ברשימת הפריטים העיצוביים המושמצים ביותר אין ספק שהטפטים היו זוכים למקום מכובד. אבל כמו פריטים מושמצים אחרים גם הם חזרו, ובגדול, וכרגע נראה שהם כאן כדי להישאר. אם פעם התהדרו הקירות בבתים של הסבתות שלנו בטפטים מזוויעים למדי (אני אישית זוכרת אַיִל עצום בגודלו על טפט בסגנון ג'ונגל), הרי שהיום אין כמעט מעצב אופנה או אדריכל בעל שם עולמי שלא שולח ידו לתחום.

>> לחצו כאן לכל הבתים הכי יפים

שרית קרייתי־גולדשטיין, מבעלי גולדשטיין גלרי טפט, שנולדה וגדלה לתוך התחום, יודעת לספר שבסוף שנות ה־50 הייתה בארץ נטייה לשלב טפטים בבתים רבים, בעיקר מסיבות פרקטיות - זה לא מתלכלך והבית נראה "לבוש" וחמים גם בתקציב מצומצם. הראשונים לאמץ את הטפטים בשנים אלה היו העולים מאירופה, שהיו רגילים לבתים "לבושים" ונתקלו בארץ בקירות לבנים למדי.

אז מה השתבש כך שהטפטים הפכו למאוסים?

"במהלך השנים נכנסו לשוק המקומי טפטים באיכות ירודה מחומרים זולים, למשל מנייר במשקל 80 גרם בלבד במקום 200 גרם כמקובל", מבארת קרייתי־גולדשטיין את זריחתה של השקיעה. "כשהנייר לא איכותי ניכרים תוך זמן קצר החיבורים ונוצרים קילופים, וכך החלה הסטיגמה השלילית שלהם. כשירדה קרנם של הטפטים הם הוחלפו בצבעים ססגוניים ואפקטים שונים לקירות, ובכלל זה השפריץ הידוע לשמצה", היא מוסיפה. "בשנות ה־90 שיווקתי טפטים דווקא לשוק הרוסי", מוסיף אברהם מאיירס, בעלי חנות הטפטים מאיירס, "כי באותה תקופה בארץ יצאו לשוק כל מיני צבעי קיר מיוחדים והטפטים כמעט נעלמו".

איך התהפך שוב הגלגל לטובת הטפטים?

"סביב שנת אלפיים החל להיכנס לתמונה דור חדש וצעיר של מעצבים וחל גם שינוי דרמטי בחומרים שמהם מיוצר הטפט", מסבירה קרייתי־גולדשטיין, "לא עוד נייר, אלא שורה של חומרים חדשים, ובראשם ה־Nonwoven – בד לא ארוג. לצידו נכנסו לשימוש גם קש יפני, אבן מינרלית בשם מיקה, משי, סיבי סיסל – צמח הידוע גם בשם אגבה המאופיין בעלים בשרניים שמהם אורגים, עלי קוקוס ארוגים ועוד.

"הראשונים להעז ולחזור להשתמש בטפטים היו בתי קפה ומסעדות. לעומת זאת, בתי המלון ומשרדים מסחריים גדולים תמיד היו לקוחות של טפטים, כך שמבחינתם לא מדובר בטרנד חוזר. מהתחום המסחרי עבר הטרנד גם לתחום הפרטי, וכך החלו אדריכלים ומעצבי פנים להשתמש בטפטים בבתים ובדירות".

מה הולך היום בתחום?

"היום אופנתי מאוד להשתמש בתמונות קיר שמופקות בהדפסה דיגיטלית על פי דרישת הלקוח", מספר מאיירס. "התמונה יכולה להיות קובץ פרטי שהלקוח מביא או תמונה ממאגר קיים. גם השימוש בחומרים מגוונים מקובל והולך מאוד".

איזה טפט בוחר הלקוח הישראלי הממוצע?

"רוב הישראלים פוחדים מצבע נועז ומעדיפים גוני שמנת בהירים ולא צעקניים", אומר מאיירס. "לעומתם, לקוחות שמוצאם בארצות הברית, בצרפת, ברוסיה, באוסטרליה וכדומה אוהבים יותר חיוּת וצבע. בשנה האחרונה אני חש שישראלים נפתחים קצת ומוכנים להכניס הביתה טפטים בולטים יותר בצבעם או בדוגמתם. מה שכן, הדוגמאות הקלאסיות תמיד באופנה, למשל מדליונים ופרחים. לאחרונה יש גם נטייה לבחור בדוגמאות גיאומטריות בסגנון וינטג'".

הבשורה ממילאנו

זריקת מרץ משמעותית קיבל התחום כשגדולי המעצבים בעולם החלו לעצב קולקציות טפטים מקוריות, נועזות ובעלות אמירה אישית. בהקשר הזה אפשר להזכיר את כארים ראשיד, רוברטו קוואלי, זאהה חדיד, מרטין מרג'יאלה, הרלד גלוקלר, פיירו פורנסטי ועוד רבים ומוכשרים.

בעקבות זאת הפכו הטפטים לחלק מהותי בעולם העיצוב של היום, שגם בו קיימים טרנדים שונים ומגמות מובילות. עם הטרנדים הבולטים היום ניתן למנות את הרטרו־שיק עם הצורות הגיאומטריות; הסגנון הרומנטי עם ההדפסים מהטבע והדוגמאות שמזכירות ציור בצבעי מים; טפטים עם נגיעות אוריינטליות בהשראת תרבויות מהודו, סין ויפן; צבעוניות חזקה ודומיננטית; טפטים דמויי עץ או דמויי קיר לבנים ועוד.

קרייתי־גולדשטיין מציינת שתי מגמות מרתקות במיוחד: הראשונה היא שימוש נרחב בקש יפני - חיפוי קיר שעשוי מקש טבעי בשיטות מסורתיות של אריגה על גבי נול, כשהחומר הארוג מודבק על גבי נייר משי. על אף המראה המדהים של הטפט כאן הוא ניחן בחיסרון, שכן חיבוריו נראים לעין. המגמה השנייה היא טקסטורות תלת־מימדיות, בין אם בפועל ובין אם כאשליה אופטית. קיימים היום בשוק טפטים רבים בטקסטורות שונות, למשל מחומר דמוי עור או בשילוב של פנינים, נוצות, אבנים צבעוניות וכדומה. במקביל נפוצים טפטים עם הדפס דיגיטלי שמשווה מראה תלת־מימדי, אף שהטפט שטוח לגמרי.

מי קובע את הטרנדים העולמיים? לצד המעצבים והמותגים בולטות שתי תערוכות מרכזיות בתחום: תערוכת Heimtextil בפרנקפורט, שמתקיימת בינואר וכוללת יותר מאלפיים מציגים מ־60 מדינות; וה־Salone del Mobile, שבוע העיצוב השנתי במילאנו שנערך באפריל ומהווה כר נוח למעצבי טפטים, בעיקר כאלו המציגים לראשונה בתחום. אחת החברות שמשכו תשומת לב רבה במיוחד בתערוכה האחרונה היא Studio Job בשיתוף חברת NLXL, שהציגה קולקציית טפטים מהפנטת.

בראיון סיפר לי מרטן סטטיוס־מולר מסטודיו ג'וב כי "הקולקציה מורכבת משבעה טפטים המשלבים הרבה סמלים אוניברסליים, איורים ואייקונים בקומפוזיציות מעניינות, הן בשחור־לבן והן בצבעוניות עזה ובגימור מָט. הטפטים מורכבים ממוטיבים שהופיעו בהדפסים ישנים של סטודיו ג'וב, ולשם הפקת הקולקציה המיוחדת נשלפו מהארכיונים".

יש גם בעבודת יד

ז'אנר מדהים שמתאים למי שניחן בטעם ייחודי (ובעיקר בכיסים עמוקים) הוא טפטים העשויים בעבודת יד, למשל אלה של חברת FABS האיטלקית או של האמן הבריטי המרתק יו דנפורד־ווד.

