החופשה מסתיימת ממש בקרוב וככל שהזמן עובר ותחילת השנה מתקרבת, תחושות אי הוודאות שלכם ההורים ושל ילדכם מפני הלא נודע בגן הילדים, עולות וצפות. יש לכך פתרון. אפשר לסייע באופן מתוכנן לילדים להיערך להתמודדות נכונה בתהליך הקליטה בגן. הנה כמה עצות להורה המודאג.

הורים יקרים, הילד לא בחר את הגן. אתם בחרתם אותו. תהליך הקליטה של הילד ילווה בהתנגדויות טבעיות. התנגדויות אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בבכי, חוסר תיאבון, נסיגה בגמילה, שינוי במצבי רוח ועוד. מצבים אלו יכולים לבוא לידי ביטוי ביום הראשון ואולי גם בהמשך השבוע הראשון והם לגיטימיים. טבעי לגמרי שבזמן שההורה משאיר את הילד בגן החדש הילד יבכה. זוהי דרכו של הילד להגיד להורה – אני רוצה להיות איתך.

הכנה מראש

כדי לעזור לילד להיקלט בקלות בגן, כדאי להכין אותו מבעוד מועד. חשוב להסביר לו שהוא הולך לגן של ילדים גדולים יותר, בוגרים יותר, בו תהיה גננת חדשה וסייעת חדשה ולהגיד לו את שמותיהן. חשוב להסביר לילד כי הגן יהיה במקום אחר מהמקום אליו הוא רגיל וכדאי גם ללכת לבקר שם לפני פתיחת שנה"ל, כדי להראות לו את הדרך למקום, את המבנה, את המיקום הגיאוגרפי. אם השער פתוח, שווה להיכנס פנימה ולהראות לו את חדרי הגן, החצר והמשחקים.

מסרים אופטימיים

חשוב לשים לב אילו מסרים אתם מעבירים לילד בקשר לגן וחשוב לשים לב שמדובר במסרים אופטימיים, המעבירים לו תחושה שהגן הוא המקום הטוב ביותר עבורו, שאין גן טוב ממנו, שיהיו לו שם חברים הכי טובים, משחקים הכי נהדרים וגננת הכי נחמדה. להעביר לילד את התחושה שהוא עומד ליהנות שם מאוד ולתת לו תחושת ביטחון, שתשדר לילד שכדאי לו לעבור מהגן הישן והמוכר לגן החדש. חשוב כי ההורה ישדר לילד מסר כי זו ההחלטה הטובה ביותר עבור הילד וכי במקום זה הוא יהיה מאושר.

הילד רואה מה אתם מרגישים

אם ההורה מרגיש שהוא כהורה לא החלטי ולא ברור לו שזה המקום הטוב ביותר – במודע ולא במודע חששות אלו יועברו אל הילד. אלו הם הרבדים הסמויים ולא תמיד ההורה מודע לכך שתחושותיו מועברות לילד.

במצבים אלו מומלץ כי ההורה יברר כל שאלה שמטרידה אותו עם מנהלת הגן או הגננת, בכדי שתיבנה לו כהורה תחושת הביטחון מול הגן וכדי שיוכל להעביר תחושה זו לילדו. הבירור נעשה באמצעות שאלת שאלות – אם במהלך תהליך בחירת הגן, באסיפת ההורים וכו'. במידה וצצות שאלות נוספות, על ההורה להתעדכן מבעוד מועד באמצעות יצירת שיחות יזומות עם הגננת.

היום הראשון בגן: אמא, הגיע הזמן להיפרד

ביום הראשון של הגן להורים יש צורך טבעי לראות איך הילד משתלב בגן וכיצד הוא מגיב למקום החדש, לילדים החדשים ולגננת הלא מוכרת. מצד שני, לילד יש צורך להשתחרר ולהשתלב. לעיתים נוצר מצב שבו הורים נשארים זמן רב בגן בימים הראשונים, כדי לעזור לילד להיקלט, יום אחר יום. חשוב לציין כי מצב זה אינו מסייע לתהליך הקליטה של הילד בגן. נרצה או לא, כאשר ההורים נשארים בגן הם מעבירים את חששותיהם מהגן החדש אל הילד ומאריכים את תהליך הקליטה שלו בגן. הילד נשאר תלותי בהורה ואינו יוצר כעצמאי אינטראקציות חברתיות. נוצר מצב שבו יש פער בין צרכי הילד לצרכי ההורה. הצורך של ההורה הוא לגונן על הילד במקומו החדש ואילו הצורך של הילד הוא להשתלב.

