אביב הגיע, פסח בא!

הימים מתחממים, האלרגיות מציקות, אדי הסנט מוריץ באוויר, ואנחנו מותקפים מכל עבר בפרסומות שמנסות לשכנע אותנו לחדש את הבית בכלים ואביזרים שכבר יש לנו. בתקופה זו של השנה נוהגים המוני בית ישראל לעוט על רשתות השיווק ולהעמיס על עגלותיהם שלל מגדנות ומטעמים לכבוד החג. ההנחה היא שנוציא על אוכל לכבוד החג לפחות כמה מאות שקלים, אם לא אלף ויותר.

אבל נסו לעצור לרגע ולחשוב. האם זה באמת הכרחי?

חג הפסח הוא חג שבו נפתרים מהחמץ, נכון? חמץ הוא לא רק תערובת מותססת של דגן ונוזל. עבורי לפחות, חמץ הוא כל הדברים שאני לא באמת צריכה שאגרתי במשך השנה:

אולי כבר נעביר את ערימת הבטריות הזאת למיחזור? אולי הגיע הזמן לזרוק את הסיכומים לבגרות באזרחות, שכן מזמן כבר סיימתי אוניברסיטה? אולי נעביר סוף סוף את ערימת הבגדים הישנים, שיושבת חודשים במחסן, לצדקה? אולי כבר נבלע את הרוק, נשלם את הקנס ונחזיר את הספרים האלה לספרייה?

כשאני מנקה את הבית לפסח, אני לא מצפה שהבית יהיה נקי באופן מושלם. אין לי זמן לבלות ימים שלמים בניקוי פאנלים ובצביעת קירות. אבל אני כן שואפת להגיע לפסח קלה יותר - פחות בלגן בבית, פחות מאגרי אוכל אינסופיים במזווה, פחות מועקה על הנשמה.

עוד בערוץ האוכל של Xnet:

לכן קניית האוכל העצומה הזאת לכבוד החג כל כך צורמת לי. הרי בילינו את החודש האחרון באכילת פסטה עם פתיתים ופירורי לחם בפיתה כדי לרוקן את הבית מכל החמץ הישן. אז למה אנחנו ישר חוזרים וממלאים אותו שוב בלי אבחנה? לפי כמויות ההעמסה המקובלות סביב החג, היה אפשר לחשוב שפסח זה חודש ולא שבוע.

אל תבינו אותי לא נכון. יש בהחלט מקום להשקעה, ולכבוד ולהדר של ארוחת החג המסורתית. כולנו בסופו של דבר רוצים לשבת מסביב לשולחן ולראות את משתתפי הסדר שלנו נהנים מארוחה טעימה וחגיגת. אבל, כמו שאני תמיד מזכירה סביב החגים, אוכל טעים ומיוחד לא חייב לעלות מאות שקלים, ולא צריך להעמיס בשבילו עגלה וחצי בסופר.

לכן הצבתי לעצמי אתגר: להרכיב כמה תפריטים לליל הסדר ל-8 משתתפים בעלות של פחות מ-150 שקל.

לפני שיקומו כל החכמולוגים לצעוק עלי אז, לא, התפריטים לא כוללים יין, מצות, ושאר סממני הסדר שאינם חלק מה"שולחן עורך". אתם יכולים להתפנק ביינות איכות ולהזמין מצות יד שמורות של הבבא בובה, ואתם יכולים לשתות יין פטישים ב-10 שקלים לבקבוק ולאכול את המצות בשקל מהסופר. בעניינים האלה יש מנעד מחירים כל כך גדול, ולכולם יש רגשות כל כך חזקים בעניין שאני ממש לא רוצה להכניס לשם את הראש.

אני לא פה כדי לעשות לכם נו נו נו ולהגיד לכם מה לעשות. אם חשוב לכם להשקיע כמות גדולה של כסף ולקנות את הבשרים, הדגים והירקות הכי יקרים, לא אעצור בעדכם ולא אשפוט אתכם. אני פה רק כדי להגיד לכם שזה לא חייב להיות ככה. חג הפסח הוא חג החירות, ואתם חופשיים לתכנן את ארוחותיכם כך שלא תיאלצו לשבור את התקציב המשפחתי ולגרור תשלומים עד ראש השנה. היעד הזה הוא בחלט בר ביצוע.

אם כך נתחיל. הרכבתי שלושה תפריטים לדוגמה: הראשון מסורתי-אשכנזי (לא אתיימר להציג פה תפריטים מסורתיים מעדות שאני לא מכירה); השני לקצרים בזמן, שרוצים לנפק ארוחת חג מרשימה בלי לבלות שעות על גבי שעות במטבח; והשלישי הוא תפריט חלומותי - תפריט אביבי וקליל יותר, מלא במנות השופעות ירקות ופירות אביביים. ממש לא צריך לקחת את הצעותי כתורה מסיני. נסו להבין את העקרונות שמאחוריהם: שימוש בבשרים ועופות זולים יותר, ובירקות זולים שנמצאים בעונה - ובלי לפוצץ במיליון מנות ותוספות שלאף אחד לא יהיה מקום בשבילם בבטן.

אם אתם רוצים עוד רעיונות לתפריטים או למנות שיתאימו לשולחן החג שלכם - אשמח לעזור לכם בעמוד שלי בפייסבוק .

