תחושת דז'ה וו קלה עולה כשמביטים בתמונות שצולמו בשבוע שעבר ב-Fashion Forward – שבוע האופנה השלישי שהתקיים בדובאי. 18 המעצבים שהציגו בנסיכות העשירה כקורח במפרץ הפרסי, יכלו להתערות בקלות בלוח התצוגות של שבוע האופנה גינדי תל אביב שהתקיים כאן בחודש שעבר. מזרח תיכון חדש עוד יכול להיבנות באזור הכי רותח בעולם, בזכות אופנה חוצת גבולות.

לא רק הגודל, ההיקף וחבלי הלידה משותפים לתל אביב ולדובאי. גם שם, כמו כאן, הציגו מעצבים צעירים לצד ותיקים וניכר ניסיון לאפיין את טעמה של הלקוחה הפוטנציאלית על קו התפר שבין מודרני למסורתי, בין אלגנטי לפיינשמעקרי. כמו בדובאי, גם בישראל נעזרו בהנהלת שבוע האופנה בחותמת אופנתית בדמותה של עורכת מגזין "ווג" איטליה פרנקה סוזאני, אשר בעונה שעברה ייסדה את אירוע Vogue Fashion Dubai Experience, תצוגת אופנה מקומית לאיתור כישרונות צעירים.

עוד בערוץ האופנה

"זה עולם חדש עם יצירתיות חוצת גבולות", סיפרה סוזאני בביקורה בישראל לפני כחודש בראיון ל-Xnet, וניתן להקיש מדבריה גם על הנעשה במדינות עם שבועות אופנה מתפתחים כמו פולין, קזחסטן, אוקראינה, וכמובן, דובאי. "בעשור האחרון אנחנו עורכים תחרויות של מעצבים צעירים בווג איטליה, וניתן להבחין שהזוכים מגיעים ממדינות כמו טורקיה, סין, גרמניה. לטעמי זה לא טרנד, אלא דרך חדשה לראות אופנה, כמשהו שלא מתקיים רק בצירים המרכזיים".

תצוגה של רמי קאדי. "גיליתי כאן מנהטן באמצע שומקום, בלב המדבר", אמרה פרנקה סוזאני (צילום: gettyimages)
תצוגה של רמי קאדי. "גיליתי כאן מנהטן באמצע שומקום, בלב המדבר", אמרה פרנקה סוזאני (צילום: gettyimages)

יריית הפתיחה ביחסי ווג איטליה-דובאי התקיימה באוקטובר האחרון, כאשר שורה ארוכה של מעצבים ואנשי אופנה איטלקים מהשורה הראשונה עשו את דרכם אל דובאי. סוזאני ארזה את הדוגמניות נעמי קמפבל וקרולינה קורקובה, הפלייבוי ויורש המיליונים לאפו אלקן, והמעצבים דונטלה ורסאצ'ה, רוברטו קוואלי, ריקרדו טישי, והתאומים דין ודן קאטן מהמותג Dsquared. תמונות מהאירועים הרבים בהם נכחה החבורה העליזה פיארו באותם ימים את הרשתות החברתיות, והציגו אותם חוגגים בארוחות ערב, מסיבות ותצוגות אופנה.

במסיבת העיתונאים שהתקיימה אז לרגל האירוע, נראתה סוזאני כנטע זר בשמלה אביבית ללא שרוולים לצד חבורת גברים עטויי כיסוי ראש לבן. התמונה מדגימה היטב את קלישאת התצלום ששווה אלף מילים, ומכילה בתוכה את כל המתחים הקיימים בדובאי – קדמה מול מסורת, נשים חזקות מול פטריארכיה גברית, חילוניות מול חוקי השריעה המוסלמית הקיימים במדינה.

"דובאי היא מקום שנוי במחלוקת", אמרה סוזאני בראיון. "או שאוהבים את דובאי, או שלא. אין באמצע. כשהגעתי לכאן בפעם הראשונה הייתי בהלם, במובן החיובי של המילה. גיליתי כאן מנהטן באמצע שומקום, בלב המדבר. כאן זה העתיד. בגלל זה החלטנו לייסד כאן תחרות אופנה". "דובאי היום היא לוקיישן חובה לתעשיית האופנה הגלובלית", הוסיפה בראיון אחר. "תחרות המעצבים הצעירים שאנחנו עורכים צפויה לסייע לקולות חדשים, שבעתיד יפתחו את תעשיית האופנה המקומית".

שבוע האופנה בדובאי מושך אליו גם מעצבים ממדינות ערב שכנות כמו לבנון ואף מאירופה, אך מבחינת השפה העיצובית ניכר בו ניסיון לגשר בין מראה מאופק ואלגנטי לבין הסגנון המזוהה עם טעמה המפוקפק של הלקוחה מדובאי – זאת שאוהבת בגדים נוצצים המאפשרים לה להציג את עושרה הרב.

המעצב ממוצא הודי איסה בגורוואלה, שנולד וגדל באמירויות המפרץ ופועל כיום מתוך סטודיו בדובאי, הציג קולקציה צבעונית ועשירה במשי, פרווה ופאייטים, בליווי סטיילינג שהזכיר מעט את הזוהר ההוליוודי של שנות ה-30: שמלות ערב ארוכות עם מחשופים עמוקים וגב חשוף, ומעליהן מעיל פרווה יוקרתי. עיצובים מעניינים הציג גם המעצב הלבנוני הצעיר באשאר אסף, שהעלה את הדוגמניות שלו אל המסלול עם איפור עיניים לבן, כמו כנפי מלאכים שיצאו מהגבות וקישטו את המצח. אסף, הפועל מתוך סטודיו בביירות, הציג קולקציה מינימליסטית לנשים ולגברים, ובה שמלת מעטפת שחורה ממשי עם שרוולים מעט תפוחים, או סריג בורגונדי לגברים עם קיפולים היוצרים מראה ארכיטקטוני.

זוהר של פעם. התצוגה של איסה בגורוואלה  (צילום: gettyimages)
זוהר של פעם. התצוגה של איסה בגורוואלה (צילום: gettyimages)

לצד התצוגות נערכו במסגרת שבוע האופנה בדובאי גם פאנלים של אנשי אקדמיה ואופנה, בדומה לאלו המתקיימים בשבוע האופנה חולון. החיבור המתבקש מעלה את השאלה האם לא כדאי בעתיד לאחד גם בין שבועות האופנה המתקיימים בישראל, ופונים לתעשייה מקומית וזעירה הנלחמת על כל קול, מעצב ואורח מוביל מהעולם. דוברי הפאנלים בדובאי עסקו בשאלות שמעסיקות כמעט כל תעשיית אופנה קטנה, כמו הרגלי הצריכה של הלקוחות ברשת, הקשר בין אמנות ואופנה, מודרניות באופנה ערבית, ושיחה עם הבלוגר בריאן בוי על השימוש במדיה חברתית לקידום אופנה. במילים אחרות, אמרתם דובאי – אמרתם תל אביב.

דווקא השאלה הגדולה מכל לא נשאלה בפה מלא: האם שבוע האופנה של דובאי צפוי להביא את הבשורה החדשה של אופנה מהמזרח התיכון? אם לשפוט על פי התצוגות שנערכו בשבוע שעבר, התשובה פשוטה: לא כל עוד המעצבים המציגים בו מעדיפים לנסות לייצר תחליפים לפריטים של בתי האופנה הגדולים השולטים בדובאי, שאותם יכולים תושבי הנסיכות לרכוש ללא קושי. שבוע האופנה בדובאי נדרש להציג קולות מקוריים יותר, אשר יסייעו לו לבלוט מעל שבועות אופנה אחרים – כפי שקרה לאחרונה בשבוע האופנה המתקיים בקייב.

לקוחות עם כיסים עמוקים. תצוגה של זארינה בשבוע האופנה בדובאי (צילום: gettyimages)
לקוחות עם כיסים עמוקים. תצוגה של זארינה בשבוע האופנה בדובאי (צילום: gettyimages)

שוק היוקרה המתפתח בסין ומדינות מזרח אסיה אומנם תפס בזמן האחרון את הכותרות, אך יש לזכור כי הלקוחה ממדינות המפרץ עדיין מחזיקה בכיסים עמוקים וכוח קנייה רב. מי שמבלה ברחובות יוקרתיים בבירות אופנה כמו מילאנו, לונדון ופריז, מכיר את הסיטואציה מקרוב: נשים מכוסות ניקאב שחור המכסה את פניהן ומשאיר חריץ הצצה לעיניים בלבד, אשר ידיהן עמוסות בשקיות של בתי אופנה מערביים: דולצ'ה וגבאנה, לה פרלה, ורסאצ'ה ועוד. בעוד בציבור הן לרוב לבושות שחורים, בבית ובאירועים משפחתיים וחברתיים הן מתקשטות בבגדים המעוצבים.

על מנת להפוך את דובאי למובילת אופנה של ממש, על המעצבים הפועלים בה להפסיק לנסות להילחם ברוברטו קוואלי, למשל, ולהציע ללקוחה המקומית אופנה מקורית שלא תוכל לעמוד בפניה.