לא משנה בני כמה אתם, בטוח יצא לכם פעם להביט בהשתאות באמן בלונים שמנפח, מקפל, מחבר בלונים זה לזה ומצליח ליצור - בזריזות וכבמטה קסם - כלב, לב או אפילו דמויות ואובייקטים מורכבים יותר. רוצים לפזר מעט מהקסם ולגלות את הסודות שמאחורי הקלעים? שני אמני בלונים ישראלים מסבירים איך מתחילים, מה חשוב לדעת, איזה ציוד לקנות ומאיפה מגיעים הרעיונות.

עוד בערוץ עשו בעצמכם

>> איך לשפצר רהיטים של איקאה

>> רהיטים משגעים ממשטחי עץ זולים

>> לא תאמינו מה אפשר ליצור ממנקה מקטרות

לקפל דנ"א מבלונים

ברק דגן (39), המתגורר בגבעתיים עם אשתו ושלושת ילדיו ("שכבר יודעים לקפל בלונים", הוא מדגיש). הוא בלונאי מקצועי, שמופיע באירועים ומדריך בלונאים בכל העולם. הוא החל לעסוק בתחום לאחר שצפה בפרסומת שבה נראה ג׳ונגל ענק מבלונים. "תמיד היו לי ידיים טובות, וידעתי לעשות כלב וחרב מבלונים, אבל כזו רמה של אמנות לא הכרתי. כמה ימים לאחר מכן פגשתי את האמן שיצר את הבלונים בפרסומת ועמדתי מולו פעור פה. היצירה הדהימה אותי. זה היה הרגע בו הבנתי שאני חייב לעשות את זה בעצמי. כבר באותו ערב קניתי שקית בלונים וניסיתי לקפל בלונים בעזרת האינטרנט ואז קניתי עוד ארבע שקיות ואז עוד ועוד. לא יכולתי להפסיק״.

מהיכן מגיעים הרעיונות וההשראה לעיצובים?

״מכל מקום. לפעמים אלו בקשות מוזרות מלקוחות (תכין לי דנ"א מבלונים או בלון בצורת חמוס) ולפעמים אלו פרויקטים אמנותיים שאני עושה בצורה יזומה, כמו בלון בצורת כלב פג. זו יכולה אפילו להיות דמות מסרט מצויר או חיות שמבוססות על תמונות שאני בוחן ומתרגם ליצירה מבלונים״.

מי יותר מתלהב מבלונים - מבוגרים או ילדים? יש הבדלים בתגובות שלהם?

״בניגוד לדעה הרווחת, מבוגרים הם אלה שמתלהבים מבלונים מורכבים הרבה יותר מילדים, שעד גיל מסוים בכלל לא מזהים מורכבות. הם מעדיפים לקבל חרב פשוטה או כלב מבלון אחד, ובלבד שהבלון יגיע מהר״.

דגן מספר שהיצירה המאתגרת ביותר שלו היתה סצינת חיזור שכל מרכיביה - גבר, אישה, ספסל, עץ, חתול וכלב - נוצרו באמצעות בלונים. ״זה היה מיצג במסגרת תערוכת יחיד שעשיתי בגלריה אלפרד בתל אביב. עבדתי במשך כשלושה ימים ברציפות, כמעט ללא שינה, תוך שימוש בטכניקות שאיפשרו לבלונים להחזיק מעמד לאורך זמן״, הוא מספר.