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

תפריט מסורתי: 155 שקל

  • מרק עוף עם קניידלך
  • כבד קצוץ
  • צימס
  • סלט ירוק
  • צלי בשר ברוטב רימונים
  • קוגל תפוחי אדמה
  • מוס שוקולד

רוב מנות הפסח המסורתיות דווקא די זולות. מרק עוף עשוי בעיקר מירקות זולים עד זולים מאוד (סלרי, גזר, בצל וכו'). אם מקפידים להשתמש בכנפי עוף, ולא בחלקים יקרים יותר כמו כרעיים, גם מקבלים המון טעם וגם חוסכים המון כסף (1/2 ק"ג כנפיים יעלה בסביבות ה-5 שקלים והוא מספיק בהחלט לסיר גדול של מרק).

גם כבד עוף הוא אחד מהבשרים הזולים, ולרוב עולה פחות מ-10 שקלים לק"ג. גם מאכלים מבוססי תפוחי אדמה הם זולים, שכן ק"ג תפוחי אדמה יעלה לכם פחות מ-5 שקלים. צימעס הוא מאכל חסכוני למדי כל עוד משתמשים בגזר טרי ולא בגזר גמדי קפוא (למרות שגם אז הוא לא כזה יקר).

אז מה נשאר? לוודא שלא משתגעים במנה העיקרית. אם אתם רוצים להכין בשר חפשו מתכונים עם נתחים זולים יותר כמו חזה (מס' 3), צלעות (מס' 2) ושריר הזרוע (מס' 8). אני תמיד תומכת בשימוש בבשר קפוא לקדירות ותבשילי בשר בבישול אטי, כל עוד מוודאים שהבשר איכותי ולא מכיל כל מיני תוספות של חלבוני סויה, מים ושאר מריעין בישין. ראו פה להרחבה.

מרק עוף עם קניידלך

כ-25 שקל

מתכון של גיא רובננקו, מתוך הכתבה הקניידלך המושלמים.

מרכיבים

למרק

  • 2 בצלים בינוניים
  • 4 גזרים
  • 4 גבעולי סלרי כולל העלים, או שורש סלרי בינוני
  • 1 כרשה, שטופה היטב (משתמשים רק בחלק התחתון – עד הנקודה שבה העלים מתחילים להיפרד מהגבעול)
  • 1 צרור קטן של פטרוזיליה
  • 1 צרור קטן של שמיר
  • 1 ק"ג חלקי עוף (כרעיים, כנפיים, גרונות), שטופים היטב
  • 2 עלי דפנה
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף סוכר (לא חובה – רק לפולנים שבינינו)

לקניידלך (35-30 כדורים)

  • 1 כוס קמח מצה
  • 4 ביצים בגודל L
  • 4 כפות שמן
  • 1 כפית מלח
  • פלפל שחור
  • 1 כוס מים רותחים

לנוזל בישול מתובל

אפשר לבשל את הקניידלך במי מלח, אך כשמבשלים אותם בנוזל שתובל מעט הם יוצאים טעימים יותר. אפשר בהחלט להשתמש בחלק התחתון של גבעולי עשבי התיבול ששימשו להכנת למרק העוף.

  • 2 ליטר מים
  • 2 כפות שטוחות מלח
  • 2 גבעולי סלרי כולל העלים, קצוצים גס
  • כמה גבעולי שמיר
  • כמה גבעולי פטרוזיליה
  • פלפל שחור גרוס
  • 1 בצל קטן חצוי

אופן ההכנה

המרק

  1. קולפים את הבצלים וחוצים לאורך. קולפים את הגזרים וחותכים כל אחד מהם לארבע. חותכים את גבעולי הסלרי ואת הכרשה למקטעים באורך 5 ס"מ.
  2. מניחים בתחתית סיר מתאים מחצית מצרור הפטרוזיליה ומחצית מצרור השמיר. מסדרים את חלקי העוף מעל ושמים עליהם את הירקות ואת התבלינים.
  3. יוצקים לסיר מים עד כדי כיסוי המרכיבים (כ- 2 ליטר - רצוי להשתמש במסוננים או מינרליים). מביאים לרתיחה תוך קיפוי הקצף.
  4. מנמיכים את הלהבה, כך שהנוזל ירתח רתיחה עדינה, מכסים ומבשלים במשך שעתיים.
  5. כ-10 דקות לפני סוף הבישול מוסיפים את יתרת השמיר והפטרוזיליה וממשיכים לבשל.
  6. מתקנים תיבול ומכבים את האש. מסננים את המרק, מפרידים את חלקי הבשר מהעצמות ושומרים בצד להגשה במרק. מי שאוהב את הירקות שלו מבושלים לגמרי וכמעט ללא טעם מוזמן לשמור אותם ולהוסיפם למרק. מי שמעדיף ירקות בעלי נוכחות מוזמן להוסיף ירקות טריים למרק ולבשלם בתוכו כחצי שעה, עד שהם רכים.
  7. כדאי להכין את המרק יום קודם, לצנן אותו במקרר ולהסיר את שכבת השומן שמתקשה על פניו.

הקניידלך

  1. מניחים את קמח המצה בקערה. טורפים את הביצים והשמן עם המלח והפלפל השחור ומוסיפים לקערה.
  2. מערבבים היטב. מוסיפים את המים הרותחים תוך ערבוב וממשיכים לבחוש עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. מכסים את הקערה ומניחים אותה בצד למשך שעה-שעתיים.
  4. ממלאים סיר במים עם מעט מלח ומביאים לרתיחה. לחלופין, אפשר להכין נוזל בישול מתובל: מניחים את כל המרכיבים בסיר ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה ברתיחה עדינה.
  5. מניחים ליד הסיר קערה עם מים קרים. מרטיבים את הידיים ויוצרים מהעיסה כדורים קטנים (בערך בגודל של אגוז מלך). מחליקים את הכדורים בזהירות לתוך הסיר.
  6. מבשלים את הקניידלך ברתיחה במשך 30 דקות. מוציאים מהמים ומניחים במסננת.

