כמה קל ופשוט לגדל גינת תבלינים קטנה על אדן חלון שמשי, מרפסת שטופת אור או בגינה. בכל משתלה תמצאו מגוון גדול של עשבי תבלין, אבל יש ארבעה תבלינים שישמשו אתכם במטבח הביתי ביום יום: תימין, נענע, רוזמרין וזנים מגוונים של בזיליקום (סגול, איטלקי, יווני). ‬

עוד במדור גינה ומרפסת בערוץ עשו בעצמכם

טרי יותר מטרי

אין כמו תבלינים של עשבי תיבול טריים, אשר עברו תהליך של ייבוש בבית: קושרים את קצה הצרור בעזרת גומייה, ותולים הפוך במקום יבש בבית, עד שהעלים מתייבשים. מפוררים ושומרים בצנצנת אטומה.

 ייבוש תבלינים (צילום: יוסי סליס)
ייבוש תבלינים (צילום: יוסי סליס)

לוח וגיר

צמחי תבלין נחשבים לצמחים מעט מפונקים ומדי פעם צריך להחליף אותם. כדי שתדעו מי האורח התורן, כדאי לכתוב את שמו, וכדי שתוכלו למחוק ולכתוב בכל פעם שם חדש קבלו את הטיפ הבא:

  • מסמנים מלבן במרכז העציץ בעזרת פסי מסקינגטייפ וצובעים את המלבן בצבע לוח שחור - שניתן לכתוב עליו בגיר.
  • ממתינים שהצבע יתייבש וכותבים עליו בגיר את שם התבלין (אפשר כמובן למחוק ולהחליף את השם בהתאם לצמח).
  • ואם כבר צובעים, אז למה לא לצבוע את העציץ כולו? אנחנו בחרנו בצבע שחור (סופרקריל מט) וגם עליו אפשר לרשום את שם התבלין בגיר.
כיתוב מחיק לעציצים (צילום: יוסי סליס)
כיתוב מחיק לעציצים (צילום: יוסי סליס)

באוויר החופשי

עלי הבזיליקום לא אוהבים את הלחות של המקרר והופכים מיד שחורים ומדובללים. אם אתם רוצים להאריך את חייהם, גזמו צרור והניחו אותו בכלי עם מים, כך שהגבעול יהיה בתוך המים והעלים מחוצה להם. צרור כזה יכול להחזיק במטבח אפילו שבוע ולשמור על עלים רעננים.

במקום להכניס למקרר (צילום: יוסי סליס)
במקום להכניס למקרר (צילום: יוסי סליס)

לשדה יצאנו

עשבי תבלין כמו תימין לימוני או רוזמרין יוסיפו טעם עשבי עדין לדבש. הוסיפו מספר גבעולים של עשבי התבלין הטריים לצנצנת ותיהנו מדבש בניחוח שדה.

 דבש עם נגיעות טימין (צילום: יוסי סליס)
דבש עם נגיעות טימין (צילום: יוסי סליס)

שמים קיצוץ

אם המתכון דורש לקצוץ את עלי הבזיליקום לפסים דקים, כך עושים זאת בצורה מקצועית: עורמים עלים של בזיליקום זה על זה, מגלגלים אותם לצורת סיגר וגוזרים בעזרת מספריים (או חותכים בסכין חדה) לפסים דקיקים.

 קציצת עלי בזיליקום לפסים דקים (צילום: יוסי סליס)
קציצת עלי בזיליקום לפסים דקים (צילום: יוסי סליס)

שימו שמן

שמן זית מתובל בעשבי תבלין כמו רוזמרין, אורגנו או זעתר יוסיף טעם וניחוח מיוחד לכל רוטב לסלט או לתבשיל ביתי. הניחו בתוך בקבוק השמן מספר גבעולים של עשב טרי (אפשר להוסיף גם פלפל חריף קטן או שום.

 שמן זית מתובל בעשבי תבלין  (צילום: יוסי סליס)
שמן זית מתובל בעשבי תבלין (צילום: יוסי סליס)

מלח אישי

הנה קיצור דרך נהדר לתיבול של תבשילים - מלח מתובל בצמחי תבלין: קוצצים דק כף מעלי רוזמרין ותימין, מגררים קליפת לימון ומוסיפים לקערה עם כוס של מלח ים או מלח גס.

מערבבים היטב את התבלינים עם גרגרי המלח. המלח יכבוש את עשבי התבלין ויספוג את הטעמים הטבעיים. יש לאחסן בצנצנת אטומה כדי למנוע חדירת לחות.

 מלח בטעמים (צילום: יוסי סליס)
מלח בטעמים (צילום: יוסי סליס)

תה וסימפטיה

מה דעתכם על הכנת תיונים טריים מעשבי תבלין? אוגדים צרור קטן של עשב לימון, גרניום לימוני ולואיזה, או שילוב נוסף: עשב לימון, מרווה ותימין לימוני.

  • מלפפים מסביב לזרים הקטנים עשב לימון וקושרים את הקצוות בקשר פשוט אך חזק.
  • מניחים את הצרור בכוס תה וחולטים במים רותחים.
  • אפשר להגיש לשולחן זרים בטעמים שונים, כדי שכל אורח יבחר את החליטה המועדפת עליו.
  • אפשר להכין מספר צרורות מראש, לייבשם ולשמור בצנצנת.
     תיונים טריים מעשבי תבלין (צילום: יוסי סליס)
    תיונים טריים מעשבי תבלין (צילום: יוסי סליס)