60 שנה לתחרות הכישרונות שגילתה את קרל לגרפלד ואיב סאן לורן

דצמבר 1954 בפריז: סאן לורן זוכה בתחרות מעצבים ששינתה את חייו. לגרפלד מסתפק במקום השני ומצטרף למרוץ. דצמבר 2014 בת"א: פרויקט חדש מחפש את כישרונות העיצוב הבאים

מערכת האופנה

|

15.12.14 10:20

גולף תוכן שיווקי סטייל האב גיף עמוד חדש style hub לוגו
גולף תוכן שיווקי סטייל האב גיף עמוד חדש style hub לוגו ( )
גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות איב סן לורן 1972
גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות איב סן לורן 1972 (המנצח הגדול: מעצב האופנה איב סאן לורן)
לשימוש חד פעמי גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות 1987
לשימוש חד פעמי גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות 1987 (במקום השני: מעצב האופנה קרל לגרפלד)
גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות איב סן לורן 1969
גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות איב סן לורן 1969 (חברים טובים עם שפה עיצובית שונה בתכלית: איב סאן לורן (מימין) וקרל לגרפלד)
 

חתול ועכבר. אין דרך פשוטה יותר לתאר את היחסים שנבנו לאורך השנים בין שני מעצבי האופנה הבולטים של צרפת: איב סאן לורן בתפקיד העכבר הפיקח, וקרל לגרפלד בתפקיד החתול שרדף אחרי הזנב של סאן לורן (פלא שלאחרונה הוא אפילו השיק מותג אופנה על שם חתולתו "שופט"?).

 

 

דוגמאות למרדף הבלתי פוסק בין השניים לא חסרות: בשנת 1957 מונה סאן לורן לתפקיד המעצב הראשי של בית כריסטיאן דיור, ואילו לגרפלד זכה לכבוד דומה רק בשנת 1964, כשמונה למעצב הראשי של בית האופנה קלואה (תפקיד אותו מילא בהצלחה מרובה במשך 18 שנה). סאן לורן היה גם הראשון שזכה לרטרוספקטיבה מעבודותיו במוזיאון המטרופוליטן בניו יורק (לגרפלד עדיין ממתין), והראשון שהקים מותג הנושא את שמו, בשנת 1961, שכלל קו תפירה עילית לצד קו מוכן ללבישה (לגרפלד עשה זאת לראשונה רק בשנת 1974).

 

 

ולסיום, סאן לורן היה הראשון להחזיר את נשמתו לבורא, וזכה ללוויה מפוארת שכללה את כל תעשיית האופנה לדורותיה. לגבי לגרפלד, יש הסבורים כי יחיה לנצח ויש שיטענו כי כבר שנים מדובר בלא יותר מהולוגרמה של הדבר האמיתי. כך או כך, אין ספק כי מדובר בשתי דמויות שמיטיבות לעשות הכול בסטייל. אפילו למות.

 

 

אבל לא רבים מודעים לכך שהחתול והעכבר, לגרפלד וסאן לורן, גם החלו את דרכם באותה נקודה ממש – בתחרות המעצבים הצעירים של חברת מוצרי הצמר "וולמארק", שהתקיימה בדצמבר 1954 בחסות התאחדות יצרני הצמר הבינלאומית, וגם שם – לצערו של קרל – היה זה איב שגרף את הפרס על המקום הראשון, בזכות שמלת קוקטייל שחורה מצמר שעיצב לתחרות.

 

 

עוד בערוץ האופנה

 

 

צילום: gettymages
גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות שאנל (צילום: gettymages)

 

 

סאן לורן היה אז נער צעיר בן 18, שהגיע שנה קודם לכן לפריז מהעיר אורן באלג'יריה. את מזלו בתחרות של וולמארק ניסה כבר בשנה שלפני כן, אבל אז הגיע רק למקום השלישי. שנה מאוחר יותר ניגש בשנית, והפעם ניצח בגדול, תוך שהוא עוקף בסיבוב את חברו לספסל הלימודים מבית הספר לתפירה עילית "שמברה סינדיקל דה לה הוט קוטור", הגרמני בן ה-21, קרל לגרפלד, שזכה בתחרות במקום השני (חתול ועכבר כבר אמרנו?), הודות למעיל צהוב שעיצב בקווים ישרים עם מחשוף וי בגב.

