סנדוויצ'ים מגולגלים מחלה (צילום: אסנת לסטר        )
סנדוויצ'ים מגולגלים מחלה (צילום: אסנת לסטר )

כשהוזמנתי בפעם הראשונה לארוחת ערב שבת אצל חמותי, סבתא חנה, הכל היה חדש עבורי: החלות המכוסות על השולחן, סבתא חנה המברכת על הנרות והקידוש של סבא אהרון, כשכולם עומדים סביב השולחן בדומייה ורק אומרים אמן. זה היה עולם חדש בשבילי. בבית הורי הייקים כל זה לא היה קיים - אפילו לא ארוחה משותפת ביום שישי. בארוחה ההיא גיליתי בפעם הראשונה שאוכל יכול להיות טעים וכי אפשר ליהנות ממנו - ושהתפקיד שלו אינו רק להחזיק אותנו בחיים, כמו שחשבתי עד אז. ואז טעמתי מחלת השבת שחנה הגישה לי: חלה מרובעת, הקלועה רק מלמעלה ונאפית בתבנית מלבנית. לכאורה, חלה רגילה - אלא שזו היתה החלה הכי טעימה שאכלתי ואוכל אי פעם. מאז, נכל פעם שהתארחתי אצל חנה לארוחת יום שישי אצל חנה לא ויתרתי על פרוסה מהחלה המיוחדת. כששאלתי הוסבר לי שזו חלה שנאפית במאפיית דוידוביץ' ומחולקת בחדרה. אז אם אתם בחדרה ביום שישי, חפשו את החלה של דוידוביץ'. אני לא מכירה את המאפייה, אבל אם ייפול לידי פעם הסוד של החלה הזאת - אין ספק שמאזיני "סיר לשבת" וקוראי Xnet יהיו הראשונים לדעת.

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

תוספות עם תפוחי אדמה: שלושה רעיונות שווים

מאפה גבינה מלחם אחיד

חלה נפלאה ופשוטה שאפילו ילדים יכולים להכין

סנדוויצ'ים מגולגלים מחלה אחידה

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

1 חלה מלבנית

ממרחים לפי הטעם, בצבעים שונים: גבינת שמנת, ממרח טונה עם מיונז, פסטו, ממרח עגבניות מיובשות, ממרח זיתים ירוקים או שחורים, סלט ביצים, ממרח אבוקדו וכדומה

אופן ההכנה

1. באמצעות סכין לחם משוננת מסירים את הקרום של החלה מכל ששת הצדדים.

2. חותכים את החלה לאורכה ל-6-5 פרוסות מלבניות ארוכות.

3. מרדדים מעט כל פרוסה באמצעות מערוך. כך היא תהיה יותר גמישה ולא תיקרע כשנגלגל אותה.

4. מורחים על כל פרוסה מאחד הממרחים.

5. מגלגלים את הפרוסות לרולדות מהצד הצר. עושים זאת לאט ולא לוחצים. בסוף מהדקים מעט את הרולדה.

6. עוטפים את הרולדות בניילון נצמד ושומרים במקרר לכמה שעות.

7. לפני חותכים כל רולדה לפרוסות, ומקבלים סנדוויצ'ים מגולגלים צבעוניים וטעימים.

שכבות חלה בממרחים שונים

שכבות חלה עם ממרחים צבעוניים (צילום: אסנת לסטר        )
שכבות חלה עם ממרחים צבעוניים (צילום: אסנת לסטר )

מנה מיוחדת וקלה להכנה, המתאימה לאירוח, לארוחת בוקר בשבת – או פשוט כדי להפתיע את הילדים.

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

1 חלה מלבנית

ממרחים בצבעים שונים, לפי הטעם: גבינת שמנת, ממרח טונה עם מיונז, פסטו, ממרח עגבניות מיובשות, ממרח זיתים ירוקים ושחורים, סלט ביצים, ממרח אבוקדו וכדומה

אופן ההכנה

1. באמצעות סכין לחם משוננת מסירים את הקרום של החלה מכל ששת הצדדים.

2. חותכים את החלה לאורכה ל-6-5 פרוסות מלבניות ארוכות.

2. מורחים את הפרוסה התחתונה באחד הממרחים. מניחים עליה את הפרוסה השנייה ומורחים אותה בממרח אחר. ממשיכים כך עם שאר הפרוסות.

3. עוטפים בפלסטיק נצמד ומניחים במקרר לחצי שעה.

4. פורסים את שכבות החלה הצבעוניות כמו עוגה.

