דורון הגיע לקליניקה לפני כשנה וחצי. ילד חביב, חברותי, מקובל, ספורטיבי ושמח בן 7, מלווה באמו. סיבת ההגעה לקליניקה הינה בעיות נשימה שדורון סובל מהן מתקופת היותו תינוק. האם סיפרה על סימפטומים של גודש בדרכי הנשימה, המתבטא בסטרידור וכן בשיעול ליחתי. כאשר היה צעיר יותר, טופל דורון בדיקור סיני ולאחר מכן בהומיאופתיה והמצב השתפר בצורה חיובית מאוד.

כשנה לפני ההגעה לטיפול, עברה המשפחה מקום מגורים לאחד המושבים בדרום הארץ. בעקבות המעבר, דיווחה האם כי הסטרידור חזר, מלווה בליחה, כשיעול הנמשך במשך חודשים ללא הקלה והטבה. בתשאול עלה כי לדורון רגישות המתבטאת ברגישות עורית לגירויים וחולשה כללית במערכת החיסון מאז חלה במחלת הנשיקה כאשר היה תינוק. בנוסף עלה בתשאול כי פעמים רבות השיעול וקשיי הנשימה מלווים בדלקות חוזרות באוזניים וכן באף גדוש. האם אף הרחיבה וסיפרה כי התופעות מחמירות בעונות מעבר וכאשר יש מחלת חום כגון שפעת ברקע.

מחלות בדרכי הנשימה:

סטרידור הוא שיעול "נבחני", עם או בלי ליחה, אשר מקורו בחסימה חלקית של מעברי הנשימה. במקרים רבות הסטרידור מלווה בקשיי נשימה, גודש במערת הנשימה (ליחה בריאות ובגרון ונזלת רבה באף) וכן באלרגיות, אשר יכולות אף להיות הגורם לבעיה.

צמחי מרפא מהווים פתרון מצויין לבעיות של מערכת הנשימה. הצמחים מסייעים לחיזוק התגובה החיסונית של הגוף, הרחבת דרכי מעבר האוויר וסימפונות הריאה, הרגעה של רפלקס השיעול ושבירת וכיוח של הליחה המצטברת. ילדים מגיבים בצורה חיובית במיוחד לטיפול הצמחי ואנו רואים תוצאות יפות מאוד בזמן קצר יחסית. אופן הנטילה הינו לרוב בצורת נוזל הנמהל במים או במיץ ולעיתים בצורת קפסולות נוחות לבליעה וחליטות תה.

עצות עשה

1. פעילות גופנית: פעילות גופנית מסייעת בפיתוח סיבולת הלב והריאה, מאמנת את השרירים הרלוונטים, מסייעת בחיזוק המערכת החיסון ותורמת להרגשה טובה יותר וכמובן לבריאות טובה יותר.

2. ויטמין C: הקפידו שתזונת הילד תהיה עשירה במוצרי מזון עשירים בויטמין C ונוגדי חמצון, כגון פירות הדר, עלים ירוקים, דגנים מלאים וכו'.

3. שמנים: השתמשו בשמנים אתרים במבער, על מנת לטהר את האויר בבית ולסייע בתהליך הנשימה. שמנים מומלצים הינם שמן אקליפטוס, שמן לימון, שמן לבנדר, שמן תפוז ושמן מנטה. ניתן להשתמש בשמנים גם כ"אינהלציה" מקומית. יש לטפטף 3-4 טיפות לקערת מים רותחים ולנשום את האדים היוצאים ממנה במשך מספר דקות. השמנים מסייעים לדרכי האוויר להיפתח ולסימפונות להתרכך ועוזרים בכיוח הליחה.

4. צמחי מרפא: חליטות צמחי מרפא לשתייה וכן כתוספת לאמבט, מסייעות בהקלת השיעול, כיוח ושבירת הליחה, הקלה על הגודש באף וסיוע בהרגשה כללית טובה יותר. השתמשו בחליטות צמחים יבשים או בצמחי מרפא הגדלים בגינתכם, כגון מרווה, רוזמרין וקמומיל.

5. עיסוי: עיסוי בשמנים צמחיים מסייע על הקלה מקומית ובהתכווציות הנגרמות כתוצאה מרפלקס השיעול ומסייע בהוצאת הליחה והרגעה כללית של מערכת העצבים. השתמשו בשמן ייעודי לעיסוי מקומי של בית החזה, השכמות והעורף.

עצות אל תעשה

1. מוצרי חלב: לא כדאי לתת מוצרי חלב רבים לילד. מוצרי חלב מזרזים את ייצור הליחה, מהווים במקרים רבים גורם אלרגני ומכבידים על פעולות העיכול התקינות.

2. ניקיון: לא כדאי להזניח את הספונג'ה! הקפידו על נקיון הבית. אבק, שערות בע"ח, שטיחים ווילונות לא נקיים עלולים להחמיר את המצב.

3. במבה: לא כדאי לתת לילד במבה! רצוי להוריד כלל מתזונת הילד מוצרים אלרגניים, המזרזים ייצור ליחה – בוטנים ומוצריהם (במבה, חמאת בוטנים), בננות וכו'.

4. חומרי רחצה: פעמים רבות, בעיות בדרכי הנשימה מלוות בבעיות עוריות. הקפידו להשתמש בחומרי רחצה ונקיון טבעיים, חפים מכימיקלים חזקים.

5. אוויר: הימנעו משימוש במטהרי אוויר חזקים, עישון בתוך הבית וכו'. כל אלו מקשים על הנשימה התקינה ומהווים גורם מזהם.

עוד עצה אחת

קשיים במערכת הנשימה, לפי הרפואה המשלימה, קשורים פעמים רבות לחוסר יכולת להתבטא בצורה נכונה. חשוב לשים לב האם קשיי הנשימה הופיעו לאחר שינוי בחיים של הילד – מעבר דירה, גן או בית ספר חדש, אח או אחות קטנים שהצטרפו למשפחה וכו' ולעודד את הילד לבטא את רגשותיו.

ומה עם דורון?

דורון טופל בקליניקה באופן שוטף בשנה וחצי האחרונות. הטיפול כלל צמחי מרפא בצורות שונות – כמו מיצוי אלכוהולי לשתייה (צורת העבודה המקובלת והנפוצה ברפואת הצמחים), שמנים לעיסוי, שמנים לטיפול מקומי בדלקות האוזניים החוזרות וכן כחליטות לשתייה ולאמבטיה. דורון שיתף פעולה ברצון ולקח את הצמחים באופן קבוע. משפחתו שיתפה פעולה וסייעה עם ההמלצות הנוספות – המלצות תזונתיות, הקפדה על עיסויים קבועים ופעילות גופנית קבועה. כיום, השיעול הקבוע עבר ומופיע רק לעיתים רחוקות, לרוב יחד עם מחלת חום. דורון מקבל צמחי מרפא באופן קבוע, במינון נמוך, על מנת לסייע לגוף בחיזוק מערכת החיסון בתקופת החורף.

שרון קוצר, הרבליסט קליני, בוגר בית הספר הגבוה ללימודי רפואת צמחים באנגליה. ראש מחלקת הפיתוח ומבעליה של "ברא צמחים", ראש מגמת רפואת צמחים במכללת רידמן.