הדרך המוצלחת ביותר להיפטר מחפצים היא פשוט לא לצבור אותם מלכתחילה. לא מצאנו סימוכין לכך שחכם סיני זקן אמר זאת פעם, אבל זה נכון. רוצים בית מאורגן ונקי כדבר שבשיגרה? היפטרו מהחפצים העודפים ותזכו גם בראש נקי, לב קל וחשבון עו״ש מאוזן יותר.

עוד כתבות על סדר וארגון בערוץ עשו בעצמכם

>> 12 טריקים לארגון וסידור ארונות

>> מדריך לסידור הניירת בבית

>> טיפים לסידור חדר הילדים

מהפך החיים של הבלוגרית המינימליסטית

קורטני קארבר מהבלוג Be more with less עשתה את כל הטעויות האפשרויות, שינתה את דרכיה והפכה למינימליסטית. ״מרבית חיי הבוגרים הייתי בחובות והתמקדתי בדברים שלא היה לי אכפת מהם באמת״, הסבירה בראיון. התרכזתי בלהרוויח יותר, להוציא יותר ולעבוד יותר, אבל ב-2006 אובחנתי כחולה בטרשת נפוצה והבנתי שהמתח והלחץ גבו את מחירם. החלטתי להיפטר מכל מה שהלחיץ אותי, כולל בזבוז כסף, חפצים, חובות ולבסוף עבודה שלא אהבתי.

בניגוד לבלוגרים אחרים בקהילת המינימליסטים, קארבר היא אם לילדה מתבגרת. ״אם לא הייתי נשואה עם ילדה יתכן שהתהליך היה מהיר יותר, אבל כשיש לך משפחה, חשוב לקחת בחשבון את כולם. רציתי להתמיד בסגנון החיים הזה ונקטתי בשיטה הדרגתית, זה תמיד עדיף על שינוי רדיקלי״.

איך נמנעים מקניות וחפצים מיותרים במצב כזה?

״בתי בת 18, כך שאין לי עצות למשפחות עם ילדים קטנים, אבל מה שילדים רוצים יותר מכל זה לבלות זמן עם הוריהם, וחיים פשוטים מאפשרים זאת. אחת הדרכים היא לתת דוגמה אישית ולהסביר את הסיבות לצמצום. למשל, אם יש לכם בית קטן עם פחות חפצים שצריך לתחזק, יהיה לכם יותר זמן להקדיש לתחביבים; אם תבלו פחות זמן בקניות - לא תהיו בחובות״.

האתגר: לחיות עם 33 פריטי לבוש במשך שלושה חודשים

אחת היוזמות המעניינות של קארבר היא Project 333, שמציע לחיות עם 33 פריטי לבוש לכל היותר במשך שלושה חודשים. ״כשהתחלתי זה נראה מאתגר מאוד, היו לי המון בגדים. ארבע שנים אחרי, אני עדיין מתנהלת כך ונפטרתי מכל העודפים. הרעיון״, הסבירה, ״הוא להשתמש בפחות פריטים כדי להבין למה אני באמת זקוקה. הניסיון מלמד שלא מרגישים חוסר״. לדבריה, ״נשים אולי מועדות להוציא יותר על בגדים, קוסמטיקה וכדומה, אבל גם גברים השתתפו בפרויקט וגם הם מוציאים כסף, זה יכול להיות בגדים, משחקי וידאו, ציוד ספורט או כל דבר אחר. מה שאני הכי אוהבת בלהיפטר מכל הדברים שלא חשובים, זו האפשרות להבין מה כן חשוב ולהשקיע את הכסף בזה במקום בחפצים״.

בבלוג שלה תמצאו מדריך עם שבעה צעדים למתחילים, ויש לה הצעות נוספות: ״המשיכו לתרום את מה שאינכם צריכים או רוצים והמשיכו לתרגל פרידה מחפצים. יש לנו המון תירוצים משכנעים להמשיך להחזיק בדברים, כמו ׳אולי אזדקק לזה יום אחד׳ או ׳אולי אחזור למידה של הבגד הזה׳ או ׳זה עלה לי המון׳, אבל זה מה שעוצר אותנו. שאלו את עצמכם מדוע אתם באמת מתקשים לוותר על החפץ הזה. כשתגלו - תוכלו להיפרד ממנו״.

הצעד הראשון: ליצור בחדר אחד מקדש נטול בלגן

קארבר ממליצה לבחור איזור אחד - לא משנה איפה, העיקר שתתחילו - להפוך אותו ל״מקדש נטול בלגן״ ולהתמקד בו. לדבריה, "כאשר חושבים על עיצוב רק מנקודת מבט אסתטית - נשארים עם חפצים חסרי שימוש. אבל כשפועלים מתוך הנחה של ׳לעשות יותר עם פחות׳ צריך להקדיש מחשבה למה עובד טוב עם מה. החלל לא צריך להיות קוביה לבנה, אבל התהליך ילמד אתכם דברים״.

בפוסט המוקדש לחיים בחלל קטן היא מספקת עוד שמונה לקחים ועצות, ובפוסט המוקדש להיפטרות מניירת היא מציעה להיעזר בשירותים מקוונים, לסרוק ניירת חשובה, להימנע מהדפסות ועוד.

אחת המשימות שסייעו לה להיפטר מחפצים היא לארוז מזוודה: ״דמיינו שאתם יוצאים לטיול ולעולם לא תחזרו. גודל המזוודה ומספר הפריטים נתון לשיקולכם, אבל זכרו שתמיד תצטרכו לסחוב אותה. זכרו שאינכם עוברים לאי בודד ולא מדובר בחפצים למקרה חירום, אלא במה שאתם אוהבים, משמח אתכם ואינכם יכולים בלעדיו. אחר כך יהיה קל יותר להיפרד ממה שלא נכנס למזוודה״.

ארזו במזוודה כל מה שמשמח אתכם ואינכם יכולים בלעדיו. אחר כך יהיה קל יותר להיפרד ממה שלא נכנס למזוודה (צילום: thinkstock)
ארזו במזוודה כל מה שמשמח אתכם ואינכם יכולים בלעדיו. אחר כך יהיה קל יותר להיפרד ממה שלא נכנס למזוודה (צילום: thinkstock)

עוד טיפים למיון חפצים מיותרים

מיינו את החפצים בשיטתיות. באתר Wikihow מציעים את השיטה הבאהלהתמודדות עם אי סדר: ״הביאו הביתה שלושה ארגזים גדולים, רשמו על אחד ׳לשמירה׳, על השני למכירה ועל השלישי ׳לתרומה׳. בחרו חדר, מיינו את החפצים שבו והניחו אותם בארגז המתאים. הקציבו למשימה פרק זמן קבוע, בסיומו נקו את האיזור, קחו הפסקה ושובו לעבודה. כעת עברו שוב על הארגז ׳לשמירה׳ ובחנו שוב את החפצים; מה שלא השתמשתם בו שנה או יותר - הולך! היפטרו משני הארגזים הנותרים במהרה, כדי שלא תתפתו לשמור אותם״.

זירקו מיד חפצים חסרי שימוש: סיימתם לקרוא עיתון או מגזין? מחזרו; קניתם ספר חדש? בחרו ספר או שניים שמתיישנים על המדפים ותרמו אותם (הדבר נכון גם לגבי בגדים וכדומה); מתקשים להיפרד מחפץ מסוים? נסו להבין עד כמה אתם באמת זקוקים לו פיזית בחייכם.

השליכו חפצים שלא השתמשתם בהם בשנתיים האחרונות: חני בוסקילה מ״הבית מסודר״ מציעה מדריך למי שמעוניינים לפשט את החיים: ״סדרו את המיטה, פרשו עליה סדין חלק ורוקנו 4-5 מדפים. התחילו את המיון: ערימה שתחזור לארון, ערימה לפח וערימה למסירה. השאירו את הרגשנות בצד, ואל תתלבטו בנוגע לדברים שלא היו בשימוש שנתיים ובגדים שלא עולים עליכם... לאחר שסיימתם למיין מגיע שלב הסידור - גם במהלכו אפשר להבין לכמה בגדים אתם זקוקים״. את אותו עקרון ישמו במטבח, השליכו מצרכים שפג תוקפם וכדומה.

 השאירו את הרגשנות בצד, ומסרו  בגדים שכבר לא עולים עליכם (צילום: thinkstock)
השאירו את הרגשנות בצד, ומסרו בגדים שכבר לא עולים עליכם (צילום: thinkstock)

שאלו את עצמכם, האם אתם באמת זקוקים לחפץ? בחברת השילוח TDY מציעים מבחר תשובות לשאלה מורכבת זו: ״זוכרים את הפעם האחרונה שהשתמשתם בו? האם כרוכים בו זכרונות רעים? האם הוא מכוער במיוחד? האם יש לכם יותר מאחד?״. בהתאם לתשובות הניחו אותו בקופסה המתאימה.

היפרדו ברכות מחפצים אהובים. יעל זלץ, המגדירה עצמה ״יועצת אירגונית למנהלת הבית״, מציעה כמה טיפים נוספים להיפטרות מחפצים בקלות: השאלות החשובות שצריך לשאול צריכות להתמקד לא במאפיינים החיצוניים של החפץ (האם הוא עלה הרבה כסף למשל), אלא במידת השימושיות שיש בו בעבורי. הוא הוא מקל עלי? האם אני נהנית ממנו? האם הוא מועיל לי ולבני ביתי?. עדיין מתקשים להיפרד מחפצים? ״השיטה הרכה״ עשויה לעבוד: ״מצאו את הדברים המיותרים, הרגישו את החפץ, שימו בצד והמשיכו לעבוד, כשכל הבית מסודר ומה שמפריע זה רק החפצים המיותרים - קחו ארגז או שקית גדולה והכניסו אותם פנימה, קחו אותם איתכם כשתצאו מהבית״.

ארגנו מסיבת אריזה וזריקה: ג׳ושוע פילדס מילברן וריאן ניקודמוס, המכונים The Minimalists, הם שני בלוגרים מובילים בקהילה. הרעיון שלהם מגניב ויעיל: ערכו מסיבת אריזה עם חברים. ארזו הכל, כולל דברים שברור שתשתמשו בהם (משחת שיניים, שמפו, סכו״ם, בגדים וכו׳), ואז פרקו רק את מה שצריך במשך השבוע. בסיומו תראו שמרבית הרכוש עדיין ארוז - זה הזמן למיין את החפצים לזריקה, תרומה או מכירה.

>> לצפייה במדריך המלא

תעבירו את זה הלאה: כאמור, את החפצים המיותרים אפשר להעניק למכרים, לתרום לעמותות וארגוני צדקה, למסור לחנויות יד שניה או לזרים באמצעות אתר ״אגורה״ או להשליך. מי שרוצה לקבל מעט החזר על ההשקעה מוזמן לפרסם באתרי יד שניה או לנסות למכור לחנויות חפצים משומשים דוגמת ״דנדש״.

זוכרים את הפעם האחרונה שלבשתם את הבגד הזה? אם לא,  הוציאו אותו מהארון (צילום: thinkstock)
זוכרים את הפעם האחרונה שלבשתם את הבגד הזה? אם לא, הוציאו אותו מהארון (צילום: thinkstock)