בארץ הנישה של טפטים בהזמנה אישית נמצאת בחיתוליה. ליאור אלחסיד, מעצבת פנים וטפטים ומנהלת האתר "990 טפטים" המציע טפטים בהזמנה אישית, מספרת: "מנכ"ל החברה אורן כהן, המנהלת רוני כהן ואנוכי נפגשנו כששיתפנו פעולה בעיצוב בוטיק בגדים בזכרון יעקב לפני שנתיים. רצינו להדביק טפט על אחד הקירות ופנינו לחברות רבות בשוק, אבל כולן אמרו לנו שהטפט שרצינו יגיע תוך חודש לפחות. כיוון שהזמן שלנו היה מוגבל החלטנו להדפיס את הדוגמה שרצינו בעצמנו, ומשם התחיל להתגלגל הרעיון.

"שלושתנו עוסקים בעולם העיצוב מזוויות שונות ומשלימות, והבנו שיש לנו יכולת וידע כדי לעצב לבד ולספק טפטים תוך ארבעה ימי עסקים בלבד".

מהן הדוגמאות הפופולריות ביותר באתר?

"הן משתנות בהתאם לסוג הלקוח. לקוחות פרטיים, המזמינים טפטים לבית, בוחרים בדוגמאות קלאסיות ושקטות יותר, ואילו לקוחות עסקיים בוחרים בטפטים משוגעים ומקוריים, כאלו שמשאירים רושם. הטרנדים החזקים עכשיו הם של תמונות הקיר, בדרך כלל של נוף או דמויות, וכמובן הרטרו, עם חזרה אחורה לטפטים של שנות ה־60 וה־70".

טפט מאויר של ורד סלמה אזולאי לאתר "990 טפטים". הנישה של טפטים בהזמנה אישית עדיין בחיתולים (צילום: ורד סלמה אזולאי )
טפט מאויר של ורד סלמה אזולאי לאתר "990 טפטים". הנישה של טפטים בהזמנה אישית עדיין בחיתולים (צילום: ורד סלמה אזולאי )

איפה הכסף?

"טפט משתלם כלכלית יותר מצבע", טוען אברהם מאיירס. "אמנם העלות הראשונית יקרה יותר, אבל צבע צריך לחדש כל שנתיים בממוצע, ואילו טפט יכול ללוות אותך שנים רבות. מסקר שנערך לאחרונה באנגליה עולה שהאנגלים מחליפים טפט כל 10-7 שנים, ולא בגלל בלאי אלא בגלל הרצון בגיוון, כך שטפטים משתלמים יותר לטווח הארוך".

רגע לפני שמדביקים

4 טיפים חשובים למי שמטפט

  • לא כדאי להדביק לבד, אלא אם ניחנתם בכישרון יוצא דופן. השאירו את המלאכה למדביק מקצועי. בכל חנות ישמחו להמליץ לכם על מדביק רציני, שיגבה כמה מאות שקלים לכל גליל.

  • בחרו בטפט קל לניקוי ובכזה שאפשר להוריד ולהדביק בחזרה במידת הצורך (טפטים מנייר נכשלים בנקודה הזו, אבל ברוב החומרים האחרים זה אפשרי).

  • לא קל לדמיין איך ייראה טפט ססגוני כשהוא מודבק על פני קיר שלם. חשבו ארוכות לפני שאתם מדביקים טפט דומיננטי על משטחים רחבי ידיים.

  • לא רק לקיר: בעזרת טפטים אפשר לשדרג כמעט כל רהיט: שולחנות, ספריות, ארונות, דלתות וכדומה.

הדוגמאות הקלאסיות - למשל פרחים - תמיד באופנה. טפט מבית מטפטים
הדוגמאות הקלאסיות - למשל פרחים - תמיד באופנה. טפט מבית מטפטים

____________________________________________________________________________________________________________

עוד במגזין GOstyle: