כריך בשר חם. במקום עוד מנה של פלאפל (צילום: דבורה ברנע)
כריך בשר חם. במקום עוד מנה של פלאפל (צילום: דבורה ברנע)

בימים שלפני פסח דבורה טלסניק לא זזה מפתח האטליז שלה, "מטעם חפץ חיים", שברחוב אגריפס בירושלים. היא עומדת שם מבוקר עד ליל, ובמבטא אמריקאי עשיר מחלקת בנחת עצות לכל מי ששואלת כיצד להתכונן בחוכמה לחג.

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

ליל סדר ב-150 שקל: 3 תפריטים זולים וטעימים לשמונה סועדים

תוספות חגיגיות שאפשר להכין מראש: מאורז ותפוחי אדמה ועד לממולאים

מוס שוקולד וחלבה בשכבות: הקינוח המושלם לליל הסדר

עוגות לפסח: 6 עוגות נהדרות לליל הסדר ולחול המועד

דבורה היא נצר למשפחה שעוסקת כבר כמעט 100 שנה בבשר. הסיפור התחיל לפני כ-90 שנה, כשאביה רצה להגר לארצות הברית מהעיירה ברסלב (כן, יש מקום כזה ברוסיה), כדי להתאחד עם משפחתו שכבר הצליחה להגיע לשם.

"אבא שלי, זעליג לאזאר, היה בחור צעיר ממשפחה המונה תשעה ילדים", מספרת דבורה. "הוא קיבל עבודה על הספינה כמלח ותיכנן לברוח ממנה ולהישאר באמריקה". התוכנית הצליחה, וזעליג התאחד עם משפחתו. ואולם לצד שמחת הפגישה צצה גם דאגה: צריך פרנסה.

"באותם ימים, אחת הבעיות הגדולות ביותר עבור היהודים שחיו בארצות הברית היתה עבודה בשבת", מסבירה דבורה בקולה הסבלני. "הצעות עבודה רבות נפסלו על הסף לאחר שהתברר כי העבודה דורשת התייצבות שבעה ימים בשבוע".

אבל זעליג לא נרתע, ונרתם במסירות נפש לעול הפרנסה שהונח על כתפיו עוד בטרם נישא. הוא החל לעבוד במפעל לייצור נקניקיות, והלך ברגל בשבת כדי להשלים שעות עבודה במוצאי שבת. כשהתחתן, קיבל זעליג מבעל המפעל שבו עבד 500 דולר ששינו את חייו. "הוא החליט שעם הכסף שהוא קיבל הוא לא חוזר לעבודה כפועל, אלא מקים עסק קטן, אטליז בכשרות מהדרין, שהחל לשרת את כולם", מספרת דבורה.

באותם הימים לא היה קל להקפיד על כשרות ברמה גבוהה, ובתי עסק בעלי הכשרים מהודרים היו נדירים. אבל זעליג, במסירות נפש של ממש, התעקש להקפיד על קלה כבחמורה – והאטליז שלו היה כשר למהדרין. לפני כמה עשרות שנים עלתה דבורה לישראל, והיא ממשיכה כאן את דרכו של אביה יחד עם בעלה שמעון ("הוא עמוד התווך של כל המשפחה, הוא זה שדאג להמשיך את החזון והודות לו אני זוכה להעניק ללקוחות תחושה של בית").

ודבורה באמת מעניקה תחושה של בית: היא שם כדי לייעץ, כדי לתת מתכונים, כדי לשאול למה הפנים נפולות חלילה - ואז התפקיד שלה הוא להציע עידוד ותקווה. והיא שם גם כדי לספר לאמהות כמוני, שמנסות לתזז בערב פסח בין הניקיונות לילדים, כיצד להסתדר עם האוכל. ואל תשכחו: דווקא כשאנחנו בשיא הלחץ, הרעב של הילדים שלנו גדל פי שלושה - מחקר שערכתי גילה את הנתון המפתיע הזה.

דבורה מציעה כי ביום-יומיים שבהם המטבח מושבת בגלל ניקיונות פסח, נבסס את הארוחות על סלטים קרים עם פסטרמה ועל כריכים מעוררי תיאבון. חנויות הפיצה והפלאפל עובדות שעות נוספות בתקופה הזאת - ההורים מקרצפים והילדים מזמינים עוד מנה ועוד מנה. אז בין מנה של פלאפל לפיצה קבלו את המתכונים של סבתא דבורה - ובא לציון גואל!

כריך הבשר של דבורה טלסניק

ארוחה משביעה וטעימה בכריך אחד - מומלץ להורים ולילדים.

מרכיבים (2 מנות)

נתח אנטרקוט פרוס דק (גודל הנתח תלוי בגודל הרעב שלכם)

1כפית שמן קנולה או זית

2 כפיות חרדל

3-2 כפיות מיונז

חסה או ארוגולה

עגבנייה פרוסה דק

מלח

פלפל שחור גרוס

1 בגט שלם או 2 ג'בטות

אופן ההכנה

1. מתבלים את הבשר במעט מלח ופלפל. משמנים מחבת בכפית שמן ומלהיטים אותה על אש גבוהה. צורבים את הנתחים בין חצי דקה לדקה מכל צד.

2. מורחים את הבגט בחרדל ובמיונז, מניחים עליהם את החסה ומעליה את הבשר ופרוסות עגבנייה.

3. חוצים את הבגט לשניים ואוכלים לתיאבון.

טיפ של שף

אפשר כמובן לשדרג את הכריך לפי הדמיון והטעם, למשל עם מלפפון חמוץ, כרוב כבוש או זיתים.

סלט קולסלאו (צילום: shutterstock)
סלט קולסלאו (צילום: shutterstock)

סלט קולסלאו

פריט חובה לצד הכריך החם.

מרכיבים

1 שקית כרוב וגזר מגוררים (בימים כתיקונים אפשר לקצוץ חצי כרוב קטן ולגרד 3-2 גזרים בפומפייה גסה)

5 כפות מיונז

1 כף מיץ מלימון טרי

1 כף חומץ

3 כפיות סוכר

1 כפית שטוחה מלח

פלפל שחור (אם הסלט מיועד למבוגרים)

אופן ההכנה

1. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.

סלט ירקות עם פסטרמה (צילום: דבורה ברנע)
סלט ירקות עם פסטרמה (צילום: דבורה ברנע)

סלט פסטרמה

מתכון שיכול לשמש גם כמנת פתיחה חגיגית וקלה בליל הסדר: כמה עגבניות שרי אדומות ובשרניות, עלי חסה רעננים, רוטב - ואת שפית.

מרכיבים

כ-300 גרם פסטרמה או קורנביף

1 חסה

כ-20 עגבניות שרי

חופן נדיב של אגוזי מלך

לרוטב

1/4 כוס חומץ

1/2 כוס שמן

2 כפיות סוכר

1 כפית מלח

אופן ההכנה

1. קורעים את החסה לחתיכות גדולות. שמים אותה בקערה עם עגבניות השרי.

2. מגלגלים את פרוסות הפסטרמה ומניחים על הסלט.

3. שמים את כל מרכיבי הרוטב בצנצנת, סוגרים ומנערים היטב.

4. יוצקים את הרוטב על הסלט ומפזרים מעל את האגוזים.

טיפ של שף

אפשר להחליף את הפסטרמה בנתחי הודו מעושן, בעוף שנשאר במקרר או בסלמי.

לבלוג של מלי גרין בערוץ המשפחה, "אמא'לה 11" – לחצו כאן