 

 

זו היתה בסך הכול השנה השנייה לקיומה של התחרות, אך במונחי תעשיית האופנה והתקשורת של אותם ימים, היא הפכה כבר אז למקפצה גדולה לפרסום וחשיפה בינלאומית עבור מעצבים. העיצובים הזוכים נבחרו מתוך 600 סקיצות שנשלחו למארגני התחרות בעילום שם ונענו לאתגר של התחרות: שימוש חדשני, מקורי ומדויק בצמר כחומר גלם. חבר השופטים כלל את המעצבים הוברט דה ז'יבנשי ופייר בלמן - מענקי האופנה הפריזאית של אותם ימים.

 

 

הסקיצה הנבחרת שיצר סאן לורן לשמלת צמר תורגמה לפריט לבוש שיוצר ונתפר על ידי אחד מבתי אופנת העילית של פריז. עיתונאית האופנה אליסיה דרייק, שהביאה את סיפור התחרות בספרה The Beautiful Fall (הוצאת Back Bay Books), כתבה כי זכייתו של סאן לורן בתחרות סימנה אותו כילד הפלא החדש של פריז וסייעה לו מאוחר יותר למצוא עבודה. מיד לאחר זכייתו, נשכר סאן לורן לעבודה בסטודיו היוקרתי ביותר בפריז, כיד ימינו של המעצב כריסטיאן דיור, שאת מקומו כמעצב ראשי ירש סאן לורן שלוש שנים מאוחר יותר.

 

 

צילום: rex/asap creative
לשימוש חד פעמי גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות איב סן לורן 1998 ג'ודי (צילום: rex/asap creative)

 

צילום: gettymages
גולף תוכן שיווקי איב סאן לורן קרל לגרפלד מעצבים אופנה תחרות שאנל הוט קוטור אביב קיץ 2014 (צילום: gettymages)

 

 

על אף שבתקשורת נהגו להצמיד לשניים יריבות רבת שנים, במציאות סאן לורן ולגרפלד היו בסך הכול חברים טובים לאורך כל הדרך, עם שפה עיצובית שונה בתכלית – הראשון מצא השראה באקזוטי ובמרד הצעירים בשנות ה-60, ואילו השני חידד את יכולותיו העיצוביות בפיתוח בדים וגזרות שביקשו לתמצת את האלגנטיות האירופאית. די בהצצה בתצוגת האופנה האחרונה של שאנל, שהתקיימה בתחילת החודש באוסטריה, כדי לגלות את מקורות ההשראה של לגרפלד, המעצב הראשי של שאנל מזה 32 שנים. לגרפלד הושפע מהביגוד האוסטרי והאירופאי המסורתי, ושלח את הדוגמניות קארה דלווין וקנדל ג'נר בז'קטים מחויטים, חולצות לבנות עם צווארוני מלמלה רחבים, ושמלות רקומות שנראו כאילו נשלפו מסט הסרט "צלילי המוזיקה".

 

 

סיפור החברות בין השניים מופיע גם בסרט העלילתי על סאן לורן שעלה השנה לאקרנים, "איב סאן לורן" של הבמאי ז'ליל לאספר, בו ניתן לראות כי הם נהגו לבלות יחד במועדונים של פריז ובחופשות בדרום צרפת. מאז מותו של סאן לורן בקיץ 2008, נותר לגרפלד בן ה-82 בודד בפנתיאון האופנה העולמי, כמעצב ותיק, פעיל ומשפיע, וזאת על אף שאפילו אחד השופטים באותה תחרות של וולמארק עדיין בחיים – הובר דה ז'יבנשי יחגוג בפברואר הקרוב 88, אך בניגוד ללגרפלד הבלתי נלאה, הוא כבר פרש מעיצוב אופנה אי שם בשנות ה-90.

 

 

שישים שנה בדיוק עברו מהתחרות שהשיקה את הקריירות המפוארות ביותר של היובל האחרון בעולם האופנה, ובמקרה או שלא במקרה, השבוע משיקה קבוצת גולף הזדמנות מקבילה. פרויקט Style_Hub של הקבוצה מבקש לעודד עיצוב ישראלי חדשני, ולאפשר לכישרונות חדשים מכל תחומי העיצוב לבוא לידי ביטוי. גולף מזמינה מעצבים צעירים מתחומי האופנה, האקססוריז, התכשיטים, הטקסטיל, האביזרים לבית, האיור והעיצוב הגרפי להגיש את מועמדותם לפרויקט, שבסופו ייבחרו המוכשרים שעיצוביהם ישתלבו בחנויות הרשת. לגרפלד וסאן לורן הם אומנם יחידים בדורם, אבל ההיסטוריה שלהם מלמדת ששווה לקפוץ על הזדמנויות לפרוץ.

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד