עוגת דבש ותפוחים (צילום: אסנת לסטר)
עוגת דבש ותפוחים (צילום: אסנת לסטר)

תחנת "רדיו קול רגע", שבה משודרת התוכנית "סיר לשבת", חרתה על דגלה את הקשר הישיר עם הקהילה. לקראת ראש השנה יזמה התחנה את מבצע "נגיעה מתוקה", שבו התנדבו מאזינים לאפות עוגות דבש לתושבי אזור הצפון שראויים לנגיעה מתוקה - בגלל מעשים טובים שעשו או חוויות שעברו.

120 העוגות שנתרמו נאספו על ידי צוות של "רדיו קול רגע" ונמסרו לאנשים שנבחרו, כדי שיהיה להם מתוק בלב. ואלה רק אחדים מהאנשים שקיבלו עוגות:

● יצחק אשחר מהושעיה, המנהל בית תמחוי שדואג לאוכל לקשישים ולעולים חדשים בכל סוף שבוע.

● רועי רוזנברג מכפר יחזקאל, קפטן נבחרת כדורסל נכים שהשתתפה באליפות אירופה לכדורסל בכיסאות גלגלים.

● ג'וזיאן שושני מנצרת עלית, אחות בפגייה בבית חולים העמק שבעפולה. ג'וזיאן ירדה מהאוטובוס אחרי יום עבודה בבית החולים וראתה קשיש שהתעלף. היא חשה לעזרתו והנשימה אותו עד שחזר להכרה.

● מתן בן ה-16מעפולה, שעבד במסעדות כשוטף כלים כדי לגייס כסף עבור השתלת כליה לאמו.

● שולה מאחד היישובים בצפון, שהתאלמנה השנה. שולה גייסה 10,000 שקל כדי לממן את הקמת המצבה לבעלה, אך שלושה רעולי פנים פרצו לביתה וגנבו את כל כספה.

הנה המתכונים של שלוש מהעוגות המיוחדות שחולקו לאנשים המיוחדים האלה:

עוגת דבש ותפוחים

מתכון של ציפי בר ששת מצפת.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ

1/2 3 כוסות קמח

1 כפית אבקת אפייה

1 כפית סודה לשתייה

קורט מלח

3 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

3/4 כוס סוכר

1 כוס דבש

1 כוס שמן

1 כוס תה חזק

1 כפית קינמון

1/2 כפית ציפורן

1/4 כוס סוכר

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים

1 תפוח עץ מגורר

לציפוי

3 כפות חמאה או מרגרינה

3 כפות סוכר

1 כפית אבקת קפה נמס

50 גרם אגוזי מלך קצוצים גס

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

2. מערבבים בקערה את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה וקורט מלח.

3. מקציפים את החלמונים עם 3/4 כוס סוכר, עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה.

4. ממשיכים להקציף ומוסיפים את הדבש בהדרגה. לאחר שהדבש נבלע בתערובת מוסיפים בזרזיף דק גם את השמן וכוס התה.

5. מוסיפים גם את הקינמון והציפורן ומנמיכים את מהירות ההקצפה למינימום.

6. מוסיפים בהדרגה את תערובת הקמח. לאחר שהיא נבלעת לחלוטין בתערובת מפסיקים את פעולת המיקסר.

7. מעבירים את התערובת לקערה אחרת, ומנקים היטב עם סבון את הקערה והמקצפים. מקציפים במהירות בינונית את החלבונים. כשמתחיל להיווצר קצף מגבירים את מהירות ההקצפה ומוסיפים בהדרגה 1/4 כוס סוכר. ממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב ומבריק, אך וגמיש.

8. מקפלים לתוך תערובת הבצק את קצף החלבונים יחד עם האגוזים והתפוח המגורר.

9. משמנים את תבנית האפייה ויוצקים לתוכה את תערובת העוגה.

10. אופים כ-50 דקות, עד שקיסם שננעץ בעוגה יוצא יבש וללא פירורים.

11. בזמן שהעוגה בתנור מכינים את הציפוי: שמים בסיר קטן את החמאה, הסוכר והקפה הנמס ומבשלים עד שמתקבלת תערובת חלקה. מוסיפים את האגוזים, מערבבים ומבשלים עוד כמה שניות.

12. מיד לאחר שהעוגה יוצאת מהתנור יוצקים עליה את הציפוי.

עוגת דבש וקפה

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של בועז לוינגר מעפולה.

מרכיבים

תבנית בקוטר 26 ס"מ או תבנית אובלית בגודל דומה

4 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

3/4 כוס סוכר

1 כוס שמן

3/4 כוס דבש

1 כוס קפה שחור חזק, מסונן מגרגירים

מיץ מ-1/2 לימון

3 כוסות קמח

1/2 כפית קינמון

1/2 כפית ציפורן טחון

1/2 כפית אבקת סודה לשתייה

קליפה מגוררת מ-1/2 לימון

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

50 גרם חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.

2. מקציפים את החלמונים עם מחצית מכמות הסוכר עד שמתקבלת תערובת תפוחה ובהירה.

3. ממשיכים להקציף ומוסיפים בזרזיף דק, לפי הסדר, את השמן, הדבש, כוס הקפה ומיץ הלימון.

4. מעבירים את התערובת לקערה אחרת, ומנקים היטב עם סבון את הקערה והמקצפים. מקציפים במהירות בינונית את החלבונים. כשמתחיל להיווצר קצף מגבירים את מהירות ההקצפה ומוסיפים בהדרגה את יתרת הסוכר. ממשיכים להקציף עד שמתקבל קצף יציב ומבריק, אך גמיש.

5. מוסיפים את תערובת החלמונים לקצף החלבונים ומערבבים בעדינות.

6. מערבבים את כל המרכיבים היבשים: הקמח, הקינמון, הציפורן, אבקת הסודה לשתייה וגרדת הלימון.

7. מקפלים בהדרגה את תערובת הקמח לתוך תערובת הביצים. בכל פעם שמוסיפים מהתערובת לקצף, רצוי לנפות אותה על פניו באמצעות מסננת דקה.

8. משמנים את תבנית האפייה בחמאה או במרגרינה.

9. מפזרים את האגוזים בתחתית התבנית. יוצקים את תערובת העוגה לתבנית.

10. אופים 55-50 דקות.

11. כשהעוגה קרה הופכים אותה, כך שהאגוזים יהיו למעלה (אם רוצים, לפני האפייה אפשר לפזר את האגוזים על פני העוגה).

עוגת דבש ובירה שחורה

   (צילום: אסנת לסטר)
(צילום: אסנת לסטר)

מתכון של סימה סבן מבית שאן.

מרכיבים

תבנית בגודל כ-30X30 ס"מ

6 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים

1 כוס שמן

1/2 כוס דבש

1/2 כוס ריבת שזיפים (רצוי ביתית)

1 כוס בירה שחורה

3 כוסות קמח

2 כפות (2 שקיות) אבקת אפייה

1 כפית סודה לשתייה

1/2 כפית ג'ינג'ר טחון

1 כפית קינמון

1/2 כפית ציפורן

1 כוס סוכר

2 כפות (2 שקיות) סוכר וניל

2 תפוחים מגוררים

חמאה או מרגרינה לשימון התבנית

אופן ההכנה

1. מחממים את התנור ל-170 מעלות.

2. מערבבים את החלמונים והשמן בהדרגה - בכל פעם מערבבים עד שהשמן נבלע לחלוטין בתערובת לפני שמוסיפים ממנו עוד.

3. ממשיכים לערבב ומוסיפים בהדרגה, לפי הסדר, את הדבש, ריבת השזיפים והבירה השחורה.

4. מערבבים בקערה יחד את כל המרכיבים היבשים: הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, הג'ינג'ר, הקינמון והציפורן.

5. מוסיפים את בהדרגה את תערובת הקמח לתערובת החלמונים, עד שמתקבלת תערובת חלקה ואחידה.

6. מקציפים את החלבונים עם הסוכר וסוכר הווניל עד שמתקבל קצף יציב ומבריק, אך גמיש.

7. מקפלים את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים והקמח.

8. מקפלים את התפוחים המגוררים לתוך התערובת.

9. משמנים את התבנית בחמאה או במרגרינה. יוצקים לתוכה את התערובת.

10. אופים 55-50 דקות.

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת , המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00