חוויה מכוננת. דלורית ממולאת בקינואה (צילום: דבורה ברנע)
חוויה מכוננת. דלורית ממולאת בקינואה (צילום: דבורה ברנע)

את תעודת השפית שלי מעטרת חותמת הניסיון. היא תלויה על לוח לבי ואשמח לתלוש ממנו דף מדי פעם.

ילדים אוהבים גינה רק מרחוק ולא בצלחת - את כלל הברזל הידוע הזה מכירה כמעט כל אמא. למזלי הטוב, הילדים שלי אוהבים ירקות – אבל לפני שתנשפו בקנאה, אוסיף שכל אחד אוהב ירק אחר. אושרי בן השנתיים נוגס בהנאה בעגבנייה עסיסית, בעוד בת החמש דורשת רק מלפפון בלי הקליפה חתוך דק דק. בן התשע מסכים לסיים בשמחה את מנת הגמבה הסמוקה ובלבד שהיא תהיה ממולאת בקוטג' טרי טרי.

כשמגיעים לירקות מבושלים המצב אפילו יותר מסובך. האחד מעווה פניו למראה כדורי האפונה הירוקים, בעוד השני מרחיק מהצלחת גזר מבושל והשלישי מעדיף רק שעועית צהובה. הבכור טוען בתוקף כי אם הייתי מבשלת את הירקות בנפרד לכל אחד (11 סירים?) הייתי מרוצה שכולם אוכלים הכל.

שנים חיפשתי מתכון ירקות מנצח שכולם יאהבו (ויאכלו). חשבתי שזה לא יקרה לעולם, עד שעלינו על הדלורית הממולאת.

החוויה המכוננת התרחשה במפגש עם אוריה טל ומשפחתו. טל, השף של מסעדת "גוונא", משקיע בבישול גם בבית – ויחד עם אשתו מוציא מהמטבח תבשילים מדהימים העשויים ממגוון של ירקות. אחת המנות הטעימות ביותר שהוגשו לשולחן היתה דלורית ממולאת בקינואה. אפילו הבן שלי, חובב ג'אנק פוד מושבע (שמכל הירקות אוהב רק תירס. גם כן ירק...) אמר לי: "אמא, זה נורא טעים, את זה תכיני גם בבית".

לצערי, המתכון הסודי של השף אוריה נשאר אי שם במטבח הממוקם בהרי יהודה, אבל למדתי ממנו שיעור חשוב בבישול ירקות: קחו את הירקות, שחקו אתם, מלאו אותם, התייחסו אליהם - ותקבלו מאכל גם טעים להפליא וגם, כן, גם בריא מאוד. עם התובנה הזאת יצאתי לקושש, לחפש, לנסות. אז אני יודעת שלא הצלחתי להנפיק את המנה המופלאה של השף, אבל, הי, ניסיתי לפחות, וקיבלתי ציון עשר מהילדים: הם אכלו את הכל ואפילו ביקשו עוד. כך הגעתי אל המנוחה ואל הנחלה בסיר. כולם אכלו את זה, כולם!! חשבתי שאני הוזה, אבל הסיר הריק הבהיר לי שזו המציאות לאמיתה.

אז הנה הדלורית הממולאת שאני חייבת לשתף אתכם בה – ואחריה עוד שני מתכוני דלורית:

דלורית ממולאת בקינואה

מנה מרשימה, משובבת עין בצבעים הזוהרים שלה, ובעיקר טעימה. נסו את הקינואה שהחלה לפלוש למטבחים שלנו ולקחה לעצמה מקום של כבוד.

מרכיבים

1 כוס קינואה

4 דלוריות

קורט אגוז מוסקט טחון

שמן זית

1 בצל קצוץ

6 שיני שום כתושות

1 גבעול סלרי קצוץ

1 גזר מגורר

1 קולרבי מגורר

1 קישוא מגורר

1/4 כוס אגוזי מלך ו/או שקדים

1 כף חרדל

פלפל שחור

מלח

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-150 מעלות.

2. שמים את הקינואה בסיר ומוסיפים 1.5 כוסות מים רותחים, את אגוז המוסקט ומלח. מכסים ומבשלים 15 דקות על אש קטנה. לאחר שמכבים את האש מחכים לפחות 5 דקות לפני שפותחים את הסיר.

3. בזמן שהקינואה מתבשלת חוצים את הדלוריות לאורכן ומנקים אותן מגרעינים. מרוקנים אותן, אך משאירים דפנות בעובי של כ-3 ס"מ. קוצצים את הבשר שרוקן מהדלוריות ושומרים בצד.

4. מאדים את חצאי הדלוריות במשך כ-10 דקות.

5. מחממים במחבת מעט שמן זית. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו עד שהוא מזהיב. מוסיפים את השום, בשר הדלורית, הסלרי, הגזר, הקולרבי והקישוא, ומטגנים (תוך ערבוב מדי פעם) עד שהירקות מתרככים.

6. מערבבים את הירקות עם הקינואה, האגוזים והחרדל, ומתבלים במלח ופלפל.

7. ממלאים את הדלוריות בתערובת הירקות והקינואה ואופים כחצי שעה.

טיפ של שף: אפשר לפזר מעל הדלוריות בצל ירוק קצוץ, גרעיני דלעת ואפילו שבבי גבינת פרמזן.

דלורית ממולאת באורז וצנוברים

גרסה נוספת לדלורית ממולאת, והפעם עם אורז וירקות. מנה מומלצת לאלה שנמצאים בדיאטה.

מרכיבים

4 דלוריות

1 כוס אורז

עשבי תיבול לפי הטעם: פטרוזיליה, שמיר, כוסברה

1/4 כוס צנוברים

1/2 כוס מיץ עגבניות

מלח

פלפל שחור

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.

2. חוצים את הדלוריות לאורכן ומנקים מגרעינים. מניחים בתבנית.

3. מערבבים את האורז עם עשבי התיבול והצנוברים. מתבלים במלח ופלפל.

4. ממלאים את הדלוריות עד למחצית מגובהן בתערובת האורז, ויוצקים לתוכן את מיץ העגבניות.

5. אופים כ-45 דקות, עד שהדלוריות רכות ומשחימות בקצוות.

דלורית מתוקה ממולאת בפירות יבשים

לא נפסח על גרסה עבור חובבי המתוק. את המתכון הזה אפשר אפילו להגיש כמנה אחרונה שונה ומרתקת.

מרכיבים

3/4 כוס צימוקים

1 כוס משמשים יבשים קצוצים

1/4 כוס תמרים קצוצים

1 כוס מיץ תפוזים

4 דלוריות

1/4 כוס זרעי חמניות

אופן ההכנה

1. משרים את הצימוקים, המשמשים והתמרים במיץ התפוזים למשך כ-8 שעות.

2. מחממים את התנור ל-160 מעלות.

3. חוצים את הדלוריות לאורכן ומרוקנים אותן מגרעינים. מניחים בתבנית בעלת דפנות גבוהות, ויוצקים לתבנית מים עד לגובה 1/2 ס"מ.

4. אופים 20 דקות ומוציאים מהתנור.

5. ממלאים את הדלוריות בתערובת הפירות היבשים, כולל הנוזלים שנשארו בקערה. אם לא נשארו נוזלים, יוצקים על התערובת מעט מיץ תפוזים.

6. אופים 10 דקות נוספות ומגישים חם.

טיפ של שף: הגישו בליווי גלידת וניל. אוי, כמה שזה טעים.