מחצית משנת הלימודים בבתי הספר הגיעה ממש בימים אלו לסיומה ומבחני המגן, הבגרויות, ובחינות סוף השנה כבר ממש מעבר לאופק. הילד בלחץ, לא יודע את החומר, צריך חיזוק לקראת הישורת האחרונה של השנה? זה בדיוק הזמן להתחיל לפעול. איך תבחרו את המורה הפרטי האולטימטיבי עבור ילדכם, כיצד תדעו שהוא אכן מתאים לילד וכיצד ניתן להוזיל את עלותם של השיעורים? הנה כמה הצעות.

אל תיכפו על הילד

קודם כל ולפני שאתם רצים לאתר את המורה המתאים, עליכם לשתף את הילד במהלך, להסביר לו את המניעים ולקבל את תמיכתו. כדי שהשיעור הפרטי אכן יצליח, על הילד עצמו לגלות מוטיבציה. החלטה של ההורים, בלא שיתוף פעולה מצד הילד, איננה מספקת.

המלצות

הדרך האופטימלית למצוא את המורה המיוחל היא לקבל המלצות מחברים או משפחה. בקשו לשוחח עם הורים או תלמידים הלומדים אצל המורה (או למדו אצלו בעבר), שאלו אותם לשביעות רצונם ובררו האם אכן שיפרו את הישיגיהם בלימודים בעקבות השיעורים הפרטיים עם המורה. עדיין מחפשים? היעזרו באתרים ובפורומים בנושאי לימודים וחפשו גם בפייסבוק. נסו לדלות המלצות מפורטות עד כמה שניתן. חפשו המלצות מנומקות מעט יותר מ"המורה הכי שווה", "מומלץ בחום" וכד'.

ניסיון קודם

בידקו אם יש למורה נסיון קודם בהוראה בכלל ובלימוד החומר המבוקש בפרט. בחרו במורה המיומן במקצוע הרלוונטי. הקפידו על כך שהמורה מתמחה בתחום הספציפי אותו הוא מלמד, מכיר לעומק את החומר הנלמד, את דרישות המקצוע ואת תוכנית הלימודים ולא מלמד באופן חובבני, "על הדרך". זאת ועוד, בררו האם המורה הוא בעל נסיון בהוראה בקרב קבוצת הגיל הספציפית של ילדכם. מורה המתמחה בהוראה פרטית לתלמידי יסודי או חטיבה אינו בקיא בהכרח בדרישות המקצועיות ובתוכנית הלימוד בתיכונים. הוא גם לא מנוסה בהכרח בהכנה לבגרויות.

ללמוד ללמוד

בחרו מורה שילמד את ילדכם לא רק מה ללמוד, אלא גם איך ללמוד. העדיפו מורה שיוכל לסייע לילדכם גם עם אסטרטגיות למידה ושיטות לימוד אפקטיביות, כזה שבנוסף ללימוד התכנים, יוכל ללמד את ילדכם גם איך מסכמים חיבור, איך מבחינים בין עיקר לטפל ואיך עונים על שאלה במבחן.

קשר בינאישי

הקפידו על התאמה מקסימלית וקשר בינאישי בין התלמיד למורה. חשוב שתהיה הבנה ותקשורת טובה בין הילד למורה, שתיווצר דינמיקה חיובית ושתשרור ביניהם כימיה. בידקו את הרלבנטיות של כישורי המורה לצרכי הילד. תעודות מפקולטות נחשבות הן בהחלט נתון מרשים, אולם הן לא בהכרח ערובה להצלחת הילד שלכם. "בסופו של דבר מה שבאמת חשוב הוא הגישה של המורה והחיבור שלו עם הילד", מסביר גיל לוי. "את הגישה של המורה תוכלו לבחון כבר בשיחת הטלפון הראשונה - האם הוא רוצה רק לקבוע מועד לשיעור או מתעניין בחומר הנלמד, בבעיות של הילד, בפער שלו מול חבריו לכיתה וכו'.

אצלי או אצלך?

העדיפו לקיים את השיעור בביתכם. מומלץ לקיים את השיעור הפרטי בסביבה המוכרת והטבעית של הילד. בדקו אם המורה יוכל להגיע אליכם הביתה. כך תוכלו להתרשם ממהלך השיעור ואף להפחית את סיכויי ההתחמקות של הילד. לעיתים סדר היום של הילד עמוס בחוגים ובפעילויות חברתיות. מורה המגיע לביתכם יחסוך לילדכם (וגם לכם) זמן יקר של התרוצצויות ונסיעות ויאפשר לו לקחת פסק זמן קצר להפסקת התרעננות ומנוחה לפני השיעור.

זמינות

בידקו את מידת הזמינות של המורה. וודאו שהוא יוכל ללמד בשעות סבירות (בהן הילד עדיין מרוכז) ולא בשעות הערב המאוחרות. אם אתם מעוניינים להיעזר בשירותיו של המורה לאורך זמן, למשל עד בחינת הבגרות או עד סוף השנה, וודאו מראש שהמורה יהיה זמין במהלך התקופה המבוקשת. במידה ולא, חפשו מורה אחר, קבוע. כך תוכלו מלכתחילה לחסוך מהילד את הקושי הכרוך בהסתגלות למורה החדש. בנוסף, מומלץ לבדוק האם המורה זמין לשאלות בין השיעורים, טלפונית או באמצעות המייל. זה עשוי לחסוך זמן יקר מהשיעור עצמו.

כמה דקות זה שעה?

וודאו וסכמו מראש את משך השיעור. ישנם מורים המעבירים שיעור של שעה מלאה וישנם כאלה המסתפקים בשעה אקדמית, כלומר 45 דקות. אם בעבר שיעור של 60 דקות נחשב כסטנדרט, הרי שבשנים האחרונות יותר ויותר מורים מסתפקים ב-45 דקות בלבד. כדאי לעמוד על כך ששיעור יארך שעה ולא 45 דקות. חשוב לזכור שלוקח לילד זמן להיכנס לריכוז ולכן שיעור מקוצר, על פי רוב, לא יספיק.

השוו מחירים

מחירי השיעורים הפרטיים נעים בין 80-170 ש"ח ומשתנים בהתאם לאיכות המורה, המוניטין והנסיון שלו, המקצוע שהוא מלמד ועוד. מומלץ לערוך סקר שוק ולהשוות מחירים וניתן להתמקח על מחיר השיעור. כדאי לא לפסול מראש מורה פרטי רק משום שהוא דורש תשלום גבוה מעט יותר. יתכן שמדובר במורה איכותי יותר, שיוביל את הילד להישגים מרשימים ולפעמים אף מהירים יותר, כך שבמבחן התוצאה הוא יזדקק לפחות שיעורים ואתם תשלמו בסופו של דבר פחות.

שיעור ניסיון

בקשו שיעור ניסיון כדי לבדוק את התקשורת ואת הכימיה בין המורה לילד, בעיקר אם המורה עומד ללוות את הילד למשך תקופה ממושכת. שימו לב לילד – האם הוא קשוב ומרוכז, האם נוצר קשר בינאישי עם המורה? בנוסף, בדקו כיצד מתנהל השיעור, האם המורה עובד עם מערך שיעור מסודר, האם הוא מלמד גם אסטרטגיות למידה או רק תכנים?

אל תחכו לדקה ה-90

אל תחכו לרגע האחרון. עדיף לטפל בבעיה עם היווצרה, אז אולי תוכלו להסתפק במספר בודד של שיעורים כדי להדביק את הפער. אפילו המורה הפרטי האולטימטיבי יתקשה לחלץ את ילדכם מהבוץ שלושה ימים בלבד לפני מבחן.

גלו מעורבות

עקבו אחר ההתקדמות של הילד, ודאו כי הוא מבין את החומר טוב יותר וחל שיפור בהישגיו, בדקו אם הוא מכין את השיעורים ועומד במשימות שהמורה הפרטי הטיל עליו ועיזרו לו במידת האפשר.

חשוב לזכור, השקעה במורה פרטי כרוכה בהשקעה לא מבוטלת של זמן וכסף. זכותכם לדרוש וגם לקבל תמורה מלאה. במידה ואינכם מרוצים מהתוצאות, אל תהססו להחליף מורה.

  • גיל לוי, פסיכולוג ילדים, יועץ מטעם לייטנר – חברה להוראה פרטית משלימה.