בורקס תפוחי אדמה מבצק פילו. פתרון מצוין לפירה שנשאר במקרר (צילום: ילנה ויינברג)
בורקס תפוחי אדמה מבצק פילו. פתרון מצוין לפירה שנשאר במקרר (צילום: ילנה ויינברג)

מה עושים עם כוס פירה מלפני יומיים? הסיר תופס מקום ודורש להתפנות מהמקרר, ובמזווה לא נשארו תפוחי אדמה כדי להגדיל את הכמות לקראת ארוחת הצהריים עם אורחים חצי צפויים. בהייה במקרר ייעצה לי לנצל גם את הפטריות מקופסה ששרדו את אחד מניסויי המטבח של בן זוגי, ואת התרד שאיים לשנות מצב צבירה בעוד יומיים. ככה זה כשעושים קניות ביום שני ומזמינים אנשים "לקפוץ לבקר מתישהו בסוף השבוע".

כשהייתי בבית הספר היסודי, אלה היו הדברים שסבתי נהגה להכין מהם סוג של חביתה כשלא היה אוכל מוכן בבית. ערבוב מהיר וטיגון של פירה, ביצים, טונה ופטריות היה מניב ארוחת צהריים לא רעה בכלל, שמדי פעם אני נזכרת בה בנוסטלגיה - במיוחד אם יש דרישה לארוחת לילה מאוחרת או ארוחת בוקר של הנגאובר (שכן בבית רוסי תמיד יש שאריות של תפוחי אדמה כלשהם).

הפעם המתכון הבדוק של סבתא נראה פחות מתאים. חשדתי כי מה שנראה גאוני בגיל שבע, עלול להיות פחות מלהיב לאנשים אחרי גיל צבא. חוץ מזה שחבילת עלי פילו שהפשרתי באופן נבואי נתנה לי רעיון לשדרוג.

השאלה היחידה שנשארה היתה מה לעשות עם החצי הנותר של החבילה (תשובה בסוף המתכון).

עוד מתכונים שיצילו את מה שתקוע לכם במקרר:

לחם במילוי חצילים וגבינת עזים

יוגורט תוצרת בית בקלי קלות

אורז במיקרוגל: לא תאמינו כמה שזה טעים

מרכיבים

שמן לטיגון

1 בצל קצוץ

1/2 חבילת עלי פילו

1 כוס פירה קר (אם יש יותר, הרי זה משובח)

פטריות חתוכות מקופסה, סחוטות מנוזלים (אפשר להשתמש גם בטריות)

1/2 חבילה עלי תרד, קצוצים

חמאה מומסת או שמן זית, להברשת עלי הפילו

מלח

פלפל שחור

לקישוט

ביצה טרופה

קצח / שומשום / מלח גס

אופן ההכנה

1. המילוי: מחממים מעט שמן במחבת, ומטגנים בו את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן כמה דקות. מתבלים במלח ובפלפל. מוסיפים את התרד, מערבבים, מכבים את האש, ומניחים בצד להצטנן.

2. מערבבים את תערובת התרד והפטריות עם הפירה הקר. טועמים ומתקנים תיבול.

3. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

4. פורשׂים עלה פילו על משטח העבודה, מברישים אותו במעט חמאה או שמן זית ומכסים בעלה פילו נוסף. חוזרים על הפעולה, עד שיש לנו ערימה של 5-4 עלים מוברשים. מסדרים את המילוי לאורך הצלע הקרובה אלינו ומגלגלים לגלילה לא מאוד הדוקה.

5. מברישים את הגלילה בביצה טרופה ומפזרים מלח, שומשום או קצח.

6. אופים כרבע שעה, או לפי ההוראות שעל אריזת בצק הפילו.

7. פורסים את הגלילה ומגישים חם.

ומה עושים עם הבצק שנשאר?

משאריות הבצק אפשר לאלתר קינוח: יוצרים ערימה של דפים מוברשים, כמו במתכון, וממלאים אותם באפרסקים או במשמשים משומרים (גם פירות טריים קצוצים לקוביות קטנות יתאימו) מתובלים בסוכר, קינמון ואגוזים. הרעיון הזה מתאים במיוחד אם יש לכם במקרר קופסאות פתוחות של שימורי פירות שמחכות להיגאל.