סלקל – למען הבטיחות ולא העצלנות

None

אבי ורון

|

23.05.11 08:28

 

עד שהוא כבר נרדם באוטו - נוציא אותו מהסלקל וניקח את הסיכון שיתעורר? אין מצב. רוב ההורים יוציאו את התינוק בתוך הסלקל ויתנו לו לישון כמה שרק אפשר, אבל מתברר ששהייה ממושכת בסלקל מסוכנת לתינוקכם. אבי ורון מסביר ומזהיר

 

מי אינו מכיר את השלב בו אנו חונים ומוצאים את הבונבון ישן שינה עמוקה בסלקל מאחור? בין אם יש לנו עגלה בה ניתן להתקין את הסלקל ולהסיעו למחוז חפצנו או שמדובר בנשיאתו המכאיבה ביד למרחקים, אנו נוטים להשאיר את התינוק שלנו ישן ומאפשרים לו להמשיך כך גם ביעד הסופי.

 

נסיעה ראשונה הביתה (צילום: אבי ורון)

 

מתברר שהארכת שהותו של התינוק הרך בסלקל בבית אינו רעיון מוצלח כל כך, לא כזה שכדאי להתמיד בו ולהפוך אותו לשגרה ובוודאי לא נימוק סביר להעדפת סלקל על מושב בטיחות המתאים מלידה. קיימות שתי סיבות רפואיות לכך שסלקל אינו תחליף ראוי לעריסה או למיטת תינוק:

 

1. הישיבה בסלקל זקופה וחדה, לעומת הזווית שנקבעה בתקן כבריאה לתינוק צעיר. רק כדי לסבר את האוזן, הזווית הפנימית היא כ-110 מעלות לעומת 150 מעלות ומעלה בעגלות המתאימות מגיל 0. בזווית חדה זו, בה בית החזה מכופף כלפי הרגליים, מתקשה התינוק לנשום ביעילות ובבדיקות שנעשו בתינוקות רכים, נמצאו רמות חמצן נמוכות יותר בדם המסופק למוח ודופק איטי מדי.

 

2. הסלקל המקבע את הגוף היטב מטעמי בטיחות, כדי שלא יתעופף או ייחבט במרכב הרכב תחת עצמת הכוחות העצומים בתאונה, מונע מהתינוק להניע את גפיו בחופשיות ולהתמתח, פעולות החשובות מאוד להתפתחות התקינה של השלד והשרירים.

 

הפינוק הרב שבשימוש בסלקל, גורר תופעות המוכרות לאמהות המבצעות סידורים ומשמשות כשירות הסעות למשפחה. התינוק יוצא ונכנס תריסר פעמים ביום מהרכב, אבל בכל פעם, במקום לעבור לעגלה בחוץ או לעריסה בבית, הוא נשאר בסלקל, מקבל שם גם את הארוחות בבקבוק, ויש תינוקות המבלים עד כ-8 שעות ביממה בהתקן הבטיחות. אילולא היה צורך מדי פעם להחליף חיתול, יתכן שהיה מבלה כך ברציפות מההשכמה עד שעת האמבטיה.

 

ההמלצה היא להקפיד לאפשר לתינוק לחלץ את עצמותיו וכמובן לשכב בצורה מאוזנת, על הבטן בעת היקיצה ועל הגב בשעת השינה. יצרנים מסוימים מגבילים במפורש בחוברת ההוראות של הסלקל את השהייה ל-90 דקות רצופות. האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים קובעת נוהל בדיקה לכל התינוקות שנולדו לפני שבוע 37 ו/או משקלם נמוך מ-2.3 ק"ג (5 פאונד) בלידה, הבוחן את כשירות התינוק לצאת מכותלי ביה"ח לביתו ברכב (בסלקל או מושב בטיחות מתאים), גם אם חלפו כבר ימים ושבועות והתינוק עלה למשקל סביר יותר. יש תינוקות המשוחררים לביתם רק בעריסת בטיחות (Car bed) מסיבה זו.

 

אין ספק שאנו לא פעם מתפתים להשאיר את התינוק בסלקל בבית או אצל חברים. אמנם הסיכון או העיכוב בהתפתחות, אם מדובר בפעמים נדירות ושהייה רצופה של פחות משעה וחצי, סה"כ אינם גדולים, בעיקר כשמדובר כבר בתינוק המחזיק את ראשו עצמאית היטב. אבל, כמו שרבים יודו בכך, לא פעם הרוטינה הזו נעשית טבע שני, רק כדי שאנו נמשיך במשימותינו ללא הפרעה (התעוררות) וחשוב לדעת כי יש מי שעלול לשלם מחיר תמורת נוחות זו והוא צעיר מכדי לחתום על כתב הסכמה.

 

אנא, העבירו את התינוק לעגלה או מנשא עם צאתכם מהרכב או לפחות לעריסה, לול, מיטה או אפילו משטח פעילות, עם הגיעכם ליעד. תודה.

 

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד