בהודו, מולדתו, המנגו הוא מלך הפירות. מדי שנה עורכים לכבודו פסטיבל ממלכתי שבו אפשר להתרשם ממגוון זנים, לטעום מאכלי מנגו שמכינים שפים מרחבי המדינה ולהסתחרר מריחו המבושם. ואגב, באמצעות הריח - ולא לפי צבע הקליפה‭ - מודיע המנגו כי הוא בשל ומוכן לאכילה.

יש חובבי מנגו המתאמצים להשיג את ה"לחיים" העסיסיות של הפרי (מיד נספר על שיטה מוצלחת ליצירת "קיפודי" מנגו) ויש המחכים בציפייה כדי לזכות בגרעין ובבשר המתוק שנשאר סביבו. לא משנה באיזו צורה, העיקר שתאכלו העונה הרבה מנגו נהדר ומשובח. כדי לגוון את האפשרויות הנה פסטיבל מנגו קטן משלנו – שולחן צבעוני שערכנו לכבוד הפרי הכתום והנפלא הזה.

השיטה הכי מוצלחת לחיתוך קוביות מנגו

חותכים את המנגו (יחד עם הקליפה) צמוד לגרעין ולאורכו, לשתי חתיכות שפניהן ישרות. חורצים בבשר המנגו, רק עד הקליפה, חתכים בדוגמת שתי וערב. דוחפים את פנים המנגו כלפי חוץ כך שנוצר "קיפוד" - הקוביות נפרדות זו מזו אך עדיין מחוברות לקליפה. משחררים את קוביות המנגו מהקליפה בעזרת סכין קטנה וחדה.

סלט מנגו, חמוציות ונענע

מרכיבים (6 מנות)
  • 5 מנגו בינוניים, בשלים
  • כ-2/3 כוס חמוציות חתוכות (או גרעיני רימון בעונה)
  • עלים מ-1 צרור נענע - שטופים, מיובשים וחתוכים (אם מוצאים עלי נענע קטנטנים מוסיפים אותם לסלט בשלמותם, בלי לחתוך)
  • 1 כף שמן זית
  • 1 כף מיץ לימון טרי ‭
  • 1/2 כפית מלח
  • מעט פלפל שחור גרוס

  1. אופן ההכנה
  2. קולפים את המנגו וחותכים לקוביות. מעבירים לקערת הגשה.
  3. מוסיפים את החמוציות (או גרעיני הרימון) ואת עלי הנענע.
  4. יוצקים שמן זית ומיץ לימון, מתבלים במלח ובפלפל שחור ומערבבים בעדינות. מגישים.

סלט חזה עוף, מנגו ונבטי חמנייה

כדאי להכין את חזה העוף יום-יומיים מראש ולאחסן במקרר בכלי סגור. כשרוצים להכין את הסלט, מוציאים את העוף מהמקרר ומוסיפים את שאר המרכיבים.

מרכיבים (4 מנות)

לחזה העוף
  • נתח חזה עוף במשקל של כ-700 גרם
  • 3-2 כפות שמן זית, לטיגון
  • מעט מלח
  • מעט פפריקה חריפה
  • 1 כף מיץ לימון טרי
  • 1 כף רוטב סויה

לסלט

  • 4 מנגו בינוניים-גדולים, בשלים אך לא רכים מדי
  • כ-50 גרם (או יותר, לפי הטעם) נבטי חמנייה
  • 1/2 1 כפיות קליפת לימון מגוררת
  • 6 כפות שקדים מולבנים
  • 1/2 1 כפות שמן קנולה
  • 1 כף מיץ לימון טרי
  • 3/4 כפית מלח גס

אופן ההכנה

חזה העוף
  1. פורסים את החזה ל-8 פרוסות בעובי כ-1 ס"מ. מחממים את שמן הזית על להבה בינונית-גבוהה במחבת בעלת תחתית עבה (מומלץ להשתמש במחבת גריל עם פסים).
  2. מניחים את פרוסות חזה העוף במחבת החמה ומתבלים במעט מלח, בפפריקה החריפה, בכמה טיפות מיץ לימון ובמעט רוטב סויה. צולים כדקה והופכים לצד השני. חוזרים על התיבול וצולים עוד כ-3 דקות, עד שהבשר מוכן. הופכים שוב וצולים כ-10 שניות כדי שהתיבול ייחרך קלות.
  3. מוציאים את פרוסות החזה מהמחבת ומניחים בצלחת מרופדת בנייר סופג. מצננים לטמפרטורת החדר (כאמור, מומלץ להכין את העוף יום או יומיים לפני הכנת הסלט ולאחסן אותו במקרר).

הסלט
  1. חותכים את חזה העוף לרצועות ומעבירים לקערה גדולה.
  2. קולפים את המנגו, חותכים לרצועות ומוסיפים לקערה. מוסיפים גם את נבטי החמנייה וקליפת הלימון.
  3. שמים את השקדים במחבת יבשה וקולים כ-5 דקות על להבה בינונית, תוך נענוע המחבת מדי פעם. מוסיפים את השקדים הקלויים לקערה.
  4. מתבלים בשמן, במיץ הלימון ובמלח, מערבבים בעדינות ומגישים.

טיפ

  • אם כבר צולים חזה עוף, כמוסבר במתכון, כדאי להכין באותה הזדמנות כמות גדולה יותר של עוף ולאחסן במקרר בכלי סגור. כך תוכלו להכין עוד סלט כזה למחרת או להשתמש בבשר הקר להכנת כריכים נפלאים לארוחת צהריים קיצית, כשיש פחות זמן או חשק לבשל ולטרוח.

קרפים במלית יוגורט עם רוטב מנגו

מרכיבים (20-18 יחידות, במחבת בקוטר 18־20 ס"מ)

לקרפים
  • 1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח
  • 3/4 1 כוסות (420 מ"ל) חלב
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מי סודה
  • 2 ביצים בינוניות
  • 1/3 כוס (70 גרם) סוכר
  • 1 שקיק סוכר וניל
  • לטיגון: מעט חמאה מומסת

למלית

  • 2 מכלים (400 מ"ל) יוגורט סמיך (אני השתמשתי ביוגורט יווני סמיך 8% שומן)
  • 4 כפות גבינת מסקרפונה
  • 6 כפות (כ-40 גרם) אבקת סוכר
  • 4 כפות (כ-30 גרם) אבקת אינסטנט פודינג וניל

לרוטב המנגו

  • 2 מנגו בשלים
  • 4 כפות משקה מנגו מרוכז מוקפא
  • 1/2 1 כפות ליקר פירות (אני השתמשתי בליקר מנדרינות)
  • 2-1 כפות מיץ לימון
  • 1 תרמיל וניל גדול

להגשה

  • 1 כוס (100 גרם) פיסטוק טבעי קלוף
  • 2/3 כוס (כ-50 גרם) פתיתי קוקוס

אופן ההכנה

הבלילה

  1. מנפים את הקמח, באמצעות נפה או מסננת, לתוך קערת המערבל. מוסיפים את החלב, מי הסודה, הביצים, הסוכר וסוכר הווניל.
  2. מערבלים במהירות בינונית כ-3 דקות, עד שמתקבלת בלילה אחידה. אם נותרים גושים קטנים, מסירים את הקערה מהמערבל וטורפים קלות במטרפה ידנית עד שהגושים נעלמים.
  3. מעבירים את הבלילה לכלי סגור ומאחסנים במקרר כשעתיים.

המלית

  1. שמים את היוגורט, הגבינה, אבקת הסוכר ואבקת הפודינג בקערה בינונית ומערבבים היטב במטרפה ידנית.
  2. מכסים את הקערה ומאחסנים במקרר.

רוטב המנגו
  1. קולפים את המנגו וחותכים לחתיכות בינוניות. אם משתמשים בבלנדר ידני, מעבירים את חתיכות המנגו לקערה מתאימה. אם משתמשים במעבד מזון או בקוצץ אחר, מעבירים את המנגו לקערת המעבד או הקוצץ.
  2. מוסיפים את רכז המנגו, הליקר ומיץ הלימון. חוצים את תרמיל הווניל ומרוקנים את הגרגירים בעזרת קצה סכין חדה אל הקערה.
  3. מעבדים את כל המרכיבים עד שמתקבל רוטב אחיד.
  4. מאחסנים במקרר עד השימוש.

הרכבת המנה
  1. מחממים את התנור ל-165 מעלות. מפזרים את הפיסטוק בתבנית וקולים בתנור החם כרבע שעה. מנערים את התבנית פעם-פעמיים בזמן הקלייה. מוציאים מהתנור ומניחים לצינון.
  2. שמים את פתיתי הקוקוס במחבת יבשה וקולים אותם על להבה בינונית, תוך הנעת המחבת מדי פעם, 5-4 ‬ דקות - עד שפתיתי הקוקוס רק מזהיבים. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון.
  3. עורמים את הפיסטוק ופתיתי הקוקוס על קרש חיתוך נקי וקוצצים ביחד. מניחים בצד.
  4. מוציאים את הבלילה מהמקרר ומערבבים. מושחים את המחבת במעט מאוד חמאה מומסת ומחממים קלות על להבה בינונית.
  5. יוצקים אל המחבת כ-3 כפות מהבלילה ומניעים את המחבת כך שהתחתית תכוסה בשכבה דקה. מטגנים כחצי דקה עד שצדו התחתון של הקרפ זהוב והופכים לצד השני. מטגנים כ‭20-‬ שניות ומעבירים לצלחת. יוצרים כך קרפים מכל הבלילה. מדי פעם משמנים את המחבת, לפי הצורך, במעט חמאה.
  6. מורחים על כל קרפ ככף מהמלית ומגלגלים. מניחים בצלחת ויוצקים מעל את רוטב המנגו. מפזרים מעל את תערובת הפיסטוק והקוקוס ומגישים.

עוגות מנגו ושקדים הפוכות

מרכיבים (12 עוגות אישיות בתבנית שקעים)

  • חמאה רכה מאוד, לשימון השקעים
  • 2 מנגו, קלופים ופרוסים
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 150 גרם חמאה, בטמפרטורת החדר
  • 3 ביצים גדולות, בטמפרטורת החדר
  • 1/4 כוס מיץ לימון
  • 1 כפית קליפת לימון מגוררת
  • 1/2 כוס (50 גרם) שקדים מולבנים טחונים
  • 1 כוס (140 גרם) קמח, מנופה
  • 1 כפית אבקת אפייה

אופן ההכנה
  1. מחממים את התנור ל-165 מעלות. משמנים את השקעים בחמאה.
  2. מרפדים את תחתיות השקעים בפרוסות המנגו.
  3. שמים את הסוכר והחמאה בקערת המערבל ומערבלים במהירות בינונית-גבוהה כ-3 דקות, עד שמתקבל קרם אחיד. מוסיפים את הביצים, זו אחר זו, ומערבלים כחצי דקה לאחר כל הוספה.
  4. מוסיפים את מיץ הלימון ואת הקליפה ומנמיכים קצת את מהירות המערבל. מוסיפים את השקדים הטחונים, הקמח ואבקת האפייה ומערבלים כדקה רק עד שמתקבלת עיסה אחידה.
  5. ממלאים את השקעים (כמעט עד סופם) בעיסה ואופים כ-20 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגות יוצא יבש.
  6. מוציאים את התבנית מהתנור ומניחים בחוץ לכמה דקות. משחררים את העוגות מהשקעים בעודן חמות כדי שפרוסות המנגו לא יידבקו אל תחתיתם.
  7. מצננים לטמפרטורת החדר ומגישים. מומלץ להגיש את העוגות טריות כששוליהן עדיין פריכים.

איך שומרים?

  • במקרר, בכלי אטום, 3 ימים. במקרה כזה מגישים את העוגות קרירות, או בטמפרטורת החדר.