כבד קצוץ

כ-15 שקל

כדאי להגיש את הכבד הקצוץ בתוך עלה של חסה עם כמה פרוסות מלפפון ועגבנייה.

מתכון של חיה אילונה דר מהבלוג יופי במטבח.

מרכיבים

  • 3 בצלים גדולים
  • מעט שמן קנולה לטיגון
  • 500 גרם כבד עוף
  • 3 ביצים קשות קלופות
  • קורט מלח
  • קורט פלפל שחור

אופן ההכנה

  1. פורסים את הבצלים ומטגנים אותם עד שהם הופכים לשקופים.
  2. מוסיפים את הכבדים וממשיכים לטגן כמה דקות, עד שהם משנים מעט את צבעם.
  3. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים, ומכבים את האש. מצננים.
  4. שמים את הכבד והבצל במעבד מזון, מוסיפים את הביצים הקשות וטוחנים למרקם הרצוי.
  5. אוכלים חם (כפי שאני אוהבת) או מצננים במקרר.

גיוון
  • מישהו המליץ לי לטגן בשמאלץ (שומן אווז) וטען שיוצא טעים מאוד, אך אישית אני נשארת עם שמן צמחי.

סלט ירוק

כ-10 שקלים

צימס

כ-16 שקל

מתכון של שרה בן אבי מקרית שמואל. שרה אמנם מרוקאית, אבל עבדה שנים עם יוצאי רומניה ולמדה מהם את המתכון.

מתוך הבלוג של אסנת לסטר סיר לשבת.

מרכיבים
  • 1 ק"ג גזרים גדולים, קלופים וחתוכים לעיגולים בעובי של 1 ס"מ
  • 1 כוס מים
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • 1/2 כוס סוכר
  • 1/2 כוס דבש
  • 200 גרם צימוקים לבנים
  • 1/2 כוס יין לבן
  • 200 גרם שזיפים מיובשים מגולענים
  • 1/4 כוס שמן

אופן ההכנה

  1. שמים בסיר את הגזר, המים, המלח, הסוכר והדבש.
  2. מחממים ומבשלים על אש לא גדולה עד שהגזר רך.
  3. בזמן שהגזר מתבשל משרים את הצימוקים ביין הלבן.
  4. כשהגזר רך מוסיפים לסיר את השזיפים והצימוקים עם היין. ממשיכים לבשל על אש קטנה עד שהנוזלים מצטמצמים.
  5. לקראת סוף הבישול מוסיפים את השמן ומערבבים קלות.
  6. ממשיכים לבשל עוד 5-4 דקות, והצימס מוכן.

צלי בשר ברוטב רימונים

כ-62 שקל

נתח הבשר מבושל בשלמותו בקרטון שלם של מיץ רימונים יחד עם מעט יין אדום, בצל וגזר - ומתקבל צלי עשיר ומתקתק, לגמרי ברוח חגי תשרי. את הבשר פורסים לאחר הבישול, ומסדרים יפה מעל או לצד הגזרים והבצל להגשה חגיגית. אני הכנתי את הצלי מבשר מספר 3, חזה, אבל אפשר להשתמש גם בנתחים אחרים.

השתמשתי במתכון ב-1.6 ק"ג בשר, כי זה גודל הנתח שקניתי. אתם לא חייבים להשתמש בדיוק באותה כמות. 200-100 גרם למעלה או למטה לא ממש ישנו, תצטרכו רק להוסיף יותר או פחות מים לכיסוי. אם אתם מכינים בשר בכמות הקטנה או גדולה משמעותית ממה שמופיע במתכון, הכפילו או חלקו את הכמויות בהתאם.

מתכון של בישול בזול.

מרכיבים (כ-8 מנות)

  • 1.6 ק"ג בשר מספר 3 (כאמור, אפשר גם להשתמש בחלקים אחרים המתאימים לבישול אטי. אם אתם משתמשים בבשר קפוא, דאגו להעביר אותו מהמקפיא למקרר כ-24 שעות לפני הבישול, כדי שיפשיר)
  • 3 כפות שמן
  • 3 בצלים פרוסים
  • 4 גזרים קלופים, חתוכים לפרוסות גדולות למדי
  • 1 כפית טימין
  • 1 ליטר (1 קרטון) מיץ רימון
  • 1/2 כוס יין אדום
  • 2 עלי דפנה
  • מים
  • מלח
  • פלפל שחור

אופן ההכנה

  1. מפזרים מעט מלח ופלפל על כל צדדיו של נתח הבשר.
  2. מחממים כף שמן בסיר ומשחימים את הבשר מכל הצדדים, כמה דקות מכל צד.
  3. מוציאים את הבשר לצלחת, ומחממים בסיר עוד 2 כפות שמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים על להבה בינונית עד שהבצל מתרכך ומתחיל להזהיב (כ-10 דקות).
  4. מוסיפים את הגזר והטימין ומטגנים עוד דקה. מחזירים את הבשר לסיר, מוסיפים את מיץ הרימון, היין ועלי הדפנה, ומוסיפים מים עד שהנתח כמעט מכוסה בנוזלים.
  5. מביאים לרתיחה, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים לפחות שעתיים וחצי-שלוש שעות. אם חלק מהבשר מבצבץ מתוך הרוטב, הפכו אותו פעמיים-שלוש בזמן הבישול, כדי שכל הנתח יתבשל בתוך הרוטב. כדאי לערבב מדי פעם, כדי ליהנות מהריח ולוודא ששום דבר לא נמחץ ונדבק לתחתית הסיר.
  6. כשמחליטים לסיים את הבישול (אין פה איזו נקודה קריטית שבה ברור שחייבים להפסיק, זה יותר עניין של "טוב, מספיק, אני צריכה את הכיריים"), מוציאים את הבשר לצלחת ומשתדלים לדוג החוצה את כל הבצל והגזר. מחזירים את הרוטב שנשאר בסיר לאש, ומצמצמים אותו על להבה בינונית במשך 30-20 דקות (תלוי כמה מים נוספים שמתם).
  7. כשהבשר מתקרר מספיק חותכים אותו לפרוסות דקות. מניחים אותו בקערת הגשה לצד הבצל והגזר, ויוצקים על הכל חלק מהרוטב המצומצם. את יתרת הרוטב אפשר להגיש בכלי נפרד, למי שרוצה עוד (רק זכרו להוציא משם את עלי הדפנה, שלא יאכלו אותם בטעות).

קוגל תפוחי אדמה

כ-12 שקל

מתכון של מרילין איילון מהבלוג Ma Blogeria.

מרכיבים

  • 1 עד 1/2 1 ק"ג תפוחי אדמה (כמה שנכנס בתבנית), מגורדים דק וסחוטים מעט
  • 1 בצל גדול מגורד דק וסחוט מעט
  • 3/4-1/2 כוס שמן
  • 4 ביצים
  • 2 כפות קמח תפוחי אדמה
  • 1 שקית אבקת אפיה
  • פלפל שחור
  • מלח
  • קורט דבש

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-160-150 מעלות.
  2. מערבבים את כל המרכיבים. יוצקים לתבנית אפייה גדולה או לתבניות אישיות.
  3. אופים כשעתיים, עד שעל פני המאפה נוצר מעטה שחום וכל הבית מתמלא בריח עדנים.

סלט ירוק

כ-10 שקלים

מוס שוקולד

כ-15 שקל

מבוסס על מתכון מתוך הספר Maida Heatter's Book of Great Chocolate Desserts.

מתכון שלבישול בזול.

מרכיבים
  • 225 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
  • 1 כף אבקת קפה נמס
  • 1/3 כוס מים רותחים
  • 5 ביצים מופרדות
  • קורט מלח

אופן ההכנה

  1. שמים את השוקולד בקערה ומחממים במיקרוגל כ-40 שניות, עד שהוא מתחיל להתרכך.
  2. מערבבים את הקפה במים הרותחים ויוצקים על השוקולד. מערבבים עד שכל השוקולד נמס והתערובת חלקה. אם יש גושי שוקולד גדולים שלא נראה שהם ימסו, אפשר להחזיר את התערובת למיקרוגל: מחממים כל פעם 30 שניות ומערבבים. מניחים לתערובת להתקרר כ-5 דקות.
  3. בינתיים, מקציפים את החלבונים עם המלח עד שמתקבל קצף רך מאוד. מעבירים את הקצף לקערה נפרדת.
  4. שמים את החלמונים בקערת המיקסר ומקציפים 4-3 דקות, עד שהם בהירים ותפוחים מעט. מורידים את מהירות ההקצפה לנמוכה ומוסיפים בהדרגה את תערובת השוקולד. עוצרים מדי פעם כדי לגרד עם מרית את מה שנדבק לדפנות הקערה, ומקציפים רק עד שהתערובת אחידה.
  5. מקציפים את החלבונים ששמרנו בצד עם מקצף ידני - עד שמתקבל קצף רך ולא יבש, אבל יציב.
  6. מקפלים רבע מקצף החלבונים לתוך תערובת השוקולד. לאחר שהקצף נטמע בתערובת מקפלים לתוכה עוד רבע ממנו.
  7. מקפלים את תערובת השוקולד לתוך יתרת קצף החלבונים – מקפידים לקפל רק עד שהתערובת אחידה, כדי לשמור כמה שיותר על אווריריות המוס
  8. יוצקים בזהירות את המוס לכוסיות הגשה, מכסים ומעבירים למקרר ל-3 שעות לפחות.
  9. עדיף לאכול את המוס ביום ההכנה או יום למחרת (יום אחרי ההכנה הטקסטורה פחות קרמית וקצת יותר ספוגית, אבל שתי האופציות טעימות).

גיוון

  • שדרוג שהגה אבא שלי: מקפלים לתוך המוס גם כפית או שתיים של ליקר דובדבנים, או כל ליקר אהוב. מומלץ!

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

זה רק נראה כאילו השקעתם המון. אנטיפסטי (צילום: שחר פליישמן, סגנון: דריה קרגולה)
זה רק נראה כאילו השקעתם המון. אנטיפסטי (צילום: שחר פליישמן, סגנון: דריה קרגולה)

תפריט חסכוני בזמן: 191-146 שקל

  • מרק עוף
  • דג בתנור עם עגבניות ואורגנו טרי
  • עוף בבצל ירוק, צ'ילי וג'ינג'ר או עוף עם סלרי וסומאק בשקית צלייה
  • אנטיפסטי (ירקות קלויים)
  • סלט ירוק
  • בראוניז כשרים לפסח‭

המכנה המשותף של רוב המתכונים פה הוא מינימום שלבי הכנה: מערבבים הכל - ויאללה לתנור / לסיר.

אנטיפסטי של ירקות בתנור זו אחלה מנה לאנשים שרוצים להיראות כאילו הם השקיעו, בלי להשקיע באמת. חותכים המון ירקות בגסות, מתבלים בשמן זית ומעט תבלינים אהובים, אופים כמה שצריך, ומקבלים שלל ירקות זהובים ומתוקים רק. דאגו לסדר אותם יפה במגשים או בקערות - כל מין עם מינו ולא בבלגאן. כך זה ייראה כאילו הכנתם כמה מנות שונות, ואף אחד לא צריך לדעת שכולם בעצם נאפו ביחד.

בנוגע לדגים: תראו, יש הבדל באיכות בין קפוא לטרי, אי אפשר להתכחש לכך. אם אתם אוהבים דגים קפואים וקונים ומכינים אותם בדרך כלל, תמשיכו כך - זה טעים והרבה יותר זול. אם אתם אוהבים דגים טריים ויודעים להכין אותם (חבל לקנות דגים יקרים פי שניים או שלושה ואז לייבש אותם) קנו טרי, וקצצו בעלויות במקום אחר - אפשר להכין עוף במקום בשר, נגיד. שתי עופות שלמים יספיקו בהחלט לשמונה אנשים.

מרק עוף (אם יש לכם כוח, עם קניידלך)

כ- 15 שקל

מתכון של גיא רובננקו, מתוך הכתבה הקניידלך המושלמים.

מרכיבים
  • 2 בצלים בינוניים
  • 4 גזרים
  • 4 גבעולי סלרי כולל העלים, או שורש סלרי בינוני
  • 1 כרשה, שטופה היטב (משתמשים רק בחלק התחתון – עד הנקודה שבה העלים מתחילים להיפרד מהגבעול)
  • 1 צרור קטן של פטרוזיליה
  • 1 צרור קטן של שמיר
  • 1 ק"ג חלקי עוף (כרעיים, כנפיים, גרונות), שטופים היטב
  • 2 עלי דפנה
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף סוכר (לא חובה – רק לפולנים שבינינו)

אופן ההכנה

  1. קולפים את הבצלים וחוצים לאורך. קולפים את הגזרים וחותכים כל אחד מהם לארבע. חותכים את גבעולי הסלרי ואת הכרשה למקטעים באורך 5 ס"מ.
  2. מניחים בתחתית סיר מתאים מחצית מצרור הפטרוזיליה ומחצית מצרור השמיר. מסדרים את חלקי העוף מעל ושמים עליהם את הירקות ואת התבלינים.
  3. יוצקים לסיר מים עד כדי כיסוי המרכיבים (כ- 2 ליטר - רצוי להשתמש במסוננים או מינרליים). מביאים לרתיחה תוך קיפוי הקצף.
  4. מנמיכים את הלהבה, כך שהנוזל ירתח רתיחה עדינה, מכסים ומבשלים במשך שעתיים.
  5. כ-10 דקות לפני סוף הבישול מוסיפים את יתרת השמיר והפטרוזיליה וממשיכים לבשל.
  6. מתקנים תיבול ומכבים את האש. מסננים את המרק, מפרידים את חלקי הבשר מהעצמות ושומרים בצד להגשה במרק. מי שאוהב את הירקות שלו מבושלים לגמרי וכמעט ללא טעם מוזמן לשמור אותם ולהוסיפם למרק. מי שמעדיף ירקות בעלי נוכחות מוזמן להוסיף ירקות טריים למרק ולבשלם בתוכו כחצי שעה, עד שהם רכים.
  7. כדאי להכין את המרק יום קודם, לצנן אותו במקרר ולהסיר את שכבת השומן שמתקשה על פניו.

דג בתנור עם עגבניות ואורגנו טרי

כ-30 שקל אם משתמשים בדג קפוא, כ-50 אם משתמשים בטרי

מתכון של נעמה רן, מתוך "לאשה".

מרכיבים
  • 8 נתחי פילה דג (בס, לברק, דניס, מוסר – אם משתמשים בדגים קפואים אפשר להכין עם סול או נסיכה מופשרים ומסוננים)
  • מלח
  • פלפל שחור
  • 4 כפות אורגנו טרי, קצוץ דק
  • 4 שיני שום, קלופות ופרוסות
  • 4 עגבניות, פרוסות דק

להגשה

  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כפות עלי אורגנו
  • מלח גס

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-220‬ מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מניחים את נתחי הפילה בתבנית כשצד העור פונה כלפי מטה. זורים עליהם מלח, פלפל ואורגנו, ומניחים מעל את פרוסות השום ופרוסות העגבנייה.
  3. אופים ‭10-8‬ דקות, עד שבשר הדג לבן ולא יותר (בעזרת סכין חדה בודקים בחלק העבה של הנתח אם תוכו לבן).
  4. מעבירים לצלחות, מטפטפים שמן זית, זורים אורגנו טרי ומעט מלח גס ומגישים.

סלט ירוק

כ-10 שקלים

אפשר לגוון עם תפוחים ותמרים. סלט ירוק (צילום: דודו אזולאי)
אפשר לגוון עם תפוחים ותמרים. סלט ירוק (צילום: דודו אזולאי)

אפשרות א': עוף בבצל ירוק, צ'ילי וג'ינג'ר

50 שקל

מתכון של השף חגי לרנר, מרכז מגמת הבישול בבית הספר הגבוה לקולינריה "בישולים".

מרכיבים

  • 8 כרעי עוף, מופרדות לשוקיים וירכיים
  • מלח
  • מעט פלפל שחור גרוס
  • מעט שמן
  • 3 צרורות של בצל ירוק
  • 4 כפות ג'ינג'ר טרי קצוץ
  • 2 פלפלי צ'ילי אדומים טריים, פרוסים דק
  • 2 ראשי שום חצויים לרוחבם
  • 4 כוסות מים

אופן ההכנה

  1. מתבלים את העוף במלח ומעט פלפל שחור. מחממים שמן בסיר רחב ושטוח. לאחר שהשמן חם משחימים את העוף במשך 6-5 דקות מכל צד.
  2. במקביל להשחמת העוף חותכים את הבצל הירוק, כולל החלק הלבן, לפרוסות באורך כ-2 ס"מ.
  3. לאחר שהעוף השחים מוסיפים לסיר את הג'ינג'ר, הצ'ילי והבצל הירוק ומטגנים כמה דקות.
  4. מוסיפים לסיר את המים ואת ראש השום ומביאים לרתיחה.
  5. מנמיכים את האש ומבשלים כשעה, כשהסיר מכוסה.

אפשרות ב': עוף עם סלרי וסומאק בשקית צלייה

כ-75 שקל

מתכון של קלי מגר, מתוך "לאשה".

אופן ההכנה

  • 2 עופות שלמים
  • 2 כפיות סומאק טחון (להשיג בחנויות תבלינים ובחלק מרשתות השיווק)
  • מלח ים
  • פלפל שחור
  • 16 גבעולי סלרי נקיים מעלים, חתוכים לקטעים באורך 6 ס"מ
  • 6 כפות עלי סלרי קצוצים
  • 12 שיני שום, קלופות בשלמותן
  • 4 בצלים גדולים, קלופים ופרוסים
  • 4 גבעולי זעתר או תימין טריים
  • מיץ מ-2 לימונים גדולים
  • 4 עלי דפנה
  • 6 פרוסות לימון

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. מתבלים את העופות בסומאק, במלח ובפלפל.
  3. שמים בקערה את כל הירקות והתבלינים ומערבבים. ממלאים את חלל העופות בירקות ומניחים את שאר הירקות בתחתית השקיות. שמים את העופות על הירקות וסוגרים את השקיות.
  4. מניחים את השקיות בתבנית אפייה. בעזרת קיסם, מנקבים 2 חורים בחלק העליון של כל שקית. אופים כשעה.
  5. ההגשה: מעבירים את תוכן השקיות לכלי הגשה בעל שוליים גבוהים, ומגישים חם.

אנטיפסטי (ירקות קלויים) ‭

25 שקל

מתכון של השף ציון אסולין, מתוך "לאשה".

המרכיבים

לירקות

  • 6 קישואים בינוניים
  • 4 בטטות בינוניות
  • 6 גזרים בינוניים
  • 2 קולרבי גדולים

לרוטב
  • 1 כוס שמן זית
  • 2 כפות רוטב סויה
  • 4 כפיות חומץ בלסמי
  • 1/2 כוס סוכר חום
  • 2 כפות עלי טימין
  • 2 כפיות מלח ‭
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. שוטפים את הירקות ומייבשים. חותכים, בלי לקלוף, לרצועות או לפרוסות בעובי כ-2 ס"מ ומעבירים לקערה גדולה.
  3. מכינים את הרוטב: מערבבים בקערה את השמן, החומץ, הסוכר, עלי הטימין, המלח והפלפל ויוצקים על הירקות החתוכים. מערבבים ומצפים את הירקות ברוטב.
  4. מעבירים לתבנית ואופים כ-20 דקות, עד שהירקות מזהיבים.
  5. מגישים חם או קר.

בראוניז כשרים לפסח

כ-16 שקל

מתכון של השף תומר כבירי מבית הספר הגבוה לקולינריה "בישולים".

מרכיבים

  • 2 תבניות אינגליש קייק באורך 26 ס"מ, רצוי שטוחות
  • 150 גרם שוקולד מריר משובח עם 60% מוצקי קקאו
  • 130 גרם מרגרינה בטעם חמאה
  • 3 ביצים בגודל M
  • 150 גרם (3/4 כוס) סוכר
  • 20 גרם (2 כפות) קמח מצה

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
  2. ממיסים את השוקולד בבאן מרי - סיר המונח מעל סיר גדול יותר שבו מים הרותחים בעדינות (מקפידים שהסיר העליון לא ייגע במים). אפשר גם להמיס את השוקולד במיקרוגל – מניחים אותו בקערה, מחממים 30 שניות (לא יותר!) מערבבים וחוזרים על החימום והערבוב עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
  3. ממיסים בנפרד גם את החמאה.
  4. מקציפים את הביצים עם הסוכר עד שמתקבל קצף תפוח ובהיר.
  5. מערבבים היטב את השוקולד עם החמאה, ומקפלים לתוך קציפת הביצים. מקפלים פנימה את קמח המצה.
  6. יוצקים לתבניות ואופים כ-20 דקות.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

פשוט ומרשים. תותים בשוקולד (צילום: בישול בזול)
פשוט ומרשים. תותים בשוקולד (צילום: בישול בזול)

תפריט אביבי: 146 שקל

  • מרק עגבניות צלויות
  • סלט עגבניות שרי ב-2 צבעים
  • סלט כרוב
  • סלט ירוק
  • עוף בתנור בעשבי תיבול ושום
  • ארטישוקים עם מיונז ביתי
  • תפוחי אדמה פריכים בתנור
  • תותים בשוקולד

כשאני עוברת על מתכונים מסורתיים לפסח אני תמיד מרגישה שבכל המנות צריך לבשל את האמ-אמא של המרכיבים: טוחנים את המצה לקמח מצות, משרים אותה במים לריכוך, מייבשים, אופים, מטגנים, משרים, מצפים... זה כל כך... מעובד. סדר חלומותי יכלול מאכלים פשוטים יותר: פחות פשטידות וקוגלים, יותר תבשילים פשוטים שנותנים למרכיבים לככב (חוץ מקניידלך. קניידלך זה הדבר הכי טעים בעולם, לא משנה כמה זה מעובד. אף פעם לא התחייבתי לקונסיסטנטיות).

סדר חלומותי יהיה גם פחות עמוס באוכל. עד שמסיימים עם כל ההקראות והנטילות והטבילות והברכות, בדרך כלל כבר אין לאנשים כוח לארוחה רב מנתית. אבל הם אוכלים בכל זאת, כי מארחינו טרחו יומיים על הארוחה הזאת, לא נעים. הייתי שמחה לשם שינוי לקום בבוקר שאחרי ליל הסדר בלי להרגיש שאני עדיין מפוצצת מליל אמש.

מרק עגבניות צלויות

25 שקל

מתכון של מיכאל כ"ץ, השף הראשי של קבוצת "אדום".

מרכיבים
  • 2 ק"ג עגבניות
  • 1/2 ק"ג (כ-3 כוסות) בצל קצוץ
  • 6 שיני שום פרוסות
  • 2 כפות זרעי כוסברה
  • 200 מ"ל (קצת יותר מ-3/4 כוס) חומץ בלסמי
  • 2 כפות טימין קצוץ
  • ציר עוף או מים
  • מלח
  • פלפל שחור

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. משמנים קלות את תבנית התנור.
  2. מסדרים את העגבניות בתבנית וצולים אותן עד שקליפתן משחימה. הופכים באמצעות מלקחיים וממשיכים בצלייה עד שגם הקליפה בצדן השני משחימה.
  3. מחממים שמן בסיר. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא משחים. מוסיפים את השום, זרעי הכוסברה, החומץ והטימין. מבשלים ללא מכסה על אש בינונית עד שכמעט כל הנוזלים מתאדים.
  4. קוצצים את העגבניות הקלויות ומוסיפים לסיר.
  5. מוסיפים ציר (או מים) עד לגובה של 5 ס"מ מעל תוכן הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים על להבה נמוכה-בינונית כ-1/2 שעה. בתום הבישול מתבלים במלח ובפלפל.

סלט עגבניות שרי ב-2 צבעים

15 שקל

הייתי מחליפה את הצנוברים שבמתכון בשקדים או אגוזי מלך, כי הם עולים הון תועפות בשנה-שנתיים האחרונות - יותר מ-15 שקל ל-100 גרם.

אפשר כמובן להכין עוד סלטים: סלט כרוב (כ-5 שקלים), סלט ירוק (כ-10 שקלים) - כמה שיש לכם כוח...

מתכון מתוך הבלוג CooknBake.

מרכיבים
  • 1/2 סלסילה עגבניות שרי צהובות, חצויות
  • 1/2 סלסילה עגבניות שרי תמר אדומות, פרוסות
  • צרור עלי נענע, קצוץ
  • זיתים שחורים פרוסים או חצויים
  • 50 גרם צנוברים, קלויים קלות במחבת יבשה
  • שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

  1. מערבבים הכל בקערה יפה ונהנים מכל ביס.

עוף בתנור בעשבי תיבול ושום

כ-45 שקל

את ראשי השום החצויים מגישים בנפרד: לאחר האפייה שיני השום הופכות לאוצר של ממש - הקרם דה לה קרם של הארוחה – ומורחים את תוכנן על נתחי העוף דקה לפני שהם נכנסים לפה.

מתכון של מרילין איילון מהבלוג Ma Blogeria.

מרכיבים
  • 8 כרעיים, נקיות ומחולקות
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1/2 כוס יין לבן
  • 2 כפות דבש
  • 2 גבעולי רוזמרין
  • 6 גבעולי טימין
  • אופציה: מרווה או לימונית
  • 6 ראשי שום חצויים לרוחב
  • 2 כפיות פפריקה אדומה
  • מלח
  • פלפל שחור

אופן הכנה
  1. שמים את כל המרכיבים, פרט לשום, בקערה גדולה.
  2. מעסים היטב את העופות בתערובת. מכניסים לפחות חלק מעשבי התיבול מתחת לעור העוף.
  3. מניחים את הקערה במקרר לפחות שעתיים, ולכל היותר ל-24 שעות.
  4. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  5. מעסים שוב את העוף ומסדרים אותו בתבנית אפייה. יוצקים עליו את נוזלי ההשריה.
  6. מסדרים את חצאי השום סביב העוף. מזליפים עליהם שמן זית ומתבלים במלח.
  7. מכסים בנייר אלומיניום ואופים כ-40 דקות.
  8. מסירים את הכיסוי ואופים עד להזהבה יפה מכל הכיוונים.

5 שקלים - ויש עוד מנה. סלט כרוב (צילום: shutterstock)
5 שקלים - ויש עוד מנה. סלט כרוב (צילום: shutterstock)

ארטישוקים עם מיונז ביתי

כ-22 שקל

את הארטישוקים מכינים בשיטה הקלאסית: ממלאים סיר במים, ומוסיפים כמה שיני שום, פלחי לימון ומלח. מביאים לרתיחה. מוסיפים את הארטישוקים (עדיף להשתמש בזן הירוק) ומבשלים ברתיחה עדינה 45-30 דקות, עד שאפשר לנעוץ בקלות סכין בבסיסם. אפשר לבשל את הארטישוקים גם בסיר לחץ, ואז זמן ההכנה יתקצר ל-20-15 דקות.

מיונז ביתי

מתכון של גיא רובננקו.

מרכיבים

  • 1 חלמון
  • 1 כפית חרדל משובח ללא גרגירים
  • 1/2 כוס שמן (תירס, קנולה - מה שבא לכם)
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/4 כפית פלפל לבן טחון
  • חומץ או מיץ לימון לפי הטעם

אופן ההכנה

  1. מניחים חלמון וחרדל בקערת ערבוב. טורפים בעזרת מטרפה או מיקסר ידני עד שמתקבלת תערובת חלקה.
  2. יוצקים את השמן לתערובת בקילוח דק מאוד תוך טריפה מתמדת.
  3. מתבלים במלח, פלפל לבן וחומץ או מיץ לימון.
  4. המיונז נשמר במקרר 4-3 ימים.

תפוחי אדמה פריכים בתנור

10 שקלים

מתכון של השף חגי לרנר, מרכז מגמת הבישול בבית הספר הגבוה לקולינריה "בישולים"

מרכיבים
  • 2 ק"ג תפוחי אדמה עם קליפה אדומה, בגודל אחיד (הזנים בעלי הקליפה האדומה פחות מימיים ויותר טעימים. הגודל האחיד חשוב כדי להבטיח צלייה שווה של כל תפוחי האדמה)
  • 1/2 כוס שמן זית כתית מעולה
  • 2 כפות מלח גס

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-220 מעלות.
  2. שוטפים היטב את תפוחי האדמה (לא מקלפים).
  3. חותכים כל תפוח אדמה לרוחבו לפרוסות בעובי 3 ס"מ.
  4. מרתיחים בסיר מים עם מעט מלח. מבשלים את תפוחי האדמה על להבה בינונית כ-20 דקות, עד שהם רכים לגמרי. מוציאים מהמים ומייבשים. בשלב זה אפשר לצנן את תפוחי האדמה, להעביר אותם למקרר כשהם מכוסים היטב ולהשלים את הכנתם רק למחרת.
  5. מרפדים תבנית שטוחה בנייר אפייה ומשמנים את הנייר בנדיבות בשמן זית.
  6. מורחים בנדיבות שמן זית על פרוסות תפוחי האדמה משני צדיהן. מתבלים משני הצדדים במעט מלח גס ומניחים בתבנית.
  7. אופים כ-20 דקות. הופכים את תפוחי האדמה ואופים 10 דקות נוספות, עד שהם משחימים.
  8. מגישים חם.

תותים בשוקולד

כ-14 שקל

מתכון של בישול בזול.

מרכיבים
  • 1/2 ק"ג תותים
  • 100 גרם שוקולד (מריר זה קלאסי, אבל אפשר להשתמש בכל שוקולד שאתם אוהבים)

אופן ההכנה

  1. שוטפים את התותים, מניחים אותם בשכבה אחת על מגבת או על מגבות נייר ונותנים להם להתייבש (אפשר גם לנגב בעדינות את צדם העליון כדי להאיץ קצת את הייבוש). ודאו שאתם משאירים את העלים והעוקצים מחוברים לתות – תצטרכו לאחוז בהם כשתטבלו את התותים בשוקולד.
  2. מרפדים בנייר אפייה תבנית גדולה או כמה תבניות קטנות.
  3. שוברים את השוקולד לקוביות ומעבירים לקערה קטנה המתאימה לשימוש במיקרוגל. מחממים את השוקולד במיקרוגל במשך 30 שניות בכל פעם ומערבבים בין חימום לחימום, רק עד שהשוקולד נמס ברובו. ממשיכים לערבב בעדינות עד שהשוקולד נמס לגמרי.
  4. ועכשיו לטבילה! אוחזים כל תות בעוקץ שלו וטובלים בקערת השוקולד. אפשר ורצוי להשתמש בכפית כדי לעזור לשוקולד לצפות את כל התות, וכדי להוריד עודפי שוקולד - אנחנו לא רוצים שתיווצר לנו שלולית שוקולד מסביב לתות.
  5. מסדרים את התותים הטבולים על נייר האפייה ונותנים להם להתקשות בטמפרטורת החדר. אפשר להעביר אותם למקרר לצינון מהיר, אבל אל תאחסנו אותם שם יותר מדי זמן: כששוקולד מקורר ואז מוחזר לטמפרטורת החדר הוא "מזיע" - נוצרות עליו טיפות מים קטנות וכל העסק נהייה קצת מושי.
  6. אוכלים תוך 24 שעות. אחרי זה התותים כבר מתחילים להגיר נוזלים ונהיים פחות אסטטיים.

חג שמח!