ האוכל של Xnet:

מרקים סמיכים לחורף: ממרק אפונה מהיר עד מרק בצל

מרק עגבניות ערמומי ב-2 שקלים למנה

מרק כתום עם גרגירי חומוס

מגרמניה ללול תרנגולות בנתניה. כלי הכסף של פרידל שטראוס (בתמונות), סבתה של אסנת (צילום: אסנת לסטר)
מגרמניה ללול תרנגולות בנתניה. כלי הכסף של פרידל שטראוס (בתמונות), סבתה של אסנת (צילום: אסנת לסטר)

מרק עדשים עם דלעת וכוסברה (כ-6 מנות)

מתכון של לאה לוי מבית שאן.

מרכיבים

1/2 1 כוסות עדשים כתומות

4-3 שיני שום קצוצות

2 כפות שמן

1 ליטר מים (או יותר, לפי הצורך והטעם)

1 כוס גדושה כוסברה קצוצה

1 כוס סלרי קצוץ (עלים וגבעולים)

3 גזרים חתוכים לקוביות קטנות

250 גרם דלעת חתוכה לקוביות קטנות

1 בטטה קלופה וחצויה

1 כף אבקת מרק עוף

1/2 כפית מלח

1 כפית כורכום

1 כפית פלפל שחור גרוס

1 כף כמון

אופן ההכנה

1. משרים את העדשים במים במשך 15-10 דקות. מסננים.

2. מחמים בסיר 2 כפות שמן. מוסיפים את השום ומטגנים כמה שניות, רק עד שהוא מעט מתרכך.

3. מוסיפים את שאר המרכיבים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה כ-20 דקות, עד שהבטטה מתרככת.

4. מוציאים את הבטטה מהסיר ומועכים אותה לפירה. מחזירים את הפירה לסיר ומערבבים.

5. מבשלים עוד 4-3 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.

מרק עדשים קטיפתי

מרק עדשים קטיפתי (צילום: אסנת לסטר)
מרק עדשים קטיפתי (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של פולינה סאקאג'ו מחדרה.

מרכיבים (כ-8 מנות)

1/4 כוס שמן זית

2 בצלים קצוצים

5 גזרים חתוכים לגפרורים או מגוררים גס

2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות

4 שיני שום כתושות

1 כוס עדשים אדומות

8 כוסות (2 ליטר) מרק עוף רותח

1 כף זרעי כוסברה כתושים או טחונים (אם כותשים לבד, אפשר לעשות זאת במכתש ועלי - אבל עדיף לטחון במטחנת קפה)

1 כפית כמון

1 כפית כורכום

1 כפית פלפל שחור גרוס

מלח

אופן ההכנה

1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לשקוף.

2. מוסיפים את הגזרים ואת הפלפלים וממשיכים לטגן כ-20 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.

3. מוסיפים את השום, מערבבים ומבשלים עוד דקה.

4. מוסיפים את העדשים ומערבבים. מוסיפים את המרק הרותח והתבלינים, מערבבים ומכסים.

5. מבשלים על אש נמוכה 30 דקות. מכבים את האש.

6. טוחנים את המרק למרקם חלק בעזרת בלנדר מוט, בלנדר רגיל או מעבד מזון.

מרק עדשים עם עוף

מרק עדשים עם עוף (צילום: אסנת לסטר)
מרק עדשים עם עוף (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של חני אנקרי מעפולה.

מרכיבים (כ-6 מנות)

1 בצל קצוץ

1/4 כוס שמן

6-4 שוקי עוף (תלוי במספר הסועדים)

4 גזרים מגוררים גס

3 קישואים מגוררים גס

1/2 1 כוסות עדשים ירוקות, שטופות

1 כף שום כתוש

1 כוס גדושה כוסברה קצוצה

2-1 כפות אבקת מרק עוף (כדאי להוסיף קודם כף אחת, לטעום ולהחליט אם צריך כף נוספת)

1 כפית פלפל שחור טחון

6 כוסות (1/2 1) ליטר מים

אופן ההכנה

1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.

2. מוסיפים השוקיים ומטגנים קלות, תוך ערבוב, עד שהן מזהיבות מעט.

3. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים.

4. מביאים לרתיחה, ומבשלים 30-20 דקות על אש קטנה.