עוגת חלה עם שוקולד

עוגת חלה עם שוקולד (צילום: אסנת לסטר        )
עוגת חלה עם שוקולד (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

(תבנית אינגליש קייק או תבנית עגולה קטנה)

14-12 פרוסות חלה ללא הקשה

חמאה לשימון התבנית

200 מ"ל (מעט יותר מ-3/4 כוס) שמנת מתוקה לקצפת

8 חלמונים

100 גרם חמאה, חתוכה לקוביות קטנות מאוד

1/2 כוס (100 גרם) סוכר

1 כוס (100 גרם) צימוקים

100 גרם שוקולד מריר קצוץ גס

1 כף קינמון

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית במעט חמאה.

2. מערבבים היטב את השמנת והחלמונים.

3. טובלים כל פרוסת חלה בבלילת החלמונים והשמנת. לוחצים עליה מעט כדי שתספוג היטב את הבלילה.

4. מרפדים את תחתית התבנית בפרוסות חלה ספוגות בבלילה. אם צריך, חותכים מהפרוסות כדי למלא רווחים.

5. מפזרים מקוביות החמאה על הפרוסות. לאחר מכן מפזרים מהסוכר, הצימוקים, השוקולד והקינמון.

6. מסדרים בתבנית שכבה נוספת של פרוסות חלה ספוגות בבלילה, ומפזרים עליהן שוב חמאה, סוכר, צימוקים, שוקולד וקינמון.

7. אם נותרו פרוסות חלה, יוצרים עוד שכבה.

8. אופים כ-40 דקות.

חלה מטוגנת ממולאת

לחם מטוגן ממולא - גרסת החלה (צילום: אסנת לסטר        )
לחם מטוגן ממולא - גרסת החלה (צילום: אסנת לסטר )

אפשר למלא לחם מטוגן בכל דבר: בשר טחון, חצילים מטוגנים, קישואים, אפונה וגזר ואפילו גבינות עם פטרוזיליה. אני בחרתי למלא חלה בבצל, פלפל אדום ותירס - צירו, שכמעט כל הילדים אוהבים. הסוד בהכנת לחם מטוגן הוא להשתמש בחלה מלבנית ולא קלועה - כך הוא הכי טעים. הבעיה היא שחלה כזו יש בדרך כלל רק לקראת שבת.

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים (4 סנדוויצ'ים מטוגנים)

8 פרוסות חלה

4 ביצים

1/4 כוס חלב (אפשר גם חלב סויה)

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור

שמן לטיגון הפרוסות הממולאות

למילוי

4-3 כפות שמן

1 בצל פרוס דק

1 פלפל אדום פרוס דק

1/2 כוס תירס מקופסת שימורים, ללא הנוזלים (או תירס קפוא שבושל 2 דקות)

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל שחור טחון

אופן ההכנה

1. מכינים את המילוי: מחממים את השמן במחבת ומטגנים תוך ערבוב את הבצל והפלפל האדום. כשהם מראים סימנים ראשונים של הזהבה מוסיפים את התירס והתבלינים, מערבבים ומעבירים את תכולת המחבת לקערה.

2. שמים בקערה שטוחה את הביצים, החלב והתבלינים, וטורפים היטב.

3. מניחים פרוסת חלה בבלילת הביצים ולוחצים אותה לתחתית הקערה, כדי שתספוג מהבלילה. משאירים את הפרוסה בקערה, ומניחים במרכזה כף גדושה מהמילוי. מניחים מעל פרוסת חלה נוספת ומהדקים.

4. הופכים בזהירות את שתי הפרוסות הממולאות בתוך בלילת הביצים ומהדקים שוב, כדי שגם הפרוסה השנייה תספוג מהבלילה.

5. מחממים במחבת את השמן על אש בינונית-נמוכה. מטגנים את הפרוסות הממולאות משני הצדדים עד להזהבה.

קרוטונים מחלה

קרוטונים מחלה (צילום: אסנת לסטר        )
קרוטונים מחלה (צילום: אסנת לסטר )

מתכון של אסנת לסטר.

מרכיבים

1 חלה מלבנית חתוכה לקוביות בגודל 2-1.5 ס"מ

1 כוס שמן זית

2-1 כפות מלח

אופן ההכנה

1. מחממים אתהתנור ל-190 מעלות.

2. שמים את קוביות החלה בקערה גדולה מאוד. מזליפים על הקוביות מעט מהשמן, מערבבים וממליחים מעט. חוזרים על הפעולה פעמים רבות, כשבכל פעם מזליפים קצת מהשמן, מערבבים את קוביות החלה וממליחים. כדי שהזלפת השמן תהיה אטית ונוחה רצוי להשתמש בבקבוקון עם פיית הזלפה.

3. מפזרים את קוביות החלה המתובלות בתבנית גדולה.

4. אופים 3-2 דקות. מוציאים את התבנית מהתנור, מערבבים את הקוביות ומחזירים לתנור. חוזרים על הפעולה עוד כמה פעמים, עד שהקוביות זהובות ופריכות.

5. מקררים היטב ומכניסים לקופסה או לצנצנת אטומות היטב.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00