הורים יקרים - אם אתם רוצים לסייע לילד להשתלב בגן, אנא שדרו לו כי הגן הוא המקום הטוב ביותר עלי אדמות, השאירו אותו להתמודד עם תהליך הקליטה והיו בקשר רציף עם מנהלת הגן. אל תהססו להתקשר, אך אל תפריעו לילד להיקלט.

פרידה בהדרגה: המלצה

אני ממליצה להישאר עם הילד ביום הראשון בשעתיים הראשונות ואז לעזוב עם הילד. תהליך זה חייב להיות מלווה על ידי הסברים שוטפים ושיתוף הילד בדברים אשר עוברים עליו. יום זה נועד להיכרות בלבד – היכרות ההורים עם הורים אחרים, עם הגן, עם הצוות החינוכי ועם הילדים האחרים. כנ"ל לגבי הילד. גם הילד לומד לראשונה להכיר את הסביבה החינוכית החדשה שלו, את הגננת הלא מוכרת ואת הילדים איתם יהיה בקשר תמידי לאורך כל השנה.

ביום השני בבוקר, במקרה של ילדים קטנים, אני ממליצה לשעות כחצי שעה, להסביר לילד שההורה צריך ללכת לעבודה ולציין מתי הוא יחזור. ואז - גם אם יש בכי - ללכת. לילדים גדולים יותר חשוב להסביר כי אין באפשרות ההורה להישאר בגן, כי זהו גן לילדים ולא למבוגרים וכי ההורה צריך ללכת לעבודה. אם הדבר מלווה בקשיים ניתן לערוך הסכם עם הילד - "אני אשחק איתך 3 משחקים ואח"כ אלך לעבודה. אבוא לקחת אותך אחרי המפגש השני". למרות שברגע הפרידה עלולה להתעורר ההתנגדות של הילד לכיבוד ההסכם, מצב שיכול להיות קשה להורה, חייבים לעמוד בהסכם ולהמשיך כמתוכנן, אחרת בימים הבאים ידע הילד כי הבכי יעכב את הפרידה של ההורה. סיטואציה זו אינה מסייעת לילד להיקלט בגן.

  (צילום: shutterstock)

אמא, מתי תחזרי?

ישנם מצבים בהם הילד לא יודע מתי הוריו יבואו לקחת אותו מהגן. כשאומרים לילד "עוד מעט אגיע", הילד לא יודע מתי זה "עוד מעט" והוא ימתין להוריו במהלך כל היום. במצב זה לילד קשה רגשית להתפנות להשתלבות בגן וליצירת אינטראקציות חברתיות.

להיפרד מהר

יכול להיות שבימים הראשונים בגן, הילד ירצה שההורה יישאר בגן ולא ילך. חשוב להיפרד כמה שיותר מהר, אחרת הפרידה תהיה קשה לילד, תחת הציפייה שההורה יישאר עוד ועוד.

למה קשה לו?

במקרה שבו תהליך הפרידה קשה לילד יום אחרי יום, אני ממליצה להורה לבדוק מהם התהליכים אשר מתרחשים בגן ומקשים על קליטת הילד, לצד בחינת הרגשתו כהורה מול הגן. האם הוא סומך על הגן, האם הוא מקרין את תחושותיו על הגן לילד?

אני יודעת שתהליך הקליטה של הילד בגן חדש אינו תהליך פשוט גם עבורכם. אתם לא תמיד בטוחים כי זהו המקום הטוב ביותר עבור ילדכם ואתם עדיין לא מכירים ולא סומכים על הצוות החדש. יחד עם זאת, עם כל הקושי שבדבר, עליכם לשדר לילד תחושת אמון וביטחון, כי גן זה הוא המקום הטוב ביותר עבור הילד ועבורכם. אני מזמינה אתכם לשתף את מנהלת הגן בקשיים שלכם, כדי שלא תישארו לבד וכדי שתהיו חזקים עבור ילדכם.

  • הכותבת היא מנכ”לית מרכז הרפז להעצמה עסקית וחינוכית של גני ילדים.