תות השדה, אותו פרי אהוב כל כך על ילדים ומבוגרים כאחד, עבר בשנים האחרונות תהליכי טיפוח ושיפור המאפשרים ליהנות מהם גם כצמחי נוי. התות הוא צמח שנוח לו להשתלשל, כמו זני מפליות, ולכן אפשר ליצור מראה מיוחד ומושך בעיצוב הבית, עם סלסילות תותים תלויות המשלשלות ענפים ירוקים המעוטרים בתותים אדומים. לצמחי התות פריחה יפה בצהוב ולבן, היוצרת מראה עשיר בצבעים.

עוד על גינה ומרפסת בעשו בעצמכם

>> זריעת פקעות ובצלים לחורף

>> כך תגדלו גינה עירונית במרפסת

>> איך מגדלים גינה למאכל

הסתיו הוא העונה הטובה ביותר לשתילת תותים. האקלים הנוח מאפשר את התבססות השתיל בסביבת הבית טרם מועד הנבת הפרי. התות מניב פרי רק בעונת החורף, כך שאם נשתול באוקטובר נקבל פרי מדצמבר עד מרץ. תותים קטנים מומלצים להגשה מיידית, ואילו תותים גדולים מתאימים למזונות מעובדים כריבה.

כמה נקודות חשובות לגידול התות

תות שדה. גדל רק בחורף (צילום: וואן וונדי )
תות שדה. גדל רק בחורף (צילום: וואן וונדי )

איזה זן לקנות? זני התות נמכרים במשתלות ובמרכזי גינון כייחורים המוכנים לשתילה בסביבת הבית. למרות שיש אפשרות לרכוש זרעי תות במחיר זול יותר, מדובר על מסלול הדורש ידע וניסיון בגינון. לכן ההמלצה למרבית המבקרים היא לבחור בעציץ מפותח ועמיד יותר לעומת הזרע.

כמה עציצים לקנות? הצמח קטן יחסית ומערכת השורשים שלו אינה עמוקה, ולכן לגידולם של שני שתילים שיצרו מראה צפוף ועשיר יספיק עציץ בקוטר של 25 ס"מ ובעומק של 20 ס"מ. את התות ניתן לגדל בכל סוגי העציצים כמו אדניות, אדניות מעקה וכדים. אם אתם שותלים את התות בקרקע, שימרו על מרחק של 30 ס"מ בין השתילים.

האם כדאי לשלב עם עוד צמח? שתיל התות מלווה בפריחה לבנה וצהובה המופיעה לצד הפירות האדומים, ולכן אין צורך לשלב באדנית צמחים נוספים כדי למלאה בצבע.

איפה תולים את הסלסילות? יש למקם את סלסילות התות במקום שטוף שמש. בחרו עבורן את האזור החשוף ביותר לאור. אם לא מתאפשר להציב את התות במקום שמשי, ניתן להציבו באזור מואר חלקית ולחשוף לשמש בכל יום למשך שעה צד אחר של העציץ.

איך תולים את הסלסילות? יש לתלות אותן בוו קדוח בתקרת מרפסת או מזרוע המוצמדת לקיר. בעת תכנון העיצוב שמרו על ראש פתוח. אתם יכולים, לדוגמה, לתלות על כל זרוע סל כפול עם הבדלים בגובה של כל אחד מהסלים, או אפילו סל משולש.

איך מגדלים תותים יפים? להשגת תותים מרשימים מומלץ להוסיף חופן או שניים של קומפוסט לתערובת השתילה ודשן נוזלי עשיר בזרחן אחת לשבועיים-שלושה. בדומה למרבית הצמחים, גם התות אינו מגיב טוב לעודף מים. לכן מומלץ להשקות את הסלים רק לאחר שבודקים אם מצע הגידול יבש, על ידי הכנסת חצי זרת לעומק המצע.

אל תתבססו על מגע בשכבה העליונה – זו אינה משקפת את המתחולל בסביבת השורשים. בידקו את הניקוז של מצע הגידול: אם הוא לא מתנקז היטב ומהר ,השורשים עלולים להירקב בסביבה הרטובה. רק ביומיים הראשונים לאחר השתילה יש צורך בהשקיה מוגברת, וזאת כדי לשמור על תנאים נוחים להתאקלמות הצמח. לאחר מכן, שימרו על אדמה לחה.

איך מונעים ריקבון? מומלץ שלא לשתול את הצמח עמוק מדי. שיתלו אותו בגובה של גוש האדמה, בדומה לעומק שבו הוא היה שתול במשתלה. יש להניח על מצע הגידול טוף או חלוקי אבן קטנים שימנעו מחלקי הצמח לגעת בקרקע ולהתכסות באדמה.

מה עושים בלילות קרים? ניתן להגן על התותים על ידי כיסוי ביריעת פלסטיק או ניילון שקופות. אך כשמתחמם אפילו במקצת יש להסירן, אחרת הפירות יירקבו מחום ולחות.

איך מתמודדים עם מזיקים? אם מופיעות כנימות עלה, ניתן להשתמש בתכשירים אורגניים בלתי רעילים. חלזונות, חשופיות וזחלים שעלולים לתקוף את פרי התות ניתן לאסוף ידנית מהצמח.