היו זמנים שבהם הניסיון לרכוש בגדים לבן זוגי הסתיים בסוג של מלחמה. מי שנשואה לבחור גדול, גבוה ועם עודף משקל, מכירה את הבעיה - קשה עד בלתי אפשרי למצוא בגדים. ולא, זה לא המקרה של השמנה חולנית הדורשת מידות חריגות, אלא מקרה קלאסי של מכנסיים במידה 50-48 וחולצה במידה XXL – מידות השגורות אצל גברים בוגרים שעובדים קשה, טסים לחו"ל באופן קבוע ולא מוצאים זמן לפעילות ספורטיבית והקפדה על תזונה נכונה.

התרגלנו לעבור מחנות לחנות, מרשת לרשת, ולגלות בגדים קטנים בצורה מחשידה. הבגדים אומנם סומנו כביכול במידותיו, אך למעשה תאמו מידות לארג' של מותגים אחרים. כמעט תמיד החיפוש הסתיים באכזבה, תסכול, מחשבות על דימוי עצמי והצהרת כוונות להתחיל בדיאטה. לאט לאט הוא בנה נוסחת שופינג משלו. "גיליתי שרשת אולד נייבי בארצות הברית היא גן עדן לאנשים כמוני שמחפשים חולצות בצבעים אחידים", הוא אומר. "שם XXL זה XXL. אני נכנס לחנות, מלקט ערימה של חולצות טי חלקות ונע לעבר הקופה מבלי לחשוש שהן קטנות עליי".

בימים שבהם הדיון על דימוי הגוף ומודל היופי בחברה המודרנית הפך לצו השעה, וכתבות על נשים במידות קיצוניות מופיעות לעתים תכופות בעיתונים ובמגזינים, דווקא הגברים נעלמו מהשיח הציבורי. נשים שמנות יצאו לרחובות או שעטו על המקלדת בשיגור טוקבקים זועמים, פתחו במאבק גלוי ודרשו מקברניטי השיק לקבל אותן כמו שהן. אחת מחלוצות הדוגמניות למידות גדולות היא סטלה (אליס) עמר, שלפני 15 שנים שימשה כמוזה של מעצב האופנה ז'אן פול גוטייה והפכה לאחת מדוגמניות העל של אותה תקופה. אבל דוגמנים שמנים? לא יעלה על הדעת. השיק האירופאי הצנום הפך למודל היופי הגברי. החברה פסקה: נשים מלאות יכולות להיתפס כסמל מין, אך גברים שמנים הם סמל רק לכשל בריאותי ואסתטי.

אם עד היום חשבתי שנשים שמנות מתביישות בגופן, העבודה על הכתבה שלפניכם הוכיחה לי שהמצב בצד הגברי רק גרוע יותר. כאשר ניסיתי לראיין גברים במידות גדולות גיליתי כי גם אם הם מסכימים לחשוף את דעותיהם, הם מבקשים להישאר בעילום שם. "תחום המידות הגדולות לא מפותח בארץ", אומר מי שבחר להציג עצמו בכתבה כבכיר שמן מעולם הפרסום. "לגברים שמנים יש פחות דרישות אופנתיות, העיקר שהבגדים יעלו עליהם. ml הרימו את הכפפה ויש שם היצע, אך באופן כללי אין הרבה קליינטורה של שמנים. אני מרגיש כמו זן נכחד".

הוניגמן מן. עתי שולברג מדגמן גבריות חטובה (צילום: יניב אדרי )
הוניגמן מן. עתי שולברג מדגמן גבריות חטובה (צילום: יניב אדרי )

אז היצע, כאמור, אין בנמצא, אבל מה עם ביקוש? האם אין בישראל קהל גברי מספיק רחב (תרתי משמע) שצמא לאופנה במידות גדולות. ההפך הוא הנכון: בעידן המודרני, המשלב אורח חיים לא פעיל עם צריכת ג'אנק פוד מוגברת, ממדי הגברים גדולים מתמיד. נתוני משרד הבריאות שהתפרסמו בכתבה בעיתון הארץ בחודש מאי השנה מצביעים על השמנת יתר גבוהה יותר אצל גברים מאשר אצל נשים. כיום 44.6 אחוז מהגברים ו-31.7 אחוז מהנשים באוכלוסייה היהודית הבוגרת סובלים מעודף משקל. על פניו, זהו גן עדן ליצרני הטקסטיל. בפועל, תעשיית האופנה המקומית מסרבת להגדיל את המידות, לפנות לקהל העצום הזה בפרסום, לאפשר להם לצאת מהארון ולהעניק להם פרזנטור במידותיהם - כזה שיהפוך אותם מאוכלוסייה שקופה לנוכחים.

תעשיית האופנה המקומית לא מכירה בקיומם של הגברים האלה כקהל, וגם במקרים בהם המידות הגדולות כן קיימות, הן מוצנעות בפינות חשוכות ומוסתרות בחנות מטעמים תדמיתיים. מנהל שיווק של אחת מרשתות האופנה הישראליות אומר באופן גלוי: "יש לנו מידות גדולות, אך אין להן מחלקה נפרדת. אנחנו לא רוצים לפגום באפיל האופנתי של המקום, ולכן אנחנו לא ממצבים את המידות הגדולות בנפרד". מבחינה זו, המידות הגדולות נחשבות לנון-אופנה – פה אין שיק, אלא רק יריעות גדולות של בד. מוזר, אפילו רשת כמו ml Men, המכוונת לקהל במידות גדולות מהממוצע, מסרבת להיכנע לתדמית הדשנה ולאמץ פרזנטור שמן.

