הערה כללית לגבי זמני צלייה וחום: כל תנור מתנהג אחרת, כך שאי אפשר לתת מתכון מדויק שיתאים בדיוק לכל תנור ותנור. לכן, כדאי להכיר היטב את תכונותיו של התנור שיש בבית. כמו כן, מידת העשייה היא עניין של טעם אישי. יש מי שאוהבים עוף עסיסי ויש כאלה שחייבים שהבשר יהיה מבושל לחלוטין – ואז עוד קצת. לכן, הזמנים שניתנו במתכון הם בסופו של דבר הערכה.

מרכיבים (4-3 מנות)

  • 1 עוף במשקל בינוני, רצוי אורגני וטרי ככל האפשר
  • 8-6 תפוחי אדמה אדומים בגודל בינוני
  • שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

  1. קולפים את תפוחי האדמה. חוצים אותם לאורך ואחר כך לרוחב לקבלת רבעים. משרים את הפלחים במשך רבע שעה בקערה גדולה עם הרבה מים. באמצע ההשריה מחליפים את המים.
  2. מוציאים את תפוחי האדמה מהקערה, מעבירים אותם לסיר ויוצקים עליהם מים קרים עד שהם מכוסים לחלוטין. מוסיפים מלח (1 כף מלח לכל ליטר מים), מביאים לרתיחה ומבשלים ברתיחה עד שאפשר לנעוץ בתפודים סכין בקלות. מסננים את תפוחי האדמה ומשאירים אותם במסננת כדי שיתייבשו.
  3. מחממים תנור לחום גבוה מאוד (240 מעלות). משמנים קלות תבנית אפייה לא גדולה, שתכיל את העוף כך שיישאר סביבו כמה שפחות מקום.
  4. מייבשים היטב את העוף בעזרת מגבות נייר. ממליחים ומפלפלים את חלקו הפנימי של העוף. משמנים קלות את הידיים בשמן זית ומורחים את העוף באופן אחיד בשמן. מניחים את העוף בתבנית כשהחזה פונה כלפי מעלה. ממליחים ומפלפלים אותו. אם משתמשים במדחום לבשר, נועצים אותו כעת - בחלק הפנימי של הירך, קרוב לחזה, בלי שהוא ייגע בעצם. יש להחדיר לתוך הבשר את המדחום כולו.
  5. משמנים בנדיבות תבנית אפייה גדולה ומניחים בצד.
  6. כשהתנור חם, מכניסים לתוכו את התבנית עם העוף ומיד מורידים את הטמפרטורה ל-200 מעלות (אם לתנור שלכם אין מצב טורבו, רצוי שהתבנית עם העוף תהיה בחלקו העליון והתבנית עם תפוחי האדמה בחלקו התחתון. אם לתנור יש מצב טורבו – מיקום התבניות אינו חשוב).
  7. לאחר 15 דקות מוציאים את התבנית והופכים את העוף כך שהחזה פונה כלפי מטה. משקים את העוף עם מיצי הצלייה ומחזירים לתנור. מכניסים לתנור גם את תבנית האפייה השנייה, שאותה שימנו קודם.
  8. כעבור 15 דקות מוציאים את התבנית המשומנת, מניחים בה את תפוחי האדמה ומנערים בזהירות, כך שהם יצופו בשמן מכל הצדדים. מחזירים את התבנית לתנור וממשיכים לצלות את העוף ותפוחי האדמה עד שהם מוכנים – כ-40-30 דקות. בזמן הצלייה מנערים מדי פעם את התבנית עם תפוחי האדמה.
  9. אם רוצים שתפוחי האדמה יספגו את טעמי העוף, כ-25 דקות לאחר הכנסת תפוחי האדמה לתנור מוציאים את שתי התבניות מהתנור, מעבירים את העוף ואת מיצי הצלייה שלו לתבנית תפוחי האדמה (מניחים אותו כשהחזה פונה מעלה) וממשיכים לצלות עד שהעוף מבושל ותפוחי האדמה שחומים.
  10. מוציאים את התבניות מהתנור ונותנים לעוף להתקרר כמה דקות כשחזהו פונה כלפי מטה – הדבר יאפשר לנוזלים לזלוג מטה בתוך הבשר ולהפוך את החזה לעסיסי יותר.