>> ערוץ האופנה הישראלי ב-HOT - צפו בכל התוכניות

ביום חמישי האחרון הוגשה הצעת חוק חדשה לכנסת, המבקשת לאסור מכירה של פרוות בישראל. על ההצעה החדשה, השונה במעט מהשתיים הקודמות, שהגישו בעבר חברי הכנסת ניצן הורוביץ ורונית תירוש, חתומים מלבד השניים האחרונים גם חברי הכנסת איתן כבל, יואל חסון, דב חנין, מירי רגב, נינו אבסדזה ומסעוד גנאים - שמונה חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית, שמוכיחים כי נושא צער בעלי חיים הוא נושא הומניטרי, חוצה דעות פוליטיות ודילים בין מפלגתיים. במידה ותעבור הצעת החוק הנוכחית, תהפוך ישראל למדינה הראשונה בעולם שתאסור על מכירת פרווה בגבולותיה.

אווה מנדז בקמפיין עבר של Peta. הסלבס מתפשטים נגד פרוות
אווה מנדז בקמפיין עבר של Peta. הסלבס מתפשטים נגד פרוות

בניגוד להצעות החוק הקודמות שתבעו איסור ייצור, ייבוא ומכירה של פרווה בישראל, ועוררו כנגדן קבוצות אינטרסים רבות, הצעת החוק החדשה מבקשת דבר אחד בלבד - למנוע מכירת פרווה בישראל. למרות שנדמה כי ההצעה החדשה חלשה מקודמותיה, מדובר למעשה במהלך טקטי מחוכם שנעשה רק למראית עין. כלומר, מכיוון שממילא אין ייצור פרוות בישראל, חוק האוסר את מכירתן ימנע באופן אוטומטי גם את הייבוא שלהן. היחידים שיוצאים נשכרים מהצעת החוק, כמו גם מההצעות הקודמות הם החרדים, שיוכלו להמשיך ולרכוש פרווה לכובעי השטריימל מתוקף הסטטוס קוו. התיקון בניסוח החוק נעשה כך שהאיסור אינו כולל פרווה הנחוצה לקיום מנהגים מסורתיים או כאמצעי להגדרת זהות תרבותית, כמו השטריימל, אותו כובע עשוי זנבות צובל, המזוהה עם קהילות החרדים ממזרח אירופה מזה מאות שנים.

פרוות בקולקציה של לנוון. ארגונים למען זכויות בעלי החיים יוצאים נגד תעשיית האופנה (צילום: אתר www.fur-style.com )
פרוות בקולקציה של לנוון. ארגונים למען זכויות בעלי החיים יוצאים נגד תעשיית האופנה (צילום: אתר www.fur-style.com )

העונש המרבי לעוברים על החוק: חצי שנת מאסר או קנס כספי. בשיחה עם ג'יין הלוי, יו"ר הקואליציה הבינלאומית נגד פרוות, היא מסבירה כי המהלך הנוכחי נועד לאפשר חקיקה ראשונית בתחום. כמו כן, במידה שהצעת החוק תאושר בישראל, יהיה קל יותר בעתיד לחוקק חוקים דומים במדינות נוספות. עם זאת, עוד מוקדם להתלהב. הצעות החוק שהגישו בעבר תירוש (2010) והורוביץ (2009) לא עברו את הקריאה השנייה והשלישית.

ברשימה השחורה של Peta: אנה ווינטור (צילום: gettyimages)
ברשימה השחורה של Peta: אנה ווינטור (צילום: gettyimages)

על הכוונת של החוק החדש נמצאת, כמובן, תעשיית האופנה. "פרוותם של בעלי החיים נמצאת בשימוש בעיקר בתעשיית האופנה", נכתב בדף ההסבר של הצעת החוק החדשה. "בארץ חמה כמו ישראל השימוש בפרוות מקומם במיוחד, שכן אין כל נחיצות בפרוות, והן נרכשות בעיקר כסמל סטטוס. במאה ה-21, קיימים בדים סינטטיים המחממים יותר מפרוות. אף ראשי התעשייה מצהירים כי קיימות כיום טכנולוגיות שנועדו להפוך את הפרוות לקלילות ומחממות פחות, כדי להתאימן לכל מזג אוויר".