 ברק דגן.  "מבוגרים מתלהבים מבלונים מורכבים הרבה יותר מילדים" (צילום: ברק דגן)
ברק דגן. "מבוגרים מתלהבים מבלונים מורכבים הרבה יותר מילדים" (צילום: ברק דגן)

מתנפחת ויוצאת לנשף

מעיין גורי (29) מתגוררת בצורן ומגדירה את האהבה שלה לבלונים כהתמכרות. ״לפני ארבע שנים, במקביל ללימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה, עסקתי במופעים וחוגים לילדים. הם ביקשו ממני להכין להם לב, חרב או כתר, אבל לא ידעתי להכין כלום, חוץ מכלב פשוט״, היא מספרת ומציינת שזה היה הרגע שבו החליטה להפוך את התחביב למקצוע. ״חיפשתי ספרים ומידע באינטרנט ופתאום נחשפתי לעולם אינסופי של צבעים, טכניקות ואמנים מופלאים מכל העולם. התנסתי תחילה בצורות בסיסיות, אבל מהר מאוד התמכרתי ותוך חצי שנה כבר השתתפתי בכנס אמנות בלונים בינלאומי באוקספורד (כן, יש דבר כזה באוקספורד)״.

גורי, שמעידה כי כל חייה עסקה באמנות פלסטית, נהגה בעבר להכין כובעי בלונים במשך יום שלם ואז ״הייתי יוצאת עם חברות לברים ופשוט מחלקת אותם לאנשים, שירקדו עם כובעים מבלונים על הראש״. מאז קיפלה מבלונים שמלת נשף ססגונית, מפלצת באורך חמישה מטרים ועוד.

גורי, כמו דגן, עוסקת גם היא בבלונים במשרה מלאה, משתתפת בתחרויות ובכנסים, מופיעה בפני ילדים ומעבירה סדנאות וסמינרים למבוגרים. כאמור, היא משוכנעת שאלה מתלהבים מבלונים לא פחות מהקטנים: ״אצל ילדים האהבה לבלונים מובנת מעליה. זה עולם שמשויך אליהם באופן טבעי, אבל כשאני עובדת עם מבוגרים, אני מרגישה שהם עצמם מופתעים ממה שהבלון עושה להם״. רבים מהרעיונות שלה מגיעים מלקוחות, ״אבל כשאני מתחילה עבודה על פסל או כובע, מקור ההשראה שלי הוא פסטיבל המסכות בוונציה ואמנים שרוקחים טקסטורות, שילובי צבעים וצורות מרהיבות של מסיכות, פריטי לבוש ואביזרים ויוצרים עולם של פנטזיה״.

 מעין גורי. יוצרת פרטי לבוש בהשראת פסטיבל המסכות בוונציה (צילום: ליבי קטן נאור)
מעין גורי. יוצרת פרטי לבוש בהשראת פסטיבל המסכות בוונציה (צילום: ליבי קטן נאור)

אז איך תעשו זאת בעצמכם? הנה כמה עצות מהמומחים:

1. קנו בלונים איכותיים: אם ניסיתם פעם לנפח בלונים ולא הלך לכם ומיד החלטתם שאתם פשוט לא טובים בזה, חבל שתוותרו כל כך מהר על הכיף שביצירה בבלונים. יכול להיות שפשוט קניתם בלונים לא מספיק טובים. חשוב לקנות בלונים איכותיים (מחברות ידועות), טריים (לא כאלה שיוצרו לפני חמש שנים) ועדיף צבעוניים (לבלונים שקופים יש נטיה גדולה יותר להתפוצץ).

2. אל תתישו את הריאות: קנו משאבה! את הבלונים הארוכים קשה מאוד עד בלתי אפשרי לנפח בעזרת הפה. כדאי לוותר על ניסיונות הניפוח עם הפה ולהשתמש אך ורק במשאבה.

3. אל תנפחו יותר מדי: במרבית המקרים לא צריך לנפח את הבלון עד הסוף, כי אי אפשר לקפל אותו. אם רוצים לקפל, כדאי להשאיר חלק לא מנופח בקצה.

4. הסוד הוא בתרגול: תחום הבלונים הוא עולם עשיר במידע, שרובו זמין ברשת והסוד האמיתי הוא פשוט לשבת ולתרגל בלי סוף.

ומה עושים עם כל זה? הנה כמה מדריכים שיסבירו לכם, לכם שלב אחר שלב:

מדריכי וידאו של ברק:

מדריכים מצולמים של מעיין:

איך עושים דג זהב, כובע של ליצן ושרביט קסמים