"אני לא מבין מדוע מעצבי על לא הרימו את הכפפה ועושים קווים במידות גדולות", אומר בכיר מלא מתעשיית האופנה. "הרי אנשים שמנים הם בדרך כלל בוגרים יותר, עברו דרך, לחלקם הגדול יש כסף והם רוצים להיות אופנתיים. המעצבים יכלו לעשות הרבה מאוד כסף".

שמות רבים נזרקים לאוויר כששואלים גברים שמנים היכן הם מוצאים בגדים, מרבית המותגים אינם מקומיים. "לקז'ואל בסיסי צריך למצוא את האאוטלט הקרוב שמחזיק טומי הילפינגר, ואז אני מסודר מבחינת בגדי בייסיק. מבחינת בגדים מחויטים, בארצות הברית זה נגמר כמעט תמיד ב-Brook Brothers", מספר בעלי.

רשת גולף. מכנסיים שמגיעים עד מידה 52. הדוגמן נשאר רזה (צילום: אייל נבו )
רשת גולף. מכנסיים שמגיעים עד מידה 52. הדוגמן נשאר רזה (צילום: אייל נבו )

"אני קונה הרבה בחו"ל, ובארץ רוכש בוונדום בעיקר את המוצרים של בוס, שמגיעים גם במידות גדולות", מוסיף הנציג המלא מתעשיית האופנה. איש הפרסום מפתיע וחושף כי בזארה יש לפעמים חולצות במידות ביניים טובות. "גם בגאפ אני מוצא חולצות וב-ml קונה מכנסיים, אך את עיקר הקניות אני עושה בחו"ל. הכי כיף להיכנס לבית הכלבו סי אנד איי. שם יש היצע נרחב לשמנים כמוני, בעיקר מכנסי בד וחולצות אריג. בנוסף, המחירים נוחים. באורבן אאוטפיטרס אני מוצא טרנינגים וחולצות טי".

מדריך החנויות לגברים במידות גדולות

אז איך בכל זאת מוצאים בגדים לגברים גדולים בישראל? תלוי, כמובן, כמה אתם גדולים. יצאנו לבדוק ומצאנו את האפשרויות החבויות והגלויות. ברשת גאפ יש מכנסיים עד מידה 52 וחולצות קלאסיות במידהXXL. ברשת גולף החולצות מגיעות עד מידה XXXL (כל תוספת של X משמעה כארבעה סנטימטרים נוספים בהיקף הבגד) ויש מעט מכנסיים המיוצרים גם עד מידה 52. ברשת H&O ההיצע רחב יותר: מכנסי בד מגיעים עד מידה 60 וחולצות עד מידה 4XL. ברשת ml , המתמחה במידות גדולות, יש חולצות עד מידה 5XL ומכנסיים עד מידה 58. רשת הוניגמן מציעה מכנסיים עד מידה 56 וחולצות עד מידה XXL. ברשת היוקרה ונדום ניתן למצוא חליפות, בגדי ים, מכנסיים וחולצות של המותג בוס במידות גדולות – מכנסיים עד מידה 60 וחולצות עד 3XL.

רשת גאפ. חולצות עד מידה XXL ומכנסיים עד מידה 52 (צילום: אנטון יין )
רשת גאפ. חולצות עד מידה XXL ומכנסיים עד מידה 52 (צילום: אנטון יין )

עבור הגדולים במיוחד נפתחו כמה חנויות ייעודיות שמציעות מבחר פריטים בכל סגנון במידות גדולות עד ענקיות.

ביג-מן, למשל, היא רשת של שתי חנויות בתל אביב ובירושלים, המספקת מגוון בגדי גברים בשלל סגנונות. "אנחנו מלבישים את כולם", מספרת אילת שטיין, בעלת החנות (ביחד עם בעלה דוד). "יש לנו לקוחות מגיל 14 ועד גיל 60 ויותר. סלבס, שחקנים, זמרים, חברי כנסת, שופטים, ראפרים, מרימי משקולות ועוד" (מידות: חולצות עד 16XL, מכנסיים עד 90. מחירים: 1,900-37 שקל. להשיג בנחלת יצחק 18, תל אביב; הנביאים 31, ירושלים).

ביג-ג'ק היא פנינה נוספת לכבדי משקל, הממוקמת ברעננה ומספקת כבר מעל לעשור מותגים מוכרים יותר ופחות. נאוטיקה, פולו ראלף לורן, טומי ואמפוריו ארמאני הם רק חלק מההיצע הקיים. "אנשים מלאים מאוד אוהבים אופנה", מספרת בעלת החנות ז'קלין לקס. "כולם אוהבים להיראות כמו הרזים. עד לפני שלוש שנים הלקוחות העדיפו בעיקר בגדים שחורים, אך היום הם מעיזים לנסות גם צבעים חזקים" (מידות: חולצות XXL-12XL, מכנסיים 86-52. מחירים: 1,500-50 שקל. להשיג באחוזה 68, מרכז אליאב, רעננה).

טול-מן, הממוקמת בתל אביב, מציעה אומנם בגדי מותגים אמריקאיים מוכרים בעיקר לגבוהים, אך כשמדובר במידות חריגות – גם השמנים ימצאו בה את מבוקשם. "המודעות לאופנה עלתה אצל גברים במידות חריגות", אומר הבעלים מיכה פוקס (מידות: L-4XB. מחירים: 3,000-100 שקל. להשיג בנחלת יצחק 18, מגדלי תל אביב).

ביג-סייז היא חנות ותיקה נוספת שלה שני סניפים, האחד בתל אביב והשני בראשון לציון. היא מחזיקה בעיקר בגדים שנתפרים בטורקיה במבחר סגנונות (מידות: חולצות XL-12XL, מכנסיים: 86-50. להשיג בדיזנגוף סנטר, קומה ב', תל אביב; שדרות רוטשילד 55, ראשון לציון).