כידוע, תעשיית הפרוות כרוכה באכזריות ובסבל בל יתואר עבור בעלי החיים: מתנאי גידול מחפירים ועד הריגתם בתהליך חשמול של פי הטבעת או באמצעות חנק. לרוב מופשטת החיה מפרוותה בעודה בחיים. כל הדרכים הללו מאפשרות לקבל את הפרווה באיכות הטובה ביותר, ללא פגיעה ממשית בה.

אוסטין ארמקוסט. ''תמיד הייתי מיואש מלראות כיצד מעצבים הומואים בתעשייה, כולל בן זוגי לשעבר מארק ג'ייקובס, מתעלמים באופן מופגן מזכויות בעלי החיים'' (צילום: gettyimages)
אוסטין ארמקוסט. ''תמיד הייתי מיואש מלראות כיצד מעצבים הומואים בתעשייה, כולל בן זוגי לשעבר מארק ג'ייקובס, מתעלמים באופן מופגן מזכויות בעלי החיים'' (צילום: gettyimages)

אצבע מאשימה כלפי תעשיית האופנה עומדת גם במרכז הקמפיין החדש של עמותת Peta לזכויות בעלי החיים, שדלף לאינטרנט בשבוע שעבר ויראה אור בתחילת ספטמבר. אחרי שכיסחו בעמותה את עורכת הווג האמריקאי אנה ווינטור ואת האחיות אולסן בקמפיינים מעליבים – חוזרים ב-Peta להפשיט אנשים יפים, זכר לקמפיינים של העמותה משנות ה-90 והאלפיים בכיכובן של דוגמניות. בקמפיין החדש, הפונה הפעם במובהק לקהילה הגאה הפועלת בתעשיית האופנה, מככב הדוגמן האמריקאי אוסטין ארמקוסט, כוכב תוכנית הריאליטי האמריקאית The A-List: New York, ולשעבר בן זוגו של מעצב האופנה החשוב מארק ג'ייקובס. ארמקוסט, בלונדיני חביב בסגנון אול אמריקן בויז, מככב בקמפיין החדש כשהוא צועד בעירום מלא על מסלול של תצוגת אופנה, ואת אזור חלציו מסתיר שלט עם הכיתוב Turn your back on Fur. והוא לא לבד. בשורה הראשונה של התצוגה יושבות מספר דמויות מפתח בתעשיית האופנה והבידור האמריקאית, כמו כתב החברה מייקל מוסטו, יד ימינה של עורכת מגזין מארי קלייר, סרג'יו קלטוני, ואחרים.

ברשימה השחורה של Peta: האחיות מרי קייט ואשלי אולסן (צילום: gettyimages)
ברשימה השחורה של Peta: האחיות מרי קייט ואשלי אולסן (צילום: gettyimages)

"תמיד הייתי מיואש מלראות כיצד מעצבים הומואים בתעשייה, כולל בן זוגי לשעבר מארק ג'ייקובס, מתעלמים באופן מופגן מזכויות בעלי החיים ומשתמשים בעורות ופרוות למעילים, צווארונים וחפתים", צוטט ארמקוסט בידיעה שפרסמה Peta.

המודעה בכיכובו של ארמקוסט תתפרסם החל מחודש ספטמבר במגזיני אופנה הפונים להומואים ובריכוזים של הקהילה הגאה. שני עשורים לאחר הופעתן של דוגמניות-על כמו סינדי קרופורד במודעות העמותה, עירומות כביום היוולדן עם הכיתוב "אני מעדיפה ללכת עירומה מאשר ללבוש פרווה" - ארמקוסט הוא הגבר הראשון שמוכן להתפשט כדי להסיט את המבט לדבר החשוב באמת. ואין הכוונה לישבן החטוב שלו.