מרק עוף עם אפונה טרייה ואטריות כשרות לפסח

לכל עדה יש מרק שנהוג להגיש בפסח. במרק העוף של יהודי איטליה יש שומר המוסיף המון טעם. בזמן ההגשה מוסיפים לו אטריות כשרות לפסח (שהן בעצם מעין חביתיות שאותן פורסים לרצועות דקיקות) ואפונה טרייה, המעניקה למנה רעננות ופריכות. האטריות והאפונה מעניקות למרק את שמו - Malfatti e Piseli in Brodo – שפירושו "חתוכים רע ואפונה במרק" (ה"חתוכים רע" מתייחס לאטריות, החתוכות באופן לא מדויק).

מרכיבים

למרק

  • 1 עוף שלם
  • 4 גזרים
  • 1 שומר
  • 1 בצל
  • 1 כרשה
  • 2 עגבניות
  • 1 פלפל אדום
  • 1 פלפל ירוק
  • שורש סלרי
  • 2 ענפי סלרי
  • 2 שורש פטרוזיליה
  • צרור עלי פטרוזיליה

לאטריות
  • 1 כוס קמח מצה (אני מעדיפה את זה שנקרא "קמח לעוגה ירושלם")
  • 4 ביצים
  • 1/4 כוס שמן זית + מעט שמן לשימון המחבת
  • 1 כוס מרק עוף
  • 1/4 כוס מי סודה

להגשה
  • אפונה טרייה
  • עלי פטרוזיליה

אופן ההכנה

המרק
  1. מנקים את העוף, קולפים את הירקות מכניסים את כל המצרכים לסיר גדול.
  2. מכסים במים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים כשעתיים ברתיחה עדינה.
  3. איטריות כשרות לפס נוסח יהדות איטליה

האטריות
  1. מערבבים בקערה את הקמח עם הביצים. מוסיפים את השמן ולבסוף את המרק, ומערבבים עד שמתקבלת תערובת נוזלית. מניחים בצד למשך כ-20 דקות.
  2. מחממים מחבת בינונית ומשמנים אותה במעט שמן זית.
  3. מוסיפים את מי הסודה לתערובת ומערבבים - זהו המרכיב הסודי שבזכותו מתקבלות חביתיות מושלמות.
  4. יוצקים בזהירות מצקת מהתערובת למחבת. מניעים את המחבת כדי שהתערובת תתפשט באופן שווה. לאחר כדקה-דקה וחצי שולי הבצק מתחילים להזהיב – וזה סימן לכך שאפשר להפוך את החביתית לצד השני. הופכים ומטגנים עוד כדקה-דקה וחצי. מוציאים מהמחבת ופורסים לרצועות דקות.
  5. חוזרים על התהליך עם יתרת התערובת, כשבכל פעם מטגנים מצקת.

ההגשה

  1. יוצקים את המרק לקעריות אישיות.
  2. מוסיפים לכל קערה את רצועות החביתיות ומעל הכל מפזרים מעט אפונה טרייה ומעט פטרוזיליה.

_____________________________________________

חסה ושום בשמן זית

יהודי איטליה נוהגים להגיש כמנה עיקרית בליל הסדר בשר כבש (בשנה שעברה, למשל, הכנו אוכף טלה בתנור). לצד הבשר מוגשת באופן מסורתי חסה מבושלת (Latuga al aglio) – מנה שטעמה המריר-מלוח מפתיע תמיד את החיך ומהווה תוספת מושלמת לבשר.

לצערי, המנה הזאת לא זוכה בכבוד הראוי לה – וכדי להפסיק את הקיפוח החלטתי לחשוף אותה בפני שאר העולם.

מרכיבים

  • 1/4 כוס שמן זית
  • 6 שיני שום חצויות
  • 4 ראשי חסה רומית, חתוכים לרצועות
  • מלח
  • פלפל שחור

אופן ההכנה

  1. בסיר רחב מחממים על אש בינונית את השמן עם שיני השום.
  2. מוסיפים את החסה לסיר ומבשלים תוך כדי ערבוב. לאחר שהנפח שלה מצטמצם (זה קורה מהר מאוד) מוסיפים מלח ופלפל שחור, וממשיכים לבשל על אש קטנה כ-15 דקות.
  3. זהו. זה כל הסיפור – קל, פשוט ומפתיע מאוד.

  • מתוך הבלוג של מירי גולדנפלד ויוחי מנדיל - אליוליני