קסדייה היא אחת המנות הפופולריות ביותר במקסיקו, וגם במטבח הטקס-מקס האמריקאי. אפשר למצוא אותה כמעט בכל עיר - בעיקר בשעת ארוחת הבוקר, שבה היא נחשבת למלכה הבלתי מעורערת.

לקסדייה שתי גרסאות. בגרסה המקסיקנית המקורית מכינים את הבצק ממסה הרינה (בצק קמח תירס), ממלאים בגבינה קשה ממחוז אואחאקה, סוגרים כאמפנדה (כיסון) ומטגנים. גרסת הטקס-מקס האמריקאית מורכבת מטורטייה מקמח חיטה, מילוי גבינה (שמסייעת בהדבקת שני חלקי הקסדייה) ותוספות לפי הטעם: פריחול'ס, ירקות, נתחי דג וכמובן חלפניו. את הקסדייה קולים עם המילוי הנבחר, ומתקבל מעין טוסט דק ואלגנטי. במקסיקו נקרא המאכל סינכרוניזדה (Sincronizada), ובשאר העולם – פשוט קסדייה.

הקסדייה המקסיקנית המקורית אמנם עשויה מטורטיות תירס טריות וממולאת בגבינה מקסיקנית – אך אין מניעה להכין אותה גם מטורטיות מקמח (או קמח מלא) וגבינות מקומיות מתאימות, ולקבל "טוסט" מקסיקני לתפארת. החלק הטוב ביותר הוא הגיוון האינסופי: כל מה שאתם אוהבים בטוסט שלכם יכול להיכנס גם לקסאדייה. אם אתם רוצים לשמור על המקור המקסיקני, פחות או יותר, כדאי למרוח על הטורטייה פריחולס (ממרח שעועית שחורה) או שעועית חומה מטוגנת פעמיים (Refried Beans – נמכר בפחיות שימורים) - ולהגיש לצד סלט מרענן.

הדבר החשוב ביותר בהכנת הטורטייה הוא שימוש בגבינה "קשה" יחסית, שלא תיזל בעת החימום. הגבינה המתאימה ביותר היא צ'דר או מנצ'גו, אבל גם שילוב בין מוצרלה לגבינה מותכת יעשה את העבודה. את הטורטייה אפשר לקלות במחבת משני הצדדים, עד להשחמה (היזהרו שלא לשרוף!) אך גם אפשר להכין אותה בטוסטר לחיצה.

לפניכם שני מתכונים מהירים לקסדיות טעימות. המתכון הראשון מעט יותר מסורתי, והוא כולל פריחול'ס (מטבל שעועית), גוואקמולה וסלסה. המתכון השני (והמהיר אף יותר) הוא ממש טוסט קונבנציונלי שפשוט מכינים בטורטייה - ואפשר להוסיף לו כל תוספת שמתחשק (לכן הוא גם מאוד מתאים להכנה עם הילדים). שתי הגרסאות מהירות וטעימות, אם כי כדי להרגיש באמת כמו במקסיקו לכו על הגרסה הראשונה.

קסדיית גבינות פריכה

(Quesadilla de Quesos)

מרכיבים (מנה אחת)
  • טורטייה מקמח בקוטר 20 ס"מ (אדומה, ירוקה או מקמח מלא)
  • מעט שמן זית או חמאה מומסת
  • 3 כפות פריחול'ס (מטבל שעועית)
  • 1 כף פסטו
  • 3 פרוסות דקות של גבינת מוצרלה
  • 2 פרוסות גבינה לטוסט

  • לעיטור
  • 1 כף ממרח אבוקדו
  • 1 כף סלסה מקסיקנה (סלסת עגבניות חריפה)

אופן ההכנה
  1. מחממים מחבת על הכיריים. מושחים את הצד השחום יותר של הטורטייה בשמן זית או בחמאה.
  2. מניחים את הטורטייה במחבת כשהצד המשומן פונה כלפי מטה.
  3. מורחים פריחול'ס על חצי מהטורטייה – משאירים רווח של 3 ס"מ משולי הטורטייה ללא ממרח.
  4. מורחים פסטו על המחצית השנייה, באותו אופן.
  5. מניחים את הגבינות על הפריחול'ס ומקפלים את הטורטייה.
  6. קולים את הטורטיה עד שהיא משחימה. הופכים דרך הצד המקופל (כדי למנוע נזילות) וקולים עוד מעט.
  7. מעבירים למשטח חיתוך, וממתינים כ-2 דקות כדי שהטורטיה תתייצב.
  8. בעזרת סכין משוננת חותכים לארבעה משולשים שווים. מעבירים לצלחת הגשה.
  9. מעטרים כל קצה משולש בזילוף של ממרח אבוקדו ועליו מעט סלסה אדומה. מומלץ להגיש עם סלט ירוק.

טוסט קסדייה מהיר עם גבינות

מרכיבים (מנה אחת)

  • 2 טורטיות קמח גדולות
  • 2-1 כפות ממרח שאוהבים - כמו פסטו, סלסה אדומה או סלסה ירוקה
  • 6-4 פרוסות גבינה קשה: צ'דר, אדם או גבינה חריפה אחרת
  • אפשרות: 1 כף פלפל חלפניו כבוש חתוך לטבעות

אופן ההכנה
  1. מחממים טוסטר אובן ל-220 מעלות.
  2. מניחים את הטורטייה על משטח עבודה. מורחים עליה את הממרח.
  3. מניחים את הגבינה על הממרח ומפזרים את החלפניו, אם משתמשים בו. מכסים בטורטייה השנייה ואופים כ-5 דקות.

טיפים
  • מומלץ להגיש את הקסדייה עם הרטבים המקסיקניים הקלאסיים: סלסת עגבניות, גוואקמולה ופריחול'ס.
  • לגיוון, אפשר להוסיף לקסדייה ירקות קלויים.
  • אפשר לקלות את הקסדייה גם על הגריל או במחבת חמה. יש להפוך את הקסדייה כדי שתיקלה משני הצדדים, ולהשגיח שלא תתפח.

  • שף איתמר דוידוב הוא מומחה לאוכל מקסיקני והבעלים של המותג טרז פזוס