נולד לכם תינוק? מזל טוב. בימים הראשונים אמנם נדמה שהוא רק ישן, אוכל וממלא חיתולים, אבל לקראת סוף החודש הראשון לחייו, תגלו פתאום שהתינוק שלכם ערני יותר, מקשיב כשמדברים אליו ומתבונן בכם. וכך, עד מהרה יתווסף לשלל הלחצים שלכם לחץ חדש. כן, הכוונה היא ל"נו, אז מה הוא כבר עושה?"

חשוב לזכור: כל תינוק מתפתח בקצב שלו. התינוק שלכם יכול להיות מהיר במיוחד בתחום אחד ואטי יותר בתחומים אחרים וזה בסדר גמור. ובכל זאת, לגבי כל שלב בהתפתחות יש טווח שנחשב תקין וכדאי לשים לב שהתינוק שלכם נמצא בטווח הזה. אם הילד מאחֵר בהשגת אחת מהיכולות, כדאי להתייעץ עם רופא ילדים או עם אחות טיפת חלב ולו רק לשם השקט הנפשי שלכם.

התפתחות החושים

ראייה: תינוקות רואים מלידה ומסוגלים לזהות הבדלים בין עוצמות אור שונות. בהתחלה התינוק מתמקד באובייקטים קרובים (במרחק של כ-20 ס"מ מפניו), בצבעים מנוגדים (שחור-לבן) ובדגמים מנוגדים (פסים, משבצות). ראיית צבעים מבשילה רק סביב גיל ארבעה חודשים.

מגיל 4 שבועות התינוק אמור להיות מסוגל לעקוב אחרי חפץ או אדם בזווית של 45 מעלות לכל כיוון ולהתמקד לפרקי זמן קצרים בדברים שמרוחקים ממנו עד מרחק של מטר.

שמיעה: כבר בגיל כמה ימים התינוק מגיב בצורה שונה לצלילים שונים, נבהל מקולות חזקים ונרגע לשמע קולות שקטים. הוא מבחין בין קולה של אמו לקולות אחרים ושם לב במיוחד לקולות גבוהים שמדברים אליו ב"שפת תינוקות". לעתים תינוקות אף מניעים את ידיהם ורגליהם כאשר מדברים אליהם.

טעם וריח: התינוק מזהה את הריח של אמו כבר מרגע הלידה ומגיב בהבעות שונות על ריחות ועל טעמים שונים.

תנועה

במשך השבוע-שבועיים הראשונים לחייו של התינוק יהיו תנועותיו קופצניות מאוד, למשל כשהוא שומע קול חזק. לקראת סוף החודש הראשון, כשמערכת העצבים מבשילה והשליטה בשרירים משתפרת, יהיו התנועות חלקות יותר. גם השליטה בתנועות ראשו תשתפר לקראת סוף החודש והוא אף עשוי, בשכיבה על הבטן, להרים מעט את הראש ולהניע אותו מצד לצד. רק בגיל שלושה חודשים הוא יוכל להחזיק את הראש יציב, ולכן הקפידו לתמוך בראשו בכל פעם שאתם מחזיקים בו.

בחודש הראשון כפות הידיים מאוגרפות רוב הזמן, אך התינוק יכול לכופף את זרועותיו. מרבית תנועותיו הראשונות של התינוק קשורות לרפלקסים, כלומר הן תנועות המבוצעות באופן אוטומטי ובלתי רצוני בתגובה לגירויים. מרבית הרפלקסים ייעלמו אחרי חודשים אחדים, כשפעילותו המוטורית של התינוק תהפוך רצונית יותר ומכוונת מטרה.

התפתחות רגשית

במקביל להתפתחות הפיזית של התינוק, מתרחשים גם תהליכים פנימיים, סמויים מן העין. התהליך הרגשי המרכזי שמתחיל להתרחש כבר עכשיו הוא התהליך שהפסיכולוגים מכנים "התקשרות".

התקשרות היא תהליך שבו התינוק מחפש את קרבת הוריו (או אנשים מסוימים אחרים המטפלים בו), כדי להרגיש בטוח ומוגן בקרבתם. לפי מחקרים רבים, ההתקשרות בין התינוק להוריו מתחילה כבר מיום היוולדו. סוג ההתקשרות שנוצר תלוי במידה רבה באיכות הטיפול של ההורה בתינוק: ככל שההורה נענה ומגיב במהירות ובאמפתיה לצורכי התינוק ועושה זאת באופן עקבי, כך יפתח התינוק התקשרות בטוחה יותר: הוא יחוש מוגן בחברת הוריו, יאמין שהם ימלאו את צרכיו, יחזרו גם כשהם נעלמים לזמן מה וישמח לחזור לבלות איתם כאשר הם חוזרים.

החיוך הראשון

החיוכים הראשונים של תינוקות נראים על פניהם על פי רוב כשהם ישנים. לקראת סוף החודש הראשון לחייהם הם מתחילים לחייך גם כשהם ערים. בערך בגיל חודש חיוך הוא תגובה פיזיולוגית לשביעות רצון ולנוחות ואילו סביב גיל שישה שבועות מופיע חיוך חברתי, שהוא תגובה מודעת לגירוי חיצוני: התינוק הפנים את הקשר בין חיוכו הספונטני לתגובת ההורים והוא מחייך אליכם כדי שתחייכו אליו חזרה.

אילו צעצועים מתאימים לשלב זה?

  • מובייל בשחור-לבן-אדום ודוגמאות מנוגדות (פסים, משבצות).
  • מראה שמוצמדת לצד העריסה והתינוק יכול לראות בה את עצמו.
  • צעצועים שמשמיעים מוזיקה שקטה.
  • צעצועים רכים בצבעים בוהקים.
  • חפצים שזזים ברוח.

בדיקות התפתחות שמומלץ לעשות בחודש הראשון:

בדיקת התפתחות ראשונה אצל אחות טיפת חלב: מומלץ לערוך בדיקה זו בגיל שבועיים. בבדיקה יישקל התינוק, כדי לוודא שאין בעיה כלשהי המונעת ממנו לעלות כראוי במשקל. כמו כן, תבדוק האחות אם היקף הראש של התינוק מתפתח בטווח הנורמלי. בגיל חודש יקבל התינוק שלכם חיסון לצהבת .B

בדיקה גופנית אצל רופא ילדים: כדאי לבצע בדיקה אצל רופא קופת חולים בגיל שלושה שבועות, למקרה שהיו בעיות שלא אותרו עם הלידה ובדיקות נוספות כדי לבחון אם הילד מתפתח מבחינה גופנית ומוטורית בהתאם לגילו. בשלב זה חשוב שהרופא ישים לב שהתינוק יוצר קשר עין ומגיב לקולות ולרעשים.

בדיקת התפתחות שנייה אצל אחות טיפת חלב: במעקב ההתפתחות הנוסף אצל אחות טיפת חלב, בגיל חודש, אמור להיבדק לראשונה, מלבד המשקל והיקף הראש של התינוק, גם האורך שלו.

כדאי להתייעץ עם רופא אם בגיל חודש התינוק:

  • לא ממצמץ בעיניים מול אור בוהק.
  • לא ממקד את מבטו ולא עוקב אחרי חפץ שנע מצד לצד.
  • נראה נוקשה ובקושי מניע את ידיו ורגליו או שהוא נראה רפוי מאוד.
  • לא מגיב לקולות חזקים.
  • לא עולה במשקל, בגובה ובהיקף הראש כמצופה על פי עקומות הגדילה.
  • מוצץ באופן חלש את הפטמה או הבקבוק או מתעייף במהירות מיניקה.
  • אינו נרגע מבכיו גם כשמוודאים שאינו רעב והחיתול שלו נקי וגם כשמחבקים אותו.

  (עטיפת ספר)

מתוך הספר "מלידה עד גיל שנה ", מאת מור אסאל וענת בר-לב אפרתי, בהוצאת "מטר". ייעוץ מדעי: ד"ר יעל לייטנר, מנהלת היחידה להתפתחות הילד, בית החולים ע"ש דנה-דואק לילדים, המרכז הרפואי תל-אביב ע"ש סוראסקי.