מרק עדשים עם פטרוזיליה ואטריות דקות

מרק עדשים עם פטרוזיליה ואטריות דקות (צילום: אסנת לסטר)
מרק עדשים עם פטרוזיליה ואטריות דקות (צילום: אסנת לסטר)

מתכון שמתאים לעדשים כתומות או ירוקות. המתכון הוא של אריה ציטרומוביץ ממבוא דותן.

מרכיבים (כ-6 מנות)

1/4 כוס שמן

1 בצל קצוץ

1 כוס עדשים כתומות או ירוקות

2 כפות אורז

2 גזרים מגוררים גס

6 כוסות (1/2 1 ליטר) מים

1 כוס אטריות דקות

2 כפות אבקת מרק עוף

1 כפית מלח (רק אם יש צורך)

1 כפית שטוחה פלפל שחור טחון

1/2 כפית סוכר

להגשה

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

קרוטונים ( אם אתם רוצים להכין אותם בעצמכם – ואתם רוצים, כי זה טעים ופשוט - תמצאו מתכון בהמשך)

אופן ההכנה

1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.

2. מוסיפים לסיר את העדשים, האורז והגזר המגורר וממשיכים לטגן כמה דקות תוך ערבוב, עד שהגזר מתרכך מעט.

3. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה ומבשלים 5-4 דקות.

4. מוסיפים האטריות, אבקת המרק והתבלינים, וממשיכים לבשל על אש קטנה כ-20 דקות.

5. בהגשה מפזרים על כל מנה פטרוזיליה קצוצה וקרוטונים.

קרוטונים מתוצרת בית

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

1 חלה מלבנית חתוכה לקוביות בגודל 2-1.5 ס"מ (אפשר להשתמש בכל לחם אחר, אבל עם חלה זה הכי טעים)

1 כוס שמן זית

2-1 כפות מלח

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.

2. שמים את קוביות החלה בקערה גדולה מאוד. מזליפים על הקוביות מעט מהשמן, מערבבים וממליחים מעט. חוזרים על הפעולה פעמים רבות, כשבכל פעם מזליפים קצת מהשמן, מערבבים את קוביות החלה וממליחים. כדי שהזלפת השמן תהיה אטית ונוחה רצוי להשתמש בבקבוקון עם פיית הזלפה.

3. מפזרים את קוביות החלה המתובלות בתבנית גדולה.

4. אופים 3-2 דקות. מוציאים את התבנית מהתנור, מערבבים את הקוביות ומחזירים לתנור. חוזרים על הפעולה עוד כמה פעמים, עד שהקוביות זהובות ופריכות.

5. מקררים היטב ומכניסים לקופסה או לצנצנת אטומות היטב.

מרק עדשים עם הודו, סולת ופתיתים

מרק עדשים עם הודו, סולת ופתיתים (צילום: אסנת לסטר)
מרק עדשים עם הודו, סולת ופתיתים (צילום: אסנת לסטר)

מתכון של ציפי בר ששת מצפת.

מרכיבים (כ-6 מנות)

1/4 כוס שמן

1 בצל קצוץ

1/2 1 כוסות עדשים אדומות שטופות

2 גזרים מגוררים גס

1 גזר חתוך לקוביות קטנות

4 כוסות (1 ליטר) מים רותחים או מרק עוף רותח (או יותר, לפי הטעם)

6-5 גרונות הודו או חלקי גב של עוף

1 כוס כוסברה קצוצה

1 כוס פטרוזיליה קצוצה

1/2 כוס סולת מעורבבת ב-1 כוס מים

1 כף אבקת מרק עוף

1 כפית פלפל שחור טחון

1 כף כמון

1/2 כוס פתיתים

אופן ההכנה

1. מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להזהיב.

2. מוסיפים לסיר את העדשים והגזרים.

3. מוסיפים את המים (או המרק) ואת גרונות ההודו, ומבשלים על אש בינונית כ-20 דקות.

4. מוסיפים את הכוסברה והפטרוזיליה.

5. מוסיפים לסיר לאט את בלילת הסולת, תוך כדי בחישה

6. מוסיפים את התבלינים ואת הפתיתים וממשיכים לבשל כ-40 דקות.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע