יוצא נפלא גם בלי מצרכים מיוחדים. מרק אוחה (צילום: ילנה ויינברג)
יוצא נפלא גם בלי מצרכים מיוחדים. מרק אוחה (צילום: ילנה ויינברג)

"דארלינג, המקפיא לא נסגר!"

אני פונה למטבח כדי לפתור את משבר המקפיא, אבל הפעם הוא באמת לא נסגר: כולו עמוס לעייפה בקופסאות ובשקיות משונות. עודף שכזה יכול להוביל אצלנו רק לדבר אחד: אוחה! שבועות אני אוגרת פילה דג אחד פה ואדרת דג אחר שם כדי שבסופו של דבר אוכל להכריז בחגיגיות שבסוף השבוע הזה אנחנו אוכלים מרק דגים מושקע. בדרך כלל, רק העיון ברשימת המצרכים של מרקי דגים בספרי בישול מכניס אותי ללחץ. אבל המרק הזה יוצא נפלא בלי מצרכים מיוחדים, במיוחד אם זוכרים לשמור את הראשים ואת האדרות של דגים שמכינים בשבועות שלפני כן.

לפני שגיליתי את נפלאות המרק, הייתי מבקשת ממוכר הדגים שיערוף, יפלט ויזרוק ללא חשש את כל מה שלא אוכל. כשהוא שאל איזה מין בשלנית אני אם אני זורקת בכזאת קלות משאבים יקרי ערך, הסברתי לו שכל עוד זה מסתכל עלי, זה לא נכנס למטבח שלי. ואז, יום אחד, מוכר שכחן גרם לי להתמודד פנים מול פנים עם דג פורל. צלחתי את החוויה עם צרחות אימה ועיוותי פנים מוגזמים. הפורל יצא נהדר והראשים נשלחו למקפיא עד שאזרתי אומץ להשתמש במתכון של אמא למרק אוחה (Ukha). עד אז, הכנתי את הגרסה הפחות טראומטית שלו, זאת שמדלגת על הכנת הציר. היא אמנם הרבה יותר קצרה ומערבת קופסאות שימורים בלבד, אבל היא גם פחות טעימה.

מרכיבים (ל-4 ליטר מרק)

לציר הדגים

עצמות וראשי דגים – אפשר להסתפק באלה של הדג שקניתם למרק בצירוף ראש סלמון (נמכר כמעט בכל מרכול בדוכן הדגים), אבל כל המרבה הרי זה משובח

2 גזרים

1 בצל גדול

1 כרשה

1 סלרי

1 שורש פטרוזיליה

10-5 גרגירי פלפל שחור

4 עלי דפנה

4 ענפי טימין

הערה: לא חייבים להוסיף למרק את כל הירקות, ואפשר לשנות את הרכבם – משתמשים במה שיש בבית

למרק

300 גרם פילה דג (רצוי בורי או אמנון) בלי עור, או שימורי טונה, או שימורי אילתית

3-2 תפוחי אדמה מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות

2-1 גזרים מגוררים (אפשר להשתמש בגזרים המבושלים מהציר)

1 שורש פטרוזיליה או שורש סלרי, מגורר (אפשר להשתמש בשורש מהציר)

1 בצל גדול קצוץ

מעט שמן לטיגון

חופן שמיר טרי

חופן פטרוזיליה טרייה

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

הציר

1. מניחים את העצמות ואת הראשים בסיר גדול. מוסיפים 4 ליטר מים (לא חמים) ומחממים על אש קטנה (כשמתחילים את הבישול במים קרים טעמי הדג נספגים טוב יותר בציר).

2. כשהציר מתחיל לרתוח מקפים בזהירות את הקצף מעל פניו. כשהקצף מפסיק להופיע מוסיפים את הירקות ואת התבלינים.

3. מגבירים את האש לעוצמה בינונית ומבשלים כחצי שעה, ללא מכסה.

4. מסננים את הציר וזורקים את כל מה שלא מתכוונים להשתמש בו.

המרק

1. מחזירים את הציר לכיריים על אש בינונית. מוסיפים לו את הירקות (למעט הבצל) ומתבלים במלח.

2. מחממים שמן במחבת. מטגנים את הבצל עד שהוא שחום ומוסיפים גם אותו למרק.

3. מוסיפים את הדגים (אם משתמשים בשימורים, מסננים את הנוזלים). מבשלים כ-15 דקות, עד שהירקות מספיק רכים והדג מוכן.

4. מורידים מהאש ומוסיפים את עשבי התיבול, פלפל שחור ועוד מלח אם צריך.

5. מגישים חם, עם לחם וחמאה.